Dodaj do ulubionych

Dziwne wyniki

03.08.14, 22:46
Dobry wieczór.Od prawie 2 lat mam zdiagnozowane hashimoto,wykryte zupełnie przypadkowo.F3 i F4 mieściły sie w normie.Tsh najwyższe 9,po euthyroxie dośc szybko spadało.W kwietniu będąc u endokrynologa,moje tsh wynosiło 0.39 i dostałam zalecenia by od maja, od pon do piątku przyjmować dawkę hormonu 112,a w sobote i niedziele 88.Tak tez robiłam,jednakże pod koniec czerwca czułam juz ucisk w gardle i kontrolnie zbadałam sobie tsh,wynik:0,144(norma 0.27-4,2).Jako że miałam w domu euthyrox 50,to brałam sobie 100 pięc razy w tygodniu i 88 w sobote i niedziele i ucisk w gardle ustapił.Od dwóch dni znów wrócił,w środe ide znów zbadac tsh i juz sama nie wiem o co chodzi.Dodam,że innych objawów nie obserwuję,nie jestem słaba,zmęczona itp.Włosy tez jakos bardziej nie wypadają,jedynie jestem bardziej nerwowa i rozdrażniona i boli mnie głowa.Problemów z waga nie mam.Jeśli ktoś miał podobną sytuację to proszę o informację.U endokrynologa miałam zgłosic sie po wakacjach,a teraz nie wiem już,czy rejestrować się wczesniej.Jak dotąd hashi nie dawało mi się we znaki,więc ciężko mi stwierdzić co uznaje się za ,,normę".Dziękuję
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Dziwne wyniki 04.08.14, 13:37
      Zbadaj nie tsh (bo się wystraszysz, że za niskie) tylko wolne hormony tarczycowe czyli fT4 i fT3.

Wiele z nasz (chyba większość, ale badań statystycznych nie robiłam smile) ma hormon przysadki poniżej norm, a hormony tarczycowe w normach. Powodem może być reakcja przysadki na jednorazową dawkę tyroksyny, bo zdrowa tarczyca nie strzela raz dziennie wysoką dawką, tylko ciurka po trochu według potrzeb cały dzień. A przez to przysadka nie musi stymulować tarczycy produkując tsh. To u nas Hashimotek bardzo częste i wcale nas nie dziwi.

Ale jeśli badasz tylko tsh, to ze strachu że jest za niskie obniżasz dawkę, a przez to możesz wpadać w niedoczynność ze wszystkimi jej objawami...

Jaki masz opis usg tarczycy? Dawkę masz sporą, więc zakładam, że tarczyca jest mocno niewydolna, a jak obniżasz tę dawkę, to ci brakuje T4 (i zapewne T3), czyli nie wychodzisz z hipotetycznej nadczynności, tylko zagłębiasz się w niedoczynności...

Wiesz, że badania robimy rano, na czczo i bez tabletki z tyroksyną, którą łykamy po oddaniu krwi?
      • anett43 Re: Dziwne wyniki 04.08.14, 16:01
        Tarczycę mam nieznacznie pomniejszoną,endokrynolog przy ostatniej wizycie był zadowolonysmile
        Nie rozumiem jednak tego ucisku na szyi.Na poczatku choroby pojawiał sie wtedy gdy tsh rosło.Czy ktos mógłby mi powiedzieć o co z tym przyduszaniem chodzi? Zostanę chyba przy dawce zaleconej przez lekarza,we wrzesniu i tak mam sie u niego zjawić,więc chyba przez ten miesiąc jakoś pożyjęsmileAle widzę,że chyba pora trochę się zagłębic w literaturę fachową.
        • pies_z_laki_2 Re: Dziwne wyniki 04.08.14, 18:25
          Nie wiem co oznacza "nieznacznie pomniejszona".
          Nie masz konkretnych wymiarów / objętości? jeśli nie masz opisu usg, to co pokażesz lekarzowi za rok, pięć czy dziesięć?

Wielu fachowców (radiologów czy endo) pisze w opisie usg "tarczyca niepowiększona", ale zapomina dodać, że tarczyca jest właśnie mniejsza niż przeciętna... a to jednak ważny parametr...
          • anett43 Re: Dziwne wyniki 04.08.14, 19:31
            Leczę się u jednego lekarza,ktory posiada całą moją dokumentację,łącznie z opisem usg,które zresztą sam co wizytę wykonuje.Nie widzę potrzeby pokazywania wyników komuś innemu,gdyż nie zamierzam mojego lekarza zmieniać.Po prostu do tej pory nie czułam,że cos mi dolega,a przypominała mi o hashi tylko ranna tabletka.Daleka też jestem od wymyślania sobie dolegliwości i analizowania każdego słabszego dnia.Dlatego chciałabym dowiedzieć się które objawy są tzw.normą,a na które powinnam zareagować.Dziękuje za wszelkie informacje.Pobiegałam z tym duszeniem i jakoś mniej mnie to drażni.
            • hashitess wątek do usunięcia. 04.08.14, 19:40
              anett43 napisała:

.Dlatego chciałabym dowiedzieć się które objawy są tzw.normą,a na które
              > powinnam zareagować.Dziękuje za wszelkie informacje.Pobiegałam z tym duszeniem
              > i jakoś mniej mnie to drażni.

moja intuicja mnie nie zawiodła, że jesteś trollem........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka