Dodaj do ulubionych

Letrox a inne leki

16.02.05, 16:57
Witam,
Jestem tu pierwszy raz i szczerze mówiąc dopiero czytam Wasze posty...
Zdiagnozowano o mnie hashimoto po ciąży, czyli jakieś 8 miesięcy temu.
Nadrabiam zaległości związane z tą dolegliwością i jeszcze wielu rzeczy nie
rozumiem......ale może dojdę powoli do wszystkiego dzieki Waszemu forum smileZ
lekarzami ciężko mi się gada....dzisiaj endokrynolog na moje pytanie jaka
jest zasadnicza różnica pomiędzy hashi a niedoczynnością odpowiedział: "hashi
to hashi a niedoczynność to co innego"....no comment! Zmieniam
endokrynologa!

Na wstępnie jedno pytanko:
czy wiecie skąd biorą sie różnice w przepisywanych lekach na hashi? Ja biorę
letrox (100mg) i wyczytałam tu na forum, że duża większość z Was jest na
Eltroxinie, Euthyroxie(?). Napiszcie mi proszę, czy moja dawka jest
stosunkowo wysoka i od czego zależy rodzaj leku jaki sugeruje endokrynolog
(może te leki mają identyczny skład a tylko różnych producentów ???)

Będę wdzięczna na wszelkie info.
Pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • joanna97 Re: Letrox a inne leki 16.02.05, 18:17
      Witaj Aniu, ja podobnie dopiero co odkrylam to forum (2 dni temu), nie jestem
      specjalistka jesli chodzi o leki, ale bralam z nich trzy: eferox, euthyrox i
      eltroxin, w nich wszystkich substancja czynna jest levothyroxinum natricum
      czyli sol sodowa lewoskretnej tyroksyny (cokolwiek by to mialo znaczyc), a
      mowiac po prostu jest to substancja majaca identyczne (przynajmniej wg. ulotki
      przy leku) dzialanie jak naturalny hormon tarczycy. Z tego co zauwazylam, kazdy
      lekarz ma swoja ulubiona tabletke, a z tego co wiem z innych zrodel roznice
      miedzy nimi to przede wszystkim nieco inne substancje pomocnicze, co zasadniczo
      nie ma znaczenia terapeutycznego, ale czytalam tez, ze sa lepsze i gorsze jesli
      chodzi o tzw. potocznie stopien oczyszczenia substancji czynnej (chyba z
      jakichs sladowych innych substancji powstajacych w procesie uzyskania tej
      wlasciwej tyroksyny), to jednak dotyczylo rynku amerykanskiego i problemow
      kobiety, ktorej ubezpieczenie nie chcialo pokrywac kosztow drozszego leku, a
      ona po tym tanszym miala powazne pogorszenie stanu zdrowia mimo tej samej
      przynajmniej teoretycznie dawki tyroksyny, po powrocie do tego drozszego
      wszystko wrocilo do normy. Nie sadze jednak aby ta kwestia miala znaczenie w
      Polsce - te dostepne u nas leki sa przewaznie lekami renomowanych firm
      farmaceutycznych, a co za tym idzie ich jakosc powinna byc porownywalna. Inna
      sprawa jest osobnicza tolerancja danego preparatu dla pacjenta. U mnie np.
      okazalo sie, ze proba przejscia z eltroxinu na euthyrox byla bledem, bo
      ewidentnie gorzej sie po nim czulam (a proba zmiany spowodowana byla checia
      ulatwienia sobie zycia, bo wowczas odpowiednia dawka dla mnie to bylo 75
      mg/dzien, a eltroxinu nie bylo w tej dawce - jest tylko 50 i 100). W kazdym
      razie moja endo byla na mnie zla za ten wyskok (euthyrox przepisala mi lekarka
      rodz.) i stanowczo zazadala zebym wiecej nie wykazywala sie z takimi
      inicjatywami, bo ustalenie odpowiedniej dawki hormonu jest przy chorobach
      tarczycy kwestia b. subtelna i taka zmiana leku (a wlasciwie producenta leku)
      moze zaburzyc ten proces sic! Pozdrowienia. Joanna
      • anikwaw Re: Letrox a inne leki 16.02.05, 22:29
        Hej Asiu,
        Ja grzecznie biorę to co przepisał mi pierwszy endokrynolog na którego
        trafiłam....dopiero od 8-miu miesięcy łykam letrox, ale zaczęłam od 50 mg,
        jestem teraz na 100mg a wg badań sprzed kilku dni TSH mam 4,3 więc lekarz coś
        przebąkiwał, że chyba powinnam spróbować 125mg...mam powtórzyć badanka za 2
        miesiące i wtedy coś "się" zadecyduje.
        Ponieważ od kilku dni od czasu do czasu zdarza mi się czuć "nudności" to
        zaczęłam zastanawiać się czy to aby nie skutek uboczny leku?! Stąd moje pytanko
        o inne specifiki....być może te nudności wynikają z takiej a nie innej
        substancji pomocniczej o której piszesz? Muszę pogadać z lekarzem, chociaż Ci
        endokrynolodzy na których trafiam to jakaś MILCZĄCA MAFIA smile Ciężko cokolwiek
        od nich wyciągnąć.....
        Wielkie dzięki Asiu za szczegółowe info.

Pozdrawiam,
        Ania
        • aada1 Re: Letrox a inne leki 17.02.05, 15:35
          Witaj Aniu
          Ja też jestem na Letroxie. Biore bardzo małą dawka bo 25mg. Jednak dla mnie
          jest to dużo...smile Letrox wydaje mi się preparatem dobrym i u mnie osobiście nie
          wywoływał nudności. Jeśli bierzeszgo go już tak długo a objawy o których
          piszesz pojawiły sie niedawno to nie powinno być to winą leku. Może nerwy,
          stres? Działania niepożądane leku występują raczej szybko i to ma początku
          leczenia.
          Jeśli idzie o inne preparaty dostępne na rynku to ja mam bardzo złe
          wspomnienia...smile
          Muszą dodać,że tyko nasz preparat w swoim składzie substancji pomocniczych
          zawiera jedynie stearynian magnezu! Inne preparaty dostępne u nas zawierają
          całą gamę dodatkowych rzeczy.
          Pozdrawiam Ada

• anikwaw Re: Letrox a inne leki 18.02.05, 16:56
            Masz rację, lek biorę już dosyć długo a faktycznie skutki uboczne z reguły
            pajawiają się na początku....może faktycznie to cos zupełnie innego.
            Wielkie dzięki za cenne uwagi smile
            ...też bym chciał brać tylko 25....te moje 125 mnie przeraża!!!!!

Pozdrawiam,
            Ania
    • to-ja-007 Re: Letrox a inne leki 18.02.05, 17:17
      Ja biore eferox. Bralam euthyrox. Nie ma wiekiej roznicy.
      Jesli chodzi o dawke to czytalam ze dawka 100 i okolice +/- 25 to jest normalna
      dawka.Duza dawka to np. 200 mg...
      Za to minimalna dawka przy ktorej hormony u szczuplego czlowieka sa w miare ok
      to 50.

Im wieksza waga ciala tym wiecej hormonu potrzeba.
      • anikwaw Re: Letrox a inne leki 21.02.05, 11:33

Bardzo chciałam wiedzieć czy moja dawka jest wysoka, czy też raczej średnia.
        Dziękuję za szczegóły.
        Martwiłam się, że biorę naprawdę potężną ilość...zaczynałam od 50mg i dlatego
        byłam przekonana, że te 125mg to już baaardzo dużo!!!

Pozdrawiam,
        Ania
        • egalmaz Re: Letrox a inne leki 21.02.05, 19:52
          Ja mam niedoczynność.Od 2 lat biorę Letrox.Biorę 25 mg i mam ciągłe bole głowy
          i uczucie wielkiego zmęczenia.Jedyny objaw który mi minął to uczucie
          zimna.Teraz jest mi ciepło.Czy ktoś widzi zwiazek bólu głowy z niedoczynnością
          tarczycy.I jeszcze takie pytanko.Czy jak badacie sobie TSH,to oddajecie krew na
          czczo czy po wzięciu Letroxu?Pozdrawiam serdecznie
          • tess-hashi Re: Letrox a inne leki 22.02.05, 00:09
            Witaj!
            Najpierw puszczamy sobie krewkę, a potem łykamy letrox, euthyrox lub podobne nazwy hormonu.
            Życzę pobrania krewki bez siniaka.
            Pozdrawiam Tess
            • anikwaw do Tess-hashi 22.02.05, 11:49
              Hej,
              Napisz mi proszę w którą stronę może być "zakłamany" wynik badań jeśli
              pobierałam krew po wzięciu tabletki letroxu?? Lekarz nie mówił mi nic, że mam
              nie brać rano leku i robiłam badania po przyjęciu tabletki.... Czy w mojej
              sytuacji poziom TSH mógł wyjść nieco wyższy/ niższy niż faktycznie jest???

Pozdrowionka,
              Ania
              • joanna97 Re: do Tess-hashi 22.02.05, 14:09
                Witaj Aniu
                Ja zrobilam taki sam numer tzn. badanie po wzieciu dawki eltroxinu, to bylo
                dosc dawno wiec nie pamietam czy bralam wtedy 50mg czy wiecej, w kazdym razie
                moja endokrynolog powiedziala, ze nie ma to wiekszego znaczenia w tym sensie,
                ze wynik TSH po prostu jest nizszy o ok. 0,5-0,6 w stosunku do tego co byloby
                gdyby badanie bylo bez wziecia hormonu danego dnia. Pozdrawiam
                Joanna
              • tess-hashi Re: do Tess-hashi 22.02.05, 16:12
                W ogóle jest niemiarodajny.
                Takie badanie po prostu się odrzuca.
                A tak na marginesie:
                jak tu się nie wnerwiać na lekarzy.
                Nie dość, że niechętnie dają lub odmawiają skierowań na badania, to jeszcze nie informują, co należy zrobić przed badaniem. Przecież my tylko chorujemy i nie studiowaliśmy żadnej dziedziny z nauk medycznych. Zastrzelić?
                Nie pozdrawiam żadnych lekarzy.
                Tess
                • anikwaw Re: do Tess-hashi 22.02.05, 16:37
                  O matko....szlag by to trafił...endo powiedziała mi tylko że nie muszę być
                  naczczo! No to muszę powtórzyć badania. No i jak tu oczekiwać że Cię wyleczą
                  skoro nawet poprawnie przygotować do badań nie potrafią??!?

Wielkie dzięki Tess.
                  Ania
                  • aada1 Re: do anikwaw 22.02.05, 18:04
                    Witaj
                    Spokojnie bez paniki. Ja hormon badam zawsze popołudniu koło 15 lub 16. Nigdy
                    nie robiłam tego badania rano i naczczo.Mój lekarz mówi,że jeśli idzie o poziom
                    hormonów to nie ma znaczenia kiedy robisz badanie.
                    Pozdrawiam Ada
                    • janka111 Re: do anikwaw 25.02.05, 13:04
                      Witam. Wydaje mi sie ze jesli krew pobrano po leku to jest to badanie
                      wskazujące skuteczność calego leczenia z dawka leku . Jesli przed lekiem to
                      jest to skutecznosc leczenia bez tej jednej konkretnej daki leku co chyba nie
                      powinno mieć zbyt dużego wplywu na ocene stanu zapoatrzenie organizmu w hormon
                      tarczycy. Jeśli jest w normie to dobrze, jesli nie to trzeba szybko cos zrobić
                      z dawką leku i pomóc tarczycy. Dzialanie hormonu trzeba rozpatrywać w dłuższym
                      okresie czasu a nie jednej dawki, tak jak i objawy.
      • nitca Re: Letrox a inne leki 14.03.05, 23:46
        Zapomnialam zapytac lekarke...
        Czy hormony (dostalam Euthyrox) trzeba lykac zawsze o tej samej godzinie ?
        I co jesli np. wyjade na dzien albo na weekend i zapomne zabrac ze soba
        tabletki ?
        Jutro rano pierwsza dawka.
    • no_sense Re: A Letrox i alkohol? 07.03.05, 12:24
      czy mozna wypic cos po obiedzie/wieczorem? czy nie oslabi to dzialania?
      • anikwaw Re: A Letrox i alkohol? 12.03.05, 15:18
        Ja osobiście, sporadycznie pijam winko do obiadu. Pozatym w weekendy wypijam
        sobie jednego drinka wieczorkiem....Lubię od czasu do czasu posączyć mojego
        ukochanego whiskacza przy sobotniej pogawędce z mężem!! Nie da chyba rady ze
        wszystkiego zrezygnować....nawet nie pytałam lekarza czy mogę! Już
        zrezygnowałam w ramach diety hashi z brokuł, które uwielbiam i kapuścianych
        dań....chyba coś nam jeszcze wolno??!?!?
        Odrobina alkoholu to chyba tylko alkoholikowi nie służy!!! Myślę, że niewielkie
        ilości nikomu jeszcze krzywdy nie zrobiły.
        A swoją drogą to też jestem ciekawa co nasze forumowe koleżanki o tym sądzą???

Pozdrowionka,
        Ania
        • aada1 Re: A Letrox i alkohol? 12.03.05, 17:25
          Hejka
          Aniu nie da się zrezygnować ze wszystkiego -masz rację! Ja też w ramach diety
          Hashi zrezygnowałam z brokułów które tak uwielbiam. Kalafior i kapusta też
          poszły w odstawkę...sad
          Przyznaję się, nie unikam alkoholu i od czasu do czasu czemu nie! Winko
          wytrawne, koniak lub whisky. Czasami kiedy mam migrenę to np taka lampka
          koniaku mi pomaga...smile
          Ja myślę podobnie jak Ty Aniu ,że niewielka ilość alkoholu jest dozwolona...smile
          Tak więc dziewczyny pijmy na zdrowie!!
          Ada
          • no_sense Re: A Letrox i alkohol? 12.03.05, 21:40
            Ale raz na tydzień... na poprawę humoru chyba mozna cos wypic...
            Myslicie, ze wieksza ilosc moze oslabic dzialanie hormonu? Leczenia przerwac
            juz nie mozna, a tez nam sie cos od zycia nalezy...
            • anikwaw Re: A Letrox i alkohol? 13.03.05, 11:01
              wiesz...tak naprawdę "większa" ilość to chyba nawet zdrowemu w nie służy smile
              (czytaj:KAC)

Pozdrawiam,
              Ania
          • anikwaw Re: A Letrox i alkohol? 13.03.05, 11:03
            Obiecuję, że przy kolejnej okazji wzniosę toast za zdrowie i dobre samopoczucie
            moich forumowych hashi-owych (!) koleżanek smile

Buźka,
            Ania
    • mongra Re: Letrox a inne leki 15.03.05, 18:07
      uważam, że należy upraszczać sobie życie: nie napisali w ulotce, że nie wolno
      to znaczy, że można. W końcu to tylko syntetyczny hormon tarczycy - tyroksyna,
      którą mają wszyscy zdrowi ludzie.
      I takie podejście od początku zastosowałam, co znacznie uprzyjemnia mi moją
      koegzystencję z Hashimoto.smile))
    • katerina24 Re: Letrox a inne leki 22.11.05, 21:39
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka