Dodaj do ulubionych

Ciaza, euthyrox - sle samopoczucie, lerox - slinot

24.09.12, 15:23
Witam Wszystkich, czy ktoś miał taki problem, jestem w 23 tydoniu ciązy, jak biorę euthyrox (50) to mnie mdli, jak przerzucam się na letrox (50) to mnie nie mdli ale mam ślinotok, taki straszny ze muszę pluć do miski, nigdzie nie mogę się ruszyć z domu. Teraz chce poprosić lekarza o eltroxin, jakie są jeszcze inne opcje? Czy ktoś też tak miał?
Muszę brać ten lek mam hashimoto. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: Ciaza, euthyrox - sle samopoczucie, lerox - s 24.09.12, 22:11
      Miałam ślinotok po eltroxinie nie będąc w ciąży. Z drugiej strony ciąża nasila ślinotok...
      • neluta Re: Ciaza, euthyrox - sle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 09:57
        witaj

Ja tez miałam ślinotok w ciaży, dość podły chwilami. Nie był jednak spowodowany przyjmowaniem leku, tylko wchodzeniem w niedoczynność. Bez ciąży też tez tak mam (miałam przed ciążą, zdarzało się po) zawsze gdy spadnie mi ft3. Robiłaś wyniki ostatnio? Leczyłaś się przed ciążą? Mdłości po euthyroxie mogą wynikać z nietolerancji laktozy (tak mi się wydaje), letrox jej nie zawiera.
        • iwona_woz Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 13:59
          Hej, leczyłam się przed ciążą bo mam Hashimoto już długo. moje wyniki teraz:
          tsh: 1,210 norma 0,27-4,2
          ft3: 3,66 norma 3,1-6,8
          ft4:14,94 norma 12-22

To co brać zamiast euthyroxu i letroxu?
          • iwona_woz Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 14:02
            a gdzie sprawdzić co zawierają inne zamienniki, na ulotkach internetowych nie ma takich informacji.
          • neluta Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 14:58
            - Zawsze przeliczaj wyniki na procenty, tym razem nawet bez tego widać że jesteś w niedoczynności
            - W ciąży hormony oba czyli ft3 i ft4 powinny być cały czas utrzymywane w górnej granicy normy, aby starczyło dla Ciebie i Maleństwa
            - Zwiększałaś dawkę w ciąży? Kiedy masz wizytę u endo? Z kiedy są te wyniki?

Powinnaś zwiększyć dawkę czym prędzej! Oprócz ślinotoku nie masz innych objawów?
            • neluta Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 15:01
              A i jeszcze - jaki lek teraz bierzesz i jaką dawkę? Ja bym została przy letroxie, ponadto uważam że przy takich wynikach mdłości i ślinotok mogą wynikać z niedoczynności. Nie miałaś takich objawów wcześniej?
              • iwona_woz Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 16:49
                Dziękuję za info, wyniki są z 31/08/12 byłam z nimi u endo i powiedział mi, że są prawidłowe. Skąd wiesz, że mam niedoczynność ja jestem laikiem w tym temacie? Czyli wg Ciebie ślinotok jest związany z niedoczynnością a nie z letroxem? Nigdy nie miałam objawów takich jak ślinotok. Generalnie innych objawów poza ślinotokiem nie mam. Bardzo chcę się pozbyć tego ślinotoku.
                • iwona_woz Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 16:50
                  Zapomniałam napisać o dawce: 50.
                • nebiru Re: Ciaza, euthyrox - zle samopoczucie, lerox - s 25.09.12, 17:50
                  Dziewczyno jedziesz na oparach hormonów. Masz prawo czuć się fatalnie. Przy Twoim stężeniu hormonów zdychałam a ja nawet w ciąży nie byłam. Mam nadzieję, że Ci tu zaraz doradzą dziewczyny które się bardziej znają na chorobie i ciąży, ale naprawdę sądzę ,że jest Ci potrzebna wyżsdza dawka. Ja zawsze zwiększałam po 6 (czyli ćwiartka z 25, Ciebie chyba zaleca nawet po więcej. Ty musisz karmić hormonem nie tylko siebie ale i dziecko. Ono przeciez nie ma jeszcze tarczycy.
                  Idąc do lekarza zabierz wydrukowane objawy z testu na niedoczynnośc i nie daj sobie wmówić, że jest OK, bo nie jest. I zrób to szybko.
              • nebiru Ślinotok też? 25.09.12, 17:44
                No kurcze człowiek się każdego dnia dowiaduje czegoś nowego o chorobie. Ja też mam problem ze ślinotokiem czasami i potwierdzam że kompletnioe nie od leków.
                Kilka lat temu strasznie się pochorowałam, byłam właściwie nieprztomna przez 3 dni i objawy silnej grypy(wtedy nie wiedziałam o hashi). Po kilku dniach przebudziłam się w nocy bo w buzi miałam pełno śliny i potem to już trwało z kilka tygodni, plus bóle gardła i inne cyrki hashi.
                Euthyrox biorę od roku i faktycznie czasami ten ślinotok jest a czasami prawie nie. Z braniem hormonu nie ma nic wspólnego, bo slinotok był juz kilka lat przed nim. Z Waszych informacji by wynikało że to rzeczywiście od niedoczynności.
                Teraz jak mamrzut choroby to oprócz innych objawów grypopochodnych mam i ten wstrętny ślinotok
                • neluta Re: Ślinotok też? 25.09.12, 21:27
                  Na ślinotok najbardziej pomaga mi doraźnie żucie gumy, a długofalowo -ustawienie hormonów na odpowiednim poziomie; ft4 29% a ft3 15% to Twoje wyniki przeliczone na procenty, badane miesiąc temu, obstawiam że mogą być już nawet poniżej normy... dziecko co prawda ma własną tarczycę od około 12 tygodnia ciąży i to je ratuje, ale ono rośnie, Twoja waga się zwiększa oboje potrzebujecie więcej hormonu. Koniecznie musisz zwiększyć dawkę, i zmienić lekarza! Baza polecanych endo jest na stronie głównej forum, najlepiej jak byś trafiła do kogoś tam polecanego żeby zaoszczędzić sobie stresu. Z jakiego woj. jestes?

Najlepiej zacznij od zrobienia świeżych badań tsh t3 i ft4 oczywiście rano na czczo (tabletka po badaniu) i wpisz je tutaj. Pomogę jak mogę. Ja zwiększałam dawkę za każdym razem o 25, ale mi hormony mocno leciały. Musisz o to zadbać od tego zależy przebieg Twojej ciąży, zdrowie i rozwój Maleństwa. Kobiety w ciąży na kase chorych do endo dostają się zwykle bez kolejki, zwłaszcza z takimi wynikami jak Twoje.

pozdrawiam neluta
                  • iwona_woz Re: Ślinotok też? 25.09.12, 21:34
                    Neluta dziekuję ślicznie
                    • neluta Re: Ślinotok też? 25.09.12, 21:40
                      Widziałam że założyłaś nowy wątek, nie denerwuj się smile Nie odzywałam się póki moje szalone dziecko nie padło he smile ale pamiętałam o Tobie.
                      Zwiększałaś dawkę w ciąży w ogóle? Myślę że ok 70-80% poziom obu hormonów w stanie błogosławionym jest optymalny (oczywiście zależy też przy jakim czujesz się ok), zwiększa się jak zaczynają spadać (poniżej 50% jak dla mnie już jest alarmujące), badania zwykle dziewczyny robią w ciąży co miesiąc aby mieć rękę na pulsie. I tak badasz zapewne morfologię więc tylko dopłacasz za tarczycę.
                      • iwona_woz Re: Ślinotok też? 26.09.12, 08:38
                        W pierwszym trymestrze miałam zwiększoną dawkę z 50 na 75, teraz mam 50. Badania robię co miesiąc i co miesiąc wyglądają podobnie. Ale nie wiedziałam, że nie wystarczy, żeby były w normie. Skąd Ty to wszystko wiesz? Choruję tyle już na to i nie wiedziałam o tym. Badania w piątek zrobię to jeszcze tego samego dnia będą wyniki. Ale zastanawiam się czy już nie zwiększyć dawki i o ile? U endo jestem w październiku.
                        • katkaaa13 Re: Ślinotok też? 26.09.12, 09:42
                          Jeśli w pierwszym trymestrze miałaś zwiększoną dawkę to teraz ją zmniejszyłaś? O jejku, tak chyba nie powinno być. W ciąży potrzebujesz coraz więcej hormonu.
                          Ja rodziłam cztery miesiące temu, na początku ciąży brałam 112,5 euthyroxu aż pod koniec ciąży doszłam do dawki 175, nigdy nie zmniejszałam (chyba że wyniki wskazywałyby na nadczynność polekową). Skonsultuj to z dobrym specjalistą, bo naprawdę w ciąży dawki raczej się zwiększa.
                          • iwona_woz Re: Ślinotok też? 26.09.12, 10:24
                            takie miałam zalecenia od endo, który twierdzi, że najważniejszy jest pierwszy trymestr bo dziecko jeszcze nie ma swojej tarczycy, wiec z dawki 50 zwiększył mi na 75, a teraz mam 50 ale po poczytaniu troche na forum wydaje mi się, że powinnam miec większa.
                            • neluta Re: Ślinotok też? 26.09.12, 11:42
                              Nie powinnaś zmniejszać dawki w ciąży... ręce opadają, co to za lekarz? Wpisz go do bazy niepolecanych endo. Skąd wiem jaki powinien być poziom hormonów w ciązy? Z artykułów medycznych, książek, z forum, i przede wszystkim od endokrynologów, bodajże 3ch. I z doświadczenia ciążowego, przykrego z resztą. Są 2 opcje:
                              1. Najpierw zrób badania a potem zwiększ dawkę bo dopiero po 4rech tyg na stałej dawce można robić badania tak, żeby były wiarygodne, więc jak teraz zwiększysz do 75 od jutra to nie będzie wiadomo jak duży masz niedobór...
                              2. Mogłabyś równie dobrze zwiększyć dawkę bez badania, skoro miałaś taki niedobór to sytuacja się nie poprawiła a raczej na pewno pogorszyła. Ale jeden dzień Ciebie i dziecka nie zbawi, więc lepiej zrób wyniki najpierw, i tak miesiąc mija.

pozdrawiam

zmniejszyłaś tę dawkę? Czemu kazał zmniejszyć, miałaś jakieś objawy, złe wyniki wg niego (może wystraszył się niskiego TSH które w I trymestrze jest fizjologicznie obniżone, jest normą). Wg mnie badania w piątek zrób, i po badaniu łyknij jeśli dobrze znosisz zwiększanie dawki - od razu E75, a jeśli masz jakieś objawy np sercowe przy zwiększaniu, to E50 i 1/4 tabl. E50 przez tydzień a potem E75, i po 4tyg na E75 zrób znowu badania.
                              • neluta Re: Ślinotok też? 26.09.12, 11:45
                                przepraszam laptop mi szaleje i bałagan w poście smile
                                podsumowując po jutrze badanie, i od piątku a jeśli się obawiasz to od soboty po wpisaniu wyników na forum zacznij zwiększać dawkę.
                                • iwona_woz Re: Ślinotok też? 26.09.12, 15:16
                                  ok tak zrobię, dobrze toleruję podwyższenie dawki leku. Do usłyszenia niebawem. Dzieki wielkie pozdrawiam, Iwona
                                  • hashi-tess Re: Ślinotok też? 26.09.12, 20:33
                                    w ciąży przy takich niedoborach hormonalnych
                                    badania należy powtórzyć po dwóch tygodniach
                                    od zmiany dawki.
                                    Miesiąc dla dziecka to lata
                                    świetlne.
                            • nebiru Re: Ślinotok też? 26.09.12, 19:46
                              Chcecie się pośmiać z "wiedzy" niektórych lekarzy? Osttanio rozmawiałam ze znajoma o tarczycy. Mówiła, że brała euthyrox ale musiała przestać w ciąży, bo lekarz powiedział, że "może zaszkodzić dziecku..." Ona juz dawno urodziła, ale naprawdę współczuję jej takiego idioty.
                              • neluta Re: Ślinotok też? 27.09.12, 07:56
                                Tess, proszę powiedz czy po 2ch tygodniach wynik ft4 nie wyjdzie fałszywie wyższy? Bo tsh pewnie będzie zaniżone. Czy te badania po 2 tyg są miarodajne? Jeśli tak, to dlaczego robimy po min 4-6tyg od zmiany dawki? Wiem po sobie że w pierwszych 2ch tyg od zwiększenia mam objawy jakby nadczynnościowe, ale takie łagodne, później to sie uspokaja, nie wiem jak to wygląda w moich wynikach musiałabym spojrzeć do szpitalnych badań ze swojej ciąży kiedy miałam zrobione badanie po kilku dniach na świeżo podniesionej dawce. Skoro dziewczyna jest już za półmetkiem ciaży, a dawkę ma taką jak przed ciąża, hormony mimo to (cudem chyba) nie spadły poniżej normy to podniesienie do 75 i odczekanie miesiąca do badań chyba nie zaszkodzi? Zwłaszcza gdyby chciała skonsultować się z lekarzem? Szkoda że autorka wątku nie podała wyników na dawce 75 po których obniżono dawkę do 50, jestem ciekawa jak wyglądały. Zadaję te pytania bo jestem bardzo ciekawa odpowiedzi.

nebiru - nieźle z tym lekarzem, hi - bez komentarza. Mam nadzieję że dzieciątko wyszło zdrowe.
                                • iwona_woz Re: Ślinotok też? 28.09.12, 19:00
                                  Witajcie,
                                  a wiec oto moje wyniki, nie wiem czy dobrze policzyłam procenty bo kalkulator na forum nie działa, ale mam nadzieję, że tak:

tsh: 0,885
                                  ft3: 2,47 (norma: 2,3-4,2) 32,3%
                                  ft4: 1,14 (norma: 0,89-1,76) 21,75%

Hormon letrox biore 50.
                                  24 tydzień ciąży.
                                  Pozdr.
                                  • iwona_woz Re: Ślinotok też? 28.09.12, 19:47
                                    Znalazłam inny kalkulator, jednak źle były policzone procenty, prawidłowe to:

ft3: 8,95%
                                    ft4: 28,74%
                                    • nebiru Re: Ślinotok też? 28.09.12, 19:55
                                      Jak Ty się dziewczyno czujesz? Ja na Twoich procentach prawie zdychałam, a przecież nawet w ciąży nie byłam
                                      • iwona_woz Re: Ślinotok też? 28.09.12, 22:01
                                        jestem trochę zmęczona, ale przecież jestem w ciąży i mam anemię, więc nie zwalam na chorobę. natomiast wykańcza mnie ślinotok, już sama nie wiem od czego. Ja generalnie chyba nie mam strasznych objawów hashimoto, bo nie czuję się jakoś fatalnie. Ale mam objawy: trądzik, uderzenia ciepła gorąca (chociaż w ciąży to mi ciągle gorąco), gorsza przemiana materii, potliwość stóp, słabe włosy i paznokcie, niskie ciśnienie, zmiana nastroju ale jakoś żyję z tym i to nawet nieźle. Teraz tylko nie wiadomo co robić z tymi hormonami w ciąży.
                                        • pies_z_laki_2 Re: Ślinotok też? 29.09.12, 11:58
                                          > . Teraz tylko nie wiadomo co robić z tymi hormonami w ciąży.

Jak to nie wiadomo? Przy ft4: 28,74% należy szybko podnieść dawkę tak, żeby dojść do poziomu 50% plus. Czyli fT4 winno wynosić 50, 60, 70, 80 albo i 90% normy.
                                          • iwona_woz Re: pies_z_laki_2 29.09.12, 15:56
                                            Mam pytanie do pies_z_laki_2, czytałam wiele Twoich wypowiedzi i tak się zastanawiam skąd Ty masz taką wiedzę? To naprawdę imponujące. Dzięki za info. Pozdrawiam.
                                            • pies_z_laki_2 Re: pies_z_laki_2 30.09.12, 13:41
                                              To nie moja wiedza smile
                                              To wnioski z badań dostępnych w necie (polskich i angielskojęzycznych), z porad wizytowanych przeze mnie lekarzy, z książek na temat tarczycy, z własnego doświadczenia, a czasem z doświadczeń forumowiczek. Zawsze jestem w stanie podeprzeć swoje zdanie jakimś materiałem teoretycznym, nazwiskiem cytowanego (bardziej czy mniej dosłownie) lekarza, albo chociaż cytatem z forum (rzadko z tego ostatniego korzystam, chociaż są na forum dziewczyny mające wiedzę i doświadczenie większe niż niejeden internista czy endo... wiem, wiem, może cząstkowe, ale przez net się nie leczymy, możemy tylko podpowiadać, uspokajać, sugerować badania czy tp. kroki, a do tego dzielenie się własnym doświadczeniem wystarczy smile).

Z reguły podaję źródła, skąd czerpię dane szczegółowe, ale z drugiej strony ile razy dziennie można wklejać te same odnośniki smile
                                • nebiru Re: Ślinotok też? 28.09.12, 19:33
                                  Już się nie chciałam dopytywać o poziom umysłowy tego dziecka.
                                  • iwona_woz Re: Ślinotok też? 29.09.12, 11:21
                                    Neluta, zerkniesz na moje wyniki? pozdr. Iwona
                                    • neluta Re: Ślinotok też? 30.09.12, 15:49
                                      witaj

Zwiększaj koniecznie, jak dasz radę od razu do 75 to ok, i po 4tyg wyniki, działaj żeby podbić powyżej 50% normy hormony. Bierzesz żelazo na tę anemię? Ja w ciąży mimo anemi czułam się świetnie, nie byłam zmęczona (poza 1szym trymestrem) nastrój miałam genialny. Pracowałam prawie do końca, duużo spacerowałam. Pozdrawiam
                                      • iwona_woz Re: Ślinotok też? 30.09.12, 15:57
                                        Neluta dzięki, zwiększyłam. Żelazo biorę, jest malutka poprawa. Już myślałam, że się nie odezwieszsmile
                                        • neluta Re: Ślinotok też? 30.09.12, 16:00
                                          smile Pamiętaj tylko żeby żelazo brać co najmniej 4h po tyroksynie, najlepiej w porze obiadowej, nie wiem czy wiesz że zaburza wchłanianie naszego leku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka