Dodaj do ulubionych

Nowa hashimotka - amylin

09.03.13, 16:30
Cześć Dziewczyny,

Niedawno zrobiłam badania krwi i wszystko wskazuje na to, że choruję na hashimoto. Pomogłybyście zinterpretować moje wyniki? Wyglądają tak:

TSH 1,700, norma [0,27-4,2]
fT4 1,230, norma [0,932-1,71] - 38,3%
fT3 2,860, norma [2,02 - 4,43] - 34,85%
P/ciała ATG 2016, norma [<115]
P/ciała TPO 91,27, norma [<34]

Szczerze mówiąc jestem bardzo zdezorientowana. Nie wiem, które objawy mogę łączyć z hashi, a które nie. Cierpię na bezsenność, jestem bardzo nerwowa - dosłownie kłębek nerwów, drażliwa, mam huśtawki nastrojów - raz jestem nakręcona, a zaraz potem dół, przygnębienie, depresja, lęki. Mam okresy silnego zmęczenia, przychodzą nagle, czasem mam wrażenie, że upadnę, przewrócę się, nie jestem w stanie funkcjonować, muszę się położyć. Ostatnio często mam wrażenie takiego spowolnienia umysłowego, nie mogę się skoncentrować, zapominam, mam pustkę w głowie, ciężko mi się myśli. Oprócz tego wypadają mi włosy (bardzo, boje się, że będę łysa sad ), skóra jest sucha, mój brzuch, żołądek, jest jakby spuchnięty, czasami boli. Jestem jeszcze przed wizytą u endokrynologa. Czy mogłybyście polecić kogoś w Toruniu? Kogoś kto mnie nie spławi mówiąc, że wymyślam.. bo tak mnie właśnie potraktowała lekarz pierwszego kontaktu odmawiając nawet skierowania na badania krwi.

Dziękuję wam za to forum.
Pozdrawiam,
Amylin
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Nowa hashimotka - amylin 10.03.13, 00:11
      > P/ciała ATG 2016, norma [<115]
      > P/ciała TPO 91,27, norma [<34]
      Kogoś kto mnie nie spławi mówiąc, że wymyślam.. bo tak mnie właśn
      > ie potraktowała lekarz pierwszego kontaktu odmawiając nawet skierowania na bada
      > nia krwi.

Scyzoryk mi się w kieszeni sam otwiera!!!
      Może spróbuj do innego ogólnego chociażby w innej przychodni.
    • muktprega1 Re: Nowa hashimotka - amylin 10.03.13, 09:04
      > Szczerze mówiąc jestem bardzo zdezorientowana. Nie wiem, które objawy mogę łącz
      > yć z hashi, a które nie

No to poniższy test będzie dla Ciebie jakimś wyjaśnieniem, wydrukuj go i weż ze sobą do innego lekarza

www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • amylin Re: Nowa hashimotka - amylin 10.03.13, 09:23
        Dzięki muktprega1, tak zrobię. Teraz szukam prywatnie dobrego endokrynologa.
        Moje TSH jest w normie, czy sama obecność takich wysokich przeciwciał może dawać objawy, które opisałam? Na forum przeczytałam o tym, że wartości % ft3 i ft4 powinny być podobne i obie na wysokim poziomie ok 70%. Moje są podobne, ale na dosyć niskim poziomie, czy to przez to się źle czuję?

PS. Scyzoryk się otwiera, bo samemu trzeba wiedzieć na co się choruje i walczyć z lekarzami, żeby otrzymać właściwą pomoc..
    • pies_z_laki_2 Re: Nowa hashimotka - amylin 10.03.13, 11:10
      Witamy w klubie Hashimotek smile

Przed wizytą u endo zrób jeszcze usg tarczycy, albo poszukaj takiego endo, który robi we własnym gabinecie usg podczas wizyty, będziesz miała wtedy pełny obraz potrzebny do postawienia diagnozy.

Przed wizytą u endo spisz sobie na kartce objawy / dolegliwości, bo na ogół w gabinecie człowiek głupieje i zapomina połowę z tego, co chciał powiedzieć smile

A jak dostaniesz diagnozę, to poproś o zaświadczenie dla internisty, wtedy recepty będziesz mogła brać od rodzinnego, zamiast szukać endo.

Wysokie p.ciała można zbić jedząc selen (w postaci 2-4 orzechów brazylijskich dziennie), łykając tyroksynę (endo pewnie zapisze najniższą dawkę na początek, a potem dawka będzie do korekty w miarę rozwoju sytuacji), no i przechodząc na dietę łagodzącą odpowiedź organizmu na najczęstsze alergeny i produkty kiepsko tolerowane, czyli odrzuć sztuczne barwniki, zapachy, smaki i konserwanty, gluten i laktozę (na czas jakiś, potem do nich pewnie wrócisz).

Trzymaj się, będzie dobrze smile
      • fiolekp Re: Nowa hashimotka - amylin 10.03.13, 16:03
        masz b. duże miano przeciwciał, żeby przygasić stan zapalny możesz wspomagać się też kwasami omega 3, a podobno jeszcze lepsze są kwasy omega3 ze skwalenem, jeśli chodzi o selen to działa super, chociaż ja łykam z w tabletkach selen organiczny, bo czytałam gdzieś że orzechy brazylijskie nie zawsze maja dużo selenu-to zależy na jakiej glebie rosną. Możesz do tego antyoksydanty dołączyć: wit C, zieloną herbatę-możesz kupić wyciąg z zielonej herbaty w kapsułkach jest mocniejszy. Pamiętaj żeby nie brać razem selenu z wit c.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka