madziulaw
23.02.12, 21:28
Ten temat ciągle przewija sie w rozmowach z lekarzami naszych dzieci. Twierdzą że wszystko w normie --tymczasem tarczyce nasze dzieci mają małe.
Nowa lekarka endo mojego właśnie wpadła na genialny pomysł aby odstawić hormon u mojego dziecka, bo wreszcie wszystko mu się wyregulowało - i hormony (tak tak - dawkę dobrałam sama, a ona zgodziła się eksperymentalnie ją przyklepać) i z brzuchem praktycznie nie ma problemu (przypominam ze mojemu synowi w niedoczynności pojawia się nietolerancja fruktozy i okropne boleści) i przestał chorować------i w sumie jest aż tak dobrze, ze można pomyśleć o "zaktywizowaniu pracy tarczycy poprzez odstawienie hormonu". Na moje stwierdzenie, ze ma hashimoto, bo cóżby to miało być innego --zaprzeczyła, bo echostruktura prawidłowa i tarczyca idelana (taaa - bez zmian zapalnych). A przyczyna zaburzen pracy tarczycy w wieku 3 lat kiedy to tsh wyskoczyło poza normę (5,5) przy wysokim cholesterolu i trójglicerydach---jest jej zdaniem nieznana.....Rozmawialiśmy tu kiedyś nt źródla zakłócen pracy tarczycy u dzieci matek hashimoto i zgodziłam się po czasie i przemyśleniach z tezą/ wiedzą Rostedy i twojejtarczycy---że nasze dzieci mają hashimoto...
Na pytanie o wielkość stwierdzila, ze jest świetnie, a tymczasem wielkość tarczycy mojego syna przy wzroście 134 i wadze 28 kg --wynosi 2,8 ml. Z artykułu wynika że wielkość tarczycy powinna wynosić około 4,5 średnio +/- (duze są te wahania, no ale muszą uwzględniać małe i szczupłe wiekowo dzieci oraz te duze i konkretne)
Ręce mi opadają --Boze gdzie znaleźć myślącego endo w Warszawie? gdzie? Przerzucilam jakąś 4kę i jest coraz gorzej..
Zastanawiam się też, czy nie pójść jednak na następną wizytę do Pani dr K z lux Medu i nie zmusić ją do pogłebionej nauki - poprzez lekturę 1/ artykułu 2/poproszenie o wyliczenie prawidłowej wielkości tarczycy mojego syna przy zastosowaniu przelicznika --wzrost/ waga i odniesieniu do jakiś (???jakich) norm w jej posiadaniu (przecież mieć musi do diaska). Dobre ośrodki naukowe o specjalizacji endo dziecięca--