Dodaj do ulubionych

Wyniki w normie+ objawy co robić?

13.02.14, 22:58
Moje wyniki: TSH 2,350
T3 3,65 (68,75%)
T4 1,49 (72,73%)

USG : Gruczoł tarczycowy o echu niejednorodnie obniżonym bez widocznych struktur patologicznych- radiolog zasugerował Hashimoto

Objawy: wiosna 2013 nagłe schudnięcie 5 kg
Jesień 2013 -ospałość, przytycie, a następnie nerwowość, płaczliwość, rozdrażnienie, skurcze mięśni, bezsenność, wylądowałam u psychiatry z podejrzeniem nerwicy, a nawet zespołu niespokojnychnóg Po uzupełnieniu magnezu chwilowa poprawa a potem znów nawrót. Od kilku dni doszło kołatanie serca i duszności.Wiem że muszę oznaczyć przeciwciała, tylko co dalej?
Obserwuj wątek
    • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 17.02.14, 15:21
      Wyniki przeciwciał: anty-TPO 62.88 9 (0-34) anty-TG 316.6 (0-115) na co to wskazuje?
      bardzo proszę o pomoc
      • damdalen Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 17.02.14, 19:59
        Zapewne masz chorobę Hashimoto, na co wskazują wyniki przeciwciał i niejednorodny obraz w USG. Zapewne ciężko Ci będzie znaleźć lekarza, który przy Twoich wynikach zdecyduje się na włączenie l-tyroksyny. Badane były poziomy fT4, fT3 czy T4, T3? Przy nie niskich poziomach hormonów tarczycy masz nieproporcjonalnie wysokie TSH, ale takie "rozjechane" wartości nie są rzadkością w tej chorobie. Zresztą kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć TSH poniżej 2, a najlepiej w okolicach 1 - co potwierdzi niemal każdy ginekolog. Przy takim poziomie TSH i w stanie klinicznej niedoczynności możesz zacząć brak Euthyrox/Letrox 25, bo daleko Ci do nadczynności. Ja zaczynałam leczenie przy TSH 0,8 (co prawda poziomy fT3 i fT4 miałam w dolnej granicy normy) - dziś już czuję się świetnie na przekór większości endokrynologów.
        Na pewno jeszcze musisz zrobić inne badania np. na niedobory pokarmowe (choćby wit. D3).
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 17.02.14, 19:50
      Witamy w klubie Hashimotek smile

Podaj nam wymiary tarczycy z opisu, proszę.

Teraz masz za wysokie tsh jak na młodą kobietę, poszukałabym endo, który zająłby się uzupełnianiem poziomu hormonów tarczycy, a dzięki temu obniżyłoby się tsh.

Kup sobie książkę Jak żyć z Hashimoto, tam jest wszystko ładnie wyjaśnione. A jeśli masz jakieś konkretne pytania, nie krępuj się, pytaj smile
      • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 17.02.14, 21:13
        Wtedy były badane ft4 i ft4.

Moje dzisiejsze wyniki: TSH 2,550 i tutaj pomyłkowo oznaczono mi
        T3 104,70 (80-200)
        T4 11,26( 5,10- 14,10) (miało być oznaczoe ft3 i ft4).
        Pozostałe wyniki: Ferrytyna 27,45 (13-150)
        Wit.B12 625 (191-663)

USG: wymiary płat lewy: 20*18*41 mm
        płat prawy: 20*18*42 mm Cieśń 6 mm
        Radiolog mówił że tarczyca jest spora ale jeszcze w "normie".
        Bardzo proszę o namiary na dobrego endokrynologa- Kraków-Śląsk?
        • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 17.02.14, 21:23
          policzyłam że to ok 15 ml objętości
        • damdalen Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 17.02.14, 23:55
          Jeżeli chcesz dostać leczenie, to w Krakowie możesz liczyć na dra Bobrowskiego (Hormon-Med ul. Mazowiecka). Trudno mi go polecać, bo on nie ma specjalizacji z endokrynologii. Ale możesz spróbować, 80 zł za niemal godzinne wizyty. Obawiam się, że na Śląsku może być jeszcze
          trudniej o leczenie objawów przy biochemicznej eutyreozie, przynajmniej ja nie spotkałam się. Chociaż, skoro TSH masz powyżej 2, to może jakiś endokrynolog-ginekolog się Tobą zainteresuje. A tak przy okazji, to pewnie mieszkamy gdzieś koło siebiesmile
    • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 19.02.14, 18:55
      Dzisiejsze wyniki:

ft3: 3,56(65%)
      ft4: 1,27 (44,16%)

w stosunku do poprzednich:
      fT3 3,65 (68,75%)
      fT4 1,49 (72,73%)

spadają, czuję się też lepiej tzn normalniej, lepiej sypiam,minęły kołatania serca,jestem spokojniejsza. Endkrynolog zaleciła mi pół tabletki Euthyroxu 25 i to tylko dlatego, że jestem w wieku rozrodczym. Co myślicie, to dobry trop?
      • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 20.02.14, 15:23
        Dzisiaj znów miałam kłopoty ze snem, waham się czy brać Euthyrox, czy on jeszcze nie pogorszy mojej bezsenności?

Z drugiej strony widzę, że ft4 spada a TSH rośnie tzn. początek niedoczynności? Od kilu dni mam lodowate dłonie i cały czas mi zimno..
        • agang Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 20.02.14, 21:53
          a nie spadł ci znów magnez?
          a jak z poziomem potasu?
    • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 27.02.14, 11:50
      Po konsultacji z innym endo:

,,Mam początki Hashimoto, nie powinnam brać w tej chwili euthyroxu bo możemy zrobić jeszcze większy bajzel w hormonach, trzeba poczekać aż rozwinie się niedoczynność" następna wizyta na początku kwietnia, wtedy mam powtórzyć badania + kortyzol, glukoze i insuline i prolaktyne po obciążeniu metoklopramidem..
      Co myślicie?
      Czuję się fizycznie nieźle, ale psychicznie kiepsko..znowu źle sypiam..jest mi zimno, dłonie mam często fioletowe..znowu coś poprzestawiało się z cyklem, pierwszy raz tam mi się zdarzyło właśnie w listopadzie, kiedy zaczęła się moja bezsenność i teraz znowu okres spóźnia się tydzień.. To od tarczycy czy prolaktyny?
      Doradźcie mi proszę czekać z tymi badaniami miesiąc czy porobić je w przyszłym tygodniu i szukać nowego endo?
      • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 29.03.14, 10:52
        Najnowsze wyniki- 28.03.2014:

TSH 2,92 (0,27-4,2)
        ft3 3,28 (2-4,4) 53.33%
        ft4 1,34 (0,93-1,7)53.25%

Anty TG 310,10
        Anty TPO 68,55

Prolaktyna 44,98 (4,79-23,3)
        Po obiążeniu MTC 463,30

Kortyzol 17,41 (w normie)

Wit D 25 OH 46ng/ml

Euthyroxu nie brałam, wizytę mam 9. 04.
        Samopoczucie: do 15 marca dobre, potem znów kołatanie serce. bóle pleców, karku, kilka bezsennych nocy..Oprócz tego nie mogę schudnąć mimo diety i ruchu, na szczęście nie tyję.

Martwi mnie prolaktyna, ale wyczytałam że Trittico( trazadon) które zażywam na sen może tak działać, chociaż to tylko 1/3 tbl. (25 mg)?

Na pozytyw dobry poziom D3, chyba nie powinnam jej zażywać w taki razie?

TSH wzrasta ale ft 4 też a ft 3 maleje- co to oznacza??

hormony mam wyrównane na ok. 50 % więc pewnie endo odeśle mnie z kwitkiem... jakie jeszcze badania porobić? Co zażywać? Doradźcie proszę.
        • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 01.04.14, 13:27
          Bardzo proszę o jakiekolwiek rady..
        • izzunia Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 02.04.14, 10:16
          wit d wg mnie powinnaś brać.
          odnośnie pozostałych wyników, zdecydowanie masz za wysokie tsh, przeciwciała również są wysokie (tak wygląda, choć nie podałaś norm!).
          brakuje usg, ale na podtsawie tego co widać po wynikach u innych, masz niedoczynność, suplementacja eutyroxem albo letroxem wskazana.

zrób usg tarczycy z wymiarami.
          • izzunia Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 02.04.14, 10:22
            przepraszam, nie doczytałam wcześniejszych postów...

masz początki hashimoto i nie leczyć tego? to tak jakby mieć początki raka płuc i czekać aż się rozwinie i dopiero wtedy leczyć. Przecież im szybciej zaczyna się leczenie, tym szybciej człowiek zdrowieje i tym mniej problemów później...

wg mnie. brać leki, pewnie bym zwiększyła jeszcze do 50 (powoli, bo na szybko to może mieć dziwne skutki uboczne). I po 4 tygodniach kontrola.
            i chyba poszukać innego lekarza...
      • hashitess Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 03.04.14, 00:08
        kasiakkm napisał(a):

> Po konsultacji z innym endo:
        >
        > ,,Mam początki Hashimoto, nie powinnam brać w tej chwili euthyroxu bo możemy zr
        > obić jeszcze większy bajzel w hormonach, trzeba poczekać aż rozwinie się niedoc
        > zynność"

pan dr chce zrobić z Ciebie zombie?

następna wizyta na początku kwietnia, wtedy mam powtórzyć badania + ko
        > rtyzol, glukoze i insuline i prolaktyne po obciążeniu metoklopramidem..
        > Co myślicie?

gospodarka hormonalna to naczynia połączone.
        Jeśli jeden pada, to pozostałe jak domino powoli
        przewracają się. Dlatego należy uzupełniać hormony tarczycy,
        aby pozostałe hormony nie padły.
        Pan dr jest mało obkuty z gospodarki hormonalnej.

> Czuję się fizycznie nieźle, ale psychicznie kiepsko..znowu źle sypiam..jest mi
        > zimno, dłonie mam często fioletowe..znowu coś poprzestawiało się z cyklem, pier
        > wszy raz tam mi się zdarzyło właśnie w listopadzie, kiedy zaczęła się moja bezs
        > enność i teraz znowu okres spóźnia się tydzień.. To od tarczycy czy prolaktyny?

"naczynia połączone".

>
        > Doradźcie mi proszę czekać z tymi badaniami miesiąc czy porobić je w przyszłym
        > tygodniu i szukać nowego endo?

szukaj nowego endo - koniecznie.
        • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 03.04.14, 09:47
          Dziękuję za odpowiedzi!
          Od soboty odstawiłam leki na spanie (trittico i lerivon) biorę tylko Hydroksyzynę doraźnie, przy kołataniach serca.. Nie będę się truć skoro przyczyną mojej bezsenności jest tarczyca. Niestety ze snem znowu jest gorzej, ale mam nadzieję że przy Euthyroxie się to uspokoi..Od kilu dni cały czas mi zimno, najgorsze są lodowate dłonie, mam też straszne sińce pod oczami, jak zombie.

Dziś zażyłam pierwszą tabletkę 12,5 mg, jak długo brać tą połówkę? tydzień? a potem cały E25?
          • hashitess Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 03.04.14, 10:08
            czy po zażyciu euthyroxu masz jakieś sensacje sercowe?
            Jeśli nie, to dawka l-tyroksyny do podniesienia od już.

Zwróć uwagę na niską ferrytynę. Róenież ona jest odpowiedzialna
            za Twoje problemy ze spaniem i nierówną pracą serca.
            Byłaś z tym wynikiem u rodzinnego?

Ja w początkowej fazie hashimoto dostałam od immunologa
            zalecenie zażywania falvitu, wit. A+E, selenu i cynku.
            Uważam, że powinnaś też uzupełniać żelazo.

Na Twoje problemy potrzebny jest też magnez, który wyciszy
            nie tylko serce, ale też Twoją psyche. Zakup sobie slowmag
            i zażywaj w sumie 4 tabl. dziennie. Mnie pomaga.
            • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 03.04.14, 10:50
              Dziękuję za rady! smile Moja suplementacja wygląda tak:

Rano:
              wit d. 2000 j i wapno 500 mg

2 h później:
              magne b6 max 2 tbl.

Przed obiadem:
              Biofer Folic 3 tbl ( brałam sorbifer, ale miałam sensacje żołądkowe i wysypkę- jakiego żelaza jeszcze spróbować?)

Po obiedzie: omega 3 1000 mg , wit. b complex, cynki 9 mg

Kolacja: Slow MAG 4 tbl,
              potem ziołowe na spanie: kalms, neopersen noc, nervosol..ale nie specjalnie mi to pomoga, to soboty brałam na spanie Trittico CR 25 mg i lerivon 5 mg ale ile się można truć..
              Aha, zamiast selenu jem orzech brazylijskie.

Bardzo proszę o rady co do mojej suplementacji, co pozmieniać?

Na razie żadnych sensacji sercowych nie zauważyłam, czyli mogłabym przeskoczyć na E 25 od razu?
              • pies_z_laki_2 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 03.04.14, 13:45
                Pozmieniałabym...

Rano:
                wit d. 2000 j i wapno 500 mg
                > po co wapno? odstawiłabym, za to sprawdzałabym przy okazji innych badań poziom we krwi
                > przesuń kwasy Omega z popołudnia, to co się rozpuszcza w tłuszczach można razem, dobrze byłoby ze śniadaniem w którym jest coś tłustego, masło, oliwa czy tp.

2 h później:
                magne b6 max 2 tbl.
                > przesunęłaby B comp. i jeśli przyjmujesz, to i B12, i ssała wszystko z tej grupy razem. (w B Comp nie ma B12)
                > tu jest czas na selen, może być w orzechach smile

Przed obiadem:
                Biofer Folic 3 tbl ( brałam sorbifer, ale miałam sensacje żołądkowe i wysypkę- jakiego żelaza jeszcze spróbować?)
                > przesunęłabym na jeszcze dalej od tyroksyny, czyli żelazo z kolacją

Po obiedzie: omega 3 1000 mg , wit. b complex, cynki 9 mg
                > tu zostałby tylko cynk, który można też łykać z magnezem, czyli z obiadem nie łykasz nic

Kolacja:
                Slow MAG 4 tbl,
                > tu przesunięte żelazo i coś z wit. C, czyli woda z sokiem cytr. czy kompot, sok, smoothie, mus jarzynowy czy owocowy, czy herbatka owocowa (z naturalnych owoców róży np. a nie aromatyzowana sztucznymi zapachami, czyli czytamy etykiety albo zbieramy, suszymy i mieszamy składniki herbatki samodzielnie)
                • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 03.04.14, 15:12
                  Dziękuję! smile od jutra pozamieniam jak napisałaś!

Wapń brałam, bo wyczytałam, że przy suplementacji dużymi ilościami magnezu trzeba brać też wapń..A na początku mojego chorowania tzn. w listopadzie 2013 miałam okropne bóle i skurcze łydek, miałam nawet podejrzenie że to zespół niespokojnych nóg, ale przeszło po suplementacji Mg a brałam nawet 10 -12 tbl. Magne B6 MAX...
                  • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 09.04.14, 15:59
                    Witam ponownie!

Od 3.04 biorę Euthyrox i sukcesywnie zwiększam dawkę:

3 i 4 04. 12,5 mg
                    5, 6,7, 0.4 25 mg
                    wczoraj i dziś dorzuciłam jeszcze ćwiartkę - 31,25 mg

Jak myślicie do jaki dawki powinnam dojść?

Moje ostatnie wyniki-28.03:
                    TSH 2,92 (0,27-4,2)
                    ft3 3,28 (2-4,4) 53.33%
                    ft4 1,34 (0,93-1,7)53.25%

Czuję się dobrze, odpukać zasypiam bez problemu, nie marznę już tak, nie mam kołatania serca, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłam. Jak szybko można zwiększać dawkę?
        • fenyloetyloamina0422 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 18.09.14, 01:08
          Kurcze, mam identycznie jak Ty. Wyniki "w normie" - anty - TG wysokie, USG potwierdza Hashimoto. Nie dostałam leczenia a czuję się fatalnie. Lekarz stwierdził, że trzeba poczekać aż będzie gorzej sad Przeczytałam posty i widzę, że trzeba szukać dalej. Tritico może podnosić Ci poziom PRL, spora część antydepresantów ją podnosi dlatego trzeba je odstawić przed planowaniem ciąży. Nie orientujesz się może jak wpływają na TSH? Bo lekarz kazał mi odstawić leki i sporóbować zrobić badania hormonów bez nich. A ja mam potworne problemy ze snem i jeszcze większe z rozpoczynaniem brania antydepresantów (pierwsze dni jestem nieżywa) dlatego wolałabym nie odstawiać jak zdecydowałam się żeby brać sad
    • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 11.04.14, 10:11
      Dziewczyny, proszę o radę!

Przy dawce 37,5 pojawiły się lekkie dolegliwości ze strony serca, kłucie, ale do wytrzymania- doradźcie proszę zmniejszyć dawkę o 6, 25 czy przeczekać?

Znowu mam też kłopoty z zasypianiem, od dni dni męczę się po kilka godzin, ale to chyba przejściowe?
      • hashitess Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 11.04.14, 18:03
        potrzebny jest Ci magnez.
        On wyciszy serducho i pomoże na dobry sen.
        Polecam slowmag - ten magnez wchłania się dojelitowo.
        Ja biorę 3 tabl. rano i 4 szt przed snem.
        • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 11.04.14, 18:33
          Zażywam magnez:
          rano-magne b6 MAX 3 2 tbl i Po kolacji- właśnie SLOW MAG 4 tbl...
      • pies_z_laki_2 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 12.04.14, 02:34
        Za szybko wskakujesz na kolejne dawki. Zwolnij.
        I nie skacz, nie zmniejszaj, tylko przeczekaj, pozwól organizmowi się przyzwyczaić...
        • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 13.04.14, 14:06
          Dziękuję za rady! Na razie zostanę na dawce 37,5- serce się już uspokoiło, kłopoty z zaśnięciem nadal są..
          • nika.182 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 13.04.14, 19:17
            A jak Twoja suplementacja żelazem? Moze troche za wczesnie, ale lepiej się czujesz? (Pewnie nawet gdyby tak było, to i tak cieżko stwierdzić od czegowink)
            • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 13.04.14, 19:34
              Zażywałam Sorbifer, ale wyskoczyła mi wysypka na łydkach, tak swędząca że drapałam się do krwi..po odstawieniu zniknęła, teraz biorę znów Biofer folic, 3 tbl.
              • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 18.04.14, 13:10
                Witam!

Od tygodnia jestem na dawce-37,5 mg, czuję się nieźle-nawet problemy z zasypianiem się zmniejszyły smile
                Ale mam nowy kłopot- sucha skóra, wręcz łuszcząca się- nigdy takiej nie miałam, kłopoty zaczęły się od kiedy biorę Euthyrox, czy tak może być?

Wiem, że badania mogę zrobić dopiero po miesiącu na jednej dawce, czyli za 3 tygodnie.. trochę się boję jak te moje wyniki wyglądają..
                • pies_z_laki_2 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 19.04.14, 02:25
                  Mnie bardzo pomógł na sen cytrynian magnezu, może i tobie pomoże?
                  Sucha skóra - sugerowałabym spr. poziom wit D3 25oh.
                  • ewasz-111 Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 22.04.14, 19:09
                    przeczytałam wszystkie wpisy bardzo uważnie i widzę, że macie dużą wiedzę na ten temat. Proszę więc POMÓZCIE. Od kilku dobrych lat ( może nawet od 10-ciu) leczę się na tarczycę, początkowo była to niedoczynność tarczycy, od kilu tat mam świadomość, że jest to Hashimoto( sama do tego doszłam bo lekarz nie poinformował mnie o tym). Grzecznie chodziłam do lekarza, przyjmowałam eutyroks i było ok. Od ok. Jednak od 2 lat cyklicznie dopadało mnie coś w rodzaju odrętwienia, przejmującego, wewnętrznego zimna i ogólnego złego samopoczucia. Niedawno ponownie mnie to dopadło i postanowiłam coś z tym zrobić. Dzisiaj wykonałam USG tarczycy ( oczywiście prywatnie) i okazało się, że prawie nie mam już tarczycy. Do tej pory żaden z endo. u których byłam nigdy nie proponował mi tych preparatów o których mówicie, nikt nigdy dobrze się nade mną nie zastanowił. Kiedy pół roku temu dostałam się do najlepszego lekarza w tym mieście i opisałam objawy on spojrzał na wynik TSH i odpowiedział, że to zimno i złe samopoczucie to nie z tarczycy. POMÓŻCIE poradźcie co mam robić, czy można żyć bez tarczycy i czy to ewentualne życie może być znośne ?
                  • kasiakkm Re: Wyniki w normie+ objawy co robić? 25.04.14, 13:15
                    Wit d3 sprawdzałam poziom 46( norma od 30) ale cały czas zażywam 2000 j. dziennie, magnezu też mi nie brakuje od listopada zażywam ok. 300- 400 mg dziennie ( w postaci mleczanu/cytrynianu/chlorku) więc to nie to..
                    • kasiakkm NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 20.06.14, 15:57
                      Moje dzisiejsze wyniki:

TSH 0,026 (0,27-4,2)
                      fT3 5,18 (2-4,4)
                      fT4 2,31 (0,93-1,7)

Od 6 tyg jestem na E 50, badanie robiłam PRZED zażyciem tabletki..

Nie mam absolutnie żadnych objawów nadczynności.. co robić?
                      Zmniejszyć dawkę do 37,5?
                      Bardzo proszę o pomoc!
                      • kasiakkm Re: NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 20.06.14, 18:30
                        Za to prolaktyna ładnie spadła:
                        14,33 a ostatni wynik z marca:

Prolaktyna 44,98 (4,79-23,3)

• hashitess Re: NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 20.06.14, 21:43
                        napisz, które wyniki wskazują na nadczynność.
                        Czy FT4 i FT3 przekroczyły górną normę?
                        Czy masz jakieś objawy nadczynności?
                        Przelicz wyniki na % normy.
                        • kasiakkm Re: NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 21.06.14, 08:48
                          FT4 179.22% [ wynik 2.31, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 132.50% [ wynik 5.18, norma (2 - 4.4)]

Nie mam żadnych objawów nadczynności, czuję się wreszcie bardzo dobrze!
                      • pies_z_laki_2 Re: NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 21.06.14, 12:58
                        Jeśli nie masz objawów, to pewnie masz właśnie rzut choroby...
                        Ale przy tak przekroczonych wynikach fT4 ja bym nieco zmniejszyła dawkę, nie na długo, bo być może za kilka-kilkanaście dni wyniki ci się posypią (jeśli faktycznie to rzut, czyli moment, kiedy p.ciała właśnie zaatakowały i zniszczyły komórki naszej tarczycy, przez co "wylała się" z nich nadmiarowa ilość hormonów tarczycowych, ale te z czasem się wchłoną, rozłożą, wypłuczą i następnym etapem będzie niższy ich poziom, bo po takim ataku tarczyca jest mniejsza / słabsza i produkuje mniej, niż przed atakiem, a na tym właśnie polega przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy...).
                        • kasiakkm Re: NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 21.06.14, 13:21
                          Tylko, że ja czuję się naprawdę dobrze, chyba najlepiej od listopada zeszłego roku kiedy wszystko się zaczęło, nawet problemy ze snem/zasypianiem zniknęły..mogę mieć rzut i czuć się tak dobrze? czy raczej przesadziłam z dawką E?
                          Zmniejszyłam dziś E na 37.5.
                          • kasiakkm Re: NADCZYNNOŚĆ- jak zmniejszyć dawkę? 26.06.14, 09:41
                            no to się pochwaliłam, od soboty znowu jadę na nasennych bo nie potrafię zasnąć, do tego jeszcze doszedł PMS i jestem kłębkiem nerwów.. dawkę zmniejszyłam na 37,5 a od wczoraj na 25..kiedy mogę zrobić badania żeby były w miarę wiarygodne?
                            • hashitess po co zmniejszałaś dawkę? 26.06.14, 19:26
                              Pisałaś, że czujesz się superancko.
                              Wyniki są ważne, ale najważniejsze jest samopoczucie.
                              Twoje wyniki i obecne samopoczucie potw., że miałaś
                              rzut choroby.
                              Zmierz przez kilka dni temp. spoczynkową ciała .
                              Jeśli będziesz miała poniżej 36,6 st., to ona potw.
                              rzut choroby.
                              • kasiakkm Najnowsze wyniki- 05.08 06.08.14, 09:45
                                Wyniki po 6 tygodniach na E 25:

TSH 1,310 (0,27-4,2)
                                FT3 4,16 (2-4,4) 31,17%
                                FT4 1,17 (0,93-1,7) 90,00%

a przeciwciała ładnie spadły!

anty TPO 31,9 ( 0-34) w marcu: 68,55
                                anty TG 227,6 ( 0-115) w marcu: 310

co myślicie o tych wynikach? Podnosić dawkę E?
                                Czuję się nieźle, od miesiąca nie zażywam lerivonu, kłopoty ze snem wciąż się zdarzają(raz-dwa razy w tygodniu) ale nauczyłam się z tym żyć smile

Wczoraj kilka razy w ciągu dnia miałam paskudne kołatanie serca, takie jak przed leczeniem Euthyroxem. Czy to mogło być przez to, że wczoraj zażyłam E bardzo późno- o 11( wysiedziałam się w laboratorium) a zazwyczaj zażywam 7-8 rano?

Dziękuję za wszystkie rady, pozdrawiamsmile
                                • kasiakkm Re: Najnowsze wyniki- 05.08 06.08.14, 09:47
                                  Pomyłka! Procenty na odwrót:

> TSH 1,310 (0,27-4,2)
                                  > FT3 4,16 (2-4,4) 90,00%
                                  > FT4 1,17 (0,93-1,7) 31,%17
                                  • nika.182 Re: Najnowsze wyniki- 05.08 06.08.14, 10:22
                                    I nie masz już innych objawów niedoczynności przy tej dawce?

Jak dla mnie to niepotrzebnie tą dawkę zmniejszałaś, ale może niech się wypowiedzą bardziej doświadczone osoby.
                                    • kasiakkm Re: Najnowsze wyniki- 05.08 06.08.14, 10:50
                                      Nie, ogólnie czuję się dobrze.
                                      • hashitess Re: Najnowsze wyniki- 05.08 06.08.14, 11:34
                                        kasiakkm napisał(a):

> Nie, ogólnie czuję się dobrze.

to super!

czujesz się dobrze, wyniki masz w normie;
                                        rozumiem, że jest git.
                                        • kasiakkm Re: Najnowsze wyniki- 05.08 06.08.14, 13:35
                                          Czyli nie podwyższać dawki? ft4 to tylko 39 %...
                                          • kasiakkm Wyniki 17.09- MASAKRA? 17.09.14, 22:30
                                            Dzisiejsze wyniki( od 4 tyg Euthyrox 37,5)

TSH 0,354 (0,27-4,2)
                                            fT3 2,7--(2-4,4)----25%
                                            fT3 1,3--(0,93-1,7)---48%

TSH ładnie spadło, ft4 minimalnie w górę ale ft3 spadło o 50%!A przecież podniosłam dawkę...czy to rzut choroby?od tygodnia znów mam bóle stawów, suche oczy, wróciły kołatania serca i nerwy nerwy... co robić?poczekać, zwiększac dawkę? doradźcie proszę..

• fenyloetyloamina0422 Re: Wyniki 17.09- MASAKRA? 18.09.14, 01:10
                                              Kurcze, mam identycznie jak Ty. Wyniki "w normie" - anty - TG wysokie, USG potwierdza Hashimoto. Nie dostałam leczenia a czuję się fatalnie. Lekarz stwierdził, że trzeba poczekać aż będzie gorzej sad Przeczytałam posty i widzę, że trzeba szukać dalej. Tritico może podnosić Ci poziom PRL, spora część antydepresantów ją podnosi dlatego trzeba je odstawić przed planowaniem ciąży. Nie orientujesz się może jak wpływają na TSH? Bo lekarz kazał mi odstawić leki i sporóbować zrobić badania hormonów bez nich. A ja mam potworne problemy ze snem i jeszcze większe z rozpoczynaniem brania antydepresantów (pierwsze dni jestem nieżywa) dlatego wolałabym nie odstawiać jak zdecydowałam się żeby brać sad
                                            • pies_z_laki_2 Re: Wyniki 17.09- MASAKRA? 21.09.14, 03:45
                                              fT4 masz poniżej środka normy, czyli do górnej granicy i nadczynności masz jeszcze mnóstwo miejsca, w dodatku opisujesz objawy niedoczynności... Co sądzisz o podniesieniu poziomu fT4?

A jak jest u ciebie z poziomem D3?
    • kasiakkm Novothyral 02.03.15, 17:38
      Witam!
      Wracam z prośbą o interpretację, od grudnia mam wprowadzony Novothyral,
      to wyniki zanim go wprowadziłam na E 37,5:

TSH 1,9 (0,27-4,2)
      ft3 4,51 (52,3%)
      ft4 17,23(38,11%)

Novothyral wprowadzałam stopniowo docelowo do dawki 1/2 N75
      a to wyniki ze stycznia 2015 po 4 tyg. na tej dawce:

TSH 1,47 (0,27-4,2)
      ft3 4,02(24,86%)
      ft4 15,3(33%)

jak widać TSH mało co ruszyło a ft3 i ft4 jeszcze spadło wiec podniosłam dawkę na 3/4 tb. N75
      i oto najnowsze wyniki:
      TSH 0,37(0,27-4,2)
      ft3 4,68 (42,7%)
      ft4 14,14(21,4%)

i juz zgłupiałam zupełnie.. ft3 troszke ruszyło w górę za to ft4 cały czas spada, nigdy nie miałam chyba tak niskiego...

co robić?Chyba trzeba dołożyć samego Euthyroxu?
      czuję się średnio, objawy niedoczynności wciąż są..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka