Dodaj do ulubionych

biore euthyrox

07.06.13, 14:32
od ok 5,6 lat biore euthyrox50.
Tsh miałam 2,7 pół roku temu. Niestety biorąc źle sie czuje cały czas. Wizytę mam za 4 miesiące.
Wczoraj robiłam TSH, więc rano nie zażyłam leku i o dziwo bardzo dobrze się czułam. Dzis ne wziełam tez leku i tez dobrze sie czuję.
Czy te leki moga mnei przymulać? ma wrażenie że jestem po leku jakaś nieobecna, jakaś nie z tej ziemi.
Teraz czują się dużo lepiej, ale nie az tak rewelacyjnie.Też jakby mi czegos brakowało.
Czy jak odstawię lek to może mi sie coś pogorszyć?
Powiem tak ze od miesiąca przytyłam 4kg i dlatego zdecydowałam się zrobić TSH. Bardzo sie niepokoję. Juz sama nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • tuasiczek Re: biore euthyrox 07.06.13, 15:01
      a masz juz ten wynik?? powinnas tez zrobic ft3 i ft4...
      co to znaczy ze sie zle czujesz?? co konkretnie czujesz: przymulenie i tycie to objawy niedoczynnosci a Ty odstawiasz lek zamiast zwiekszyc dawke...chyba rzeczywiscie nie wiesz co robisz odstawiajac leki bez wynikow, wyglada na to ze nawet nie znasz objawow jakie wystepuja przy niedoczynnosci i nasilaja sie gdy poziom hormonu sapada...nie trzeba robic badania zeby je u siebie rozpoznac, ale trzeba zrobic badanie zeby zmieniac dawke leku...
      • moje.m Re: biore euthyrox 07.06.13, 16:58
        Dlatego zrobilam badanie i czekam na wynik. Lekarz mi mowi ze nie musze brac jak sie czuje dobrze bez leku. A jak nie to mam brac, wiec sama nie wiem co robic, czuje sie kiepsko
        • procesor Re: biore euthyrox 07.06.13, 19:13
          jeśli od 6 lat bierzesz jedna dawkę
          twoje tsh jest prawie 3
          to ty raczej się nie będziesz dobrze czuć

skoro masz tak wysokie tsh to jesteś w niedoczynności
          przymulenie to jej objaw
          chwilowa zmiana bez leku - jest CHWILOWA smile
          a potem będzie gorzej
          dokształć się na forum ze swojej choroby, badaj ft4 i ft3 a nie samo tsh
          a nawet jeśli - uważa się że na lekach chory nie powinien mieć tsh wyższego niż 1-1,5
          • moje.m Re: biore euthyrox 07.06.13, 21:44
            wizyta w październiku a wynik w poniedziałek i jeśli będzie gorzej to powinnam dawkę zwiększyc? tyle miesięcy czekac? sciska mnie czuję naciągniętą szyje tylko po jednej stronie. Ucisk, tył głowy mnei tez zaczął boleć i drętwieją mi ręce od paru dni
    • moje.m wyniki 07.06.13, 21:50
      w grudniu 2012 TSH miałam 2,7 na dawce euthyrox 50

rok temu robiłam TSH - 2,27
      Ft3 3,06
      Ft4 0,98 na dawce euthyrox 50

teraz tylko tsh robiłam, bo lekarz nie zleca prawie nigdy więcej badan niz tsh.
      Czy to były dobre wyniki?
      czy ja mam niedoczynność?
      • moje.m Re: wyniki 07.06.13, 21:53
        w 2011 Tsh - 2,44
        anty tpo 14,06
        anty tg <10
        • procesor Re: wyniki 07.06.13, 23:17
          zawsze podawaj wyniki z normami bo różne laboratoria miewają różne normy i sam wynik nic nie mówi
          ft4 i ft3 warto przeliczać na % bo wtedy widać od razu czy wyniki idą w dół czy w górę od poprzedniego razu
      • procesor Re: wyniki 07.06.13, 23:18
        a niezależnie od norm widac że tsh za wysokie a ft4 niskie lub bardzo niskie (zależy jaka była norma)
    • moje.m Re: biore euthyrox 11.06.13, 16:25
      Od czwartku nie biore euthory. xu, wynik 1,43. Bez brania czuje sie troche lepiej. Nie wiem co robic wizyte mam w pazdzierniku.
      • pies_z_laki_2 Re: biore euthyrox 11.06.13, 19:05
        Podaj nam wyniki razem z normami, a nie gołe, bo inaczej trudno je zinterpretować.

Masz za wysokie tsh, od lat masz za wysokie tsh... czyli za niską dawkę tyroksyny.

> Lekarz mi mowi ze nie musze brac jak sie czuje dobrze bez leku. A jak nie to mam brac, wiec sama nie wiem co robic, czuje sie kiepsko

To ten lekarz nie wie co ma robić, a ty masz dobry wybór - zmień lekarza na takiego, który nie będzie cię trzymał w permanentnej niedoczynności i takiego, który wie jak się monitoruje / leczy niedoczynność tarczycy.

> tyle miesięcy czekac? sciska mnie czuję naciągniętą szyje tylko po jednej stronie. Ucisk, tył głowy mnei tez zaczął boleć i drętwieją mi ręce od paru dni

Czy robiłaś kiedy usg tarczycy? Czy robiłaś rtg kręgosłupa szyjnego? Czy badałaś niedobory, które pzy długoletniej niedoczynności tarczycy możesz mieć? Jakie badania robiłaś?
        • moje.m Re: biore euthyrox 12.06.13, 09:23
          robiłam badanie tarczycy w grudniu 2012 i wszystko w normie.
          Nie moge znaleźć dobrego lekarza od lat. Zmieniałam i to juz 3 i dalej to samo mówią, każdy po kolei. 1,4 wynik TSH to zły???? a jaki twoim zdaniem jest dobry? ja ma ten wynik przy braniu 50 euthyrox. To jaka dawke powinnam brac? zeby mi spadł ponizej 1?
          • pies_z_laki_2 Re: biore euthyrox 16.06.13, 13:12
            Wybacz, sama napisałaś to:

> w 2011 Tsh - 2,44

A takie tsh chociaż w normie, to jednak dla młodej kobiety jest ciut za wysokie.
        • moje.m Re: biore euthyrox 12.06.13, 09:24
          pies_z_laki_2 napisała:

> Podaj nam wyniki razem z normami, a nie gołe, bo inaczej trudno je zinterpretow
          > ać.
          >

czy ty sie znasz? wydaje mi sie ze nie.
          Normy sa te same dla TSH, przynajmniej nigdy nie słyszałam żeby normy były rózne.
          • tuasiczek Re: biore euthyrox 12.06.13, 10:20
            na temat norm Procesor Ci napisal:
            "procesor 07.06.13, 23:17 Odpowiedz
            zawsze podawaj wyniki z normami bo różne laboratoria miewają różne normy i sam wynik nic nie mówi "

a Piesek ma ogromna wiedze, gdy czytam jej posty to jestem pod wrazeniem, mialas szczescie ze chciala Ci cos poradzic, ale zeby ktos Ci mogl pomoc to Ty sama musisz chciec sad((
            poczytaj inne watki, troche sie poduczysz i moze latwiej Ci bedzie ocenic, czy ktos Ci dobrze radzi i czy ma wiedze smile))
            • moje.m Re: biore euthyrox 12.06.13, 11:48
              tuasiczek, o matko daj spokój juz komentować. Bezsensu. Czekam na info, może ktoś coś doradzi
              • procesor Re: biore euthyrox 12.06.13, 13:25
                to może odpowiedz na nasze pytania? smile
                my tu nie wróżki
                do interpretacji potrzebujemy wyników z normami, dat i na jakiej dawce byłaś gdy robiłaś dane badanie
                do tego objawy

a normy np. tsh bywają BARDZO różne
                ale ft4 i ft3 też
              • irregularna Re: biore euthyrox 12.06.13, 15:51
                o matko dziewczyno ogarnij się. Ja jestem na tym forum od 2-3 dni dopiero, a już zdążyłam się rozeznać trochę i wiem, że pies_z_laki zawsze bardzo szczegółowo doradza, ma duża wiedzę. Jeśli oczekujesz pomocy to musisz podać MINIMUM informacji - czyli wyniki wraz z normami, bo o ile TSH ma normę raczej jednolitą to już FT3, Ft4 i antyTPO mają różne normy w różnych laboratoriach i nikt Ci tu nie wywróży ze szklanej kuli co jest nie tak.
                • moje.m Re: biore euthyrox 12.06.13, 16:37
                  No ludzie! To podajcie mi rozne normy tsh czekam bo lekarza interniste pytalam i mi dzis powiedzial ze jest jedna norma tsh, no ale moze mylimy sie.
                  • irregularna Re: biore euthyrox 12.06.13, 16:45
                    czytaj ze zrozumieniem, nikt tu nie pisze, że tsh ma różne normy.
                  • procesor Re: biore euthyrox 12.06.13, 21:23
                    ty chcesz pomocy czy sie pokłócić?

proszę dwie normy dla tsh a nie tylko takie widziałam na forum:
                    od 0,27 do 4,2
                    od 0,4 do 4,0
                    były jeszcze takie z normą do chyba 5,6 nie pamiętam od ilu

szczerze mówiąc mnie się już odechciało ci cokolwiek radzić smile
                    • moje.m Re: biore euthyrox 13.06.13, 13:34
                      procesor napisała:

> ty chcesz pomocy czy sie pokłócić?
                      >
                      > proszę dwie normy dla tsh a nie tylko takie widziałam na forum:
                      > od 0,27 do 4,2
                      > od 0,4 do 4,0
                      > były jeszcze takie z normą do chyba 5,6 nie pamiętam od ilu
                      >
                      > szczerze mówiąc mnie się już odechciało ci cokolwiek radzić smile

no tak czyli prawie nie zauważalne jest, ja mam 1,43 więc w tej czy innej normie będzie tak samo.
          • devilyn Re: biore euthyrox 12.06.13, 18:31
            Różne laby mają różne/podobne normy...raczej Ty się nie znasz/jeszcze nic nie wiesz o chorobach tarczycy...
            • agcerz Re: biore euthyrox 13.06.13, 15:47
              Proszę cię bardzo: mam TSH 1,3, norma 0,3-4,5 - w Belgii. Skąd mamy wiedzieć, jaką masz normę? Możesz przecież mieszkać w Nowej Zelandii.
              TSH nie daje nam wiele.
              Mając TSH na poziomie j.w, mam też b. niskie FT3 i czuję się bardzo źle.
              • agcerz Re: biore euthyrox 13.06.13, 17:54
                Ha! Skłamałam. Podałam normę, która obowiązywała do grudnia. Od 2013 - 0,25-4,25. Czyli co - różne są?
                • moje.m Re: biore euthyrox 13.06.13, 19:42
                  nie, normy są takie same
                  0,27-4,2 u mnie. Chodzi mi o to ze normy prawie że nie różnią sie.
                  Jak mam 1,43 przy mojej normie a przy Twojej to mam inną chorobę?
                  bardzo jesteście drobnostkowi. Przyczepiłabym się do siebie wtedy gdybym byłabym w granicy normy czyli np 0,25 u Ciebie a u mnie 0,27 to wtedy może i jakaś róznica jest. A tak to mam inną chorobę? czy jak?
                  • irregularna Re: biore euthyrox 13.06.13, 20:17
                    cofnij się kilka postów i przeczytaj jeszcze raz, a najlepiej cały wątek od początku. Dziewczynom chodzi o podanie norm przy pozostałych badaniach - nie przy TSH.
                    • moje.m Re: biore euthyrox 13.06.13, 20:29
                      a mi chodzi o wynik TSH, bo ten wynik właśnie dla mnie najważniejszy w tej chwili i go odebrałam. Tamte sa sprzed lat.
                      • muktprega1 Re: biore euthyrox 13.06.13, 21:51
                        TSH jest niemiarodajnym wynikiem, więcej na ten temat znajdziesz tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144956705,144956705,O_artykule_ktory_znalazla_Mutprega.html
                        • agcerz Re: biore euthyrox 14.06.13, 09:12
                          Chodzi o to, by podawać normy przy każdym wyniku trójki LUB przeliczać je od razu na %. To jest bardzo przejrzyste i ułatwia interpretację.
                          Jeśli bierzesz hormon, TSH to za mało. Poza tym, jak ci usiłowałam pokazać, normy się zmieniają w czasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka