Dodaj do ulubionych

tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowki

11.05.13, 19:01
Kochani podaje moje wyniki ktore odszukalam, zaczynam od starszych az do tych z tego tygodnia:
----------------------------------
24.03.2010
tsh 11.46 (0.35-4.50)
t3 1.21 (0.6-1.81) 50.4 %
ft4 0.98 (0.89-1.76) 10.34 %
ob 35/59
trojglicerydy 253 (<170)
chlesterol 220 (< 200) tu nie powtarzam bo wynik dalej taki sam
dawka od tego wzniku tyrox 50
----------------------------
2.12.2010
tsh 4.35 (0.35-4.5)
ob 32/55
trombocyty 422 (150-400)
eosinophile 6.3 (0-5)
dawka zmniejszona do 50 na 37.5 co drugi dzien
-----------------------------
5.10.2012
tsh 5.93 (0.3-4)
ft3 3.3 (2.2-4.1) 57.89 %
ft4 0.9 ( 0.7-1.7) 20%
hemoglobina 12.8 (12-16)
eosinophile 6.6 (<5)
trojglicerydy 164 (<150)
powrot do dawki 50 tyreks
-----------------------------
6.05.2013
tsh 6.06
ft3 2.88 (2.15-4.12) 37.06%
ft4 0.9 (0.7- 1.7) 20%
innych badan z krwi nie bylo.
usg: 30.08 2010 (po niemiecku )
lewy:53x21x20
prawy 50x15x22 normalna wielkosc
"bds inhomogen mit links bis einzelne, 29 mm messende Knoten im unteren Organdrittel. Im rechten Shildrusenlappen multiple, bis 10 mm messende teils regressiv verkalte Knoten"
wiele z moich objawow minelo- spalam po 12-16 godz na dobe, ostatnio spie 6 godz, albo tylko 4- poprawilo sie bardziej niz chcialam.
minely mi bole kregoslupa stawow nog i rak- odeszly jak za czarodziejska rozdzka smile
wypadanie wlosow bylo straszne kolo 10 lat temu , teraz jest w normie, chociaz troche jest znow wiecej.
mecze sie dalej,kondycja slaba. chociaz sa pory dnia ze mam sile, ale jest i tak ze jest b. slabo
teraz czuje dretwienie konczyn i zawroty glowy, pare dni temu stracilam przytomnosc uderzylam glowa w rog sciany, ale skonczylo sie na guzie-z tym ze kreci mi sie w glowiei nieraz mam wrazenie ze znow padne wiec uwazam i powoli wstaje.
kiepska pamiec i gorsze myslenie kojarzenie, czasem nie wiem gdzie mam isc czy na ktorym przystanku wysiasc- gubie sie- a mialam swietna orientacje w terenie czy to miasto czy las smile)
skora sucha obrzeki okropne- i wtedy tez gorsze samopoczucie- czy na mozgu tez sa obrzeki?
wczoraj zapomnialam tabletke wziac i spalam dzis 10 godz- pierwszy raz od tygodnia, dziwne ze jedna tabletka i taka roznica- wczesniej 6 godz to bylo duzo! zapalenia skory sa, ale przechodza przy diecie,dalej choroby oczu- jaskra, ale tez suchosc oczu skory- gardla, astma mi sie uspokoila, leczylam sie tez na depresje i na osteoporoze jakies 10 lat smile
do lekarza sie nie dostalam bo w Austrii dlugi weekend, wiec ide w przyszlym tygodniu i o jakie wyniki poprosic wg was? i co sadzicie?

Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 11:46
      O matko!!
      Tak naprawdę Tuasiczku, to Ty jesteś w wielkiej niedoczynności zupełnie niepotrzebnie 3 lata:

w 2010 w marcu
      > t3 50.4 % (rozumiem, że to było Ft3?)
      > ft4 10.34 %
      zwiększono Ci dawkę na 50 - bardzo dobrze, bo Ft4 niziutkie, a Ft3 wyższe świadczy o zdecydowanym braku tyroksyny.

> 2.12.2010
      > tsh 4.35 (0.35-4.5)

Natomiast w grudniu nie wiem na jakiej podstawie zmniejszono Ci tyroksynę na 37,5. Typowy błąd lekarski, zmiana dawki tylko i wyłącznie na podstawie jednego parametru TSH, a gdzie Ft3 oraz Ft4? Na mojego czuja powinnaś mieć podniesioną dawkę w tym momencie.

> 5.10.2012
      > tsh 5.93 (0.3-4)
      > ft3 3.3 (2.2-4.1) 57.89 %
      > ft4 0.9 ( 0.7-1.7) 20%
      > powrot do dawki 50 tyreks

I całe szczęście, to jest powrót do sytuacji z marca 2010 (zobacz - ile czasu straciłaś??)

> 6.05.2013
      > tsh 6.06
      > ft3 2.88 (2.15-4.12) 37.06%
      > ft4 0.9 (0.7- 1.7) 20%

Twoje niziutkie wyniki wraz z opisem samopoczucia świadczą, że jesteś nadal w dużej niedoczynności.
      Małe Ft4 - tylko 20% - organizm wyje do zwiększonej dawki, nawet stosunkowo niskie Ft3 (chociaż wyższe od Ft4) świadczy o braku. Również w tym wypadku podwyższone TSH próbuje zmusić Twoją tarczycę do większej produkcji tyroksyny, przypuszczam, że taka sama reakcja TSH była w 2010 roku w grudniu.

> i co sadzicie?

Pytanie brzmi, czy dojrzałaś do samodzielnego dobierania dawki tyroksyny w zależności od samopoczucia popartych wynikami? Czy nadal chcesz tkwić w kiepskim samopoczuciu i niedoczynności zawierzając...??
      Ja na Twoim miejscu podniosłabym dawkę docelowo o 25 mlg, ale zwiększając powoli o 6 lub 12 w górę co kilka dni, nie od razu. Potem jak dojdziesz do dawki 75 - bądż na niej 3 najlepiej 4 tygodnie i zrób samo Ft4 i Ft3 (i dla własnej ciekawości TSH, które zapewniam, że spadnie), żeby zobaczyć jak Twój organizm reaguje.
      Przy okazji zawsze warto zbadać D3, B12 oraz ferrytynę.
      I co, jaką podejmiesz decyzję Koleżanko?

Wielkość Twojej tarczycy ze stronki:
      www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
      wynosi 19,9 ml, norma dla kobiet 13-18, więc lekko powiększona, a czy maiłaś kiedykolwiek robione przeciwciała a-TPO oraz a-TG?

• tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 14:31
        Mutprega, dzieki za takie Twoja rade- masz racje, tez tak mysle po cichu ze to granda i jak czlowiek sam sie nie douczy to kurcze lekarze jeszcze dobija- powiedza ze tak ma byc- a ja juz myslalam o ortopedzie...a oczy mi sie dopiero otworzyly jak to wszystko poskladalam do kupy i stwierdzilam ze nie bede czekac- wczoraj walnelam dawke troche za duza- bo rano swoje 50 a wieczorem dodalam jeszcze 25, ale tak bylam spiaca caly dzien wlasciwie przelezalam...to od dzis bede brala moze 50 rano a 12 wieczorem? na razie nie odczuwam zwiekszenia dawki, poza tym ze dzis mam energie i fajnie sie czuje- poza zawrotami glowy-jak wstane, czy schyle sie, albo nawet kucne to karuzela jakbym jakym byla pijana smile))
        to usg mnie martwi- zimny guzek i jakies cos jeszcze...
        we wtorek pojde do lek i poprosze o anty ciala- nigdy ich nie robilam i te co wyczytalam- ferrum b12 i d3 no i moze usg dla kontroli? zobaczymy co z tego dostane, ale moze sie uda, teraz juz nie bede wierzyla ze jest dobrze, a z tym badaniem tsh to jest granda...
        jak myslisz ok bedzie wieczorem dodac 12.5 dawki- bedzie 62.5???
        • muktprega1 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 14:48
          A Ty bierzesz w dwóch dawkach, czy w jednej? Rano i wieczorem?
          Bo ja zawsze biore rano na czczo tyroksynę w jednej, że się tak wyrażę - kupie smile
          W jakiej gramaturze masz tabletki?

> ferrum

Sprawdż, jak w kraju w którym żyjesz określa się ferrytynę, nie żelazo, bo ferrum to chyba właśnie żelazo, określające jego zawartość we krwi, a dla nas ferrytyna - okreslająca żelazo już przyswojone w tkankach.
          • fiolekp Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 15:06
            tak jak muktprega napisała byłaś i jesteś w niedoczynność cały czas, ale myślę że warto też sprawdzić nadnercza. Moja endo może nie jest doskonała ale jak jej powiedziałam że koncentracja mi padła zupełnie i jestem cały czas padnięta to zapytała o zawroty głowy jak wstaję z pozycji siedzącej i zleciła badania kortyzolu.. zanim zrobisz kortyzol z krwi możesz wykonać test w domu jeśli masz ciśnieniomierz. Na dole tej strony zdrowiehormonalne.blox.pl/2009/03/Lista-objawow-wskazujacych-na-niedoczynnosc.html podany jest test i nterpretacja wyników.
            Często jest tak, że jak jesteś długo w niedoczynności to nadnercza starają się "nadrobić" niedoczynność tarczycy i się "przesilają" co prowadzi do wyczerpania nadnerczy, a nie da się leczyć skutecznie tarczycy bez zdrowych nadnerczy...
            • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 16:14
              Muktpregal, zawsze bralam na czczo 50 mg, ale wczoraj postanowilam sobie dodac i zjadlam przed kolacja dodatkowa polowke- czytalam na forach ze niektorzy tak dziela a ja juz nie chcialam czeka do rana ( hehe a tyle lat czekalam)
              fioku, przeczytalam objawy nadnerczy i nie mam ich zbyt duzo- a te ktore sa mysle ze moga byc zwiazane z anemia, brakiem wit- ostatnio duzo gorzej funkcjonowal mi zoladek- refluks nadkwasota- teraz pilnuje diety i sie wyciszylo, ale moze sa jakies braki?
              test zrobie sobie oczywiscie z cisniomierzem i latarka to dam znac- swoja droga to b ciekawe - nigdy nie slyszalam o takim tescie a mam kolezanke ktora te objawy ma i jest podlamana i wlasnie tak sie czuje- to jej podesle smile
              to jak radzicie wziac dzis wieczorem 12.5 czy nie brac i wziac jutro rano 62.5 (dzis rano wzialam 50)
              z gory dziekuje smile))
              • pies_z_laki_2 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 17:55
                Na razie skup się na uregulowaniu dawki hormonów, nie na dzieleniu na kawałki smile

Pamiętaj - ferrytyna, nie żelazo!!! A jeśli żelazo, to razem z ferrytyną i TIBC, czyli cała gospodarka żelazem. Opowiedz lekarzowi o tej nadkwasocie, bólach brzucha itd - musisz sprawdzić, czy nie spowodowało to anemii, bo masz jej objawy, które znasz bo już tak miałaś, dodatku sąsiadka - lekarz neurochirurg ci to podpowiedział... (autorytet innego medyka zawsze działa, tylko nazwisko jakieś trzeba podać... może być rosyjskie, przecie możliwe, że nie ma prawa wykonywania zawodu big_grin).
                • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 18:15
                  dzieki Piesku super pomysl z tym lekarzem big_grin
                  moja lek nie upiera sie na nic- jak do tej pory, jak zrobilam poprzednie wyniki i bylo tsh wysokie to sie mnie spytala: to co, zwiekszyc dawke czy zmniejszyc bo juz sama nie wiem ?? big_grin poprosilam o zwiekszenie ale wtedy jeszcze forum nie czytalam i pojecie blade...takze mam nadzieje ze mi przpisze co poprosze i nie wysle mnie do Endo- bo tam juz bym miala przegwizdane i nic do powiedzenia sad
                  w takim razie nie kombinuje i rano biore 62.5, zapisalam ze ma byc ferrytyna!od wczoraj biore olej lniany- zniknela suchosc w ustach- na razie tyle, jem migdaly- jutro kupie orzechy brazylijskie, a watrobke i szpinak to pochlaniam jak nigdy-a jak nie mam to kaszanke.
                  dam znac jak bede cos nowego wiedziala
                  zrobilam to badanie cisnieniniomierzem nadnerczy wyszlo ok big_grin
                  pozdrawiam smile))
              • muktprega1 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 12.05.13, 17:57
                > wziac jutro rano 62.5

tak weź w całości rano, bo przed kolacją, to nie jest dobry pomysł, to jak będziesz bardziej wytrawna Hashimotka smile bo inaczej strawisz z kolacją i Twój organizm dostanie figę smile
                • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 13.05.13, 19:01
                  i tak wzielam, ale to chyba za mala dawka bo ja znow spie...
            • ola_dom Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 20.08.13, 10:40
              fiolekp napisał(a):

> Na dole tej strony zdrowiehormonalne.blox.pl/2009/03/Lista-objawow-wskazujacych-na-niedoczynnosc.html
              > podany jest test i nterpretacja wyników.

matkobosko... poczytałam sobie i nie mam chyba tylko jednego czy dwóch objawów (niespecjalnie wraca mi energia po 18:00) - mam wrażenie, że ktoś opisał dokładnie mnie - sama bym tego lepiej nie zrobiła...

> Często jest tak, że jak jesteś długo w niedoczynności to nadnercza starają się "nadrobić"
              > niedoczynność tarczycy i się "przesilają" co prowadzi do wyczerpania nadnerczy, a nie da się
              > leczyć skutecznie tarczycy bez zdrowych nadnerczy...

Te nadnercza to dla mnie totalnie nowa sprawa - jak się je bada (laboratoryjnie) i jak leczy? Po usłyszeniu moich objawów endo postanowiła zbadać także kortyzol - to w związku z nadnerczami właśnie?
              No nic - idę zgłębiać internet pod kątem nadnerczy smile
    • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 17.05.13, 19:46
      jestem po wizycie u mojej doktor i jestem w szoku! poprosilam o zbadanie d3 b12 ferrytyny i przeciwcial- a ona- jak to- przeciez to dawno powinno byc zrobione! jak postawili pani diagnoze co z usg??- pokazalam jej stare i mowie ze myslalam ze jest dobre, ona ze wcale nie i ze trzeba zrobic wszystkie badania, czyli mam skierowanie na cala krew z poziomami wszystkich wit i mikro waznych przy tarczycy- nie tylko tych trzech, oprocz tego usg tarczycy, watroby i calego brzucha, jakies rozmazy kalu przez 3 dni -czy nie ma krwi (chcila wyslac na kolanoskopie, ale powiedzialam ze pomysle), zrobila od razu ekg- wyszlo super, pytala o zmiany na skorze o mammografie- kazala isc do gin i zrobic i przyjsc z badaniami i zobaczymy jak to wyglada...
      no kochana doktor mi sie trafila, wcale nie chce isc do endo!!!
      dawke zwiekszyla i tlumaczyla ze tsh powinno byc 2-3 no ja udalam glupa bo i tak jest duzo wyzsze, a teraz bede patrzyla przedewszystkim na to jak sie czuje, ciesze sie i jak beda wyniki to sie odezwe big_grin
      pozdrawiam!!
      • pies_z_laki_2 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 18.05.13, 12:01
        Super!!!

Wpisz ją na listę polecanych lekarzy, bo jest lepsza niż niejeden endo smile
      • muktprega1 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 18.05.13, 17:30
        Ale miałaś farta, fajnie, trzymaj się jej, a właściwie Jej smile
    • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 23.05.13, 17:25
      tuasiczek napisał(a):

> Kochani podaje moje wyniki ktore odszukalam, zaczynam od starszych az do tych z
      > tego tygodnia:
      > ----------------------------------
      > 24.03.2010
      > tsh 11.46 (0.35-4.50)
      > t3 1.21 (0.6-1.81) 50.4 %
      > ft4 0.98 (0.89-1.76) 10.34 %
      > ob 35/59
      > trojglicerydy 253 (<170)
      > chlesterol 220 (< 200) tu nie powtarzam bo wynik dalej taki sam
      > dawka od tego wzniku tyrox 50
      > ----------------------------
      > 2.12.2010
      > tsh 4.35 (0.35-4.5)
      > ob 32/55
      > trombocyty 422 (150-400)
      > eosinophile 6.3 (0-5)
      > dawka zmniejszona do 50 na 37.5 co drugi dzien
      > -----------------------------
      > 5.10.2012
      > tsh 5.93 (0.3-4)
      > ft3 3.3 (2.2-4.1) 57.89 %
      > ft4 0.9 ( 0.7-1.7) 20%
      > hemoglobina 12.8 (12-16)
      > eosinophile 6.6 (<5)
      > trojglicerydy 164 (<150)
      > powrot do dawki 50 tyreks
      > -----------------------------
      > 6.05.2013
      > tsh 6.06
      > ft3 2.88 (2.15-4.12) 37.06%
      > ft4 0.9 (0.7- 1.7) 20%
      > innych badan z krwi nie bylo.
      > usg: 30.08 2010 (po niemiecku )
      > lewy:53x21x20
      > prawy 50x15x22 normalna wielkosc
      > "bds inhomogen mit links bis einzelne, 29 mm messende Knoten im unteren Organdr
      > ittel. Im rechten Shildrusenlappen multiple, bis 10 mm messende teils regressiv
      > verkalte Knoten"
      -----------------------------------------------
      zrobilam nowe wyniki i mam dylemat- bo jutro moge isc do lekarki, ale nie mam jeszcze wynikow z antycial- i z witamin, ale czesc juz odebralam i teraz zastanawiam sie czy powinnam isc jutro, czy nie zawracac gitary i pojsc za 2 tyg (przychodnia bedzie zamknieta)
      po ostatnich badaniach bralam przez tydzien codzinnie 50mg plus 1/4 tyreksu-(o ta cwiartke sama sobie zwiekszylam), Pani doktor zmniejszyla mi do 50 codzien plus 1/2 tabletki dwa razy w tygodniu- czuje sie kiepsko, duzo gorzej i wrocily uciazliwe objawy, a to wyniki po tych 2 tyg wiekszej dawki:
      tsh 5.34 (0.30-4)
      ft3 3.13 (2.15-4.12)
      ft4 0.97 (0.7-1.7)
      zelazo 38 (37-145)
      ferritin 32 (15-150)
      we krwi eosinophile przekroczone prawie o 100 %- to w krwi...
      wit D (25-oh)- folgt (30-100)
      wit d (25-OH) total IFCC folgt (75-250) tego nie rozumie bo jakby wyniku nie bylo- albo ze jest total duzo??
      w moczu wyszly obecne leukocyty, a ob piekne niziutkie jak juz dawno nie mialam...
      i co myslicie mam sie spieszyc i isc z tymi wynikami co mam- czy czekac jeszcze na witaminy i pozostale...
      czuje sie kiepsko, zataczam jak chodze i boli mnie kregoslup- w pracy ciezko przezyc 3 godz a co mowic o 5-u??
      prosze o sugestie, najchetniej zwiekszylabym tyroksyne, ale doktor zapisala ze biore 1 tabletke i tylko 2 razy w tyg pol i prosila zebym nie ruszala tego...i co zrobic?
      >
      • hashi-tess Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 23.05.13, 19:51
        dlaczego jesteś utrzymywana w permanentnej niedoczynności.
        Czy ci lekarze w końcu nauczą się czegoś?

Wiem, że mieszkasz tam gdzie mieszkasz, ale Ty też musisz
        mieć własne zdanie co do suplementacji lewo-tyroksyny.
        Uświadom p. dr, że źle się ciągle czujesz i nie możesz obniożać
        dawki.
        Miej litość dla siebie.
        Powiedz p. dr, że istnieją książki w bibliotekach, a Ty potrafisz
        czytać.
        No, po prostu nie daj się.
        • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 23.05.13, 23:24
          hashi-tess napisała:

> dlaczego jesteś utrzymywana w permanentnej niedoczynności.
          > Czy ci lekarze w końcu nauczą się czegoś?
          >
          > Wiem, że mieszkasz tam gdzie mieszkasz, ale Ty też musisz
          > mieć własne zdanie co do suplementacji lewo-tyroksyny.
          > Uświadom p. dr, że źle się ciągle czujesz i nie możesz obniożać
          > dawki.
          > Miej litość dla siebie.
          > Powiedz p. dr, że istnieją książki w bibliotekach, a Ty potrafisz
          > czytać.
          > No, po prostu nie daj się.
          Tashi dzieki Kochna, mam taka sama mysl jak Ty ; nie wazny jest cel, liczy sie droga...jak przeczytalam u Ciebie ta sentencje, to polubilam Cie jak siostre smile)

• tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 23.05.13, 23:29
            i wlasnie gdybam, czy mam isc jutro po recepte, czy jednak bede musiala sama sobie dawke zwiekszyc, bo inaczej pdne na twarz.....
          • hashi-tess Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 25.05.13, 11:04
            tuasiczek napisał(a):

> Tashi dzieki Kochna, mam taka sama mysl jak Ty ; nie wazny jest cel, liczy sie
            > droga...jak przeczytalam u Ciebie ta sentencje, to polubilam Cie jak siostre :
            > ))
            >
            smile smile smile

wpisuję Cię do kalendarza rodzinnego.

smile smile smile
            • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 25.05.13, 22:27
              a ja Ciebie smile)
      • pies_z_laki_2 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 25.05.13, 15:43
        > wie folgt - następująco, jak następuje

Nie znam niemieckiego, wygląda na to, że brakuje wyniku... jeśli tak, to reklamacja i badanie jeszcze raz, bo wynik jest ci potrzebny!

Pani dr nie wiedzieć czemu lubi mieć potulne misie koala, śpiące i otumanione.
        A tu ooo! Figa!
        Pokaż jej to:
        - www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-27302013000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en
        - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21301488
        - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529417/
        - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16148346 (85% had TSH levels below 2.5 mIU/liter)
        - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16645008
        itd itp

"WHAT TSH VALUES ARE CONSIDERED NORMAL?

TSH secretion is pulsatile and follows a circadian rhythm. Major secretory pulses occur between 10 p.m. and 4 a.m., and the mean levels are approximately 1.3-1.4 mIU/L, with a lower limit of 0.3-0.5 mIU/L and an upper limit of 3.9-5.5 mIU/L (10) (B). Changes in serum TSH levels can be attributed to its pulsatile and nocturnal secretion (11) (B).

Currently, the normal reference range of serum TSH for adults is 0.4-4.5 mIU/L (12,13) (D,D). However, it is difficult to establish a universal reference range because variations occur depending on the specific tests utilized, and serum TSH is heterogeneous in terms of glycosylation and biological activity (12) (D).

The upper limit of the normal range for TSH (approximately 4.5 mIU/L) has recently been questioned, and some researchers advocate reducing this limit to 2.5 mIU/L (14) (D). This position is supported by the higher rate of progression to overt hypothyroidism and the increased presence of anti-thyroid antibodies in patients with TSH levels above 2.5 mIU/L compared with subjects whose TSH levels are between 0.5 and 2.5 mIU/L (15) (B). This change is supported by studies with strict selection criteria (patients with thyroid disease were excluded) that were based on clinical data, the presence of auto-antibodies, and changes detected by ultrasound; these studies established that mean TSH levels are approximately 1.5 mIU/L in the healthy population and that more than 95% of the normal population has TSH levels < 2.5 mIU/L (16,17) (B).

However, not all researchers agree (18,19) (D,D) because some patients in the initial stages of hypothyroidism and those with suspected Hashimoto's thyroiditis exhibit TSH serum levels between 2.5 and 4.5 mIU/L. Evidence for a treatment benefit is limited to certain age groups and patients with TSH levels above 7 mIU/L (20) (A). Some studies suggest that increased TSH levels may be normal in the elderly, particularly those over 80 years old, and in certain ethnic groups (21,22) (A,B). The risk of changing the normal range is as follows: in large population groups, including the NHANES study, a normal range of 0.4-4.5 mIU/L results in a hypothyroidism diagnosis in 9.7%-12.9% of the subjects over 65, but if the upper limit of normal is lowered to 2.5 mIU/L, hypothyroidism would be diagnosed in 35% of the same population (23) (A).

Consistent studies confirm that serum TSH levels are age-dependent and that adult reference values do not correspond to those observed in pediatric patients; TSH levels continuously decrease from the neonatal period until the end of adolescence (24-28) (B).

Recommendation

The normal adult reference range for serum TSH is 0.4-4.5 mIU/L (D). A convincing demonstration of the positive impact of identifying and treating patients with high normal TSH is required before potentially lowering the cutoff to 2.5 mIU/L. Monitoring asymptomatic patients with TSH levels between 3.0 and 4.5 mIU/L is recommended, particularly those with positive autoantibodies (B). Patients with TSH levels between 4.5 and 10 mIU/L and normal serum free T4 levels (subclinical hypothyroidism) should be carefully evaluated and monitored by following changes in their hormone levels (A). Pediatric patients must be evaluated according to the normal ranges proposed for each age group (B). "

- www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-27302013000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en
        • tuasiczek Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 25.05.13, 19:42
          dzieki Piesku, wczoraj doktor spojrzala na wynik wit D3 i powiedziala ze sa w trakcie robienia, a rzeczywiscie jak pisalam w "po wizycie" doktor calkiem zmienila zdanie na temat dawki i moze cos poczytala, bo byla przygotowana bardzo, miala rozne testy pytania wywiady, poswiecila mi pol godz i bardzo sie wkrecila- mysle nawet ze czakala juz na moje przyjscie, wszystko miala pod reka i byla naprawde super big_grin wpisalam dzis na liste dobrych lekarzy ze spokojnam sumieniem smile)))
    • tuasiczek po wizycie u Dok :))) 25.05.13, 10:44
      moja Dok jest jednak kochana i dzis wpisze ja na liste polecanych lekarzy big_grin
      wczoraj odebralam usg i z wynikami pobieglam do przychodni.
      Doktor powiedziala ze tarczyca wyglada podobnie jak w ubieglym roku- kontrola za rok, przepisala zelazo i D3 (chociaz wynikow witamin jeszcze nie mam) ale powiedziala ze absolutnie kazdy z tarczyca musi D3 brac nawet w ciemno, wiec zebym juz zaczela brac.
      Co do dawki, to o ile ostatnio mi ja malutka ustawila i byla troche zdziwiona ze pomimo lekow wyniki utrzymuja sie niskie i byla ostrozna- to wczoraj powiedziala tak: prosze spokojnie zwiekszac dawke- co tydzen dwa- po cwiartce dziennie i jesli trzeba brac dodatkowo po pol dziennie, az objawy ustapia i zwiekszac dawke tyle ile jest to konieczne smile))
      zrobila dokladne rozeznanie w chorobach moich i w rodzinie typu: choroby dziasel, choroby oczu, skory, rak: piersi jajnikow, jelita, prostaty, choroby serca i krazenia : to najczesciej wystepuje przy tarczycy, dlatego kazala zrobic kolonoskopie i powtarzac co rok, mamografie usg gin- tez co rok, powiedziala ze przedemna miala pacjentke z wieloletnia tarczyca i byla wlasnie po opercji raka macicy- wykrytego tylko dzieki wlasnie takim obowiazkowym kontrolom i tego musimy pilnowac... poniewaz przyszlam z teczka badan-starych nowych- to sobie spisala opis usg i niektore wyniki i mi wszystko oddala, zebym sobie razem trzymala...
      W wynikach mam cos takiego i moze to sa te anty ciala- a moze beda w przyszlym tyg z reszta badan z krwi, cos takiego:
      GOT (ASAT) 22 (<35)
      GPT (ALAT) 34 (<35)
      GGT (Gamma-GT) 25 (<40)
      ogolnie bardzo sie uspokoilam (zreszta pytala na koniec czy mnie cos jeszcze niepokoi na co bym chciala zwrocic uwage bo wszystko moze byc wazne) czesc wynikow mi sie poprawila- spadl cholesterol trojglicerydy i OB- pierwszy raz od lat! pije codzien lyzke oleju lnianego, ale nie spodziewalam sie takiego efektu po 2-3 tyg! od dzis zelazo codzien i D3 pol zakrapiacza na tydzien...wit C staram sie jesc w owocach- zaczyna sie sezon jest w czym wybierac..
      dzis wzielam tyreks 75 mg i zastanawiam sie czy brac 62,5 na przemian z 75?? nie chce przesadzic, a moze brac 62-5 a za tydzien dodac, chcialabym jak najszybciej sie dobrze poczuc- musze sie jezyka uczyc i pracowac, w sumie niedoczynnoasc jest dosc duza wiec moze 75 mg nie bedzie za duzo???
      • hashi-tess Re: po wizycie u Dok :))) 25.05.13, 11:03
        wpisane przez Ciebie badania pokazują zdrowie wątroby
        gdzie m.in. odbywa się konwersja T4 w T3.
        Znaczy jest dobrze.
        Jeśli nie masz problemów z wprowadzaniem l-tyroksyny,
        to proponuję jej podniesienie od razu o 25mikrogr.
        Możesz też zacząć od wprowadzania przez kilka 12,5.
        Jak wolisz.

Cieszę się, że trafiłaś na dobrego specjalistę.
        Wiele osób pozazdrości Ci.
        • tuasiczek Re: po wizycie u Dok :))) 25.05.13, 13:41
          dzieki Tashi za objasnienie i ciesze sie z z watroba ok smile))
          wprowadze zatem 75 mg, bardzo brakuje mi energi czuje ze wegetuje a mozg spi...
          dzis juz wzielam 75 i nie czuje roznicy- jak do tej pory zle znosilam obnizenie dawki, zwiekszenia nie odczuwam smile))
          acha, jem orzechy brazylijskie i pestki dyni, poczytalam o magnezie w czyims watku, moze kupie jakis preparat jak bede w Polsce- poki co dynia i takie tam...
          • tuasiczek Re: po wizycie u Dok :))) 27.05.13, 16:21
            dzis odebralam ostatni wynik
            wit D3:
            Vit D (25-OH) total 16 (30-100)
            Vit D (25-OH) total IFCC 40 (75-250)
            myslalam ze bedzie wynik B12 ale niestety nie ma, dawke tyreksu biore 75 mg, czuje sie fatalnie, psychika siada, moze powinnam wrocic do antydepresantzow, bo albo wybucham od byle czego i az sie trzese z nerwow, a od wczoraj placze znow, boje sie mam niepokoj i dola sad
            D3 biore kolo 4000 codziennie, zelazo 80 mg, jem orzechy brazylijskie i garsc pestek z dyni, ale wczoraj tak mi zle bylo, ze wyszukalam stary preparat witaminowy po mojej mamie- dla osob starszych- tam jest wszystko w duzych dawkach, rowniez magnez, b12 selen kwas foliowy, selen, molibden i zenszen praktycznie wszystko (ma tez jod ale ja nie wiem czy mam hashi, a czytalam gdzies ze jak przyjmuje selen to jod nie szkodzi) i chociaz przeterminowany deczko to lyknelam w dzien...
            w pracy klopoty- okazuje sie ze nie poszlam tydzien temu na jedno sprzatanie a mialam w planie, a ja nawet nie pamietam czy bylam czy nie, wszystko mi sie myli i nie pamietam wiele rzeczy a w pracy sie krzywo patrza a mnie jest wstyd, ale do srody siedze na zwolnieniu, jak pomysle ze musze isc do pracy to jakbym miala isc do kopalni, moze mi sie poprawi do piatku i jakos nabiore energi i checi do zycia...mojej lekarki nie ma, zreszta juz mi glupio co tydzien latac, jak bede w Polsce to zbadam B12, bo mam przeczucie ze tez mam braki, skoro wszystko co zrobilam jest na najnizszym poziomie lub ponizej...
            dzis jakby odrobine mniej w glowie mi sie kreci, no i noc przespalam cale 12 godz- pomimo wiekszej dawki wreszcie sie wyspalam, to chociaz tyle dobrego moze poprawi sie wiecej smile)
    • tuasiczek przy nowej dawce 31.05.13, 16:07
      Kochani, mam 2 pytania:
      co to za wynik- zauwazylam dopiero na wyzszej dawce tyroksu jak mi mozg lepiej zaczal pracowac:
      CRP 0.1 (<0.5)
      a drugie o dawke:
      biore zwiekszona o 25 mg czyli 75, wczoraj czulam sie troche trzesaca, ale ogolnie dzien super, poszlam biegac pierwszy raz od pol roku, slaba bylam- normalne -w koncu pol roku przelezalam na kanapie, ale znow zaczelo sie w glowie krecic i czulam sennosc- ale zasnelam dopiero o 24 ( chociaz wstalam o 5,30) a dzis spalam 6 godz i jestem senna-chociaz fajnie jestem spokojna smile)) moze za duzo dawke zwiekszylam na raz- bo to chyba nie jest nadczynnosc...znow zaczelo mi sie w glowie krecic i znow pamiec uciekla tak- ze szukalam karmy dla kota, nie moglam znalezc opakowania, a ja od pol roku przesypywalam do sloja zeby nie wietrzalo i zapomnialam smile))) no idzis lekka kicha z energia, ale daje rade i nie leze chociaz, w sumie lepiej....
      no i tyle, a na plus widze ze nie mam rzutow na slodkie- jak dawniej- slodycze przestaly istniec big_grin
      • tuasiczek Re: przy nowej dawce 04.06.13, 11:29
        powinno byc "na nowej dawce" big_grin
        mozgownica jeszcze nie w formie, ale lepiej!
        minelo 10 dni gdy biore 75 mg tyreksu. Dzis obudzilam sie z bolem w barkach a ostatnie dwa dni spalam po 12 godz- wyspalam sie cudnie, a dzis zwiekszylam dawke do 87 mg. Nie wiem czy dobrze??? wieczorem pojde pobiegac to troche zuzyje wiecej..
        codziennie czytam forum i to wiem ze nic nie wiem big_grin
        pozdrawiam
        • hashi-tess Re: przy nowej dawce 04.06.13, 18:14
          jesteś na etapie wyrównywania poziomów hormonów
          w tkankach. W tym okresie każdy większy wysiłek fizyczny
          zabiera/zwiększa zapotrzebowanie na hormon T3.
          Objawy tego zjawiska poznałaś po bieganiu.
          Odpoczywaj i nie zużywaj energii do czasu uzupełnienia
          wszystkich braków.
          • tuasiczek Re: przy nowej dawce 04.06.13, 19:58
            dzieki Kochana, dzisiaj chociaz zwiekszylam dawke wcale nie mam ochoty biegac, ani sily...
            ot tak czuje sie nie zle i poslucham sie Twoich rad, nie bede sie wyrywac wink))
            dziekuje i pozdrawiam!
            • tuasiczek od 4 dni dawka 87 mg tyreksu 08.06.13, 15:37
              przez ok m-c przeszlam z dawki 50 mg do 87 mg tyreksu i nie wiem o co chodzi, na zwolnieniu bylo jako tako na dawce 75, a w pierwszym dniu po zwolnieniu zwiekszylam dawke do 87 bo mnie od rana bole barku wziely, a w pracy ledwo dyszalam i wchodzilam po schodach, po pracy bole calego ciala jak zwykle, ale ok jestem cierpliwa i czekam.
              Dzis dzien wolny i 4 dzien dawki 87 mg, a od rana chrypa, rozpieranie i dyskomfort w gardle, uchu, bol dziasla do oka, drazliwosc, spuchniete i pulsujace dlonie i stopy- nie raz to mialam, ale zeby na wiekszej dawce i po wypoczynku calonocnym...do tego czuje sie jak po srodkach otumaniajacych...nie mam malej tabletki 25 mg, bo slowo daje ze jutro dodalabym 6 mg, ale z jednej strony sie boje, a z drugiej czuje sie slabo, najgorzej jest z glowa i pamiecia. nie biore sie za nic, bo z rak leci, bije wszystko a do tego sama sie tez o wszystko uderzam i ciagle obiajam ...
              moze za duzo bym chciala, w koncu siedze sobie teraz, a nie leze w lozku jak to bylo ostatnie lata, a moze powinnam dodac suplementy.
              Biore zelazo, D3, selen, olej lniany, a od paru dni B12, magnez... moze powinnam dodac Wit A plus E, albo dodatkowo jakis konkretny preparat ze wszystkim po trochu?
              sorki ze marudze, ale tak mam jak mi glowa nie funkcjonuje, wtedy ze wszystkim jest klopot, juz wole jak mnie kosci stawy bola! co brac na poprawienie mojej mozgownicy?? a moze jak mi puchna rece i stopy i brzuch mam tez wiekszy dzisiaj to i mozg puchnie??? juz mi sie czasami z samej siebie smiac chce smile)))
              pozdrawiam smile))
              • tuasiczek Re: od 4 dni dawka 87 mg tyreksu 10.06.13, 19:54
                poradzilam sobie niekonwencjonalniesmile) wypilam 4 piwa, odwodnilam sie i na drugi dzien bylo dobrze, a nawet na 3-ci i do dzis... nie polecam oczywiscie, ale mysle znow dobrze, nie wiem jaki wplyw ma alkochol na tarczyce, ale to jedno co mi pomaga..chyba obrzek schodzi i dlatego jest lepiej.
                • tuasiczek Re: od jutra 100 mg 12.06.13, 22:29
                  od jutra wprowadze 100 mg, bo jednak nie dlugo mialam lepsze samopoczucie, a dzisiaj mam znow obrzeki, od wczoraj drazliwa jestem, a dzisiaj znow bol karku i barku, no takie jaskolki pierwsze braku hormonu.
                  • tuasiczek Re: od jutra 100 mg 24.06.13, 19:43
                    od 2 tyg biore 100 mg, samopoczucie o wiele lepsze i na urlopie fajnie sie czulam. Zdarzalo sie tak, ze z dnia na dzien spadl mi brzuch i mialam jakies 5 cm mniej w pasie i tak mialam dwa dni, az spodnie mi spadaly, jakby byly za duze o 2 rozmiary!
                    jadlam 2 tyg. mniej wiecej tak:
                    s:2 jajka pol bulki
                    truskawki arbuz
                    kaszanka z grilla, lub kurczak z rozna
                    kawa mrozona, lody lub drozdzowka ( drozdzowka be)
                    spora porcja swiezej ryby z grilla plus grilowane warzywa,
                    ale kiedy sie zmeczylam wracajac-podroz na stojaco 6 godu plus dzwiganie ciezkiej walizki, upal w miescie i obrzek znow sie pojawil, a dzis jest mniejszy..
                    jutro wracam do pracy i mysle ze jeszcze wroca mi objawy, mam ciezka prace i po 2 godz zwykle padalam, na ile teraz wystarczy mi sily- nie wiem...
                    ale mam plan:
                    po pierwsze zrobie badanie jak z moimi hormonami wg laboratorium, ewntualnie zwieksze o 12 mg dawke ( raz na wczasach po dlugiej wyciecice rowerowej dodalam sobie przed obiadem i odzylam- bo juz sie slanialam i kark bolal)
                    po drugie pogadam z lekarka i poprosze o jakies zaswiadczenie ze nie moge dzwigac lub cos w tym rodzaju- niech mnie zwolnia, poszukam posiedze na zasilku i poszukam cos lzejszego...
                    jeszcze doskwiera mi kiepska pamiec, bywaja dni gdy jestem zmeczona, ze nic nie pamietam kompletnie-gdzie bylam co robilam, gdzie co polozylam i gdzie mam isc do pracy, albo gdzie ta praca byla bo nie pamietam jak dojechac- samej mi sie z siebie chce smiac, bo placz nic nie pomoze smile))
                    zbadam tez wit B12 (bo mojej dok. umknela)
                    zazywam ginkofar forte i mysle ze pomaga, bywaja tez lepsze dni dla mojej glowy, gdy jestem normalna big_grin
                    biore A plus E znaczne lepiej widze, nie bola-mecza sie oczy...
                    uzupelniam tez D3 i tu efekt jest ogromny, zniknela depresja a wstapil blogi spokoj smile))
                    biore tez : olej lniany, omega 3, chelat-zelazo i magnez, selen, wit C i B12
                    wprowadzam sobie tez diete- wyrzucam wszystkie maczne produkty, za wyjatkiem zytniego razowego chleba, oraz rezygnuje z mleka, poza serami 2 razy w tyg i od czasu do czasu maslanka...czyli pozostanie ryz makaron ryzowy ziemniaki, babka ziemniaczana, placki, a z ryzowej maki tez cos pewnie da sie zrobic, do kawy kupuje mleko migdalowe, ryzowe lub kokosowe- wszystkie pyszne smile))
                    pozdrawiam smile))
                    • tuasiczek od 27.06.13 dawka 112 mg thyrex 06.07.13, 12:43
                      po 2 dniach pracy wyladowalam na zwolnieniu, samopoczucie okropne, zmeczenie, depresja beznadzieja sad(( urlop wiele nie pomogl, znow bylam wykonczona jakbym pracowala w kopalni.
                      ostatnie badanie tylko TSH- na dawce 100 mg z 27.06.13:
                      TSH 2.55 (0.3 - 4) 60.81%
                      dawke zwiekszylam do 112 mg, wrocilam do przeciwdepresantow, zwiekszylam dawke magnezu do 375 mg, D3 4-8 tys EI, zelaza ok. 100 mg, A+E omega 3 olej lniany wit C.
                      Cos drgnelo, jestem 2 tydzien na zwolnieniu, od paru dni zniknela wata z glowy, obrzeki sa minimalne i nie zawsze, pamiec duzo duzo lepsza, gardlo nie drapie, jakbym tarczycy nie miala smile)) nie mecze sie (aczkolwiek nic wysilkowego poza zwyklymi obowiazkami domowymi nie robie, spie dobrze smile)) odpoczywam, odzywiam sie chucham i dmucham i zaczynam czuc sie normalnie-umyslowo tez big_grin do pracy nie chce wracac, za ciezka i nie wyrabiam, mam skierowanie na przeswietlenie kregoslupa, staram sie o zaswiadczenie ze nie moge dzwigac i wtedy zmienie prace, na razie ciagne zwolnienie smile)
                      "ale" od paru dni wróciły bole stóp i bol karku, zastanawiam sie na dodaniu jeszcze 6 mg, jak myslicie, od ostatniego badania (TSH 2,55), zwiekszylabym w sumie ze 100 do 118 mg (po 2 tyg na dawce 112), na razie nie dostane skierowania na wyniki, dopiero za 3 m-ce, wiec musze to zrobic na czuja...
                      jeszcze jedno, po jakim czasie podwyzszyla sie Wam wit D3 (wynik mialam ponizej normy), po jakim czasie zrobic badanie kontrolne, czy moge spokojnie ladowac ja kilka m-cy ??
                      znalazlam na gazeta forum opis diety tarczycowej (Piesku kiedys Cie meczylam- wybacz big_grin ) i nie tylko diety bo mnostwo wiedzy na temat naszej choroby jasno napisne "w pigulce ", doswiadczone dziewczyny to wszystko wiedza, ja sie ucze i czytam to juz drugi raz, a pewnie nie ostatni smile))
                      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88508490,,z_ksiazki_Julii_Ross_Diet_cure_.html?v=2
                      zycze zdrowka smile))
                      • pies_z_laki_2 Re: od 27.06.13 dawka 112 mg thyrex 07.07.13, 13:28
                        O matko, podnieś do jakiejś równej i wygodnej dawki i zobacz jak będzie. Teraz już nie musisz tak ścibolić okruszkami, jeśli masz tabletki, to łykaj 125 i daj znać jak się czujesz.
                        • tuasiczek Re: od 9.07.13, dawka 125 mg 10.07.13, 17:54
                          haha Piesku, dobrze ze mi tak powiedzialas big_grin
                          biore teraz 125mg i odpukac tarczycowo czuje sie swietnie- tzn nie mecze sie tak, mam energie i nie leze wieksza czesc dnia, a wlasciwie wogole nie leze juz big_grin cud cud !!! wysypiam sie tez dobrze- spie po 8-9 godz. Depresja troche jeszcze daje popalic, ale walcze i biore znow leki no trudno, zyc trzeba i cieszyc sie tez, wiec jedna tabletka wiecej...
                          odebralam przeswietlenie, wyszly zmiany kostne w kregoslupie, nie wszystko rozumie, ale troche tam jest jakby zmiany z osteoporozy, skolioza i jeszcze zwyrodnienia, a najwiecej jest w karku, ale tez miedzy lopatkami i w ledzwiach, pojde do ortopedy to zobacze, bo zawzielam sie ze musze zmienic prace..
                          zaczelam brac wapn dodatkowo, bo jednak mam tendencje do osteoporozy wiec trzeba dzialac...
    • tuasiczek do Natder 14.07.13, 21:30
      Witaj Natder smile))
      moja historia jak suplementujac wapn doszlam do osteoporozy jest taka:
      jakies 10 lat temu pracowalam w duzym urzedzie i zafundowali nam badanie na osteoporoze...ku mojemu zdumieniu, wszyscy starsi wyszli zdrowi a u mnie stwierdzono osteopemie. Wtedy tez zaczelam troche tyc, wiec byly to poczatki niedoczynnosci tarczycy u mnie. Powiedziano mi zebym brala wapn plus D3. Stosowalam preparat Ostercal- 2 tabletki to 1000mg wapnia plus 20 m D3 (200%normy) bralam spokojnie i kolejne darmowe badanie mama mi zalatwila po 3 latach- bo w przychodni powiedzieli ze to nie dramat i wystarczy to co biore- zadnej kontroli...na kolejnym badaniu robionym na naszym osiedlu gdzie byli staruszkowie 80 letni, wszyscy wychodzili i dostawali opis a mnie cofneli i lekarz powiedzial tu juz jest osteoporoza...zalecenia dalej wapn plus D3 i plus ruch- pracowalam juz fizycznie ruchu mialam duzo- mysle bedzie super... ale ze moja mama chorowala tez na to samo i miala lek na osteoporoze-osteolek- to zaczelam wtedy lykac raz w tygodniu ten lek plus wapn i j.w. wtedy osteoporoza sie cofnela i wyszlam z niej... ale magnezu nie bralam i wiem teraz ze nie mogl sie wapn uzupelnic bez magnezu..b brak magnezu i wchlaniania doprowadzil u mnie do takiego stanu kosci...
      szczerze powiem ze uwielbiam nabial sery mleko, moge tym zyc i tak bylo zawzse, inne dzieci krzywily sie na mleko a ja pod kazda postacia pilam mleko, jadlam nabial i dlatego wierze teraz w to ze to nie wystarczy i tyle!
      biorac ten wapn dodatkowy dalej jadlam nabial- a moze jeszcze bardziej wiec w rzeczywistosci przyjmowalam go bardzo duzo a w kosci nie poszlo nic.
      Pytalas o badania, mam gdzies przeswietlenia stwierdzajace osteoporoze, natomiast wynikow badan z krwi nie mam, bo wtedy uwazalam sie za bardzo zdrowa osobe smile))
      • natder Re: do Natder 14.07.13, 22:20
        A robiłaś może badanie poziomu wit d3? Tobie jako osobie z osteoporozą przysługuje chyba takie badanie? Robiłaś kiedyś badanie wapnia, magnezu, parathormonu?
        • tuasiczek Re: do Natder 14.07.13, 22:41
          po przeczytaniu forum poprosilam moja dok o badania- nie wszystkie dostalam, ale D3 wyszlo 16 norma od 30 , ferrytyna kiepska.
          wapnia magnezu i parathormonu nie robilam nigdy.
          Powiem Ci ze czytajac objawy tezyczki mam ich duzo, wiele nie pamietalam- bo pamiec mi siadla taka prawda i jak rozbilam sobie noge to nie pamietalam gdzie i kiedy?? ale przypominam sobie teraz ze mialam skurcze jak cholera, pewnych prac nie moglam robic, albo sie schylic bo mialam skurcze w posladkach! a jak sie budzilam i przeciagalam to tez mnie lapaly skurcze juz rano, ale to co bylo jakis czas temu to mi z pamieci ucieklo.
          • natder Re: do Natder 14.07.13, 23:11
            Magnez i wapń możesz sobie darować ale parathormon mogłabyś zbadać.
            To potwierdziłoby czy Twój organizm wyciąga wapń z kości, choć teraz, już po leczeniu osteoporozy jest to właściwie nieistotne.
            Aż się nie chce wierzyć, że lekarz mając pacjentkę z osteoporozą w takim wieku nie zlecił podstawowych badań. Panie Boże, widzisz i nie grzmisz?
            Na pewno musisz podnieść d3 inaczej czeka Cię powtórka z rozrywki.
            Wiele osób tu na forum pisze, że d3 musi być na poziomie min.50, oczywiście jak jest wyżej to jeszcze lepiej.
            Bierzesz aktualnie d3?
            • natder Re: do Natder 16.07.13, 08:44
              Tuasiaczku a masz może wyniki badania przeciwciał tarczycowych?
              Te dni gorszego samopoczucia wyglądają na rzuty Hashi.
              Nadal zwiększasz dawkę tyroksyny czy już się zatrzymałaś?
              • tuasiczek Re: do Natder 16.07.13, 16:44
                Natder, dziekuje Ci ze chcialo Ci sie czytac te moje wypociny smile))
                Zwiekszylam dawke i jestem 3 dzien na 137 mg, zastanawiam sie czy juz bedzie dosc, bo waze 65 kg i gdzies wyczytalam ze jakis 2 mg na kg, to ja juz wiecej biore, ale biore tez przeciwdepresanty i na dawce 125 mg spalam po 11 godz, zmierzylam cisnienie: 110/68, tetno 62 wiec do nadczynnosci chyba jeszcze daleko, po zwiekszonej dawce spie lepiej i tylko 9 godz... ogolnie trzeci dzien i jest ok smile))
                Masz racje ze moglam miec rzut, przeczolgalo mnie strasznie a dawka poszla w gore z 50 mg do 137...tylko dzieki forum i wiedzy stad, inaczej bym sie czolgala dalej.
                D3 biore ponad m-c, na poczatku bralam ponad 5000 teraz biore 2000 i jak jest okazja to sie opalam- dodam ze zawsze sie opalam bez filtra bo czulam ze slonca potrzebuje i wygrzewalam sie jak jaszczur, a mimo to takie braki!! musialo to byc przez magnez, lub wogole kiepskie przyswajanie...a z osteoporozy wyleczyla mnie faktycznie mama smile))
                Magnez po przeczytaniu Twoich postow biore teraz w mniejszych dawkach 2 razy dziennie- bo wczesniej mialam preparat 380 mg Mg to teraz dziele na pol i daje tez mezowi bo ma okropne skurcze, nie spi, a jak sie zdenerwuje to mu rece tak lataja ze nic nie moze zrobic- a jest zagarmistrzem...i tak sie czlowiek uczy sobie radzic smile))
                Kochana, jak bede w Polsce to zbadam magnez wapn i parython. We Wrzesniu moze wezme skierowanie na badania do szpitala i tam robia wszystko w ciagu jednego dnia, jest tu taki oddzial medycyny nuklearnej i tak przebadaja ze masakra, ale wczesniej musze odstawic suplementy, a jeszcze nie czuje sie na silach, wiec poczekam do wrzesnia.
                Jeszcze raz dzieki za uwage, Pieskowi tez bardzo smile))
                Mam nadzieje ze z dawka Thyroxu nie przesadzilam....
                pozdrawiam smile))
                ps wraca mi pamiec, to niesamowite, przypominam sobie nazwiska aktorow, zapamietuje nowe slowka, jak ide do lazienki to pamietam po co i nie chodze 3 razy, do sklepu ide bez kartki, bardzo mnie to cieszy!!!
                • natder Re: do Natder 16.07.13, 17:04
                  Oj faktycznie poleciałaś z dawką, ja bym już sie zahamowała chyba..., to, że kilka dni czujesz się lepiej to fajnie ale jak się organizm nasyci hormonkiem - możesz dorobić się nadczynności. Może zostań już na tej dawce 4-6 tygodni, nawet jak za kilka dni poczujesz sie deko gorzej. Ja ważę ciut więcej, 67 kg i biorę 112 - a swojej tarczycy mam tylko kikucik...
                  Wapń i magnez możesz sobie darować, najważniejsza jest d3 i parathormon.
                  Jeśli chodzi o d3 to myślę, że 2000j. - to Cię nawet nie popieści wink
                  Zanim zrobisz badania pamiętaj, żeby odstawić suplement - na 2 tyg. przed badaniem.
                • tuasiczek Re: do Natder 16.07.13, 17:06
                  Pytalas o przeciwciala, nie mialam ich zrobionych chociaz prosilam- moja dok jest roztrzepana i chyba nie widzi takiej potrzeby, ale od kiedy pamietam byl problem u mnie z brakiem odpornosci- najpierw anginy, prawie do szkoly nie chodzilam, w koncu wycieli migdaly, potem zapalenia gardla i nerek, wieczna opryszczka, pozniej astma i zapalenia skory- do 35 lat wazylam 43 kg majac 172 cm wzrostu, moze mialam nadczynnosc, dlatego nie odczuwam zadnych problemow ze zwiekszaniem dawki- raczej jak jest malo to jest zle...
                  ale zrobie tez przeciwciala na jesien przy okazji kontroli reszty- takze dawki leku ktory teraz biore, powoli dopilnuje wszystkiego zeby sie wreszcie nie meczyc smile))
    • tuasiczek Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 18.07.13, 16:29
      oj przesadzilam z dawka faktycznie, 3 dni brania dawki 137 mg daly mi pukanie serca klucie i nie fajnie sie z tym czulam....tylko wiazalam to ze wszystkim a nie za duza dawka smile nawet myslalam ze to przez magnez i przestalam brac, a serce dalej szalalo, no masakra, bosz mozg ludzki jest zwodniczy, tyle o tym czytalam i dalej zwiekszalam dawke- glupota...
      wczoraj wzielam 112 mg a dzis 125 i przy tym zostane, bo sie dobrze czuje smile))
      • natder Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 18.07.13, 16:42
        Mieszasz dawkami i nie wyjdziesz na tym dobrze.
        Zostań już przy jednej i trzymaj się jej min. 4 tyg. niezależnie od samopoczucia. Myślę, że przez kilka następnych dni będziesz miewać różne atrakcje. Ale nie koryguj na razie dawki tylko łykaj stale tak samo i po 6 tygodniach zrób badania - wtedy sobie ew. dołożysz albo odejmiesz. Jak Ci będzie dokuczać serducho - to tym bardziej magnez potrzebny.
        • tuasiczek Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 20.07.13, 18:26
          Nater, wiem, pojechalam i wiem ze masz racje, nie mozna tak, ale zwiekszalam dawke przez ponad m-c i czulam sie tylko lepiej i lepiej.. teraz wrocilam do dawki 112- poprzez jeszcze proby 125 ale nie dalo sie, nie spalam budzilam sie a serducho pukalo...teraz dawka 112 plus magnez na noc i spie cala noc, bez budzenia sie o 3 w nocy na 2 godz, a tak bylo przez ostatni m-c...
          ale nie dziw sie, ze tak zwiekszylam dawke skoro mialam 50 mg i sie czolgalam, a teraz 112 mg i wiecej czy mniej ale funkcjonuje smile)) a te niuansy to juz doszlifuje sobie...
          wszystkie Twoje rady sa cenne....
          pozdrawiam i dzieki smile))
          • natder Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 20.07.13, 18:30
            To teraz badania za 4 tygodnie i pilnuj przemiany hormonów i niedoborów oczywiście.
            Organizm Ci się odwdzięczy dobrym samopoczuciem smile
            I zapraszam na nowe forum, będziemy się tam "tężyczkowo" wyżywać wink
            A w moim wątku na sąsiednim forum są najnowsze wieści z frontu walki z tężyczką wink
            • tuasiczek Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 19.08.13, 17:42
              minal miesiac jak biore dawke 112 i czulam sie dobrze, zaczelam jezdzic na rowerze codziennie po godz a nawet czasem i 2 godz- tak kolo 10-20 km...no i super, a od 3 dni mialam bol w przeponie przy wydychaniu lub kaszlu, a dzis zlapal mnie taki bol w lewej czesci klatki piersiowej ze nie moglam z lozka wstac- to bylo zaraz po przbudzeniu...po jakims czasie minal, ale jak chcialam sie odwrocic to znow zlapal tak ze masakra...siedzialam bez ruchu i czekalam az minie i tak caly dzien czulam sie fatalnie, a przy tym drazliwa okropnie sad
              magnez bralam co drugi dzien, ale staralam sie dostarczac 100% w diecie wiec myslalam ze ok.
              pare m-cy temu mialam robione EKG i serce zdrowe, wiec sadze ze to jednak nadal braki magnezu potasu- D3 uzupelniam na biezaco plus opalanie biore tez zelazo i wapno, ale widac to za malo jak sie duze niedobory mialo, zeby jakos bardziej czynnie zyc, a nie siedziec tylko w fotelu...tak pomalu to idzie, a chcialoby sie juz wszystko moc smile))
              pozdrawiam smile))
              • natder Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 19.08.13, 17:52
                Dostaniesz w tyłek! smile
                Nie szalej tak dopóki nie uzupełnisz magnezu i wapnia w tkankach! wink
                I czemu co drugi dzień?
                Kobieto, masz niedoczynność więc pewnie wiesz, że i tak nie wchłaniasz tego wszystkiego co łykasz?
                Jak u Ciebie z hormonami aktualnie? Minął miesiąc? Dlaczego nie śmigasz na badania?
                • tuasiczek Re: tuasiczek: powrot do dawki 125 mg 22.08.13, 16:34
                  nie zrobilam jeszcze wynikow bo sie wstydze big_grin
                  wiem ze durna jestem, bo moja dok jest fajna babka, ale sama czuje sie jak hipohondryczka i glupio mi isc prosic o badania..postanowilam ze we wrzesniu pojde, musze sie nastawic psychicznie...
                  natomiast przyznam Ci racje, ze braki wit i mineralow potrafia faktycznie zycie uprzykrzyc jak cholera...teraz sama sie zastanawiam, czy bardziej tarczyca mi dokopala czy te braki smile))
                  pozdrawiam wdzieczna za kopa big_grin
                  • tuasiczek Re: tuasiczek: 112 Thyrex 15.10.13, 17:32
                    ostatnio biore 112 mg tyreksu i jest ok na codzen, ale jak stres zlapie to od razu marzne i staje sie spiaca, niekontakotowa...ostatnio mialam tak u dentystki, a dzisiaj na kursie jak sie zestresowalam...ale to rzadkosc, tylko przy stresie...
                    ale musze powiedziec, ze od czasu jak biore magnez, to nie mam problemu z przyjmowaniem zelaza, takie male cos, a wczesniej byla biegunka, teraz nawet problemy z zoladkiem sie uspokoily... moj Maz tez bierze magnez i lepiej spi...na poczatku mowil a po co?? A teraz bierze- bo spi spokojnie, rano wstaje i jest wypoczety...
                    zbieram sie do zrobienia badan smile)))
                    pozdrawiam smile
                    • malpazuza Re: tuasiczek: 112 Thyrex 16.10.13, 09:42
                      Witaj

jestem teraz na podobnej dawce co Ty ,ja biorę teraz około 118 ,ale mieszaki kombi thyrexu mitte 50 plus sama thyroksyna. Odkąd biorę kombi thyrex czuję się znacznie lepiej, oczywiście uzupełniam niedobory wit d3 . To o czym piszesz ,ze jak masz stres to od razu czujesz się gorzej to ja tak mam gdy brakuje mi hormonu nie wiem jak ty , ale ja prowadzę taki dziennik w którym każdego dnia opisuje swoje samopoczucie dzięki temu udało mi się wychwycić symptomy które mówią mi , że powinnam zwiększyć dawkę i tak np. moje objawy są takie
                      1.włosy po umīciu stają się jak papier nawet po użyciu odżywki mam problem z rozczesaniem
                      2.gorzej sypiam śpię ,ale mam głupie sny takie ciężkie koszmary
                      3.zaczynam puchnąć pt. dupa jak u amerykanki i kark
                      4.skóra bardzo sucha zawłaszcza dłonie jak papier ścierny
                      5.bóle stawów, rano jak wstaje chodzę jak babcia 90 letnia
                      6.nerwowść , marznięcie , sine dłonie stopy

oczywiście Twoje objawy mogą być inne, chodzi mi o to żeby Tobie zobrazować i zachęcić do obserwacji

pozdrawiam
                    • muktprega1 Re: tuasiczek: 112 Thyrex 17.10.13, 09:00
                      > ale musze powiedziec, ze od czasu jak biore magnez, to nie mam problemu z przyj
                      > mowaniem zelaza, takie male cos, a wczesniej byla biegunka, teraz nawet proble
                      > my z zoladkiem sie uspokoily...

wiesz, to jest ciekawa obserwacja, warta zapamiętania, bo wiele osób ma problemy z żelazem, a tu może się okazać, że jest prosty sposób. Tak w ogóle, to w praktyce okazuje się, że zależności pomiędzy niedoborami są ze sobą tak ściśle związane, a jedne wspomagają drugie i na odwrót smile
                      • natder Re: tuasiczek: 112 Thyrex 17.10.13, 09:05
                        Też u mnie tak to działa, zresztą nie pamiętam gdzie ale widziałam gdzieś zalecenia lekarza aby w czasie suplementacji żelaza jeśli organizm źle je toleruje równoważyć to magnezem.
                        Jak jem magnez to mogę jeść i pić wszystko. Jak mi się magnez skończy to po dwóch dniach dramat, brzuch jak balon, skręt jelit, osławiony zjn - masakra smile
                        A przy magnezie nawet jak łyknę dwie tabletki żelaza - zero negatywnych reakcji ze strony organizmu smile
                        • muktprega1 Dzięki Natder 17.10.13, 09:32
                          Wiesz, to również jest odpowiedź dla mnie, z przyczyn nie całkiem zależnych ode mnie, mam przerwę zarówno w D3 jak i magnezie, czekam na dostawę.
                          Obnoszę się ze spuchniętym brzuchem, co prawda podejrzewałam sprawcę crying
                    • pies_z_laki_2 Re: tuasiczek: 112 Thyrex 19.10.13, 14:08
                      Potwierdzam, od tygodnia znowu łykam cytrynian magnezu raz dziennie i znowu zaczynam normalnie spać, chyba faktycznie magnez wiąże się ze snem.
                      Muszę poszukać czegoś na temat...
                      • natder Re: tuasiczek: 112 Thyrex 19.10.13, 16:46
                        Psinko kochana, chyba miałaś dużą przerwę w bytności na forum? wink
                        Bez magnezu nie ma życia ;D
                        Już prawie wszyscy biorą, niektórzy biorą za mało bo się boją ale tu się nie ma czego bać wink
                        Hashimoto pod jedną rękę prowadzi koleżankę anemię, pod drugą - niedobór magnezu, wapnia i d3 czyli tężyczkę.
                        Widać Hashi nie lubi być sam, musi mieć towarzystwo wink
                    • tuasiczek Re: tuasiczek: 112 Thyrex 19.10.13, 19:16
                      halo Malpauza smile
                      bardzo kombinowalam z dawkami, pomagala mi Nadter i najpierw przesadzilam mocno- na dawce 125 a teraz jest ok na codzien...
                      a magnez biore, chociaz moja doktor powiedziala ze mam super i nie musze...ale czytajac doswiadczenia Nadter bylam pod wrazeniem i sprobowalam, okazalo sie ze mialam jednak braki, skoro teraz moge zelazo przyjmowac i pamiec sie poprawia, a nawet pamietam moje sny-ktorych wiele lat nie pamietalam, wiec takie zaskoczenie pozytywne.... jak pisalam daje tez mojemu M ktory mial problemy ze snem, a jaki skutek??? no nie wiem czy moge pisac, ale budzi sie rano z seksualnymi myslami i chetny do wszelkich dzialan big_grin
                      • weronika-hashi Re: tuasiczek: 112 Thyrex 10.12.13, 22:40
                        Witam tusiaczku ,
                        tez mieszkam w Austrii a dokladnie w Wiedniu, i moze jakims cudem ty tez, i chcialam sie dowiedziec do jakiej pani doktor chodzisz, bo ja mam straszny problem ze znalezieniem dobrego lekarza. A 2 miesiace temu dowiedzialam sie ze mam Hashimoto i szukam jakiego dobrego specjalisty
                        • tuasiczek thyrex 150 od trzech dni 21.03.14, 20:41
                          Weronika, dziewczyny witajcie, dlugo mnie nie bylo i nie wiem czy Weroniko zagladasz jeszcze, ale jesli tak to ja tez mieszkam w Wiedniu w 12 Bz i chetnie sie wyminie doswiadczeniami smile))
                          dziewczyny zmienilam lekarke znowu, czulam sie kiepsko a moja dokktorka juz nie chciala mi dawac badan bo przeciez dopiero co byly robione i jest ok...lekarke zmienialm przez przypadek, bo moja byla na urlopie, a ja chora poszlam do innej i jestem zadowolniona smile)) moja nowa badania mi robi bez oszczedzania, jak zobaczyla wyniki na dawce 112 to od razu chciala mi wrzucic 150, ale wystraszyla sie ze bede sie zle czula i tak mi rozlozyla po troche...ale martwie sie bo na dawce 150 od 3 dni dalej po wysilku wpadam w spiaczke i wszystko mnie boli, czuje sie jakbym miala 90 lat, tak naprawde jakbym lekow nie brala-poprawa samopoczucia jest ale na dwa dni, tylko sie podlamac...
                          ale jak pisalam moja doktor zrobila mi wszystkie mozliwe wyniki z krwi, magnez, wapn cynk i co tylko mozna wymyslec i wszystkie wyniki sa dobre-nawet ferrytyna piekna,oprocz wit D3 podniosla sie troche, ale dalej ponizej normy...
                          do tej pory mialam robione USG z opisem ze sa guzy, ale niby nie grozne, a moja doktor kaze mi zrobic badanie z kontrastem, bo mowi ze na USG tego nie widac, czy sa cieple czy zimne i trzeba sprawdzic...i tak malymi kroczkami do przodu...nie wiem czemu tak sie dzieje ze mi tak samopoczucie i sily padaja chociaz juz tak duza dawke biore?? zla przemiana- moze...no szlak, trzeba dalej walczyc...
                          tak bym chciala miec sile pracowac 8 godz, albo 5 i nie padac na pysk jakby mi ktos narkotyk wstrzyknal, ze nie jestem pewna jak sie nazywam, najgorzej jest przy zmeczeniu, ale mnie mecza 3 godz bycia w ruchu- przeciez ja pola nie oram!
                          • natder Re: thyrex 150 od trzech dni 21.03.14, 21:59
                            Daj ft4 i ft3 to zobaczymy czy i gdzie jest problem wink
    • pies_z_laki_2 Re: tuasiczek: wyniki, objawy i prosba o wskazowk 24.06.14, 15:07
      Tuasiczku, gdzie jesteś? Co u ciebie słychać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka