Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

12.03.12, 22:01
Wyniki z końca października:
FT3 - 3,66 (58.89%)
FT4 - 1,21 (35%)
TSH - 7,21
ATPO - 19.1 (norma do 34)

Diagnoza - Hashimoto i niedoczynnośc. Dostałam 50 Euthyroxu.

Wyniki ze stycznia: TSH 6.162 - reszty nie robiłam, dawka podniesiona na 75 Euthyroxu.

Ostatnie wyniki - marzec:
FT3 - 3,48 (48.89%)
FT4 - 1,57 (95%)
TSH - 1,08

TSH śliczne, ale martwi mnie tak wysokie FT4 - czy jest ryzyko wpadniecia w nadczynnośc? Czy odstawienie pigulek anty moglo miec wplyw na szybki spadek TSH? Żelazo i morfologię mam bardzo dobre, jak nigdy.
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: Moje wyniki 13.03.12, 10:45
      Tak tabletki anty mają wpływ na wyniki hormonów i po odstawieniu zmniejsza się zapotrzebowanie na Ft4 - eutyroks u osób leczących tarczycę.
      Ft4 masz wysoko, ale nie wiem jak dawno temu odstawiłaś tabletki.
      Poczekaj do następnych wyników i ewentualnie można będzie trochę zmniejszyć dawkę, ale to jest zależne też od tego jak się czujesz, a o tym nic nie piszesz.
      O nadczynność nie masz co się martwić.
      Natomiast sama morfologia i dobre żelazo to według mnie jeszcze trochę za mało, aby myśleć,ze wszystko ok.
      Ja radzę zrobić zamiast żelaza ferrytynę, sprawdzić witaminę B12, a przynajmniej zapoznać się z objawami jej niedoboru, hashimotkom brakuje również witaminy D3.
      Jesli dobrze się czujesz nie musisz się martwic tymi wynikami.
      • klymenystra Re: Moje wyniki 13.03.12, 13:36
        Czuje sie w miare w miare smile Tzn. bywam senna po poludniu, ale mam niskie cisnienie. Za to juz nie musze tyle spac, wystarcza mi 7 godzin na dobę.

Pigułki odstawiłam w polowie listopada.

Co do samopoczucia "tarczycznego" - miewam migreny i zawroty glowy (te ostatnie po kąpieli najczęściej), czasem trochę za mocne bicie serca. Czy to ma związek z ft4?
        • wierka-5 Re: Moje wyniki 13.03.12, 14:40
          Zawroty głowy raczej nie wiązałabym z wysokim FT4, serce tez moze bić szybciej w wyniku braku np witaminy B12, potasy czy magnezu.
          U mnie za duża dawka eutyroksu powodowała ból mięśni, ale za mała tez tak się objawia.
          Więc staraj się czytać jak najwięcej o chorobie i obserwować samopoczucie- to pozwoli Ci dobrać dawkę.
          Skoro juz w listopadzie odstawiłaś anty i nie zamierzasz ich brać to możesz troszkę zmniejszyć dawkę , tylko o 12,5 najwyżej, a moze na początek o 6,25,wtedy powinno podskoczyć FT3 i może się lepiej poczujesz.
          • klymenystra Errata 13.03.12, 15:01
            Myślę co innego, piszę co innego. Pigułki odstawiłam w połowie lutego.
            O chorobie sporo czytałam, ale ciągle mam luki. Próbuję jakoś wszystko ze sobą powiązac, m.in. dlatego, że lekarz podejrzewa u mnie coś z nadnerczami - do tej pory brałam pigułki ze względu na PCOS, ale dr się woli upewnic, czy przyczyna problemów nie leży gdzie indziej.
            • wierka-5 Re: Errata 14.03.12, 08:28
              Jesli brałaś pigułki ze względu na PCOS to chyba nie powinnaś ich odstawiać.
              Te dwie choroby często współistnieją.
              PCOS może byc pochodzenia jajnikowego, ale i nadnerczowego.
              Do diagnozy potrzebne są badania, które nalezy zrobić 3 miesiące po odstawieniu antykoncepcji więc moze dlatego lekarz tak zdecydował.
              Jesli dopiero w lutym przerwałaś leczenie to poczekaj z decyzją o dawkowaniu eutyroksu do następnego badania.
              • klymenystra Re: Errata 14.03.12, 09:34
                Ależ ja wiem sporo o PCOS i wiem, czemu lekarz kazał odstawic pigułki. Natomiast nie wyklucza to faktu, że moje PCOS wydaje mu się podejrzane i twierdzi, że to może byc coś innego (stad dodatkowe badania).

Dziękuję za informację o dawkowaniu, kolejne badania zrobię w kwietniu i wtedy mam wizytę u lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka