Dodaj do ulubionych

podejrzenie Hashimoto dopytanie

29.08.13, 13:43
Witam

Mam 24 lata, od miesiąca leczę się na nadczynność tarczycy. Moje wyniki to

tsh 0,003
ft3 20,00
ft4 4,47
Dostałam thyrozol.

Wczoraj miałam usg krótko opiszę:
Tarczyca dwupłatowa, położona typowo, symetryczna, normalnej wielkości o nieregularnych obrysach. Echostruktura miąższu w całości niejednorodna z niską echogenicznością oraz silnie rejestrowanymi kolorowym dupplerem przepływami w naczyniach miąższu bez wyorebnionych zmian ogniskowych o typie guzków. Obraz usg może odp. chorobie Hashimoto.
Bez cech zwyrodnienia torbielowatego.
Bez ognisk zwapnień.
Węzły chłonne szyjne nie powiększone.

Moje dalsze wyniki to:

ATPO - 52,6 <60,0
TRAb (strzałka do góry) 4,90 [zdrowi: <1,22] [wątpliwe: 1,22 - 1,75] [ chorzy: >1,75]

Moja Endo powiedziała mi tylko tyle, że potwierdziły się jej przypuszczenia, że to choroba autoimmunologiczna tarczycy. Nic więcej nie dodała jaka to choroba itd. Głupia byłam, że nie dopytałam. Poczytałam trochę o tym Hashimoto to co w usg mam napisane i przeraziłam się. No, ale z wyników widać, że to akurat to? Ten TRAb wynik jest dobry? Wydaje mi się, że zawyżony.

Przepraszam za głupie pytania, ale nie znam się. Wiem, że przez forum nikt mnie nie wyleczy, ale może ktoś podpowie, może ktoś miał podobnie bądź ma.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: podejrzenie Hashimoto dopytanie 29.08.13, 16:22
      TRaby wskazują na Gravesa-Basedowa

za mało napisalaś - do wyników zawsze podawaj normy bo sam wynik nic nie mówi bez nich

napisz też o objawach i samopoczuciu
      bywa i tak że ktoś ma G-B i Hashimoto równocześnie
      napisz coś więcej a może ktoś z większym doświadczeniem napisze jak to wygląda, na razie nawet za mało danych podałaś
      • jagodowa.mama Re: podejrzenie Hashimoto dopytanie 29.08.13, 16:34
        TSH 0,003 [0,550-4,780]
        FT4 411.49% [wynik 4.47, norma (0.89 - 1.76)]
        FT3 931.58% [wynik 20, norma (2.3 - 4.2)]

USG WYMIARY:
        Płat prawy: 18 x 20 x 45 mm V=8 ml } Vc=16
        Płat lewy 17 x 20 x 45 mm V=8ml } m? - (napisane ręcznie, nie czytelnie)
        Cieśń 3 mm

MOJE SAMOPOCZUCIE I OBJAWY: brak chęci do życia, bóle stawów, krótkie miesiączki i skąpe, zwiększony aptetyt, nadpobudliwość, nerwowość, brak pamięci, luźne i częste stolce, od jakiegoś czasu ciągle mi jest ciepło-gorąco, drżenie rąk, senność.
        • rosteda Re: podejrzenie Hashimoto dopytanie 30.08.13, 23:52
          Wedlug wyniku przeciwcial TRab i objawow to masz raczej chorobe Grawes-Bassedowa.
          Endokrynolog dobrze okreslila za masz autoimmunologiczna chorobe bo G-B tez jest autoimmunologiczna.
          Natomiast lekarz wykonujacy USG za szybko sie "wychylil" z rozpoznaniem Hashimoto.
          Przez samo USG jest trudno odroznic te dwie choroby i dlatego dobrze ze mialas robione wszystkie badania.
          Na poczatku choroba Hashimoto tez przebiega z nadczynnoscia ale nie tak duza jak masz ty.
          Leczenie dostalas dobre i teraz musisz odczekac az zacznie dzialac kontrolujac badania fT3 i fT4 oraz leukocyty.
          Musisz byc przygotowana ze wlasnie leczenie nadczynnosci prowadzi do niedoczynnosci tarczycy (taki jest cel tego leczenia) ktora pozniej nalezy kontrolowac i jak zajdzie potrzeba to leczyc.
          Czasami po leczeniu nadczynnosci przy chorobie G-B nastepuje dlugoletnia przerwa i nie potrzeba zadnych lekow. Ale o tym trzeba wiedziec i jak sie cos dzieje to reagowac.
          • jagodowa.mama Re: podejrzenie Hashimoto dopytanie 31.08.13, 12:59
            Moja Endo w skierowaniu na usg napisała (podejrzenie Hashimoto)
            Ja mam celiakie i tak właśnie czytam, że celiakia często jest powiązana z chorobą hashimoto. Na celkiakie choruję od urodzenia. Diete prowadziłam do 18 roku życia. Od 6 lat nie prowadzę diety, bo czułam się dobrze.

Tak czytam i czytam na temat Hashimoto. Mam pytanie czy jest osoba która nie przytyła przy tej chorobie? Nigdy nie byłam bardzo szczupła i jak miałabym przytyć jeszcze 20 kg to bym się załamała. Mam dopiero 24 lata.

Ja w tej chwili biorę Thyrozol półtorej tabletki 20mg + Propranol + Witamina B6
            czy ktos tak jeszcze bierze? tak bierze się przy nadczynności wywołanej przez Hashimto? A pózniej co innego bierze się na niedoczynność? przeglądając to nikt nie bierze tego Thyrozolu tylko Euthyrox czy Letrox zazwyczaj chyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka