Dodaj do ulubionych

aTPO bardzo wysoki

17.02.15, 00:47
Witam! jestem po raz pierwszy na tym forum i choroba Hashimoto nie jest , nie była do dzisiaj mi znana).Dzisiaj poinformowano mnie o wyniku aTPO mojej 16 l. córki.Okazało się, iż norma wynosi 60 a jej wynik to 4000 ( jednostek nie zapamietałam), zaś badanie TSH jest w normie..Dzisiaj grzecznościowo lekarz przepisał Euthyrox N 25.Wizytę mamy zaplanowaną na 3 marca.Zrobiliśmy badania ze względu na pogorszenie jej samopoczucia : straszna ospałość, powolność, uczucie "czegoś"w gardle, spowolnienie myślenia, sztywność ciała.Badanie USG mamy zaplanowane na maj, być może po wizycie będziemy mieli bliższy termin.I tu Pytanie do Was doświadczone forumowiczki. Jak szybko może zacząć działać taki lek?

amaw1
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: aTPO bardzo wysoki 17.02.15, 10:17
      Tsh badamy po wzieciu tabletki albo bez niej - bo to nie ma wpływu na ten wynik.
      Natomiast hormony tarczycy Ft3 i Ft4 zawsze bez tabletki.
      • amaw1 Re: aTPO 4051 czy spotkaliście się z tak wysokim 18.02.15, 01:41
        wynikiem?Czy to może świadczyć o zaawansowanej chorobie?Pozostałe wyniki to TSH 4, FT4 9,8. Są to wyniki 16 latki.Od wczoraj studiuję to forum, czyli w tym temacie zaczynam dopiero raczkować...

amaw1
        • ant.ola Re: aTPO 4051 czy spotkaliście się z tak wysokim 19.02.15, 23:00
          Amaw, przerabiam to samo ze swoja corka. Atpo ponad 3000, atg-ponad 2000, przy normach odpowiednio 60 i 34. Mialam zrobiąc tylko tsh ale zrobilam caly panel i wyszlo szydlo z wora. Tsh cudne 1,02, ft4 lekko ponizej normy, ft3- lekko powyzej potem usg potwierdzilo hashi. Od ponad miesiaca bierze euthyrox 25. Troszke bylo lepiej w samopoczucíu a teraz bz. Tsh 0,3, ft4 10%,ft3 7%. Endo nie pozwala zwiekszyc dawki. Czekamy.
          • amaw1 Re: aTPO 4051 czy spotkaliście się z tak wysokim 21.02.15, 00:05
            U nas również usg(dzisiaj) potwierdziło hashi. Teraz czekamy na pierwszą z pełnymi wynikami wizytę u endo.Czy stosujecie jakąś dietę? Ile córka ma lat?
            • ant.ola Re: aTPO 4051 czy spotkaliście się z tak wysokim 21.02.15, 02:18
              Ograniczamy gluten i nabiał. Ciężko całkowicie wyeliminować. Córa ma 17lat. Dajcie znać co endo powie. A gdzie będziecie u endo?
              • amaw1 Re: aTPO 4051 czy spotkaliście się z tak wysokim 21.02.15, 12:35
                Jesteśmy z Krakowa, Zaczynamy leczenie w Prokocimiu (szpital)jeszcze na oddziale dziecięcym( podobno do 16 r.ż.Czy Twoja córa podlega juz pod endo dla dorosłych?).Narazie czekamy na wizytę,póki co dodałam jej do diety orzechy brazylijskie (wyczytane z forum smile), napewno nie zaszkodzą.Z wiekszymi ograniczeniami wstrzymuje sie do wizyty 3 marca. Oczywiscie podziele sie z info. od Endo.smile))
                • amaw1 Re: aTPO 4051 czy spotkaliście się z tak wysokim 05.03.15, 19:38
                  do ant.ola
                  ...i juz po wizycie. Ostateczne potwierdzenie Hashimoto. Ostatnie wyniki tsh 3,24(norma0,3-4,0),ft3 4,3 (3,0-8,1) ft4 12,7(10,0-25,0) i zwiekszenie dawki do 37,5 euthyroxu .Na moje pytanie dotycz. diety zdecyd .lekarz odradzał, twierdząc ,że mogłaby ona przynieść zdecydowanie więcej kłopotów(jeszcze dojrzewa)niz korzyści .Ogólnie córka czuje sie zdecydowanie lepiej( ma wiekszą energie i twierdzi ,że jej myślenie , koncentracja sie poprawiłysmileCzy u Twojej córki nastapiły zmiany na +smile)......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka