Dodaj do ulubionych

Wyniki Synka-noworodka

09.04.14, 13:11
Zakładam osobny wątek mojego Synka (obecnie 12 dni). W 7 dobie zrobiliśmy badania trójki tarczycowej:
FT4 149.35% [wynik 2.08, norma (0.93 - 1.7)
FT3 72.50% [wynik 4.32, norma (2 - 5.2)]
tsh 83.97% [wynik 3.57, norma (0.27 - 4.2)

Czytałam, że tsh powinno być w górnej normie, tak samo jak ft4. Nie wiem, czy gnać do endo, czy po prostu powtórzyć badania za jakiś czas?
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Wyniki Synka-noworodka 09.04.14, 22:18
      gratuluję synka.

Co do badań to cyferki, które bez opisu objawów
      właściwie niewiele znaczą.
      Napisz czy widzisz u synka jakieś niepokojące objawy?
    • djpa Re: Wyniki Synka-noworodka 10.04.14, 09:01
      Moim zdaniem wyniki, które ma teraz, są bardzo dobre jak na 7. dobę życia. Organizm dziecka po urodzeniu musi się przestawić z temperatury otoczenia 36.6 na około 20, poza tym sam musi jeść, ssać, trawić, płakać itd. Dla malutkiego organizmu to szok, wyniki tarczycowe mogą z lekka wariować, tsh może być nieco wyższe, tak samo fT4. Poza tym zbadane w 7. dobie fT4 to zapewne nie tylko syna fT4, ale i Twoje, które dostał przez łożysko.

Zrób badania za jakiś czas, gdzieś za miesiąc. Nie z powodu tych wyników, ale z powodu Twojej choroby tarczycy. Teraz spokojnie, nigdzie nie musisz gnać smile Tylko wpisz sobie w kalendarz badania za miesiąc.

Zdaje się, że moja córka gdy miała miesiąc miała odrobinę za wysokie fT4. Teraz już dokładnie nie pamiętam ile za wysokie, ale na pewno endo mówiła, że to bardzo dobry wynik i że takich dzieci absolutnie nie leczy się na nadczynność tarczycy. Potem fT4 córki było już w normie. A córka rzeczywiście rozwijała się błyskawicznie przez cały okres niemowlęctwa, przez co wyjątkowo szybko zaczęła mówić, raczkować, układać puzzle itd.
      • madzialala19 Re: Wyniki Synka-noworodka 10.04.14, 14:26
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!
        Maluszek ma się dobrze, jest temperamentny, jak to określili lekarze w szpitalu wink ładnie je, przybiera na wadze i domaga się swego. djpa, też mi się wydaje, że już jest trochę do przodu-wodzi wzrokiem za białym samolotem na czarnym tle. Wydaje mi się, że wcześnie, jak na takiego maluszka wink
        Zrobię zatem badania naszej dwójki za miesiąc. Dzięki jeszcze raz!!!
        • izzunia Re: Wyniki Synka-noworodka 10.04.14, 16:18
          a z czystej ciekawości, dlaczego robiłaś dziecku badania, zwłaszcza tak wcześnie...?
          • madzialala19 Re: Wyniki Synka-noworodka 14.04.14, 15:03
            Takie zalecenie dostałam w szpitalu i tak mam wpisane w książeczce synka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka