Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc

01.01.15, 22:39
Witajcie. Mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników i o poradę. Od lutego zeszłego roku leczę się na Hashimoto. Miałam tsh 5,6 i dostałam Eutyrox 50. po trzech miesiącach kontrola i tsh bylo na poziomie 4,19. Lekarz zmieniła dwakę na eutyrox 75. I wtedy zaczęły się cyrki. Stałam się strasznie nerwowa, miałam kołatania serca. Wtedy kazał mi brac 50 i 75 na zmiane i niestety nie było poprawy. Ciagle chodziłam jak pijana, nawet przez sen miałam zawroty głowy i serce mało nie wyskoczyło z klatki. Dwa razy byłam na pogotowiu i ekg było dobre. Krew cukier magnez wapn tez ok. sama zmniejszyłam sobie dawkę do 50 i przy niej zostałam. Uspokoiło się serce choć czasem je czuje i mineły zawroty głowy. Ale wyniki nie bardzo mi sie podobaja, szczególnie, że chciałabym starać się o dziecko.
Obecne Tsh 3,19
FT4 0,89 (0,61 - 1,12) 54,90 %
FT3 2,99 (2,50 - 3,90) 35% wg kalkulatora

Powiedzcie co mam zrobić. Do lekarza idę dopiero 23 stycznia. Czy mam zwiększać dawkę? Boję się żeby znów kołatanie serca i zawroty głowy nie wróciły... może zmienić eutyrox na inne tabletki... ręce mi już opadają , a tak chciałabym zajść w ciążę...
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: prośba o pomoc 02.01.15, 11:01
      No nie są to najlepsze wyniki do starania się o dziecko sad A czy robiłaś ferrytynę, b12 i d3? Prawdopodobnie tu masz braki i one mogą potęgować Twoje objawy. Być może pomoże zmiana na Letrox. A może Ty za szybko wchodzisz na większe dawki? Mój organizm tego nie lubi. Ja muszę podwyższać o 6,25 co kilka dni, bo inaczej mam objawy nadczynności. Poza tym dawki zamienne typu 50/75 nie są dobre. Raz organizm dostaje mniej, raz więcej i wariuje. Lepiej wtedy uśrednić dawkę - jedną, na każdy dzień taką samą.
      • bandziaa Re: prośba o pomoc 03.01.15, 01:00
        Niestety nie robiłam wynikow , o których piszesz. Nawet nie wspominał mi o tym lekarz. Napewno to zbadam w najblizszych dniach. Wit d3 i selen już sobie kupiłam ( dzieki forum) i zaczynam łykać. Co do dawek to teraz jestem tego pewna, że za szybko przeskakiwałam z 50 na 75. Ale tak to jest jak sie nie ma dobrego endo. Dopiero tu sie dowiaduje, ze tak nie wolno. Od jutra spróbuję podnosić dawkę o 6,25. Dzięki za radę smile
        • gala_dali83 Re: prośba o pomoc 03.01.15, 20:11
          Ja też nie mam dobrego endo. W zasadzie nie mam teraz żadnego smile A dzięki forum nauczyłam się swojej choroby, spokojnie przeszłam ciążę i mam 3 miesięcznego, zdrowego synka. Także głowa do góry smile
          Spróbuj z tym dawkowaniem, mnie od razy "trzepie" brzydko mówiąc, jak podnoszę dawkę choćby o 12,5. Przy podnoszeniu o 25 od razu pewnie bym umarła.
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o pomoc 09.01.15, 15:15
      Pamiętasz, że badamy się rano, na czczo i bez tabletki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka