Dodaj do ulubionych

Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o poradę

05.09.13, 21:29
Witam serdecznie, będę wdzięczna za jakąkolwiek poradę

Marzec 2013

TSH 2,3 ( 0,2-4,2)
FT3 3,24 ( 2- 4,4)
FT4 1,3 ( 0,93-1,7)
Anty TPO 14.05 ( 0-34)
anty TG 378 ( 0-115)

sierpień 2013

TSH 3,8 ( 0,2-4,2)
FT3 2,8 ( 2- 4,4)
FT4 1,1 ( 0,93-1,7)
Anty TPO 20 ( 0-34)
anty TG 315 ( 0-115) ( tochę spadły !!!!)

Zaczęłam brać euthyrox25
Moje pytania są następujące
1) jak wyglądają moje wyniki Ft3 i FT4, czy wskazuja na niedoczynnośc, wyglądaja na norme ale po poczytaniu troche postow na formu, mam wątpliwości, endo niewiele mi powiedziała
2) czy po euthyroxie moga pojawiać sie bole głowy ( boli mnie już czwarty dzień... nigdy tak długo mnie nie trzymało), może powinnam poprosić o letrox, chociaz zupełnie nie mam pojęcia czy jest jakaś różnica, aż mnie kusi żeby nie brać przez 1-2 dni i zobaczyc czy ból przejdzie
3) czy zawrpty i bole głowy są częste przy hashimoto ???? MR głowy mam ok
4) TSH też nie wygląda tak przerażająco, chociaż nie wiem czy może skakać? Są dni kiedy śpię na stojąco i nie mam na nic siły, są dni kiedy mam więcej energii, czy to może być spowodowane skaczącym tsh
U mnie hashimoto rozpoczęło sie nadczynnością:
miałam: tachykadię, kołatanie serca, drżenia całego ciała, schudłam ( teraz mi przybyło z nadwyżką)....

Będę wdzięczna za jakąkolwiek poradę bardziej doswiadczonych "hashimotek"
Ania
Obserwuj wątek
    • ania-p14 Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 05.09.13, 21:32
      procentowo to wygląda tak

ft3 2,78 ( 2-4,4) 32,5 %
      ft4 1,1 ( 0,93-1,7) 23,3 %

Przeciwciała mogły spaść, bo przeszłam na dietę bezglutenową i bezmleczną i biorę suplementy
      Ania
      • hashi-tess Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 05.09.13, 22:44
        suplementy, jakie?
        • ania-p14 Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 05.09.13, 23:46
          Olimp Multiple Vitamin
          Olimp Omega 3
          selen
          żeń-szen koreański
          Koenzym Q10
          Witamina C 1000mg
          zielona herbata
          czosnek ( alitol w tabletkach)
          nie zaszkodzi, a przeciwciała trochę spadły......i samopoczucie lepsze niż wcześniej, chociaż ostatnio miewam " dołki"......
    • rosteda Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 05.09.13, 22:55
      ania-p14 napisał(a):

> Witam serdecznie, będę wdzięczna za jakąkolwiek poradę
      >
      > Marzec 2013
      >
      > TSH 2,3 ( 0,2-4,2)
      > FT3 3,24 ( 2- 4,4)
      > FT4 1,3 ( 0,93-1,7)
      > Anty TPO 14.05 ( 0-34)
      > anty TG 378 ( 0-115)
      >
      > sierpień 2013
      >
      > TSH 3,8 ( 0,2-4,2)
      > FT3 2,8 ( 2- 4,4)
      > FT4 1,1 ( 0,93-1,7)
      > Anty TPO 20 ( 0-34)
      > anty TG 315 ( 0-115) ( tochę spadły !!!!)

Ktorego sierpnia robilas te wyniki?

> Zaczęłam brać euthyrox25

Od kiedy zaczelas brac Euthyrox? (data)

> Moje pytania są następujące
      > 1) jak wyglądają moje wyniki Ft3 i FT4, czy wskazuja na niedoczynnośc, wyglądaj
      > a na norme ale po poczytaniu troche postow na formu, mam wątpliwości, endo niew
      > iele mi powiedziała

Drugie wyniki sa gorsze niz te pierwsze.
      TSH sie podnioslo i fT4, fT3 spadly co oznacza ze masz za mala dawke Euthyroxu.
      Tak sie dzieje na poczatku leczenia i dlatego nalezy po 4-6 tygodniach po wlaczeniu leczenia (albo po zwiekszonej dawce zrobic kontrole TSH, fT3 i fT4 aby moc na podstawie tych nowych wynikow ziwkszyc dawke jak potrzeba.

> 2) czy po euthyroxie moga pojawiać sie bole głowy ( boli mnie już czwarty dzień
      > ... nigdy tak długo mnie nie trzymało), może powinnam poprosić o letrox, chocia
      > z zupełnie nie mam pojęcia czy jest jakaś różnica, aż mnie kusi żeby nie brać p
      > rzez 1-2 dni i zobaczyc czy ból przejdzie

Po tabletkach Euthyroxu nie powinna bolec glowa. Bole glowy pojawiaja sie u mnie jak mam za mala dawke co u ciebie tez moze byc przyczyna bo fT3 i fT4 obnizylo sie i wskazuja ze jestes nadal w niedoczynnosci.

> 3) czy zawrpty i bole głowy są częste przy hashimoto ???? MR głowy mam ok

Zawroty glowy ma wiele osob z choroba Hashimoto. Czesto mijaja po optymalnym dobraniu dawki tyroksyny, ale czasem i w eutyreozie (przy unormowanych hormonach) tez wracaja.oty glowy. U mnie zawsze wracaja przy zmianie pogody na gorsza i wtedy tez obniza sie mi cisnienie krwi.
      Wiele osob ma tez niedobory witaminy B12 i uzupelnienie jej potrafi zmniejszyc zawroty glowy.
      Natomiast bole glowy i to bardzo silne miewam przy zle dobranej dawce. Wtedy trwaja nawet kilka dni i nie pomagaja tabletki przeciwbolowe.

> 4) TSH też nie wygląda tak przerażająco, chociaż nie wiem czy może skakać? Są d
      > ni kiedy śpię na stojąco i nie mam na nic siły, są dni kiedy mam więcej energii
      > , czy to może być spowodowane skaczącym tsh

TSH moze sie wahac nawet w ciagu doby, ale objawy o ktorych piszesz to nie sa spowodowane skaczacym TSH tylko niedoczynnoscia w ktorej jestes (niskie fT3 i fT4).

> U mnie hashimoto rozpoczęło sie nadczynnością:
      > miałam: tachykadię, kołatanie serca, drżenia całego ciała, schudłam ( teraz mi
      > przybyło z nadwyżką)....

U kazdego zaczynaja sie nadczynnoscia tylko o roznym nasileniu i nie wszyscy zwracaja na ta nadczynnosc uwage. Czuja sie w niej najczesciej bardzo dobrze bo maja wtedy duzo energii i sa bardzo wydolni. Niektore osoby moga miec bardziej nasilone objawy nadczynnosci wlasnie z tachykardia i szybkim meczeniem sie.

> Będę wdzięczna za jakąkolwiek poradę bardziej doswiadczonych "hashimotek"
      > Ania

Na kiedy dostalas termin kontrolnej wizyty u endokrynologa?

Ps. Nie slyszalam zeby dieta bezgutenowa czy tez bezmleczna miala wplyw na zmniejszanie sie przeciwcial.
      Jesli ktos nie ma celiaki czy tez nietolerancji laktozy to jest bez sensu odstawiac guten czy tez produkty mleczne. Mozna nabawic sie niedoborow pokarmowych co u nas juz i tak powoduje stan niedoczynnosci z przed leczenia.
      • ania-p14 Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 06.09.13, 00:23
        Wyniki mam konkretnie z 27.08, czyli w miarę " świeże", Najpierw byłam u endo na nfz, z tymi wcześniejszymi wynikami; Nie kazała mi nic brać, do nontroli za pół roku...niewiele sie dowiedziałam, zaczęłam buszować po necie..... to forum dużo mi "rozjaśniło" chociaz jescze nie do końca; Mam kłopoty z tymi normami ft3 i ft4
        Z powodu kiepskiego samopoczucia i róznych dziwnych objawów( bóle głowy, opuchniete powieki i wory pod oczami, ciagła sennośc, uczucie jak po "pijaku", brak koncentracji ecc ecc), poszłam do endo prywatnie; Mam też usg "wzmozony przepływ miąższu, stan zapalny, ognisko nieunaczynione 4mm- to tak w skrocie) Dostałam euthyrox25 . Trochę zwlekałam, bo też mało rozmowna ta endo była i ... kazala brać i koniec; Ja miałam wtedy tsh niewiele ponad 2, więc się wahałam.... przyznam że nie znam sie kompletnie, nie chciałam popaśc w niedoczynność; w połowie lipca zaczęłam "padac z nóg" , więc zaczęłam kurację, czyli biore niedługo. Zrobiłam sobie te kolejne badania tak sama dla siebie, bo ciekawa byłam jak działa na mnie ten euthyrox ( może za wcześnie), ale zdziwiło mnie, że Tsh wzrosło a ft zmalały;
        Miałam też robione ( klasycznie jak wszystkie tutaj widzę)
        MR głowy
        Usg tętnic szyjnych
        usg jamy brzusznej
        Robilam to prywatnie bo chcialm wykluczyś inne choróbska.
        trab - w normie
        morfologia, ob, crp, - w normie
        Teraz męczą mnie te zachwiania równowagi i głowa mi pęka - przed braniem euthyroxu tego nie miałam - stąd moje myśli o zmianie na letrox, lub odstawieniu na chwile, ale pewnie raczej nie powinnam; Następną wizytę ( tą prywatną, bo na nfz- to za rok kazała mi przyjśc hehehe) mam na początku pazdziernika, ale zawsze moge zadzwonić i przyspieszyć;
        Czyli te bóle głowy mogą być też związane ze zbyt małą dawką? Bo ja troche pobuszowałam po formum ( narazie mam mętlik w głowie i nie wszystko jescze ogarniam) i niektórzy mają kosmicznie wysokie tsh, moje to prawie norma....... Ale może ja sie nie znam,,, Bardzo chciałabym jak najwięcej wiedziec i zrozumiec...
        Jesli chodzi o ta dietę bezglutenową i bezmleczna, to gdzies wyczytałam że zarówno gluten jak i laktoza wzmagają proces autoagresji w chorobach autoimmunologicznych i ( szczególnie jesli chodzi o produkty mleczne) odstawienie ich wspomaga proces obronny organizmu....
        Chciałabym jak najszybciej to wszystko unormowac, bo przyznam że trochę mi to utrudnia życie, to całe hashimoto....
        Czy przy moich wynikach dawka 50 nie będzie za duża?
        Dziekję wam bardzo za te odpowiedzi....
        • ania-p14 Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 06.09.13, 20:42
          Jeszcze trochę tu " pomęczę Was" , może znajdzie się ktoś z podobnymi objawami, chociaż tak jak widzę, wszystkie są b podobne, tylko zaczynam miec wątpliwości czy to wszyatko od tarczycy;
          Euthyrox biorę niedługo,początkowo było ok, od jakis 2 tygodni ( jescze nigdy tak długo mnie to nie trzymało) pojawiły mi sie następujące objawy:
          -lekkie zawroty głowy ( takie od wewnątrz, poczucie braku rownowagi, chwilowo nie jestem w stanie prosto iśc..... mam wrażenie że sie przewrócę, męczące to jest bardzo)
          -kompletne " otumanianie" i " skretynienie", w dosłownym znaczeniu;Mam wrażenie, że niewiele do mnie dociera, nie mogę skupić mysli, totalny brak koncentracji....napisanie maila jest dla mnie wysiłkiem rzędu wspinaczka górska , głowę mam taką cięzką, mam wrażenie jakby sto kilo ważyła
          -zmęczenie- ok 15/16 mam taki kryzys, że muszę iśc spać, bo inaczej nie dałabym rady; Po przebudzeniu ok 18 jest lepiej....Prowadzę własną działalnośc więc mogę sobie pozwolić na to leniuchowanie,nie wiem jak dałabym radę w tym stanie biegac do pracy.
          -bole głowy - okresowe,ćmiące, bez konkretnego umiejscowienia..... ( MR głowy robiłam i nic nie wyszło)
          Miewałam już takie chwile, ale potem mijały
          Moje pytanie jest takie- czy to wszystko jest od niedoczynności ? Czy wy tez tak macie ( mieliście ? ) ?
          Bo u mnie niedoczynnośc jest ale nie wydaje sie po wynikach taka masakryczna, ale może ja się nie znam, no bo się nie znam;
          Jaki powinien być prawidłowy poziom FT3 i FT4, żeby się " dobrze czuć"; Bo wszędzie w postach czytam , za niskie... za wysokie... ale co to znaczy? Bo podają normy i jakby nie patrzeć wszystkie moje wyniki mieszczą się w tych granicach ( oprócz przeciwciał), więc jakby się ktoś uparł, to są w normie.
          I jeszcze jedno pytanko, ( ponieważ wiele badań juz zrobiłam i wszystko jest ok, więc nie pozostaje nic innego jak nieszczęsne hormony), jakie jescze mogę zrobić sobie badania hormonalne ( prolaktyna np ? co jeszcze ? ) , żeby wykluczyć innego rodzaju niedoczynności - jesli oczywiście objawy mogą na to wskazywać ? Jestem humanistką, z biologią cięzko mi sie polubić, a w tym stanie to już nie wiele do mnie dociera.
          Ewentualnie bardzo proszę , jesli ktoś miał ( ma ) podobne objawy przy niedoczynności...... o jakieś instrukcje;
          Boję się trochę sama zwiększać dawki euthyroxu, chociaż chwilami, kusi mnie żeby odstawić; Bo w sumie lepiej było jak nie brałam;
          Kiedyś miałam różne inne objawy, bole stawów, wypadające włosy, tachykadię, bóle w klatce i różne inne ijakoś mi to minęło
          Dziękuję z góry za jakąkolwiek poradę i sugestię.
          Ania
          • rosteda Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 06.09.13, 22:37
            A ty co Aniu, chciala bys a boisz sie.
            Na to rady nie ma.
            Musisz poczekac na wizyte u swojego endokrynologa ktora masz na poczatku pazdziernika.
            To juz niedlugo wiec chyba wytrzymasz.
            Tylko przed wizyta powtorz jeszcze raz badania TSH, fT3 i fT4 bo za ten czas wyniki moga sie jeszcze pogorszyc a objawy niedoczynnosci nasilic.
            W poprzednim moim poscie napisalam wszystko dokladnie. Jesli go nie zrozumialas to czytaj tak dlugo az zrozumiesz.
            • ania-p14 Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 09.09.13, 20:31
              Rosteda, dziekuję za odp, wszystko przeczytałam, jest jasne; Jedno, co cały czas jest dla mnie niejasne, to te normy ft3 i ft4; Napisałas, że te drugie wyniki są gorsze i że jest to niedoczynnośc; Stąd moje pytanie, ( bo np moja pani doktor pierwszego kontaktu uważa te wyniki za jak najbardziej prawidłowe) - jakie powinno być optymalne ft3 i ft4, żeby się dobrze czuć;
              Napisałaś , za niskie i spadły. Ja dopiero po poczytaniu wątków na tym forum, zaczęłam więcej rozumieć, inaczej uznałabym te wyniki za całkowitą normę.... do jakiego " stanu" mam dązyć; Czy wg ciebie przy moich wynikach dawka 25 to za mało ?
              Boję sie - tak jak pisałam, bo nie chcę popaśc znowu w nadczynnośc ( to byłao bardzo niemiłe doświadczenie)
              Teraz ból głowy mi już minął; Mam lekkie zachwiania równowagi, śpiąca jestem non- stop, ale już sto razy lepsze to niż zimne poty i trzęsące ręce....
          • ola_dom Re: Ania Hashi -objawy, wyniki..... prośba o pora 07.09.13, 13:43
            ania-p14 napisał(a):

> -lekkie zawroty głowy ( takie od wewnątrz, poczucie braku rownowagi, chwilowo nie
            > jestem w stanie prosto iśc..... mam wrażenie że sie przewrócę, męczące to jest bardzo)

identycznie miałam wiosną, jak wit. D spadała mi poniżej normy. Kręciło mi się w głowie na stojąco, siedząco i leżąco - ale nie bujało mnie, tylko tak właśnie "od wewnątrz".
            Bardzo skupiałam się na utrzymaniu równowagi i po południu byłam tym już wykończona.
            • ania-p14 nowe wyniki, prośba o interpretację 07.11.13, 13:37
              Dziewczyny, bardzo dziękuję za Wasze poprzednie porady;
              Obecnie jestem na dawce 37,5 ( tak ustaliła endo, nie trzeba narazie więcej)
              Odebrałam nowe wyniki:

TSH 2,7 (0,2-4,4) - spadło,
              FT4 41.56% [wynik 1.25, norma (0.93 - 1.7)]
              FT3 35.00% [wynik 2.84, norma (2 - 4.4)]
              anty TG - 320 ( norma do 115) - czyli bez zmian

Ft3 i Ft4 miałam w sierpiu bardzo podobne; Nic się nie rusza, samopoczucie raczej kiepskie tzn
              -ciągłe zmęczenie i zimno mi - nieraz w ciagu dnia zasypiam na godzinkę, inaczej nie dałabym rady, są chwile kiedy mam więcej energii, ale nie jestem w stanie utrzymać stałego poziomu w ciągu dnia i mam takie napady śpiączki i totalnego zamulenia.
              -bolą mnie mięśnie i stawy
              -czasami mam lekkie zawroty głowy
              -ciśnienie na ogół bardzo niskie ( 90/60) , ale chwilami miewam jakieś dziwne wyskoki, nawet do 140/110, odczuwam to , bo boli mniw wtedy głowa i ogólnie jestem rozbita.
              -swędzi mnie skóra
              Bylam dzisiaj u lekarza 1-go kontaktu, bo zleciła mi badania elektrolitów, więc poszłam je zanieśc ( są ok) i zdziwiła się , po co ja w ogóle ten euthyrox biorę, skoro wszystkie wyniki tarczycowe mam w normie.

Powiedzcie, czy to Ft3 i Ft4 jest ok? Z tego co czytam, trzeba raczej dązyc do górnej granicy. Czy te wyniki mogą tłumaczyć moje zmęczenie , czy mam szukać jescze jakiejś innej przyczyny . Morfologię mam dobrą.
              Jak wy czujecie się przy waszych ft ? Wizyta u endo dopiero za miesiąc, tak sobie pomyślałm, że może mogłabym trochę zwiększyc dawkę, skoro nic się ie rusza..... ale nie wiem , czy to dobry pomysł.
              Dziękuję
              Ania

• procesor Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 07.11.13, 13:49
                tsh za wysokie, wolne hormony za niskie, samopoczucie kiepskie - ZA MAŁA DAWKA smile

nie dążymy do "górnej granicy normy" - dążymy do uzyskania takiego poziomu żeby czuć się dobrze, jednym wystarczy połowa normy innym 90% a jeszcze inni między 60 a 80%

internistka - o matko, wszystko w normie? przecież na lekach jesteś!
                ciekawe u ilu pacjentów przegapi Hashimoto i będzie ich do psychiatry wysyłać?

na twoim miejscu brałabym 50 i to codziennie, skąd pomysł z pomijaniem dawki? od lekarza? ignoruj pomysły ze zmienną dawką, z doświadczeń wielu z nas wynika że to pogarsza nasz stan zdrowia
                • ania-p14 Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 07.11.13, 14:43
                  Dziękuję bardzo !!!!!!!
                  Internistkę " olewam". ale niestety, większośc tak rozumuje i nie mamy na to wpływu.
                  Jestem naprawdę wdzięczna za wasze odpowiedzi, bo jak kazda z Was , męczę się z tym niestety sama i czasami nachodzą mnie wątpliwośc ( szczególnie po takich wypowiedziach internistki pt norma) , wątpliwości pt- a może to nie od tarczycy. Właściwie, to miałam robione różne badania pt MR głowy, usg tętnic, usg jamy brzusznej, wymazy itd i nic nie wyszło niepokojacego. Można zwalić na pogodę i jesienną aurę, ale ja dwa lata temu byłam wulkanem energii i mogłam pracować nocami całymi;
                  Ja nie pomijam dawki, endo kazała mi brać 1,5 tabletki ( N25) czyli w sumie 37.5 i taką dawkę biorę; Ale cały czas mam jakiś niedosyt wiedzy.... czytam, drążę; Wiele z Was pisze " złe samopoczucie"... ale każda odczuwa to inaczej..... Tsh wysokie ? miałam poprzednio 3,7. Teraz 2,5, więc to własciwie " w środku", wg pani pierwszego kontaktu " IDEALNE" ......
                  Już sama nie wiem co mam myśleć; Zaczynam sie przyzwyczajać do tego, że raz jest dobrze, a za chwilę już nie mam na cic siły i " odlatuję"...... jest szansa to uregulować?
                  • ola_dom Re: nowe wyniki, prośba o interpretację 07.11.13, 14:58
                    ania-p14 napisał(a):

> Tsh wysokie ? miałam poprzednio 3,7. Teraz 2,5, więc to własciwie " w środku", wg
                    > pani pierwszego kontaktu " IDEALNE" ......

może owa pani ma już koło 70 lat i sądzi wszystkich swoją miarką? Tak, w tym wieku ono będzie "idealne". My powinnyśmy mieć najwyżej 1;
                    ale i nie samo TSH jest ważne (ja mam poniżej 1, a niedoczynność swoją drogą).
                    Na moje oko masz za mało hormonów - ja leczę się wprawdzie dopiero od sierpnia, ale ostatnio mam (a spadły mi na zwiększonej dawce!):
                    FT4 32.47%
                    FT3 56.67%
                    i czuję, że to zdecydowanie za mało.

> Już sama nie wiem co mam myśleć; Zaczynam sie przyzwyczajać do tego, że raz jest dobrze,
                    > a za chwilę już nie mam na cic siły i " odlatuję"...... jest szansa to uregulować?

Sama na to liczę smile.
                    Ale też sobie myślę, że przynajmniej wyniki odzwierciedlają nasze samopoczucie - bo jakbyśmy miały super wyniki (a jeszcze nie mamy), a samopoczucie byle jakie - to już nie wiem, jakiego tropu wtedy miałabym szukać... A tak przynajmniej wiem, że muszę zwiększać dawkę do czasu, aż się ustalą wyniki i samopoczucie na jednakowo wysokim i dobrym poziomie.
                    Więc uzbrójmy się w cierpliwość i odliczajmy czas "co 4 tygodnie" smile
                    • ania-p14 OBJAWY - " to nie od tarczycy" 07.11.13, 20:38
                      Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. Ja mam już totalny mętlik w głowie, przez lekarzy głównie, bo zarówno endo, jak i inni lekarze ( 1- go kontaktu, neurolog, laryngolog... ) , wszyscy jak jeden mąż wmawiają mi że " to nie od tarczycy".
                      Wyniki są jakie są , hashi stwierdzone na podstawie usg i przeciwciał, euthyrox biorę tak jak mi kazą, a samopoczucie różne, no właśnie, wszystkie piszecie tu o " złym samopoczuciu", ale ja bardzo chciałabym wiedzieć jak to się objawia ( no bo to przeciez nie od tarczycy hehe)
                      Dlatego chcę zacząć ten temat, ciekawa jestem wszystkich waszych objawów " nie od tarczycy" ..... U mnie zaczęło się atakami paniki i lądowaniem na izbie przyjęć pt " zaraz umrę"( na sczęście już od roku mam spokój)

1) zmęczenie totalne , czasami muszę spać w dzień (a może to zespół przewlekłego zmęczenia)
                      2. Bóle głowy ,nie takie silne, ale często mnie ćmi tak małoprzyjemnie ( a może to jakieś zmiany w mózgu , chociaż robiłam MR i niec nie znalezli)

3. totalny brak koncentracji , otumanienie i brak chęci do robienia czegokolwiek ( a może to deprecha)
                      4. bóle mięśni i stawów , często bolą mnie barki , mam wrażenie, że mam jakieś stany zapalne mięśni ( a może to jakaś franca mnie żre od środka)
                      5. swędząca skóra, ciągle się drapię ( a może mam świerzb)
                      6. huśtawka nastrojów ( a może to depresja dwubiegunowa)
                      7. niskie ciśnienie , ale też dziwne skoki w górę, bez przyczyny ( a może mam kłopoty z krązeniem)
                      8. szumy uszne- nie zawsze, ale często mnie to męczy ( a może mam coś z błędnikiem)
                      9. nie przytylam za bardzo , dziwne, ale trzymam wagę, chociaz mam trochę " tłuszczyku", i nie bardzo mogę się go pozbyć
                      10. lekkie zawroty głowy, takie wewnętrzne bujanie, chociaż od kiedy biorę euthyrox, to trochę mi odpuściło

Proszę, napiszcie mi wasze objawy " nie od tarczycy"........ czy to na tym polega to złe samopoczucie ?
                      • procesor Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 08.11.13, 17:32
                        właściwie wszystko co napisałaś moze być od tarczycy
                        albo od czego innego big_grin
                        dowcip polega na tym że jak masz zdiagnozowane Hashi to masz prawo podejrzewac że te objawy są właśnie dzieki niemu

ja z zawrotami głowy poszłam do laryngologa i nic nie znalazł, jak dostalam leczenie to mi przeszły, przy gorszych wynikach czasem znów mi się "buja"

dodam że dawka 50 jest mała, mnie na dzień dobry lekarz dał 75!
                        a teraz od dawna powyżej 100
                        wszystkim endokrynologom leczącym na podstawie TSH i mówiącym że "te objawy to nie od tarczycy" życzę szczerze i z całego serca żeby sami zachorowali na Hashimoto i leczyli samych siebie tak jak leczą nas big_grin
                        "przecież to tylko trzeba łyknąć rano tabletke i już" hehehe, jak głoszą smile
                        • hashi-tess Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 08.11.13, 18:25
                          procesor napisała:

> wszystkim endokrynologom leczącym na podstawie TSH i mówiącym że "te objawy to
                          > nie od tarczycy" życzę szczerze i z całego serca żeby sami zachorowali na Hashi
                          > moto i leczyli samych siebie tak jak leczą nas big_grin

i ja się pod tymi życzeniami podpisuję pięćdziesiąt razy obiema "ręcami".big_grin

> "przecież to tylko trzeba łyknąć rano tabletke i już" hehehe, jak głoszą smile

big_grin

i za ten wpis Procesor lubię Cię.
                      • ola_dom Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 08.11.13, 18:04
                        ania-p14 napisał(a):

> 1) zmęczenie totalne , czasami muszę spać w dzień

nie mogę pospać w dzień, ale wieczorem mam czasem siłę tylko zjeść obiad-kolację i zasypiam między "dziennikiem" a filmem po 20:00. Tzn. - od kiedy biorę tyroksynę, zdarza mi się to rzadziej.

> 2. Bóle głowy ,nie takie silne, ale często mnie ćmi tak małoprzyjemnie

zdarza się, choć akurat nie mam pewności, czy to od tarczycy. Na szczęście nie ćmi mnie aż tak często.

> 3. totalny brak koncentracji , otumanienie i brak chęci do robienia czegokolwiek ( a może to > deprecha)

sama nie wiem, jak jeszcze ogarniam robotę - kiedyś wszystko miałam w głowie i wszystko pamiętałam, teraz na jednym zdaniu muszę się skupić kilka razy. Zaliczyłam też antydepresanty - trochę "na próbę" - ledwo pomogły, więcej było skutków ubocznych niż to warte. I żal, że życie mi "przecieka", bo nie mam siły, chęci ani energii do jakiegokolwiek działania. ALE - na tyroksynie mija. Na razie jeszcze "zrywami", nie na stałe - ale zdarzało mi się po 21:00 W TYGODNIU (a nie w weekend, gdy się lepiej wysypiam i więcej mi się chce) zabierać za robienie ciasteczek, bo mi się "zachciało zrobić" - do niedawna - rzecz nie do pomyślenia. Po zachodzie słońca moja aktywność przecież zamiera...

> 5. swędząca skóra, ciągle się drapię

dopiero na tyroksynie poczułam, że skóra może NIE swędzieć. Teraz chyba muszę zwiększyć dawkę, bo znowu zaczyna "gryźć". Byłam pewna, że to moja nadwrażliwość i alergia na wszystko.

> 7. niskie ciśnienie

ja mam akurat tylko niskie, skoków na razie nie doświadczam. Ale ja mam "zwykłą" niedoczynność, bez hashi.

> 9. nie przytylam za bardzo , dziwne, ale trzymam wagę, chociaz mam trochę " tłuszczyku",
                        > i nie bardzo mogę się go pozbyć

od tego się właściwie zaczęło... Przez lata chudzielec, a potem "nie wiadomo skąd" zaczęło przyrastać. U mnie zaczęło się niestety w niedobrym momencie (deprecha), kiedy nie zauważyłam tego od razu - albo i nie zwróciłam takiej uwagi, bo nigdy nie miałam kłopotów z tyciem - ile bym nie zjadła - i z czasem przybyło kilkanaście kilo... Jestem pewna, że gdybym w porę się tym zajęła, teraz byłoby lepiej. Więc postaraj się nie dopuścić, żeby regularnie "przyrastało"!

> 10. lekkie zawroty głowy, takie wewnętrzne bujanie

mi przeszło na wit. D - to są częste objawy jej niedoboru.

> Proszę, napiszcie mi wasze objawy " nie od tarczycy"........ czy to na tym polega to złe
                        > samopoczucie ?

także na tym. Robiłaś test na niedoczynność? Tam są takie objawy, na które postawiłam oczy w słup - bo w życiu nie kojarzyłam ich z tarczycą. Dobijałam w teście do 42 punktów.
                        • muktprega1 Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 08.11.13, 19:34
                          Na temat " to nie od tarczycy" kiedyś zapisałam sobie chyba od Pieska artykuły dr endokrynolog Mizan-Gross do której bezskutecznie próbowałam się parę lat temu zapisać, ale miała za dużo pacjentów i nie było wyjścia, trzeba było samemu się wziąć za siebie smile

docs.google.com/document/d/1ymSI_vtqzMZ-ib9hnkApv8C2qxaLr85VuVrGpsOGhLQ/pub
                          endokrynolog endokrynologowi nierówny, oj nierówny!
                          • ola_dom Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 08.11.13, 19:50
                            Świetny artykuł!
                            Jasno, prosto, wyraźnie i zwięźle.
                            Dlaczego nie trafiłam na niego 6 lat temu...?!
                            Chociaż - wtedy też TSH miałam poniżej 1, więc co z tego, że dopadły mnie WSZYSTKIE objawy...
                            Gdyby nie to, że już biorę tyroksynę, to po kolejnym takim artykule popadałabym w coraz większą depresję z żalu, że tyle lat zmarnowały mi różne konowały.
                            A tak, to tylko wkurw ze złości mnie bierze. Ale wolę to niż deprechę wink
                            • ania-p14 Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 09.11.13, 14:25
                              Dziękuję za odpowiedzi !! Dzieki Bogu, że istnieje to forum !!! Czy w związku z ty mogę podneść dawkę, tu jeszcze raz moje ostatnie wyniki

TSH 2,7 (0,2-4,4) - spadło, bo było prawie 4 chyba, .......
                              FT4 41.56% [wynik 1.25, norma (0.93 - 1.7)]
                              FT3 35.00% [wynik 2.84, norma (2 - 4.4)]
                              anty TG - 320 ( norma do 115) - czyli bez zmian, spadło jednak bo miałam coś ok 370

Ja nie mam doswiadczenia w podnoszeniu dawki, nie chcę "przedobrzyć", ale po podad m- cu brania 37,5 ( wcześniej brałam 25) , ft3 i ft4 nic się nie ruszyły. Już nie mam " koncepcji" na zmianę endo, bo boje się , że trafię jescze gorzej......W sumie to te wyniki wyglądaja na takie " po środku"...... Dzięki za artykuł, fantastyczny.
                              • muktprega1 Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 09.11.13, 17:26
                                > FT3 35.00%
                                > FT4 41.56%

Oczywiście, że możesz podnieść dawkę, boisz się zmian, ale jeśli robisz to małymi kroczkami, to nic się nie stanie, proponuję Ci doraźnie o 12, ALE po 6 czyli do 37,5 dorzuć 1/4 z tabletki o gramaturze 25 bądź na niej kilka dni (razem ok 43,5) i potem znowu o następną 6 (razem ok 50)
                                Taki powolny sposób jest najmniej inwazyjny, chociaż niektórzy dobrze znoszą podnoszenie o 12 a nawet 25 smile
                                Na tej 50 bądź równe 4 tygodnie i sprawdź samo Ft4 i Ft3, żeby zobaczyć jak organizm reaguje na zmiany.

Nawet Twoje TSH jest za wysokie jak na osobę biorącą tyroksynę powinno być w granicach 0,3 - 1 mU/l w/g autorów książki "Jak żyć z Hashimoto" a więc również wskazuje smile
                              • ola_dom Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 09.11.13, 20:40
                                ania-p14 napisał(a):

> Dziękuję za odpowiedzi !! Dzieki Bogu, że istnieje to forum !!! Czy w związku z ty mogę
                                > podneść dawkę, tu jeszcze raz moje ostatnie wyniki

> Ja nie mam doswiadczenia w podnoszeniu dawki, nie chcę "przedobrzyć", ale po podad m- > cu brania 37,5 ( wcześniej brałam 25) , ft3 i ft4 nic się nie ruszyły.

Mnie po miesiącu zwiększonej dawki ft4 SPADŁO smile.
                                Zwiększyłam z 50 na 62,5.
                                Więc jeśli nie czujesz się dobrze, z całą pewnością możesz podnieść dawkę. Wyniki na to "pozwalają".
                                Nie trzeba mieć doświadczenia, zrób tak, jak napisała muktprega - i już. Ja zwiększam od razu o całe 12,5, bo dobrze to znoszę.
                                • ania-p14 Re: OBJAWY - " to nie od tarczycy" 11.11.13, 14:58
                                  Dzięki. Dzisiaj rano zwiększyłam dawkę o 12,5 , czyli biorę całe 50.
                                  Moje obawy wynikają też z faktu, że co innego " zwykła" niedoczynnośc, a co innego hashimoto. Wyczytalam gdzieś, że pierwsze lata hashimoto to takie skoki z nadczynności w niedoczynnośc ( nie wiem czy to prawda, przeczytałam , juz nie pamiętam gdzie) , a u mnie prawdopodobnie zaczęło się nadczynnoscią - tylko jescze wtedy byłam niezdiagnozowana i nie miałam pojęcia co się ze mną dzieje. Ale miałam okropne " jazdy" i trzęsłam się cała , ataki paniki,wizyty na pogotowiu ..... To było bardzo mało przyjemne, więc z dwojga złego wolę już byc nieprzytomną "śpiącą królewną" niz jeszcze raz przez to przechodzić, dlatego nie chcę " przedobrzyć" z hormonem.
                                  • ania-p14 TSH a ft3 i ft4 , wątpliwości 15.11.13, 15:57
                                    Dziewczyny ! cały czas się doszkalam w mojej ingnorancji i natknęłam sie na taki artykuł,napisany p[rzez lekarza, Pan twierdzi że:

1.Efekt działania hormonów tarczycy najlepiej obrazuje poziom TSH - jako czynnika regulacyjnego

Tu macie cały artykuł, nie jest długi, jak macie chwilkę;

www.endokrynologia.net/tarczyca/zale%C5%BCno%C5%9Bci-pomi%C4%99dzy-tsh-ft4-ft3
                                    We wszytdkich tutaj postach znajduję informacje, że Tsh nie jest takie ważne, natomiast to ft3 i ft4 decydują o naszym " samopoczuciu". Nawet w którymś wątku Hashi- tess napisała, że nie bada Tsh, tylko ft3 i ft4.

Ja badam Trojcę, biorę teraz E50 , ale tak własciwie to mimo to, mojew wyniki zawsze miesciły się " w normie", a ktoś te normy przeciez wymyslił.Co myslicie na temat ostatniego zdania ? pt skutki uboczne ?
                                    Z jakiego zródła macie informację, że ft3 i ft4 powinny byc bliżej górnej granicy normy ? Mozecie coś mi podesłać ?
                                    Przepraszam że tak " drązę", ale...... cały czas się uczę.... dzieki Ania
                                    • ania-p14 Re: TSH a ft3 i ft4 , wątpliwości 15.11.13, 16:07
                                      I jeszcze na temat konieczności przestrzegania norm. Bo jesli mam przestrzegac norm , to biore euthyrox " po nic", mam tylko przeciwciała.

www.endokrynologia.net/content/normy-bada%C5%84-hormonalnych
                                      • procesor Re: TSH a ft3 i ft4 , wątpliwości 15.11.13, 16:52
                                        wiesz, my znamy te ustalenia
                                        problem w tym że nawet w tym tekście widać - lekarz ma leczyć WYNIKI a nie PACJENTA
                                        wynik w normie? znaczy zdrowy
                                        a że ma różne nieprzyjemne objawy?
                                        eeee, to nie od tarczycy...

tylko dziwnym trafem my się buntujemy, podnosimy dawki i mijają nam WSZYSTKIE albo WIĘKSZOŚĆ objawów smile

normy... dobra - norma ma jakiś rozrzut
                                        czemu np. mam mieć hormony na poziomie 5% w normie, skoro czuję sie dobrze na poziomie 80% - TEŻ W NORMIE?
                                        a że tsh przy tym kompletnie leży... ja już nie mam tarczycy na co mi tsh? ono już mojej tarczycy do pracy nie zmusi ani nie zastopuje...
                                        • ania-p14 Re: TSH a ft3 i ft4 , wątpliwości 15.11.13, 18:08
                                          ok ja to rozumiem, poszukuję tylko jakiś publikacji tego typu na temat tego, że jednak te ft3 i ft4 powinny być wyżej. Bo jest tam w tym artykule też dośc "dobitne" stwierdzenie na temat skutków ubocznych btrania hormonów, kiedy wyniki miesczą się w normie. Po prostu staram sie doszukać " złotego srodka" i zaczynam mieć wątpliwości..... Mnie też pierwszy endo powiedział, że hashimoto się nie leczy i że do czasu kiedy wyniki będą " w normie" nie robimy żadnych ruchów. I wiekszość lekarzy tak leczy...... czyli co, wszyscy lekarze sie mylą ? W tym artykule pan też w pewnym sensie przestrzega przed takim bezsasadnym braniem leku; Czy ktoś napisał jakiś inny sensowny artykuł, który obalały teorię " norm".........? Ja nie piszę tego absolutnie przeciwko waszym teoriom, bo sama biorę tyroksynę, więc " jedziemy na tym samym wózku", staram się tylko myslec racjonalnie, bo przecież kotos te normy ustalił, więc muszą być jakieś podstawy naukowe , i powinno się do nich stosować; Piszcie proszę, bo ja już mam kompletny mętlik w glowie. Zaczynam zastanaiać sie nad "potęgą podświadomości". Tzn : mam niedoczynność, więc muszę miec takie a nie inne objawy i .... cokolwiek się ze mną dzieje, mam wymówke, że to niedoczynność; Może to tak dziala......
                                          • muktprega1 Re: TSH a ft3 i ft4 , wątpliwości 15.11.13, 21:03
                                            Tu jest cała masa ludzi, którzy mają wyniki TSH w normie, a zmierają. Widać, ze zupełnie nie czytasz forum smile
                                            Gdyby leczono nas - ludzi a nie wyniki przypuszczam, że nie byłoby potrzeby tworzenia tych 3 forów na temat chorób tarczycy. Wiem, że istnieje chaos informatyczny z resztą w każdej dziedzinie, więc zawsze trzeba wspierać się własnym rozumem przy wyborze.
                                            Po kilku latach "leczenia" na podstawie TSH byłam wrakiem człowieka, odżyłam dzięki forum i pomocy, wiele się nauczyłam również na podstawie czytanych historii innych ludzi, artykułów z prasy medycznej ale przeważnie anglo języcznej (translator wink)
                                            Tu już była niejedna dyskusja na temat TSH
                                            hormonerestoration.com/files/TSHWrongtree.pdf
                                            Zdarzają się światli endokrynolodzy, też była o nich mowa na forum, którzy leczą ludzi a nie wyniki smile

• ania-p14 wysokie anty TG- nie Hashi ? 05.12.13, 23:02
                                              Dziewczyny, byłam u endo, dawka ta sama, wyprosiłam i dostałam skierowanie na usg ( ostatnio robiłam ok 1,5 roku temu) , no więc pobiegłam zrobić.
                                              Zrobiłam u innego radiologa niż poprzednio ( tego poleciła mi koleżanka) i mam kilka pytań
                                              1) objętośc tarczycy PP 13x13x40 mm = 3,87 ml
                                              PL 12x13x39 mm = 3,20 ml

To w normie ?( dobrze obliczone ?) Bo poprzedni radiolog nie pisał w ogóle objętości. tylko zdjęcia jakieś załączył, którym endo się nawet nie przyjglądała; Tradycyjnie " tarczyca niepowiększona" .....miałam guzek w lewym płacie, ale go nie mam teraz ( więc się wchłonął), za to teraz mam guzek w cieśni 5x8x2mm.
                                              2) ten radiolog powiedział że nie wygląda mu ta tarczyca na hashimoto ( dwóch endo stierdziło hashimoto, biorę euthyrox), i powiedział jescze, że jesli mam aTPo w normie a aTG wysokie, to jest to jakiś inny rodzaj zapalenia tarczycy ,,,,,, i co ja mam o tym myśleć ????? Jemu z usg hashimoto nie wychodzi.
                                              3) okropnie bolą mnie mięśie ( szcególnie te karkowe) i stawy...... jest na to jakieś lekarstwo ? Czy to może być od tego " nie- hashimoto" ? mam też bóle w klatce piersiowej.

Dzięki z góry za odpowiedzi. Od Was dowiedziałam się więcej niż od tych wszystkich lekarzy razem wziętych
                                              Ania
                                              • muktprega1 Re: wysokie anty TG- nie Hashi ? 06.12.13, 09:43
                                                Z tej stronki:
                                                www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                                                objętość całej tarczycy: 6.422 ml więc malutka, normy dla kobiet 13-18 ml
                                                A to niżej , to już standard na forum:
                                                > Tradycyjnie " tarczyca niepowiększona"

Bóle karku , bóle stawów są typowe przy niedoczynności, miewam takie w tej chwili z podejrzeniem rzutu choroby.
                                                • ania-p14 Re: wysokie anty TG- nie Hashi ? 06.12.13, 19:37
                                                  Dziękuję za odp;
                                                  Przeczytałam wątek o tym rzucie.... dziewczyny, jak długo to może trwać;
                                                  Dzisiaj cały dzień wmasowywuję sobie jakieś kremy przeciwbólowe;
                                                  Zaczęło się od barku, miałam wrażenia takich jakby opuchniętych mięsni, przeszło mi na całą rękę, mam takie dziwne bóle w klatce piersiowej, czuję takie walenie serca, chociaz puls mam ok 60 więc niski......
                                                  Byłam u lekarza pierwszego kontaktu, dał mi olfen ( jakiś lek przeciwzapalny) i powiedział, że to od kręgosłupa; Być może, zrobię sobie prześwietlenie.... ale ja mam wrażenie że bolą mnie bardziej mięśnie... i skąd ten palący bol w klatce; Ekg mam ok..... ciśnienie w normie.....
                                                  Jeśli jest to jakas forma " rzutu", to można jakoś z tym walczyć? Najgprzej jest jak się położę, zaczynam mieć kłopoty z zasypianiem....... Rzeczywiście w necie niewiele piszą o rzutach choroby; Proszę napiszcie, czy u Was też takie coś występowało, i jak długo trwało. Ten lek przeciwzapalny mi nie pomaga.
                                                  Rzeczywiście mała ta moja tarczyca......ale boję się zwiększyć dawkę, bo mam w tej chwili kłopoty z serduchem.
                                                  • muktprega1 Re: wysokie anty TG- nie Hashi ? 07.12.13, 00:03
                                                    Rozumiem, że bierzesz 50, tak? Czyli byłabyś na niej miesiąc, zrób nowe Ft4 i Ft3, nie znalazłam wyników D3, B12 i ferrytyny
                                                    Ostatnio miałaś:
                                                    > FT3 35.00%
                                                    > FT4 41.56%

mniejsze Ft3 od Ft4 może świadczyć o niezbyt dobrej przemianie z powodów braków D3, B12 fe
                                                  • ania-p14 nowe wyniki, proszę o pomoc 09.01.14, 14:27
                                                    Witam, mam nowe wyniki z snia 06.12 oraz 08.01 ( robie co m-c)

Jestem cały czas na dawce E50, samopoczucie rózne, w grudni musiałam miec szut jakiś bo było masakryczne. Jest lepiej

Natomias wyniki takie

06.12

TSH 3,1 ( 0,2- 4,2)

Ft3 2,73 ( 2,0- 4,4) 30,42%
                                                    Ft4 1,31 ( 0,93-1,7) 49. 35%

08.01

TSH 3,69
                                                    Ft3 3,02 ( 42,5 %)
                                                    Ft4 1,53 ( 77,92%)

normy te same.

Moje pytanie, czy w związku z podwyzszeniem Tsh powinnam zwiększyć dawkę? Piszecie zawsze, że tsh nie jest takie ważne, ważniejsze są te dwa pozostałe, a widzę że się polepszyło.
                                                    Czy ten rozrzut miedzy ft3 i ft4 jest duży ? i o czym świadczy ?

Narazie chodzę po euthyrox do rodzinnego bo mam w karcie, nie wiem czy endo duzo mi pomoże, nauczyłam się juz trochę sama swojej choroby.
                                                    Nie wiem czy mam powiększać dawkę, bo niby tsh wzrosło, ale ft4 też duzo urosło, więc może nie powinnam przesadzać. O czym może świadczyć taki wzrost tsh i wzrost pozostałych ? Bo teoretycznie to myslalam zawsze, że jeśli wolne rosną, to tsh spada ....
                                                    Tsh miałam w zeszłym roku na poziomie ok 2

Dziękuję
                                                    Ania
                                                  • muktprega1 Re: nowe wyniki, proszę o pomoc 09.01.14, 16:35
                                                    Samo TSH obrazuje stan sprzed ok miesiąca, półtora, więc pasuje do Twoich poprzednich wyników z niższym niż obecnie Ft4

> Moje pytanie, czy w związku z podwyższeniem Tsh powinnam zwiększyć dawkę?
                                                    > Ft3 3,02 ( 42,5 %)
                                                    > Ft4 1,53 ( 77,92%)
                                                    ja na razie na Twoim miejscu dawki nie podnosiłabym, a to dlatego, ze Ft4 masz na dość wysokim poziomie, ale rozłam pomiędzy hormonami, to przeszło 30% i on już daje objawy niedoczynności, ponadto samo podniesienie T4 może spowodować jeszcze większy rozłam. Skupiłabym się na przemianie, bierzesz selen? Jak D3, B12, ferrytyna?
                                                  • rosteda Re: nowe wyniki, proszę o pomoc 09.01.14, 22:35
                                                    muktprega1 napisała:

> Samo TSH obrazuje stan sprzed ok miesiąca, półtora, więc pasuje do Twoich poprz
                                                    > ednich wyników z niższym niż obecnie Ft4

Nie sprzed ok miesiaca tylko dokladnie sprzed 28 dni.
                                                    Bo miala wtedy pierwszy rzut choroby i powinna juz wtedy podniesc dawke.

> > Moje pytanie, czy w związku z podwyższeniem Tsh powinnam zwiększyć dawkę?
                                                    > > Ft3 3,02 ( 42,5 %)
                                                    > > Ft4 1,53 ( 77,92%)
                                                    > ja na razie na Twoim miejscu dawki nie podnosiłabym, a to dlatego, ze Ft4 masz
                                                    > na dość wysokim poziomie, ale rozłam pomiędzy hormonami, to przeszło 30% i on j
                                                    > uż daje objawy niedoczynności, ponadto samo podniesienie T4 może spowodować jes
                                                    > zcze większy rozłam. Skupiłabym się na przemianie, bierzesz selen? Jak D3, B12,
                                                    > ferrytyna?

A teraz ma 2 rzut choroby.
                                                    A ja bym sie wcale nie martwila o przemiane tylko odczekala ten nastepny rzut choroby (spowodowany tym ze poprzednio nie zwiekszyla dawki) az zaczna sie objawy niedoczynnosci i zwiekszyla spokojnie tyroksyne.
                                                    Sama tyroksyna wystarczy.
                                                    Selen jak najbardziej wskazany bo tez obniza przeciwciala.
                                                    Badania vit.D, B12 i ferrytyny oczywiscie ze nalezy zrobic.

Muktpregal, chyba za szybko widzisz u wielu osob brak przemiany.
                                                    Wez pod uwage ze Ania zaczela leczenie dopiero we wrzesniu i to jest jej pierwszy wynik gdzie fT3 jest nieco nizsze niz fT4. Tutaj nie ma zlej przemiany tylko za kilka dni zacznie po tym rzucie tez spadac fT4.
                                                    Zeby swierdzic zla przemiane to ktos musi sie dluzej (przynajmniej rok) leczyc tyroksyna i w kilku kolejnych wynikach musi byc duza rozbieznosc miedzy fT3 i fT4.
                                                    Na podstawie jednego wyniku tego nie da sie stwierdzic.
                                                  • ania-p14 Re: nowe wyniki, proszę o pomoc 09.01.14, 22:49
                                                    Własnie tych badan nie robiłam, a powinnam chyba. Jakoś ciągle mi szkoda było pieniędzy, bo D3 jest dosc drogie, a ja i tak niestety te wszystkie badania sama robię prywatnie, bo endo normalny, to przeciez raz na rok daje. Ale zrobię, bo to ważne. Ale suplementuję się, biore selen organiczny , vit d ( D- vitum forte 2000 j.m 1 tableka dziennie), Multi-B complex, omega3 olimp, aspargin forte (magnez i potas) oraz Biofer ( to jezt żelazo z kwasem foliowym. Nie wiem, czy to dobry zestaw, ale myślę, że trochę uzupełniam tym niedobory,, jesli są.
                                                    Czyli jesli jest taki rozrzut pomięszy t3 i t4 , to znaczy że zła przemiana jest?
                                                    Zmniejsza mi się objkętość tarczycy, bo w zeszłym roku miałam chyba ok 11 ml ( już nie pamietam ) a teraz
                                                    PP 13x13x40 mm= 3,87 ml
                                                    PL 12x13x39 mm= 3.20 ml

to daje razen ok 7 ml ( nie wiem czy to dobrze obliczone, może jakaś pomyłka jest) , ale wygląda na to ze cos mi zjada tarczycę, coś tzn tg pewnie. Tylko te przeciwciała miałam wysokie , w sumie 2 razy robiłam . Tpo mam ok.
                                                  • rosteda Re: nowe wyniki, proszę o pomoc 09.01.14, 22:59
                                                    Ania,
                                                    Przeczytaj moj post jeszcze raz i jeszcze raz a jak potrzeba to i do skutku.
                                                    Ja nie napisalam ze masz zla przemiane.
                                                    Wrecz przeciwnie.
                                                    To co pisalam o przemianie to bylo do muktprega a nie do ciebie.
                                                  • ania-p14 Re: nowe wyniki, proszę o pomoc 09.01.14, 23:48
                                                    ok Rosteda, przepraszam, teraz już zrozumiałam, to bymiao sens z tym " rzutem" , bo ja ok m-c temu miałam krysys straszny, bolały mnie mięsnie, stawy, miałam silne bóle w klatce i inne wszystkim znane bajki.
                                                    Rosteda, czym tak naprawdę jest ten " rzut"i co to znaczy że mam teraz drugi rzut ? W jaki sposób się to objawia ( domyslam się, ze u kazdego inaczej ? )
                                                    Jesli chodzi o prawidłowe wyniki, to powinno być wyższe ft3 czy ft4 ?
                                                    Jak narazie minęły mi typowe objawy niedoczynności w postaci totalnego zmęczenia ( tzw padania na pysk) , ale nie wiem, kiedy i czego mam się znowu spodziewać.... jak na karuzeli; Zaczynam się przyzwyczajać......
                                                  • muktprega1 Re: nowe wyniki, proszę o pomoc 11.01.14, 00:51
                                                    Moje rzuty, to Ft4 powyżej setki = objawy kardiologiczne.
                                                    Charakterystyczna cecha to niska temperatura poranna ciała 35,1 º C i miałam objawy jakby przeziębienia, grypy, objawy mieszane zarówno niedoczynności i nadczynności, po prostu straszny stan. Bolało mnie wszystko i było mi wszystko. Temperatura mierzona rano przed wstaniem z łóżka.
                                                    Rostedo byłam pewna, że schemat rzutu jest właśnie taki i nie przypuszczałabym, że 77% Ft4 też może być objawem rzutu, stąd podejrzenie o przemianę. Dziękuję za zwrócenie uwagi, że jednak nie zawsze smile
                                                  • ania-p14 kolejne wyniki, bardzo dziękuję za pomoc 13.02.14, 18:58
                                                    Mam nowe wyniki, robie częściej niż kaze lekarz, wizyta dopiero w marcu, bardzo proszę o interpretację
                                                    Tsh 2,0 ( 0,27-4,4)
                                                    FT4 51.95% [wynik 1.33, norma (0.93 - 1.7)]
                                                    FT3 32.50% [wynik 2.78, norma (2 - 4.4)]

Biorę cały czas euthyrox 50, ostatnie usg tarczycy 7ml o ile dobrze pamiętam

Samopoczucie w miarę dobre, tylko popołudniami dopada mnie taka okropna śpiączka, że czasami po prostu muszę się połozyć, bo nier dałabym rady . Mąz zwala na wiek ( 40 lat minęło hehe) . Boli mnie wtedy głowa, ciśnienie 90/60. PO kawie mocnej trochę mnie podnosi na nogi. Ale jest to bardzo męczące, wieczorami padam z nóg, nie mam siły na nic. POza tym nie jest zle. Zastanawiam się, czy nie poprosić lekarza o podniesienie dawki...... Trochę się gubię z tym ft3 i ft4.... które powinno być większe...
                                                    Dziekuję bardzo
                                                    Ania

• procesor Re: kolejne wyniki, bardzo dziękuję za pomoc 13.02.14, 20:23
                                                    powinny być równe w miarę smile

tsh mogłoby być niższe bo przy leczeniu około 1.0
                                                    a ft4 masz dopiero w połowie normy i może to dla ciebie jest za mało, do tego ft3 jest jeszcze niższe - czy nie masz niedoborów żelaza i B12?

jak znosisz podnoszenie dawki?
                                                    objawy jakie opisujesz mogą być od zbyt niskiej dawki i słabej przemiany ft4 w ft3
                                                    nie daj sobie wmówić że to wiek smile
                                                    podniosłabym o 12,5 poczekała i zrobiła wyniki, włącznie z ferrytyną i B12
                                                  • ania-p14 Re: kolejne wyniki, bardzo dziękuję za pomoc 13.02.14, 20:53
                                                    Dzięki bardzo ! Jak dobrze że jest to forum. Zrobię te badania..... mam nadzieję że nie jakoś makabrycznie drobie.
                                                    W sumie to dziwne te wyniki, bo w porównaniu z wynikami ze stycznia

TSH 3,69
                                                    Ft3 3,02 ( 42,5 %)
                                                    Ft4 1,53 ( 77,92%)

to tsh spadło, ale ft3 i ft4 też. Dziwne, że rano czuję się w miarę dobrze, natomiast ok godz 16 " zjeżdzam" i czuję się jakbym była totalnie nierozgarnięta umysłowo.... muszę iśc spać... i zasypiam często. Jak stara babcia.... hehe. Ale w nocy wcale nie mam potem kłopotów ze spaniem. Wam tez się zdarzaja takie zjazdy? czy to może być spowodowanie wahaniem hormonów?
                                                    Pytam, bio jesli hormony nie są ok, czy np ferrytyna lub b12, to dlaczego rano tryskam energią? Nie mam zbyt męczącej pracy, prowadzę działalność, często jestem w domu, nie przychodzę wykończona po 8 godzinach roboty... a jednak.... A może to zespół przewlekłego zmęczenia ?
                                                    Jeśli chodzi o podwyższenie dawki , to jak do tej pory nie miałam większych kłopotów.... to może spróbuję podnieść o te 12,5? Jak ja nie lubię tego dzielenia tabletek, te ćwiatrki mi się rozpadają....
                                                  • muktprega1 Re: kolejne wyniki, bardzo dziękuję za pomoc 14.02.14, 09:15
                                                    > Dziwne, że rano czuję się w miarę dobrze, nat
                                                    > omiast ok godz 16 " zjeżdzam"

to reakcja na poranną dawkę tyroksyny smile
                                                    Możesz podnieść tyroksynę oczywiście, ale licz się z tym, że może spowodować większy rozdźwięk pomiędzy Ft4 i Ft3, jak tam niedobory? Uzupełniasz? Selen?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka