• znakzapytania16 wyniki! 27.09.13, 20:01
      Witam Was po długiej przerwie.
      Dziś odebrałam wyniki hstopatu - zmiana łagodna, kamień z serca. Bogu dzięki.
      Problem pozostaje z listeriązą. Byłam na konsultacji, a raczej dwóch. Mam zrobić wymazy.
      Brzuch pobolewa, a raz w tygodniu wieczorem dostaje nagle mega bóli, skrętu jelit jakby, wzdęcia i strasznej biegunki. Nie mam temperatury.
      To tyle na dziś. Pozdrawiam serdecznie.
      • muktprega1 Re: wyniki! 29.09.13, 11:00
        No to tylko się cieszyć smile
        16. 08 wprowadziłaś dietę, jesteś nadal? I letrox - sprawdzałaś poziom hormonów od tamtego czasu?
    • znakzapytania16 Re: 30.09.13, 18:17
      Czuję się jakby lepiej na letroxie, dietę trzymam, odstawiłam mleko, jogurty, śmietanki, kefiry, białe sery itd.
      Ciężko trochę, ale czy czuję jakąś różnicę? Nie wiem.
      Co tydzień mam ostrą biegunkę, przez dwa dni. Szukam przyczyn. Dzięki! smile
      • znakzapytania16 ach te badania, ach te kolejki w labporatorium... 05.10.13, 07:40
        Ach te pieniądze, które znikają z konta....szukam, szukam...
        Dziś jadę oznaczyć hormonki, bo dość kiepsko się czuję -rzut? wywołany infekcją?
        Mąż był zakatarzony, ja ok, no i wczoraj zaczęło boleć mnie gardło, łamać w stawach, bez gorączki. woda z nosa, struny głosowe siedały zupełnie- tak jak ostatnio. gripex, orofar do ssania i wapno. no i zaczęło się- ropa z krwią, gardło, zaglądając do niego, zupełnie ładne, śladu ropy nie ma, zaczerwienienia też nie. ta klucha jest niżej.....zobaczymy. nienawidzę tak się czuć. sad
    • znakzapytania16 wyniki z 4.10.2013 07.10.13, 12:48

FT4 48.85% [ wynik 1.081, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 82.25% [ wynik 3.355, norma (1.71 - 3.71)]

TSH 1,3422

Jest infekcja, bo WBC ponad normę. mg mimo diety bez białka nadal się nie wchłania [-] 1,72 przy normie 1,90- 2,50
      • znakzapytania16 pytanie 07.10.13, 21:54
        o morfologię. Nie wiem, co robić.
        WBC jest trochę ponad normę 10,4 norma jest od 4,6 do 10,2
        lim% 14,5 %
        gra% 79%

OB 5

lekarka dała mi antybiotyk klindamycynę. Podobnie się czułam 5 czerwca, wyniki też były podobne. nie wiem, czy to rzut czy jakaś bakteria jednak, a może wirus? więc po co antybiotyk. Wtedy brałam gentamycynę...przeszło. jak to interpretować?
    • znakzapytania16 cholera nie wiem, co robić 08.10.13, 16:38
      Niby jest lepiej, ale dalej kiepsko się czuję. gorączki chyba już nie ma, ewentualnie stan podgorączkowy. z wymazu z gardła wyszedł streptococcus viridans i neisseria speciels.
      bez antybiogramu- bo niby flora bakteryjna naturalna.
      OB 5, CRP 17....
      Cholender...no i co teraz. brać ten antybiotyk? tylko on działa tylko na tego streptococcusa...
      Nie wiem, co robić.
      • znakzapytania16 Stawy bolą 08.10.13, 17:34
        ASO ok 42 norma do 200
        • znakzapytania16 badania, wyniki i ... 07.11.13, 19:13
          Witajcie, mam w końcu trochę czasu, bo ostatnio latam jak głupia. Sił więcej, wstaje lepiej, mniej opuchnieta jestem. Dawka 25 letroxu. Komukolwiek to mówie, śmieje się,że nie mam żadnego hashimoto, bo dawka jest śmieszna. Martwi mnie to trochę....do tego-przygotowania do ciąży- w każdym laboratorium wychodzi co innego, w jedni aktywną listerioza, w innym zero śladu. Teraz znowu aktywną yersinia. Co ją mam robić? Co myslec. Kilu ginekologow zaliczyłam, jedni mówią olac-łatwo mówić- zdrowie i życie mojego dziecka nie są ich problemem, nie...inni odsyłają do zakaznikow. No i Ci też nie wiedzą. Co robić....czas leci. sad
        • muktprega1 Re: Stawy bolą 07.11.13, 19:44
          Nic dziwnego, ze bolą Cie stawy, ostatnie wyniki:

świadczą, ze masz za mało tyroksyny, niskie w stosunku Do Ft3 - Ft4 aż o < niż 30% doczytałam, że bierzesz tylko 25, po wynikach widać, ze to za mało dla Ciebie smile
          Będąc na Twoim miejscu dorzuciłabym sobie 12 czyli 1/2 z 25 i za 4 tygodniie na tej dawce sprawdziła co Ty na to?
    • znakzapytania16 Dzięki / pytam o.... 08.11.13, 18:34
      Dzięki, no wszystko na to wskazuje, dziś znowu gardło drapie, no i cholernie boli przy nabieraniu powietrza w klatce piersiowej. Dlaczego ciągle mi gorąco. W pracy otwieram okna, każdy mówi, że chyba mi odbiło, koleżanki w szalch siedzą zapatulone, a ja krotki rękaw....
      Boże, mam nadzieję, że nic innego się nie przyplątało....
      Co mam myśleć o tych bakteriach....
      Może ktoś zna dobrego ginekologa, który orientuje się w problemach tarczycowych i prowadzi ciąże podwyższonego ryzyka. potrzebuję kogoś MĄDREGO! z terenu śląska.
      • znakzapytania16 ? 09.11.13, 17:53
        sad
        • muktprega1 Re: ? 10.11.13, 22:31
          Sądząc po Twoim znaku zapytania:
          mądrość jest jednak elitarna wink
          Naucz się sama dbać o siebie, przecież dobieranie dawki jest proste jak drut pod warunkiem zachowania zdrowego rozsądku smile
          Cukrzyk sam sobie dobiera insulinę na podstawie badania tak samo tarczycowiec może
          • znakzapytania16 do muktprega 11.11.13, 14:44
            Moja droga,
            znak zapytania dotyczył moich wyników badań dotyczących infekcji i kontaktu z ginekologiem. Przeszłam już przez tyle rąk, że kolejne wyprawy i stracone pieniądze już mnie nie bawią...a czas leci. Chce trafić w ręce kogoś, kto ma pojecie o tym, co robi. Chodzi o ciąże i bezpieczeństwo dziecka.
            A co do mojej mądrości...; do debili nie należę. może eufemizm "mądra inaczej" pasuje w obecnej chwili do mojej sieczki w głowie związanej z różnymi wynikami badań bakteriologicznych- każde laboratorium podaje mi inne wyniki. A zatem ponowię, jeśli pozwolisz smile
            ?
            • muktprega1 Re: do muktprega 12.11.13, 18:26
              Kochany Znakuzapytania
              Nigdy nie ośmieliłabym się wypowiadać na tema TWOJEJ mądrości, przecież Cię nie znam smile
              Mówiąc, że mądrość jest elitarna miałam na myśli to zdanie poniżej z Twojego postu:

"Może ktoś zna dobrego ginekologa, który orientuje się w problemach tarczycowych i prowadzi ciąże podwyższonego ryzyka. potrzebuję kogoś MĄDREGO! z terenu śląska."

Dotyczyła poszukiwań mądrego lekarza, którzy jednak się zdarzają, czego naprawdę serdecznie Ci życzę smile

Tak rzadko udaje się znaleźć mądrego lekarza, ze stało się to sprawą elitarną.
              Mam do czynienia z dziećmi "sprawnymi inaczej" i nigdy nie ośmieliłabym się oceniać ich tylko i wyłącznie na podstawie sprawności intelektualnej, mam nadzieję, że wyjaśniłam sprawę i rozwiałam wątpliwości?
              Pozdrawiam Cię serdecznie
              • znakzapytania16 Re: do muktprega 12.11.13, 22:07
                muktprega1 napisała:

> Kochany Znakuzapytania
                > Nigdy nie ośmieliłabym się wypowiadać na tema TWOJEJ mądrości, przecież Cię nie
                > znam smile

zawsze stosujesz takie epitety w odniesieniu do osób, które, cytuję: "nie znasz"? smile hihi, dzięki!

> Mówiąc, że mądrość jest elitarna miałam na myśli to zdanie poniżej z Twojego po
                > stu:
                >

Brak u mnie umiejętności czytania ze zrozumieniem....

> Tak rzadko udaje się znaleźć mądrego lekarza...

mnie tego mówić nie musisz... sad

> Mam do czynienia z dziećmi "sprawnymi inaczej"

ja również! nauczycielka?

> Pozdrawiam Cię serdecznie

ja Ciebie także! smile
                • znakzapytania16 jestem załamana... 19.11.13, 21:45
                  Mam już dość. Dość wydawania pieniędzy na durnych lekarzy, na dojazdy do nich 100-220 km...na odpowiedzi - nie wiem, ale dam pani nr do mojego kolegi, on pomoże....ale kolega nie pomaga, tylko kasuje 170 zł i odsyła do innego kolegi albo mówi, że musi przemyśleć i żeby zadzwonić za 5 dni. dzwonię i nie odbiera..., albo, żeby się nie badać, bo po co...
                  albo,żeby czekać...albo wydac kolejne 500 zł na badania, które nic nie wnoszą, bo w jednym wychodzi dodatnio, a w drugim- po 2 tyg - zupełnie negatywne.
                  JAK MAM ZAJŚĆ W CIĄŻĘ I BYĆ SPOKOJNA O ZDROWIE I ROZWÓJ MOJEGO DZIECKA skoro żaden! lekarz nie potrafi odp. mi na pytanie i wziąć odpowiedzialności? sad
                  borykałam się z boreliozą, lecyzłam 2 lata, potem inne świństwa, operacje, potem w końcu wyszło, że moja tarczyca nie domaga, ale jak już dostaję zielone światło od edno, to znowu jersinia i listeria. na zmianę dodatnie i ujemne, czynna infekcja, zupełny brak kontaktu z bakterią. i medycy nie wiedzą, czy jest czy nie....czy leczyć,czy nie i czym ewentualnie. czy coś fałszuje wyniki czy nie. P O M O C Y !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! crying
                  • znakzapytania16 Witam w Nowym Roku :) 08.01.14, 23:51
                    Długo mnie nie było....
                    po pierwsze- w tym 2014 roku mogę powiedzieć, że czuję w miarę ok. Poza sporadycznymi opuchnięciami- pani ciasteczko, a raczej ciacho, rzadkimi bólami głowy i karku, bardzo już rzadkim uciskiem w gardle, to jest spoko (odpukać w niemalowane).
                    Mam sprawdzić nadnercza, oby było ok.
                    Muszę powtórzyć badania tych bakterii, bo co lab to inne.
                    Mam łykać wit. A jeszcze, d3, b12, mg, selen, cynk i folik łykam cały czas.
                    na letroxie jakby lepiej niż na eutyroxie- może faktycznie ta laktoza, chociaż błędy w diecie czasem mi się zdarzają.
                    Pozdrawiam Was gorąco! Odezwę się jak będę miała wyniki.
    • znakzapytania16 Dziś mija rok od łyknięcia pierwszy raz tyroksynki 09.01.14, 00:03
      smile
      • muktprega1 Re: Dziś mija rok od łyknięcia pierwszy raz tyrok 09.01.14, 11:00
        O! Czyli mamy święto - rocznica smile

piwo

Dobrze, ze lepiej się czujesz
    • znakzapytania16 jestem gruba jak świnia....:( 16.01.14, 23:08

W nic nie wchodzę! Nie mogę zapiac kozaków, spodnie wciągam do połowy uda, cycki mi się wylewaja, staniki do wymiany, brzuch ogromny, dupa jeszcze większa. No
      i co tu robic? Czy jem czy nie waga stoi w miejscu. Jak zaczynam tak obrzekac to pojawia sie suchy napadowy kaszel. Wieczorem. Co Wy robicie? Badania krzywa cukrowa, dieta, ćwiczenia? Coś na odwodnienie? Co możemy i co nie upośledza wyłaniania tego,co lykamy...zaraz oszaleje. Całą garderoba do wywalenia. Z rozmiaru 36 w ciągu roku 40. Z 49 kg zrobiło się 62... crying
      Zdrowy żebrak jest szczęśliwszy niż chory król...
      • muktprega1 Re: jestem gruba jak świnia....:( 17.01.14, 10:46
        Kurczę, już się tak nie dołuj, gdzie wyniki???
        • znakzapytania16 Re: jestem gruba jak świnia....:( 17.01.14, 19:27
          Jeszcze nie robiłam, wiem..wiem...mam urwanie głowy w pracy, ale w końcu tydzień luzu.
      • pies_z_laki_2 Re: jestem gruba jak świnia....:( 19.01.14, 01:25
        Chudzinko!!! Co ty opowiadasz! Ogromne 62kg... Grzeszysz!
      • mgg1 Re: jestem gruba jak świnia....:( 19.01.14, 01:57
        ja mam rozm. 38 w porywach do 40 (gornej czesci ) i waze prawie 70, wiec niewiem, ale musisz byc ogromnie spuchnietasad((...???
    • znakzapytania16 czekam na wyniki 20.01.14, 20:50
      trójki tarczycowej, kortyzolu, aldosteronu, kortyzolu ze zbiórki dobowej moczu - nadnercza(nie ma to jak sikać 24h do pojemnika z miarką, potem bawić się w odmierzanie strzykawą itp...ble...
      żeby tylko wyniki były ok.
      bakterie też powtórzyłam....każdy gada co innego. w jednym że są, w innym, że nie ma. paranoja.

dzięki dziewczyny za pocieszanie, ale piesku ja naprawdę jestem gruba! nie moge na siebie już patrzeć.... a te komentarze niektórych - ale masz udziska! o! jaka ty okrągła- czyżby ciąża?
      sad
      co bym dała, żeby prawdłowo rozwijajaca się ciąża....

mam dołka. nie- dół!!!!
      przepraszam.
    • mgg1 Re: zapytanie 21.01.14, 01:08
      dzieki za Info o Yersinii, czytalam tez na ten temat i mysle, ze w wielu przypadkach to wlasnie
      ta wstretna gnida jest zrodlem naszych dozywotnich?.. dolegliwosci.
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 01.02.14, 21:43
      kotyzol z krwi i dobowej zbiórki moczu ok. Sod,Potas,wapń też. Czekam na wyniki bakterii i aldosteron.wszystko byłoby ok,gdyby nie dziś. Nagle w trakcie obiadu ből brzucha,zielona wodnista biegunka,badania, krew w kale,żywa ,czerwona.crp ujemne,morfologia też.jestem zalamana.kal na posiew też poszedł.nie wiem,co robić.boje sie tych innych swinstw-lesniewskich,nowotwór,toczen... sad
      • pies_z_laki_2 Re: zapytanie 09.02.14, 18:58
        Znaczku, jak się czujesz? Coś więcej wymyśliłaś?
        • znakzapytania16 cześć piesku 09.02.14, 23:03
          no u mnie trochę lepiej, ale cały czas płonie mi twarz, jest mi ciepło...trochę bolą stawy, głownie dłonie i kolana - już tak kiedyś było. Co do badań:

morfologia bez odchyleń, crp prawie 0, posiew kału- (ohydnego) krew utajona- wynik pozytywny, bakterii nie wyhodowano, patogenów jelitowych brak, yersinia- brak wzrostu.
          Krew - w tym samym dniu, w 2 laboratoriach- listria igm dodatni, listeria igm ujemny... (?)
          panie kazały mi sprawdzić ANA, traby, antykardiolipidowe.

Traby brak przeciwciał, ANA przesiewowy pozytywny (jądrowe i cytoplazmatyczne), ANA 2- jąderkowe, miano 1:100 (ślad). Na antykardiolip. jeszcze czekam. Mam też zrobić dna listerii z krwi, aby wyjaśnić ostatecznie sprawę, bo tak to nie wiadomo, czy jest czy coś fałszuje.

W tym tyg robię hormonki, mocz. w przyszłym tyg gastrolog, bo boję się , że coś z jelitami się dzieje...ta krew....oby to była tylko ta jelitówka.... biegunka była nagle, tylko jedna. teraz już normalnie, ale czuję dyskomfort w brzuchu, taki ucisk, na wysokości początku jelita grubego.

Mam kaszanę w głowie... sad Dzięki, że pytasz. pozdrawiam ciepło!
          • pies_z_laki_2 Re: cześć piesku 15.02.14, 04:56
            Pisz nam co i jak, bo się martwię trochę...
            Ale trzymam kciuki i na pewno będzie ok smile
            • znakzapytania16 no i znowu jest źle 21.02.14, 08:27
              Witajcie,
              Tak jak przypuszczalam, w jedyny laboratórium yersinia z krwi negatywną w igm, w drugim graniczna. Posiew kalu-jak była ta ostrą jednorazowa biegunka z krwią-jalowy. Brak pasozytow, baktérii jelitowych, yersinia brak wzrostu. Listerioza w jednym dodatnia w igm i ujemna w igg, w drugim zupełnie ujemna. Przeciwciała Ana wykryto-cytoplazmatyczne i jądrowe. Miano 1:100, typ święcenia jaderkowy. Ślad.
              Morfologia ők, crp ujembe 0,76, ob 7. Mocz ők. Aldosteron trochę niski bo 46,78,ale kortyzol z krwi i moczu w połowie normy,więc ők, sod i potas też ők. Badanie było robione ők 9. Więc już jakieś 3 godziny byłam na nogach. Uczucie opuchniecia towarzyszylo mi długo,nogi jak słupy telegraficzne, kal w miare ők, okres w 26 dniu, trochę obfity,ale krótki. 3 dni. Wypieki na twarzy i uczucie gorąca non stop. Potem , w zeszłym tygodniu znowu kicha. Ből gardła, brzucha. Woda z nosa. Trochę żółtego swinstwa z gardła.tak przez 3 dni.uczucie grypy, temperatura 36.4.lekarz g gin zlecił telefonicznie traby, tg, oraz wykluczenie zespołu antyfosfolipidowego. Wszystko ujemne. Od 3 dni ből głowy, niskie ciśnienie, zimno i ciepło na zmiane. Zaparcie z bolem w prawym nadbrzusz, wizyta u gastrologa, czyli 150 zł psu w d....,
              • znakzapytania16 wyniki 24.02.14, 14:25
                FT4 71.67% [wynik 1.259, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 66.55% [wynik 3.041, norma (1.71 - 3.71)]

no i ja czuję, że mam za mało, bo tyję, zaparcia, ból gardła, głowy, a tu takie piękne jak nigdy!? o co chodzi? ..... zaczynam wariować.... czy to mógł być rzut? i czy wtedy hormony szybują w górę? czy znowu coś przekręcam... sad

DNA listeriozy jest ujemne! czyli chyba ok. morfologia ok, HGB ponad normę trochę (?), bilirubina ok, tsh 1,3979, krew utajona w kale- ujemna.
                • aleksandra_01 Re: wyniki 25.02.14, 00:44
                  a gdzie wyniki ferrytyny i b12?

przeczytałam cały Twój wątek i akurat te dwa badania robiłaś bardzo dawno, a to są ważne kwestie. Bez dobrej ferrytyny ciągle będziesz łapać infekcje, a b12 to już w ogóle jest bardzo ważne.

ft3 i ft4 są ok, czyli dawki na razie nie zmieniaj.

może powinnaś zacząć jeść jogurty z odpowiednimi bakteriami, to na pewno poprawi pracę układu pokarmowego.

a.
                • muktprega1 Re: wyniki 26.02.14, 10:13
                  Poprzednie wyniki z 07.11.13
                  na 25 tyroksyny:

następne wyniki 24 luty 2014:

> FT4 71.67% [wynik 1.259, norma (0.7 - 1.48)]
                  > FT3 66.55% [wynik 3.041, norma (1.71 - 3.71)]

następne wyniki robisz po 4 miesiącach, nie piszesz na jakiej dawce są te wyniki - zawsze piszcie z dawkami - to ważne. Przeczytałam do tyłu ileś postów i nijak nie mogę znaleźć smile
                  jak ustalałam dawki robiłam badania co 4 tygodnie, żeby sprawdzić poziom.

> no i ja czuję, że mam za mało, bo tyję, zaparcia, ból gardła, głowy, a tu takie
                  > piękne jak nigdy!? o co chodzi? ..... zaczynam wariować.... czy to mógł być r
                  > zut?

któż to wie? następne wyniki pokażą i w zależności - jak będą spadać można podejrzewać rzut, jeśli zostaną na takim poziomie - to nie.
                  U mnie bóle migrenowe głowy związane z niskim D3, teraz po niecałym roku uzupełniania - jak ręką odjął. Nie widzę u ciebie D3
                  • znakzapytania16 do muktprega 26.02.14, 18:53
                    No właśnie w tym rzecz, że ja nie podniosłam dawki -endo powiedział,że jak planuję ciążę, to po zajściu trzeba zwiększyć i trzeba mieć z czego..... no więc posłuchałam, chociaż byłam spuchnięta jak balon, tyję dalej. Dziwiły mnie te uderzenia gorąca, wierzcie mi,że płonęłam. w ogóle nie czułam chłodu. ludzie w golfach, szalikach a ja....krótki rękaw...wyglądałam jak debil przy 3 stopniach na zewnątrz, ale co mogłam....jak tylko się ubrałam samopoczucie makabryczne. (ni jak to pasuje do niedoczynności). potem ta jednoraozwa biegunka z krwią i śluzem i 7 dni zaparcie.
                    Rano budziłam się czasem, no i budzę nadal np. dziś ze zdrętwiałą lewą dłonią, palce jak serdle opuchnięte. po godzinie schodzi. piję len mielony i perystaltyka jelit jakby ruszyła, bo zaparć nie ma, ale ból w nadbrzuszu po prawej stronie jest nadal, to mnie martwi, jakby czegoś było tam za dużo.. próby wątrobowe ok - 12 i 17.
                    D 3 nie badałam, bo doszłam ponad połowę normy, suplementuję nadal, ale nie mam już kasy. w tym miesiacu wydałam w sumie ponad 1300 zł na badania sad
                    endo dodał mi 12000 witaminy A na 3 tyg.
                    trudno mi to wszysztko już połapać.... no bo skoro 4 miechy na dawce 25 podniosły tak ładnie poziom hormonów, to .....mało prawdopodobne. Zatem pomyślałam o rzucie. bo pierwszy raz ft4 jest większe od ft3.
                    czy jak w przyszłym tygodniu zrobię poziom hormonów to już mi się coś wyjaśni? jak będa niskie to znaczy że to był rzut, a jak nie, to znaczy....no własnie. cud? a może trapi mnie nie tarczyca.... sad zaraz się załamię.
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 25.02.14, 22:51
      Ferrytyna niska.
      Nő hormony wyglądają super, ale ja co do ich miarodajnosci mam wątpiliwosci. Bardzo długo było mi strasznie gorąco,opuchnieta byłam, potem tán ből gardła, ucisk,brzuch,rozwolnienie, niska temp., potem jeden dzień 37,5. Bo i badania. Super. A ja mam wrażenie braku hormonów.czy tó mógł być rzut i dlatego ft4 jest wysoko jak nigdy?
      • muktprega1 Re: zapytanie 27.02.14, 09:42
        > Nő hormony wyglądają super, ale ja co do ich miarodajnosci mam wątpiliwosci.

Ja też biorąc pod uwagę, że obydwa wyniki na tej samej dawce:

następne wyniki 24 luty 2014:

> FT4 71.67% [wynik 1.259, norma (0.7 - 1.48)]
        > FT3 66.55% [wynik 3.041, norma (1.71 - 3.71)]

Jak do Twojego gronkowca złocistego podszedł ogólny? endokrynolog? laryngolog?
        • znakzapytania16 odp. 27.02.14, 12:47
          Laryngolog, że ja mam już tak spierniczone śluzówki w nosie, zatokach i gardle ( być może przez niedoczynność tarczycy właśnie), że ciągle jakieś bakterie będa się mnożyć. że gronkowca złocisktego ma każdy, a moje objawy teraz nie dają podstaw do atybiotykoterapii, tym bardziej, że już tyle ich wzięłam, że jestem chodzącą apteką.
          Ogólny dał antybiotyk na 3 dni! nie brałam go, bo gronkowca bym nie wyleczyła, a zafałszował by badania na np. yersinie.
          Edno- nic nie powiedział, tylko że nadaktywny układ odpornościowy i infekcje u nas są częste.

A czemu pytasz?
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 26.02.14, 06:33
      Jogurtów nie mogę-laktoza.
      • pies_z_laki_2 Re: zapytanie 01.03.14, 01:19
        Znaczku, dwie krótkie sprawy:
        - czy szukałaś w kierunku celiakia?
        - sterydy przy zakażeniach psują nam coś tam, ale dokładnie nie wiem co sad Może tobie wyniki się zmieniły właśnie z powodu sterydów, ale nie wiem które wyniki i w którą stronę sad

Nie łam się, będzie dobrze!!!
        • znakzapytania16 Re: zapytanie 02.03.14, 21:47
          Nie piesku, nie robiłam. Może by ta Kolonoskopia lub gastro dała odpowiedź.
          Sterydy brałam od września do grudnia 2012. Które niby zmieniły- hormony? Ale ją dopiero po włączeniu eutyroksu czułam się nagle lepiej. Tak to lezalam jak trup. Chudy trup.
      • muktprega1 Re: zapytanie 04.03.14, 09:31
        > Jogurtów nie mogę-laktoza.

Myślę, że terapia probiotykami z enzymami trawiennymi w kapsułkach (które uwalniają się w jelitach a nie trawią w żołądku) przyniosłaby poprawę. Teraz jestem po antybiotykach i kupiłam sobie na odbudowę z firmy Swanson (są dobre, działają)
    • znakzapytania16 piękne wyniki - nic nie rozumiem 05.03.14, 15:04
      FT4 78.21% [wynik 1.31, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 71.95% [wynik 3.149, norma (1.71 - 3.71)]

o co tu chodzi? jak na 1 dawce i to takiej małej tak diametralnie zmieniły mi się wyniki.
      • znakzapytania16 po wizycie 09.03.14, 18:57
        Nadal nie rozumiem, jak to możliwe, że na tej dawce tak wyniki poszły w górę....
        W każdym razie edno stierdził, że mój aldosteron jest za niski norma od 40 chyba do 250 ja mam 47, toteż zapisał lek coś na c. mam brać pół tabletki co 2 dni. trochę mnie to dziw, bo kortyzol ładnie i z kri i moczu-dobowa zbiórka, potas i sód tez w środku normy.
        hmmm...chyba powtórzę badanie, bo nie chcę znowu brać starydów nie wiadomo po co.
        nie chcę znowu przytyć.....ja nie chudnę,a tyję, a to do niedobru aldosteronu nie pasuje,nie?

bolą mnie stawy od kilku dni. szczególnie prawa stopa. kuśtykam, okłady z altacetem, maść ibuprom itp nie pomaga...nie wiem, co to.

letrox mam brac 25/50/25/50....też jakoś dziwnie....

czeka mnie kolonokopia, czekam na termin, no i wizyta u nowego gina. Zobaczymy co powie.
        • pies_z_laki_2 Re: po wizycie 10.03.14, 01:56
          Nie mieszaj dawek!!! Wyrównaj na uśrednioną jednakową dzień w dzień, nie skacz...
          • znakzapytania16 czuję się tak sobie... 23.03.14, 09:50
            witajcie.

jak radził piesek, kupiłam bardzo dokładną - ostrą jak cholera - przecinarkę do tabletek. nawet mały letrox daje się podzielić na 4 równe części. Zatem łykam 37, 5 na dzień.
            od chwili zwiększenia dawki trochę schudłam, woda zlazła, ale jak to już było wcześniej, po zwiększeniu dawki nagle z nosa lecą strupy - wielkie ropy, ropa wyłazi też rano ze śluzówki gardła, do tego krew. trwa to już tydzień. łamie mnie też w stawach. mam wrażenie małej grypy. zawsze tak było przy zwiększeniu dawki - dlaczego?
            kolonoskopia - czysto! Dzięki Bogu. Najbliższe dniu w pracy pod znakiem mega strasu. Ważne wydarzenia itp. aldosteron powtórzyłam. zobaczymy czy nadal będzie taki niski, jak nie, to dzwonię do lekarza, że nie będę go łykać, bo po co. znowu będę grupa i spuchnięta.... sad
    • znakzapytania16 Szczęśliwa i ... przerażona 24.05.14, 22:11
      Cześć dziewczyny.
      Dawno mnie nie było. Strasznie dużo się w moim życiu działo ostatnio. Czułam się fizycznie ok. Za namową kupiłam gilotynkę i ujednoliciłam dawkę, biorę 37, 5 letroxu. Wszystko było ok. No i teraz najważniejsza wiadomość:
      PO 8 latach oczekiwań -

JESTEM W CIĄŻY! smile

Obecnie 5 tydzień. No i ogrom szczęścia trochę pezyćmił fakt, iż przyplątało się ostre zapalenie pecherza - nigdy nie miałam - biorę duomox ( podobno bezpieczny dla malucha). Beta rośnie, sprwdzałam 202, po 48 godzinach 606, po następnych 48 godzinach 1480. Wierzę, że wszystko jest ok. Wizytę u endo udało mi się cudem przełożyć z 30 lipca na 12 czerwca. Czuje gardło, znowu prawa str. Tak mi się rzut zaczyna. Czy mam zwiększyć do 50? Czy wykonać badania najpierw? Jestem zupełnie zguptaczona. Pomocy. Bardzo się boję o maleństwo. Jskue kroki poczynić. Co zbadać, ile i czego łykać. Z serca dziękuję.
      • hashitess Re: Szczęśliwa i ... przerażona 24.05.14, 22:27
        po pierwsze przyjmij gratulacje.

po drugie podnies letrox do 50 mikro.

po trzecie w poniedziałek leć na badania.
        Zleć oznaczenie
        ft4
        ft3
        tsh
        ferrytyne
        wit. b12
        kwas foliowy
        • znakzapytania16 dzięki wielkie 24.05.14, 22:37
          Dzięki kochana,
          czyli jutro mam łyknąć już 50, a w poniedziałek badania trójki tak?
          kwas foliowy łykam od 3 miesięcy.
          Dziękuję za pomoc.
          -
    • znakzapytania16 podniosłam 26.05.14, 13:02
      dawkę letroxu do 50. jakieś dwie/trzy godziny po zażyciu gardło boli mniej. po 16 będę miała wyniki trójki tarczycowej i bety.
      proszę Was wtedy o pomoc. To 5 tydzień, od kiedy należy podnieść, chyba teraz do 12 tyg dziecko potrzebuje najwięcej i jeszcze samo nie wytwarza, prawda?
      Bardzo się martwię.

Dziękuję za wszelkie wskazówki.
      pozdrawiam.
      • hashitess Re: podniosłam 26.05.14, 13:49
        dawaj, dawaj te wyniki.
        Sama jestem bardzo ciekawa.
        • znakzapytania16 wyniki z dziś 26.05.14, 17:42
          TSH 1,3355
          FT4 63.97% [wynik 1.199, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 66.95% [wynik 3.049, norma (1.71 - 3.71)]

mg znowu na - , ALE NIE ŁYKAM OD 3 TYG. Nie wiem, czy mogę...
          beta HCG 72 h temu 1480, teraz 4862. Nie wiem, czy przyrost ok, może ktoś się tu bardziej zna.
          mocz już lepiej, ale biorę antybiotyk. nie ma białka, erytrocytów, bakterie nieliczne, leukocyty pojed. w polu widzenia. (było 60!).

i co? mój edno dzwonił, mam być 28 V! chyba Mu zależy, a to dużo dla mnie znaczy.
          co kochana/e myślisz/myślicie?
          • hashitess Re: wyniki z dziś 26.05.14, 22:01
            Dobrze, że podniosłaś ilość letroxu.
            Magnez również powinnaś zażywać.
            Magnezu nie przedawkujesz. Możesz zrobić sobie
            oliwę magnezową i używać jej jak dezodorant czy teć
            smarować nią stopy i ręce.
            On pomaga w ciąży.
            Temat HCG jest mi obcy.

Poczytaj n/t celiakii. Uważam, że możesz mieć z nią problem.
            Koniecznie oznacz wit. B12 i ferrytynę.
            Mama anemiczna przekazuje anemię dziecku.
            • znakzapytania16 Re: wyniki z dziś 26.05.14, 22:24
              Dziękuję Hasi. Twoje rady i zainteresowanie sa dla mnie bardzo ważne. Oznacze. Ferrytyna będzie kiepska. To wiem.
              Wizytę mam 28! Czy celiaklia wyszlaby na kolonoskopii? Bo jelita mam podobno śliczne? Hihi
              Chociaż je hahaha.
              • hashitess Re: wyniki z dziś 29.05.14, 18:46
                znakzapytania16 napisała:

>
                > Ferrytyna będzie kiepska. To wiem.

podobno w I trymestrze nie należy zażywać żelaza.

> Wizytę mam 28! Czy celiaklia wyszlaby na kolonoskopii? Bo jelita mam podobno ś
                > liczne?

celiakię sprawdza się endoskopią.

• hashitess Re: wyniki z dziś 29.05.14, 18:54
                  hashitess napisał(a):

> znakzapytania16 napisała:
                  >
                  > >
                  > > Ferrytyna będzie kiepska. To wiem.
                  >
                  > podobno w I trymestrze nie należy zażywać żelaza.
                  >
                  >
                  > > Wizytę mam 28! Czy celiaklia wyszlaby na kolonoskopii? Bo jelita mam pod
                  > obno ś
                  > > liczne?
                  >
                  > celiakię sprawdza się endoskopią.
                  >
                  obecna pszenica to paskuda. Oskarża się ją za choroby z autoagresji.
                  Ja nie mam celiakii, ale dieta bez pszenicy powoduje podniesienie
                  mojego samopoczucia. Czuję się lekka jak piórko.
                  Namawiam na odstawienie wszystkich produktów zawierających
                  ten składnik.
          • pies_z_laki_2 Re: wyniki z dziś 27.05.14, 13:27
            Jak skończysz antybiotyki, to zainteresuj się żurawiną, to dwa w jednym, smaczna i dobrze robi na drogi moczowe, a skutków ubocznych zero smile

Gratulacje!!!
          • hashitess Re: wyniki z dziś 27.05.14, 13:39
            napisz czy przy poprzednich wynikach tarczycowych też brałaś antybiotyki.
          • muktprega1 Re: wyniki z dziś 27.05.14, 14:55
            Wyniki masz śliczne, równe smile
            Jak dobrze, że posłuchałaś Hashitess i podniosłaś na czas tyroksynę, radzisz sobie bardzo dobrze.
            Jak miło się czyta, że młode osoby z Hashi , które podniosły poziom hormonów, niedoborów nagle zachodzą w ciążę smile
            Gratulacje i trzymaj się ciepło smile
            • znakzapytania16 Cześć, odpowiadam 27.05.14, 18:31
              Piesku- jem tą żurawine i pije soki od 3 tygodni. Jak w moczu wyszło, ze leukocyty, to posiew, a do tego czasu prenatal uro care- sproszkowana żurawina. Niestety, e.coli była w ogromnej ilości, zatem duomox...
              Do hashi- nie, nie brałam antybiotyków. Myślisz, ze tsh zaniżone przez niego teraz? Bo tak kiepsko z gardłem jest teraz suchy kaszel, ucisk zimne stopy włosy lecą. ..mam wrażenie, ze nadal jest ich za mało... byle maleństwu nic się nie stało. Poradź....
              Do muktprega- Dziękuję. Baaardzo się staram być odpowiedzialna. Czekałam z mężem 8 lat...
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 29.05.14, 17:37
      Gardło trochę mniej, ale i tak kiepsko się czuje. Do tego pojawiło się pieczenie w obu skroniach?
      Swędzi ucho w środku. Lekko boli prawa stopa. Endo- zwiększyć do 60. Za miesiąc powtórzyć i zadzwonić. Łykać d3, mg, b12. Ale gin żeby jeszcze poczekać i tylko foliowy.
      • znakzapytania16 Re: zapytanie 29.05.14, 17:38
        Do 50 oczywiście
      • hashitess Re: zapytanie 29.05.14, 18:48
        Twoje samopoczucie to typowe objawy niedoczynności tarczycy
        i niedoborów.
        Po co czekać?
      • pies_z_laki_2 Re: zapytanie 30.05.14, 22:35
        Na suche gardło możesz rozgryzać witaminki A-E w żelkach, dzięki czemu natłuszcza się całe gardło. Do tego płukanie ziołami, a co ważniejsze, D3 w odpowiedniej ilości (mimo nadchodzącego lata).
        • znakzapytania16 Re: zapytanie 03.06.14, 06:21
          Spałam, ale o 4 się obudziłem i ....rzyganie na maxa. Koszmar! Jadłam suche ciastka i ...rzygalam. pilam zimna wodę i ..rzygalam. pilam gorzka herbatę i.. rzygalam. Zjadłam banana i..rzygalam.najgorzej, że zwracam hormony- po 30 min od zażycia tabletki letrox wylądował w kiblu.
          Moj organizm nie przyjmuje ż też żadnych witamin. No i co ja mam robić? I to nie tyczy się tylko poranka. Wczoraj wymiotowałam cały dzień! !!!! Wieczorem koszmar.
          • muktprega1 Re: zapytanie 04.06.14, 08:42
            Do lekarza!! Poranne wymioty dla ciężarówek, to "norma", ale utrzymujace się cały dzień - NIE, grozi odwodnieniem.
    • znakzapytania16 No i rigoletto 05.06.14, 10:17
      Spowodowało odwodnienie. Jestem w szpitalu. Kroplówka za kroplówką.
      • pies_z_laki_2 Re: No i rigoletto 07.06.14, 02:44
        Trzymaj się!!!
        • znakzapytania16 Re: No i rigoletto 07.06.14, 08:24
          Nawodnili i wypuścili. Nie wymiotuje, za to mam biegunkę. Jak nie urok... no więc i tak tracę wodę.
          Letrox biorę o 4. O dziwo sama się budzę dokładnie między 4:00 a 4:30. No i śpię dalej.
          Staram się jeść mało a często, ale to nie jest proste.
          Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy objaw typu mega senność rano czyli mniej więcej o 8:00 , nie jest aby objawem braku hormonów. . . A nie ciąży. Powieki tona. . . Pozs tym Obudziłam się z kekko napuchnietymi dłońmi i były odretwiałe. Czyżby maleństwo miało za mało? W poniedziałek zrobię chyba ft3 i ft4, no i zobaczymy. Czy poczekać jeszcze? W sumie krótko biorę to 50, ale może już jest zapotrzebowanie na więcej. . .co myślicie?
          • muktprega1 Re: No i rigoletto 07.06.14, 23:25
            Rób nie czekaj, w ciąży i co 2 tygodnie można badać poziom hormonów, bo tak szybko wzrasta zapotrzebowanie, tym bardziej, że zwracałaś, więc tabletki również.
            Jak nadal masz biegunkę - dużo pij, nawadniaj organizm lekko posoloną wodą przez kilka dni.
            Uzupełnij elektrolity.
            Swoją drogą wykrakałam....
            Powodzenia smile
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 09.06.14, 14:11
      Wyniki na 50 letroxu, obecnie poza folikiem nic nie biorę, bo zwracam
      TSH 0, 5006 (0, 3500-4)
      Ft3 2, 598 (1, 710-3, 710)
      Ft4 1, 265 (0, 700-1, 480)
      Hcg 7 tydzień 100.408, 38 (do 10 tyg. do 225.000)
      I co Wy na to?
      B12 291 ( 210-900 ) maleńko
      Na d3 i kwas foliowy czekam dalej
      • hashitess Re: zapytanie 09.06.14, 20:35
        znakzapytania16 napisała:

> Wyniki na 50 letroxu, obecnie poza folikiem nic nie biorę, bo zwracam
        > TSH 0, 5006 (0, 3500-4)
        > Ft3 2, 598 (1, 710-3, 710)
        > Ft4 1, 265 (0, 700-1, 480)

% normy?
        Przepraszam, nie chce mi się liczyć.
        Od upału mózg się lasuje.
    • znakzapytania16 7 tydzień letrox 50 09.06.14, 21:54
      Ft3 44%
      Ft4 72%
      • znakzapytania16 I co myślicie o tych wynikach? 14.06.14, 18:46
        Czy ta proporcja jest dobra? Kiedy znowu powtórzyć badania? Ja nie chcę po prostu czegoś zaniedbać, a wiadomo, że objawy niedoczynności są bardzo podobne do dolegliwości ciążowych np. Mega senność! Dziękuję za rady.
      • pies_z_laki_2 Re: 7 tydzień letrox 50 16.06.14, 03:25
        Rozjechały ci się hormony, za niski poziom fT3, możesz się źle czuć właśnie z tego powodu.
        • znakzapytania16 Re: 7 tydzień letrox 50 16.06.14, 06:00
          No właśnie, tylko co jest tego powodem?
          Ja nie biorę teraz nic poza letroxem i kw. Foliowym, bo wszystko zwracam. Wizytę u gina mam dopiero 2 lipca i to jeszcze z przebojami, bo po zmianie miejsca zamieszkania zmieniłam 3 lata temu lekarza - długo szukałem odpowiedniego - a teraz słyszałe : nie prowadzę ciąży. Więc wracam do starego 60 km dalej - przynajmniej się ucieszył i wiem, że mnie bez pomocyanie zostawi. Do tego stresu sie znowu na jadłam, bo po kreacji duomoxem tej E coli kazała pow . Posiew. Więc tak zrobiłam leżąc w szpitalu. Prosiłam o przesłanie wyników na maila. O dostałam, ze nadal bakteria jest j to w dużej ilości. Panika. Moja ex pani dr wysłała mnie na gwałt do kolegi, wiec jechałem z mężem wieczorem. Tam dowiedziałam się, ze ordynator ginekologii zapisał mi furagin a jego w 1 trymestrze nie można. Dostałam jakiś inny antybiotyk. Tylko po powrocie do domu coś mnie tknelo i Zadzwoniłam do laboratorium. I masz babo placek- wysłali moj stary wynik ! Ten po duomoxie już jałowy. Oszaleć można! !!!!!
          Nie wiem, co teraz robić.
          • djpa Re: 7 tydzień letrox 50 16.06.14, 08:45
            Brawo, że tak pilnujesz służby zdrowia, bo co by to było gdyby...!

Antybiotyki rozkładają się w wątrobie i może wątroba przez to być bardziej obciążona. Może dlatego fT3 Ci spadło? fT3 głównie też powstaje w wątrobie.

Mi po Duomoxie w ciąży przyszły do pochwy dwie inne bakterie oraz grzybki. Grzybicy do końca ciąży nie pozbyłam się, niestety, mimo kilkumiesięcznych usilnych starań. Czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek.
            • znakzapytania16 Wg usg 8 tydz. i 2 dzień-potrzebuje rady 20.06.14, 07:03
              Dziewczyny, nie przyjmuje żadnych tabletek. Letrox łykałam bardzo wcześnie rano, , , żeby potem spać przynajmniej 3h i dupa. Zwymiotowałam tabletkę po godzinie. Wzięłam teraz znowu taki okruszek 12, 5, bo nie wiem ile się w ciągu tej godziny wchlonelo. Mam znowu niedobór d3. Przed badaniem nie brałam 3tyg. I norma 30-100 ja 20. Kwasu foliowego mam nadmiar bo norma 2-19 a ja mam 38. No i tez nie wiem, czy dalej go brać. Martwię się bardzo. Mg na minusie ale gin mówi, że nic nie brać skoro nawet z piciem i jedzeniem problem. Co robić?
              • pies_z_laki_2 Re: Wg usg 8 tydz. i 2 dzień-potrzebuje rady 21.06.14, 13:56
                Może tyroksynę rozgnieć i popij dosłownie dwoma łykami wody, wtedy masz niemal gwarancję wchłonięcia się, bo taki proszek chyba szybciej się rozpuści w żoładku, niż cała, chociaż maleńka, tabletka.

Magnez - pij kakao na wodzie, to świetne źródło magnezu.
                D3 - konieczne w ciąży wcale nie mniej, niż bez ciąży. Ale na szczęście nie masz drastycznych niedoborów, chociaż wynik nie powala na kolana. Może wystawianie się na słońce i kropelki (Devikap czy tp) z kolacją wystarczą?

Poczytaj tu /ale nie wpadaj w panikę!!! wyniki masz całkiem niezłe smile/:
                1) Poziom witaminy D w ciąży związany z siłą mięśni dziecka (2014)
                - www.dobrylekarz.info/artykul/poziom-witaminy-d-w-czasie-ciazy-zwiazany-z-sila-miesni-potomstwa.htm
                2) Vitamin D Deficiency May Be a Risk Factor for Recurrent Pregnancy Losses by Increasing Cellular Immunity and Autoimmunity
                - www.medscape.com/viewarticle/820137?nlid=50515_1842&src=wnl_edit_medp_wir&uac=171249PY&spon=17
                3) Vitamin D during pregnancy and breastfeeding (2013)
                - www.vitamindcouncil.org/further-topics/vitamin-d-during-pregnancy-and-breastfeeding/#
                4) Niedobór witaminy D u matki zwiększa ryzyko komplikacji w ciąży i chorób przewlekłych u dziecka (2014)
                - www.termedia.pl/Niedobor-witaminy-D-u-matki-zwieksza-ryzyko-komplikacji-w-ciazy-i-chorob-przewleklych-u-dziecka,12623.html

• znakzapytania16 Dzięki piesku 21.06.14, 17:14
                  Tak zrobię. I Dziękuję za podniesienie mnie na dachu. Uściski!
                  • znakzapytania16 Na duchu oczywiście :-) 21.06.14, 17:15

• znakzapytania16 11 tydzień ciąży wyniki 04.07.14, 15:08
      Cześć.

Tsh 0, 4434
      Ft3 poziom 51%
      Ft4 poziom 54%

Co myślicie? Podnieść dawkę? Biorę 50 letroxu.
      • hashitess Re: 11 tydzień ciąży wyniki 05.07.14, 00:02
        Patrząc na wysoki poziom TSH podniosłabym ilość zażywanego T4.
        Jak się czujesz?
      • znakzapytania16 Do Hassi 05.07.14, 05:51
        Wysoki poziom tsh??????
        Przecież jest poniżej 1!?
        Jak się czuje... hmmm... nie wiem, co jest objawem ciąży a co od tarczycy.
        Łykam letrox ok 5. Często budzę się ze zdretwiałymi, lekko opuchnietymi dłońmi, zawroty głowy, od 2 dni lekkie migreny. Drapanie i ucisk w gardle od 3 dni. Gorsze samopoczucie od godziny 17. Słabość senność i nudności jeszcze z wymiotami często. Lekkie bóle mięśni i karku.
        • hashitess Re: Do Hassi 05.07.14, 06:52
          Przy takich poziomach ft4 i 3 tsh powinno byc duzo ponizej dolnej normy.
          Uwazam, ze samopoczucie to potw.
          Zwiększ ilosc zazywanego letroxu.
          Organizm sam Ci odpowie czy zwiększenie dawki było ok. Do przedawkowania masz jeszcze sporo miejsca.
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 06.07.14, 06:50
      Zwiększyłam o 6, 25. Migrena i bol karku koszmar.
      • pies_z_laki_2 Re: zapytanie 06.07.14, 08:58
        Oj długi ten wątek... Czy sprawdzałaś kręgosłup?
        • znakzapytania16 Do pieska 06.07.14, 11:25
          A to źle, że długi ; (

Piesku - nie raz! Bola towarzyszą mi od podstawówki. Nasilenia po wypadku samochodowym --w 2006 roku. Rtg chyba 5 razy. Rezonans całego dwa razy, tk szyjny i Piersiowy chyba 4 razy. Tk i mr głowy z 5 razy - neuralgia nerwu trójdzielnego. Bez ucisku itp. Konfliktu naczyniowego brak. Zniesienie lordozy szyjnej. Koniec. Zabiegi, masaże itp. Zero poprawy. Leczenie bb - dwa lata - zero poprawy. Leki neurologiczne - zero poprawy
          Dopiero po włączeniu leczenia tarczycy ten ból karku i nerwu twarzowgo odpuszcza po 2 dniach. Zawsze wraca jak za mała dawka . Więc teraz chyba też. .
          • muktprega1 Re: Do pieska 06.07.14, 11:40
            Wiesz, te bóle mięśni i karku to dla mnie niedobór magnezu (ważny!!) i D3 (równie ważne!!)
            ile i w jakiej dawce bierzesz? Jaki miałaś ostatnio oznaczony ich poziom??
            • znakzapytania16 Re: Do muktpregi 06.07.14, 12:04
              Pewnie masz rację. Mg wrócił do polowy normy - tydzień temu badałam. A d3 miałam przerwę. Ostatnie badanie chyba pod koniec maja i był niedobór. 19 ( 30-100).
            • hashitess Re: Do pieska 06.07.14, 15:25
              To samo chciałam napisać co moja poprzedniczka,
              że masz niedobory magnezu.
              Zrób sobie oliwę magnezową /było o tym na forum/
              i smaruj kark. Pomoże jak w banku.
              Mnie pomogło.
              Proponuję też spotkanie z magikiem od terapii Mc Kenziego.
              Nauczy Cię poruszania, siadania i innych ruchów, aby nic Cię
              nie bolało. Po spotkaniu tabletki p/bólowe pójdą do kosza.
              Piszę z własnego doświadczenia.
          • pies_z_laki_2 Re: Do pieska 07.07.14, 11:30
            > A to źle, że długi ; (

No nie, nie źle, ale jak długi, to za każdym razem czytać od nowa (ta skleroza...), żeby sprawdzić, czy coś już napisałaś... masakra... a zapytać o coś, o czym pisałaś przed chwilą to wstyd i też masakra big_grin

Do tego, co napisały dziewczyny (smile) dodałabym jeszcze B12, bo bóle tak mięśniowe jak neuralgie leczy się zastrzykami z Milgammy...
            • znakzapytania16 Bardzo dziękuję za rady 14.07.14, 14:32
              kiss
              Obecnie -poza wymiotami lub zgaga- jest ok.
              Pogoda śliczna, więc i nastrój lepszy, byle nie za gorąco!
              Zjadłam wczoraj pysznego pstrąga z ryżem i warzywa na parze. Mmmmmm.... było pyszne! Niestety. Nacieszyłam się tym zdrowym jedzonkiem zaledwie 15 min. Rybka chyba chciała wrócić do wody wink
              Za tydzień jakoś powtórka badań. Zobaczymy.
              W piątek czeka mnie stresik - badania prenatalne. Proszę o mocne trzymanie kciuków.
              Zmykam złapać trochę D3. Pa.
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 25.07.14, 15:43
      Cześć.

Melduje się w drugim trymestrze!
      Podniosłam sama dawkę minimalnie 6 lipca. Objawy zniknęły następnego dnia. Po 12 dniach to samo - migrena, kark, gula w gardle, ból mięśni. Podniosłam. W sumie o 12, 5.

No i znowu przeszło.

Wczoraj powrót migreny, ból karku, ucisk w gardle, lekko opuchniete palce. Bol oka i mega rzyganie! Nawet woda. Potem żółcia już.

Morfologia ok. Rozmaz kosmos, bo granulocyty ponad norme limfocyty na dnie 18% norma 25-40. Ale podobno w ciąży się nie robi!

Mocz w końcu ok. Mg znowu na minusie.
      Od tygodnia łykam elevit.

No ale do rzeczy:

Tsh 0, 5766

Ft3 2, 853 ( 1, 710-3, 710) 57 %

Ft4 1, 033 (0, 700- 1, 480) 42%

Dawka od 12 dni 62, 5 letroxu.

Mam nadzieję, że dobrze policzylam % , bo bol głowy koszmarny.

Dzwoniłam do endo. Jutro mam mieć odp. Ale raczej jest za nisko jak dla mnie!
      • muktprega1 Re: zapytanie 25.07.14, 20:46
        > Dzwoniłam do endo. Jutro mam mieć odp. Ale raczej jest za nisko jak dla mnie!

Jasne, ze nisko, ciekawe co powie lekarz, na moje oko dorzuciłabym 25, daj znać jutro, jakie decyzje.

A tu masz współciężarówkę smile
        forum.gazeta.pl/forum/w,94641,152244211,152250123,Re_Wysokie_TSH_a_poczatek_ciazy.html
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 26.07.14, 08:33
      Noc ujdze. Mdlilam się żeby spać i nie czyc bólu głowy i karku, i oka. Trzy razy się przebudziłam. Powiedziałam endo objawy teraz, ze sa takie same jak 3 tyg temu ( ze po dołożeniu 6, 25 od razu minęły), ale dużo silniejsze. Kazał dołożyć od razu 12, 5. Więc biorę 75.
      Tak sobie myślę- to 14 tydzien, wiec jednak przede mną jeszcze trochę, , a poszło już o 50% w gore względem tego, co przed ciążą!

Ciekawe ile moje małe szczęście będzie potrzebować...?
      • znakzapytania16 Re: zapytanie 26.07.14, 08:37
        A! A na wizycie mam się pojawić koło 20 sierpnia z wynikami.
        • muktprega1 Re: zapytanie 26.07.14, 15:04
          Na Twoim miejscu zbadałabym proporcje hormonów jednak za 2 tygodnie smile
        • hashitess Re: zapytanie 26.07.14, 19:29
          Nie czekaj tak długo z podniesieniem dawki tyroksyny. Podnies jak proponuje Muktprega.
          Dziecko potrzebuje hormonu jak powietrza, a Ty nie bedziesz cierpiec z powodu bóli.
          • znakzapytania16 Dzięki dziewczyny 26.07.14, 22:23
            Za wsparcie, zainteresowanie i rady

Mega ból minął - tak jak przypuszczam. U mnie spadek zawsze zaczyna się migrena, bólem karku i gula w gardle po prawej stronie.
            Zrobię badania za 2 tyg. Pewnie podniose.
            Obecnie mój organizm stara się wrócić do normy - mięśnie dziwnie pobolewaja i mam zawroty głowy na maxa. Trochę duszności
            ..
            Ale poprawa jest znaczna - o 60% jak nic.

Dobrej nocki!
    • znakzapytania16 Re: zapytanie 31.07.14, 17:08
      U mnie po japońsku.
      W poniedziałek zaczęłam troszkę plamić. Panika. Do lekarza. Z małym ok. Źródła nie ustalił. W środku ok wszystko. Nospa, zwiększyć mg i luteina pod język przez 15 dni. Plamienie już się nie powtórzylo - dzięki Bogu. Mam nadzieję, że był to jednorazowy incydent.
      Maluch jest dość spory o tydzień do przodu. Wierci się bardzo smile
      Często pojawiają mi się krwawienia z nosa i zawroty głowy. Jestem też dość słaba.
      • pies_z_laki_2 Re: zapytanie 01.08.14, 15:57
        Żelazo w pokrzywie i soczkach z buraka czy natki pietruszki!
        No i spokój czyli bez nerwów, proszę.
        Fajnie byłoby mieć kolejne Hashimotkowo- forumowe dziecko, więc dbaj o siebie i o maleństwo smile
    • znakzapytania16 17 tydzień ciąży 18.08.14, 20:51
      Cześć.
      Mała relacja co u nas.
      Objawy mega rzygania 24h/na dobę minęły dwa tygodnie temu. Teraz pozostało sporadyczne naciaganie, np. Wczoraj na rynku w Wiśle wink
      Z objawów ciążowych to bóle bioder, kości ogonowej, zmiany nastroju.
      Generalnie jest ok.
      Kiedy czuje, że sztywnieje kark, zaczyna boleć głowa i czuje ucisk w gardle po prawej stronie, to już wiem, ze za chwile zalicze "zgon". Raz niestety doprowadziłam do spadku hormonów. Skutkowalo to bólem całego ciała, rozbiciem, wrażeniem wysokiej temperatury i torsjami. Następnego dnia podniosłam dawkę i wszystko minęło po 3 godzinach.
      Obecnie łykam 87, 5. Więc myślę, że mały bardzo potrzebuje tyroksyny. Przed ciąża dawka 37, 5!
      Nie wiem, co dalej, bo znowu od wczoraj czuje kark, w nosie sucho - pustynia.
      Łykam eseliv i mg. Jak tylko dakladam d3 to od razu mnie naciąga, mam zgage i ból żołądka.

Luteina odstawiona 10 dni temu. Mały czasem już mamę połaskocze - cudowne uczucie!

Wyniki z dziś:

Tsh [-] 0, 2367

Ft4 56%

Ft3 48%

Morfologia - nieznaczny spadek hemoglobiny ( mimo żelaza)

Czuje, że powinnam podnieść. Co uważacie?

Wizytę u endo mam w piątek.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Dziewczyny, które rodziły z hashimoto - jak u Was objawił się spadek hormonów o co ile robiłaście badania?

PS i mojego Taty po 15 latach wykryto hashimoto! Jest na dawce wprowadzającej i juz jeden dzień czuł się dobrze! Uwierzył, że można wink
      • muktprega1 Re: 17 tydzień ciąży 19.08.14, 09:17
        Cześć smile
        Schodzisz poniżej 60% z hormonami, ja na Twoim miejscu podniosłabym o 12 albo przynajmniej o 6. Co sądzisz?
        • znakzapytania16 Re: 17 tydzień ciąży 19.08.14, 10:31
          Wiem, że ft4 powinno być na górnej granicy normy. . Myślę właśnie o podniesieniu. ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka