Dodaj do ulubionych

Choroba Hashimoto, a wysiłek fizyczny...

09.08.12, 19:22
Mam 15 lat, choruję na chorobę Hashimoto. Tak się właśnie zastanawiam, jak to będzie z wychowaniem fizycznym od września...
Ostatnimi czasy dużo jeżdżę na rowerze. Po takim wysiłku nie czuję się najlepiej. Zdarzało mi się być blisko od omdlenia, pare razy się przewróciłam. Szybko się męczę, jest mi zaraz słabo.
Czy mogę normalnie ćwiczyć na wf?
Chorobę wykryto u mnie w maju, więc praktycznie nie było już po co pytać o zwolnienie mojego lekarza.
Dodam tylko, że aktualnie biorę euthyrox w dawce 35
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: Choroba Hashimoto, a wysiłek fizyczny... 09.08.12, 21:54
      Jeśli mogę coś radzić, to postaraj się uczęszczać na jakąś formę wf - w miarę możliwości.

Moja choroba tarczycy (nienazwana wtedy Hashimoto) dotknęła mnie pod koniec liceum, ale zaczęła być leczona na początku studiów. Nie byłam w stanie uczestniczyć w zwykłych zajęciach, więc poprosiłam o możliwość uczęszczania na zajęcia z gimnastyki korekcyjnej. To był dobry pomysł - źle znoszę dynamiczne ćwiczenia, a niespieszne "brzuszki" i "nożyce" bardzo mnie wzmocniły.
      Skoro jednak męczy Cię rower, zaczęłabym od oznaczenia poziomu ferrytyny i wit. D oraz B12.
      Pozdrowienia.
    • nebiru Re: Choroba Hashimoto, a wysiłek fizyczny... 09.08.12, 21:56
      Na pewno powinnaś porozmawiać z lekarzem (np rodzinnym) na temat tego problemu i opisać mu swoje problemy. Sądzę że nie powinnaś mieć zwolnienia z WF(przecież wiele hashimotek żyje aktywnie i uprawia "sport", ale powinnaś mieć jakąś opinię lekarza byś nie musiała wykonywać szczególnie uciążliwych ćwiczeń wymagających dużego wysiłku. Lekarz powinien Ci takie coś wystawić.
      Jesli tego nie dostaniesz, to zawsze rodzice mogą napisać takie "zwolnienie-prośbę" do nauczyciela WF i dodatkowo porozmawiać z nim na ten temat a on juz doradzi co konkretnie potrzebuje, by mógł Cię zwalniać z niektórych ćwiczeń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka