Dodaj do ulubionych

podejrzenie

09.03.16, 10:41
witam. czy możliwe jest mieć Hashimoto przy prawidłowych wynikach ft3 - 3.75pg/ml, ft4- 1.20 , tsh- 2.02. Jedynie na usg wyszło że na prawym płacie mam ognisko o wym. 5 mm o mieszanej strukturze i widoczne węzły chłonne. lekarz od usg. powiedział że nie ma powodu do niepokoju. oprócz tego mam takie objawy: szybko się mecze, często mam uczucie jakby otępienia , często zapominam, trudności w koncentracji i zmienne nastroje, skóra cienka mnóstwo białych kropek na przedramionach i nogach. . jakie badania jeszcze mogę zrobić ?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_ania1975 Re: podejrzenie 16.03.16, 17:58
      ja miałam podobnie przy anemii z niedoboru żelaza, także na początek morfologia + żelazo (obydwa badania są tanie, tylko żelazo jeśli suplementujesz czy jesz dużo bogatego jedzenia w żelazo to mało miarodajne może być)
      bardziej miarodajna jest ferrytyna - taki magazyn żelaza - ale to już więcej kosztuje
      z tym że objawy hashi - nadczynność, a potem straszne osłabienia zaczęły mi się 10 lat temu przy TSH 2. Lekarze oczywiscie wszystko zwalili na tą moją wieczną anemię - źródło nadal nieznane ;P i tak słabłam z roku na rok mimo "uregulowanej" anemii, aż się wkurzyłam zaczęłam szukać w necie, zrobiłam badania i bingo! A lekarze rozkładali ręce, bo TSH w normie kiedyś , to później nawet nie badali sad
      Ewentualnie można powtórzyć za 3 miesiące jeśli nadal fatalne samopoczucie lub za pół roku TSH i ft4 przynajmniej.
      A co z badaniem anty-tpo i anty-tg?
    • laura.phys Re: podejrzenie 16.03.16, 18:11
      Prosze podaj wyniki z normami, bez podania norm trudno zinterpretowac wynki, bo normy sa rozne dla roznych labolatorek.

Tak w Hashimoto hormony mozna miec "w normie" i mozna byc chorym.
      Jesli jestes osoba w wieku reprodukcyjnym to tsh 2.02 jest odrobine za wysokie i juz sugeruje problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka