asiek1975 27.08.12, 20:24 Mam pytanie- jak wezme z rana Euthyrox to ile powinnam czekac aby spokojnie napic sie kawy z mlekiem? Czy sa jakies zalecenia w tej kwestii? Dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiek1975 Re: euthyrox a kawa z mlekiem 28.08.12, 11:13 No wlasnie- ja kawe pije tylko z mlekiem i nie wyobrazam sobie co by bylo, gdybym musiala rezygnowac z porannej kawy. Staram sie wlasnie odczekac co najmniej 40-45 minut a czesto nawet godzine przed napiciem sie, choc to trudne- szczegolnie teraz gdy poranki coraz chlodniejsze...Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link
asiek1975 Re: euthyrox a kawa z mlekiem 28.08.12, 15:25 Ale co, to znaczy ze w ogole nie powinno sie pijac kawy z mlekiem? Jesli faktycznie nie mozna, to przerzuce sie na herbate, bo nie chce aby tabletka nie wchlaniala sie tak jak powinna... Odpowiedz Link
asiek1975 Re: euthyrox a kawa z mlekiem 28.08.12, 17:13 No tak, ale podobno za duzo soji tez nie mozna? Ja wlasnie po sojowym niezbyt dobrze sie czuje, przerzucilam sie na owsianke z mlekiem owsianym i jest o wiele lepiej. Mleko krowie pije tylko do kawy wlasnie i zastanawiam sie czy nie ma ono wplywu na euthyrox? Odpowiedz Link
kubona Re: euthyrox a kawa z mlekiem 28.08.12, 20:58 ja też jestem świeża i niewiele wiem, ale na mój rozum to możesz i kawę, i mleko i cuda na kiju. ale. tyroksyna to taka dama co się lubi wchłaniać sama, więc po to ja bierzemy na czczo, żeby miała pole do popisu. i dlatego czekamy z jedzeniem ok pół godziny (niektórzy dłużej, to zależy od osoby) żeby mieć siłę tę kawę wypić. czyli tabletka na czczo, do pół godziny po tabletce to co najwyżej woda, a potem hulaj dusza piekła nie ma. ja tabletkę łykam z zamkniętymi jeszcze oczami, dopiero potem siku, mycie, chwilka na leżenie by się dobudzić, ubranie, i tak mija czas do śniadania. po urlopie czas na leżenie umyka, za to robię dzieciom śniadanie w tym czasie, a sama jem w przedszkolu. synowi daję przez sen, żeby mógł zjeść w domu śniadanie przed szkołą, i pospać do tej siódmej, inaczej ledwo żywy. podobno ten Euthyrox można popić herbatą lub kawą, ale wtedy to już nie jest na czczo według mnie więc wychodzi na to, a dobrze by było, by ktoś lepiej znający się poprawił w razie czego, że Euthyrox trzeba, a kawę można, byle nie razem. Odpowiedz Link
kubona Re: euthyrox a kawa z mlekiem 28.08.12, 23:48 pewnie działa. ja jak za szybko cos zjem/wypije to cały dzień chodzę nieprzytomna. jak zrobię tę półgodzinna lub dłuższą przerwę to czuję się lepiej Odpowiedz Link
agcerz Re: euthyrox a kawa z mlekiem 29.08.12, 11:28 Sądzę, że nie ma co przesadzać, kawa z mlekiem nie składa się w 100% z mleka. W dawnych czasach popijałam tabletkę czymkolwiek, w tym kawą z mlekiem, i wchłaniała się dobrze. Jeśli nie sojowe, to jest jeszcze mleko ryżowe. Odpowiedz Link
nowa396 Re: euthyrox a kawa z mlekiem 29.08.12, 12:52 wiem na 100% że przy Hashimoto nie można zażywać soi,kapusty,kalafiora i kalarepy ja pije kawę z mlekiem krowim Odpowiedz Link
agcerz Re: euthyrox a kawa z mlekiem 29.08.12, 13:17 Bez przesady, wszystkie te produkty można jeść rozsądnie... Jak już ktoś pisał - cóż, że są wolotwórcze, skoro w Hashi tarczyca jest już za mała? Odpowiedz Link
nebiru Re: euthyrox a kawa z mlekiem 29.08.12, 13:36 Problem w tym że w Polsce już nikt nie pije ani kawy ani mleka. Ta mieszanka nazywana kawą ma prawdziwej kawy znikoma ilośc a to co się potocznie nazywa mlekiem widziało krowę może w 10%. (a jest jeszcze tzw łąkowe, które jak ze składu wynika ze zwierzęciem nic współnego nie miało). I na to trzeba uważać. Bo może i samo mleko i sama prawdziwa kawa by nie szko0dziły ale ten syf który nam obecnie serwują musi mieć mało co współnego z tradycyjnymi ich składnikami. Skoro euthyrox pewnych rzeczy nie lubio, to może warto się wstrzmać dłużej. A jeśli chodzi o to że ktoś się świetnie czje nawet jak to pije natychiast to na mój głupi rozum i brak doświadczenia to cz przypadkiem nie bierze za dużej dawki hormonu i dlatego nie odczuwa jego braku? le powtarzam mało jeszcze wiem o hashimoto bo leczę się dopiero rok. I z mojego laickiego jeszcze doświadczenia powiem że unikam krzyżowych ile się da i do niedawna fT3 i fT4 ładnie szły w górę. Może to nie mieć związku z "dietą", ale ...tak się zastanawiam czy ostatniuo mlekiem sobie nie popsułam tego Odpowiedz Link
asiek1975 Re: euthyrox a kawa z mlekiem 29.08.12, 16:37 Ja tez odzywiam sie zdrowo, ale chodzilo mi tylko o te kawe z mlekiem 40 minut po tabletce... Odpowiedz Link
agcerz Re: euthyrox a kawa z mlekiem 29.08.12, 19:14 Ech, pij na zdrowie, przecież się juz wchłonęło... Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: euthyrox a kawa z mlekiem 30.08.12, 13:19 O kawie przy łykaniu hormonów możecie poczytać tu: - thyroid.about.com/b/2008/09/03/coffee-thyroid-drugs.htm Dla tych, co j.ang uważają za całkiem obcy tłumaczenie jest tu: - translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fthyroid.about.com%2Fb%2F2008%2F09%2F03%2Fcoffee-thyroid-drugs.htm (tłumaczenie automatem googla, ale lepsze to, niż nic ) Odpowiedz Link
agcerz Re: euthyrox a kawa z mlekiem 30.08.12, 14:28 Ale autorka wątku nie popija eutyroksu kawą, ona ją pije później. Moim skromnym zdaniem bez szkód dla wchłaniania. Odpowiedz Link