Dodaj do ulubionych

Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc.

25.06.12, 11:22
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, dlatego z góry przepraszam za chaotyczność, ale jakoś muszę zacząć.
Przede wszystkim cieszę się, że znalazłam osoby, które mają podobny problem do mojego, bo jest szansa, że w końcu zostanę zrozumiana.
Moja przygoda z tarczycą rozpoczeła się od bardzo silnego wypadania włosów. Trwa to już ok. dwóch lat. Początkowo myślałam, że to sezonowe wypadanie, które uda mi się zlikwidować różnymi suplementami diety, specyfikami czy szmponami. Dziś myślę, że to wypadanie nie było aż takie uporczywe w porównaniu do tego, co dzieje się z moimi włosami aktualnie. Włosy wypadają mi non stop, a szczególnie podczas mycia. Jestem zupełnie bezradna i załamana. Widoczne są już przerzedzenia na głowie. Z tym problemem zgłsiłam się do endokrynologa. Okazało się, że wyniki badania TSH są złe. Mój wynik to 0,01 przy normie 02,7-4,2. Dodatkowo zostałam poproszona o zrobienie badania T4. Mój wynik to 1,48 przy normie 0,93-1,7. Podczas wizyty lekarz endokrynolog (Maciej Jędrzejowski Warszawa) stwierdził, że możliwe jest, że to początek choroby Hashimoto. Dostałam także zlecenie wykonania usg tarczycy, które w zasadzie potwierdziło podejrzenie AZT. Aktualnie jestem przed kolejną wizytą u endokrynologa ale straciłam już nadzieję, że od lekarza dostanę jakąś pomoc ponieważ ostatnio stwierdził, że w leczeniu kluczowa jest obserwacja i zupełnie nie zareagował na mój główny problem czyli wypadanie włosów twierdząc, że teroetycznie może to być spowodowane przez tarczycę, ale w sumie to nie wiadomo, bo powodów wypadania włosów jest wiele. Mówiąc szczerze to jestem załamana. Proszę was o informację czy ktoś z was miał podobny problem i czy jest jakaś szansa na to, że włosy przestaną mi wypadać? Może ktoś z was po rozpoczęciu leczenia rozwiązał problem wypadających włosów?Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 25.06.12, 12:01
      masz tsh poniżej normy ale ft4 całkiem wysokie
      nie mamy pojęcia jakie masz ft3 ani przeciwciała bo albo tego nie badałaś albo nie wpisałaś
      a jak z USG? co w nim wyszło? jaki rozmiar tarczycy?
      no i jak morfologia?
      przy anemii i niedoborach włosy też wypadają, warto zrobić diagnostykę nie tylko tarczycy

mnie przy wyrównaniu hormonów włosy przestały wypadać - niestety nie odrosły te co wypadły więc łysawa jestem tongue_out

twoje wyniki są ciekawe - tsh pasuje do fazy nadczynnej, ft4 do przyzwoitego poziomu czyli nie korelują ze sobą
      domagaj sie robienia kompletu badań - tsh ft4 i ft3
      no i szukaj nie tylko tarczycowych powodów wypadania włosów, hormony płciowe też są podejrzane, testosteron chyba zwłaszcza
      • uttaa Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 25.06.12, 12:31
        Bardzi dziękuję za twoją odpowiedź. Jeżeli chodzi o testosteron wolny to mój wynik to 2,28 natomiast przeciwciała anty TPO- 349 przy normie 34.
        Niestety nie mam przy sobie wyników badania usg, ale z tego, co pamiętam w opisie jest informacja, że tarczyca jest dyskretnie powiększona i bardziej ukrwiona i że w dolnej części widoczne są węzły chłonne i że należy na to zwrócić uwagę.
        Jutro będę miała robione badanie p/ciała przeciw receptorom TSH (Trab). Jeżeli chodzi o twoją sugestię to podczas tych dwóch lat od kiedy obseruję wypadanie włosów wiele razy robiłam morfologię i wszystko było ok. żadnej anemi. Dodam, że od lutego nie biorę już pigułek antykoncepcyjnych. Czekam teraz na kolejną wizytę u ednokrynologa, która zaplanowana jest na przyszły tydzień jednak mam wrażenie, że znowu odeśle mnie z niczym, a ja stracę resztę włosów.
        • arronia Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 25.06.12, 13:08
          Z tych nietarczycowych, to jeszcze B12 warto sprawdzić.
          • uttaa Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 25.06.12, 20:28
            Dziękuję za twojego posta. Przy okazji kolejnej wizyty poproszę lekarza o skierowanie na takie badanie.
            Jeżeli chodzi o wynik mojego badania USG to wygląda to następująco:
            Gruczoł tarczowy dyskretnie powiększony. Miąższ o niejdenorodnej echostrukturze i echogenniczności- obserwuje się w nim dyskretne zmiany hypoechogenne oraz niewielkie obszary dyskretnie hypoechogenne w stosunku do pozostałego miąższu- głównie widoczne w obu płatach. W płacie lewym w jego centralno-boczno- zewnętrznej części obecny obszar wielk ok. 3x4x5 mm- nie jest to zdefiniowana zmiana ogniskowa- do obserwacji. poza tym miąższ wskazuje lekko wzmożone ukrwienie. Wielkość tarczycy: PP ok. 17x22x50 mm, csn.ok. 6-8 mm, PL ok. 13x15x47 mm. Zwraca uwagę obecność dość licznych węzłów chłonnych w okolicach dolnych biegunów platów i cieśni- grub. do ok. 5 mm- mają one morfologię odpowiadającą węzłom odczynnowym. Całość obrazu usg gruczołu tarczycowego może sugerować poczatkowy proces zapalny o typie AZT.

Ma ktoś pomysł, co to może oznaczać?
            Z góry dziękuję za pomoc.
    • pies_z_laki_2 Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 26.06.12, 13:31
      Sprawdź poziom ferrytyny, nie żelaza.
      I poczytaj tu:
      - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,134233443,134233443,ferrytyna_a_wlosy.html
      - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,133707905,133707905,kto_ma_sposob_na_wypadajace_wlosy_Lysieje_.html
      - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,124371962,124371962,wlosy_hasimoto_endo_szczecin.html
      • uttaa Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 26.06.12, 18:04
        Mam jeszcze jedno pytanie. Czy badanie poziomu ferrytyny zleca endokrynolog czy lekarz pierwszego kontaktu?
        • madzialala19 Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 26.06.12, 19:50
          Uttaa ja robię ferrytynę i b12 zawsze z własnej kieszeni, możesz poprosić lekarza rodzinnego. Wydaje mi się, że oba nie są refundowane przez nfz i lekarze nie przepisują, uncertain
          • uttaa Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 26.06.12, 23:07
            Super, dziekuje za info. A czy mozesz napisac lie placisz? Ostatnio sporo wydalam na badania min. dzis rano robilam przeciwciala Trab.
            • madzialala19 Re: Jestem tu nowa- proszę o radę i waszą pomoc. 27.06.12, 12:58
              Spoko smile wydatki na badania to rzeczywiście masakra. Podaję Ci link do strony z cennikiem mojego laboratorium, to są najniższe ceny w Poznaniu:
              www.lutycka.pl/ftp/organizacyjny/Cennik.pdf
              vit b12 kosztuje 17zł, a ferrytyna 18zł , ft3 i 4 są po 12zł, tsh też plus 4zł pobranie.
              Gdybym jeszcze nie podróżowała tam godzinę w jedną stronę, byłoby super wink
              • uttaa ferrytyna i B12 28.06.12, 09:32
                Miałam szczęście, bo okazało się, że badanie ferrytyny i B12 mam w ramach abonamentu medycznego. Byłam dziś u internisty po skierowanie. Pan doktor był lekko zdegustowany faktem, że narzucam mu rodzaje badań, ale w końcu postwierdzeniu, że w sumie to wystarczyłaby mi sama morfologia przepisał skierowanie.
                W ramach pocieszenie dodał, że AZT nie da się leczyć.
                • pies_z_laki_2 Re: ferrytyna i B12 28.06.12, 13:22
                  AZT da się leczyć, ale to jest leczenie objawowe, a nie przyczynowe, więc leczysz, ale nie wyleczysz. I w tym ma dr rację, chociaż nie do końca.

Bo jeśli masz niedoczynność (z powodu AZT), to ją należy leczyć i robi się to z dobrym skutkiem. Jaką masz dokładnie diagnozę? I czy coś / co teraz łykasz?
                  • uttaa Re: ferrytyna i B12 29.06.12, 12:58
                    Wiesz, co ja już sama nie wiem, co dokładni mi dolega. Poszłam do endokrynologa z powodu wypadających włosów. Dostałam zlecenie wykonania badań, w tym TSH. Okazało się, że mój poziom tsh to 0,01, co wskazuje na nadczynność przy czym poziom T4 w normie. Potem zrobiłam usg, którego wynik wskazuje na AZT.
                    We wtorek mam kolejną wizytę u endokrynologa, który podejrzewa Hasjimoto więc jutro dla odświeżenia wyników robię badania TSH, T3, T4 + morfologia, ferrytyna i B12.
                    Zrobiłam też badanie przeciwciał Trab, ale czas oczekiwania na wyniki to 10 dni roboczych. Póki co nie dostaję żadnych lekarstw i mam zupełnie inne objawy niż wy wszystkie tu na forum, ale wydaje mi się, że mimo tego lekarz chce zdjagnozować u mnie Hashimoto, bo uważa, że moja nadczynność z czasem zmieni się w niedoczynność.
                    Najbardziej jednak martwi mnie wciąż stan moich włosów, których powoli zaczyna już mi brakować. W przyszłym tygodniu planuję jeszcze isć do gina i zrobić badanie hormonów płciowych. W sumie to już sama nie wiem czego się spodziewać po tych wszystch badaniach i wizytach u lekarzy. w tej chwili marzę tylko o tym, aby powstrzymać wypadanie włosów. Dzięki za wasze komentarze!
                    • pies_z_laki_2 Re: ferrytyna i B12 30.06.12, 11:21
                      Jeśli chce zdiagnozować Hashimoto, to endo powinien ci zlecić też badanie atpo i atg.
                      Robiłaś usg tarczycy? Jeśli nie, to zrób i pilnuj, żeby w opisie były wymiary i objętość w mililitrach.
                      • uttaa Re: ferrytyna i B12 01.07.12, 10:22
                        Usg juz zrobilam. Kilka postow wczesniejszym opisalam wynik.
                        • wierka-5 Re: ferrytyna i B12 18.07.12, 10:41
                          Zadawaj pytania w swoim watku
                          dziewczyny odebrałam dziś to badanie i mój wynik jest następujący:
                          < 0,2 io/ml
                          wynik ujemny poniżej 1,8
                          wynik niejednoznaczny 1,8-2,0
                          wynik dodatni: powyżej 2,0

przeczytałam, że wynik ujemny świadczy o braku stanu zapalnego tarczycy czyli braku choroby immunologicznej. Jakie były wasze wyniki? Szczerze mówiąc nie do końca wiem, co mam myśleć. Po ostatniej wizycie u endokrynologa " siedzę i czekam" aż moja nadczynność zmieni się w niedoczynność, bo AZT już zostało zdiagnozowane.
                          Jeszcze raz przepraszam za haotyczność i zbyt dużo pytań, ale jestem jeszcze zielona w tym temacie, a staram się choć trochę zrozumieć co mi dolega.
                          Dodam, że od trzech dni biorę końską dawkę żelaza i nie chcę zapeszać, ale mam wrażenie, że dziś rano wypadło mi mniej włosów niż ostatnio. nie wiem czy to możliwe? może jakoś się nakręcam?
                          z góry dziękuję za wasze komentarze, wszystkie jesteście bardzo pomocne.
                          Poleć znajomemu
                          wszystkie

p/c p. receptorom TSH Trab - uttaa 05.07.12, 15:00

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka