anikwaw Re: Prolaktyna 22.02.05, 11:45 Przepraszam...za szybko kliknęłam! Robiłam badanka hormonów i prolaktyna wyszła 21,30 ng/ml przy normie 3,0-18,5. Pytanko do lepiej zorientowanych: czy ten poziom prolaktyny jest bardzo wysoki, czy może już niepokojąco wysoki??? Czekam na inne wyniki więc do lekarza dopiero za około 2 tyg. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Prolaktyna 22.02.05, 12:11 Prolatyna troche za wysoka. Ale nie jest tragicznie. Pisalas w innym watku, ze tsh masz 4.3 - to dosc wysoki poziom. Podwyzszona prolaktyna moze byc zwiazana z tym tsh i jesli zbijesz tsh - to i prolaktyna opadnie. U mnie jak hormony zaczynaja "szalec" - zanim jeszcze lekarz zrobi badanie krwi - po bolu piersi wiem ze prolaktyna skoczyla - a wiec znowu tsh wzroslo i czas na zwiekszenie dawki. Odpowiedz Link
anikwaw Re: Prolaktyna 22.02.05, 13:35 hmmmm, niełatwo okiełznać te hormony....ciągle coś trzeba regulować, dopasowywać dawkę leku itp itd! Wczoraj natknęłam się na jakiś artykuł po którym wpadłam w histerię! Był tam opisany przypadek pacjentki z bardzo wysokim poziomiem prolaktyny (niestety wysokość nie była podana) i nieregularnymi miesiączkami. Po szczegółowych badaniach okazało się, że Pani miała gruczolaka przysadki mózgowej, kwalifikującego się tylko do operacji......podobno gruczolaki same produkują ten hormon. Wpadłam w panikę....bo u mnie po porodzie tez jeszcze nie do końca wyregulowy się miesiączki! Dzisiaj już się trochę uspokoiłam....doczytałam tez tutaj na forum, że (tak jak piszesz) często przy wysokim TSH jest podwyższona prolaktyna! Mam nadzieję, że kiedyś oswoję się z moim hashi i przestanę histerycznie reagować na każde wyniki badań.... Wielkie dzięki za informację. Pozdrowionka, Ania Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Prolaktyna 23.02.05, 18:39 Przy gruczolaku mialabys duzo wyzszy poziom prolaktyny. Tez podbne panikowanie kiedys przerabialam. Odpowiedz Link
no_sense Re: Prolaktyna 23.02.05, 22:27 Dziewczyny a czy moglybyscie rzucic okiem na moj wynik? PRL=1019 uIU/ml Normy:[127-637] Czy ten wynik jest niepokojący? Pamietam, kilka lat temu mialam przezroczysty wyciek z obu piersi. Wiecej sie to nie powtorzylo. Nikomu nie mowilam, bo sie wstydzilam. I czy jezeli testosteron jest w normie, to PRL moze powodowac np łojotok? Co sie bedzie dzialo z PRL po hormonach tarczycy? Odpowiedz Link
anikwaw Re: Prolaktyna 25.02.05, 11:27 Wiesz...ja to ciąglę raczkuję w tych hormonalnych tematach. Nie pomogę Ci. Dopiero od kilku miesięcy mam problem z Hashi. Zadaj może pytanko na ogólnym forum - nwpeno ktoś Ci poradzi. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
maja744 Re: Prolaktyna 25.02.05, 17:28 No sense, przeliczajac Twoj wynik prl na jednostki bardziej popularne (czyli ng - wynik trzeba podzielic przez 24), wychodzi mi ze masz 45ng. Za duzo. Dla starajacych sie o dziecko najlepszy wynik prl powinien miescic sie w granicach 10-15ng. Dla pozostalych wartosci labolatoryjne podaja norme do 25ng. A jak dlugie masz cykle? Moja prl zbijalam na wlasna reke Castangusem (ziolka z Herbapolu, bez recepty w aptece). Z 27ng spadala na 20ng, cykl z 33 na 28. Lykalam po 2 tabl dziennie (mimo iz waze ponizej 60kg). Jak zaczelam w nastepnym cyklu lykac tylko po 1 tabl, to znow prl podskoczyla mi na 27ng (( Zapytaj w aptece o Mostodynon - tez ziolko, ale mocniejsze od Castangusa. Jakie masz TSH? bo tsh i prl lubia isc w parze Odpowiedz Link
no_sense Re: Prolaktyna 26.02.05, 21:12 TSH=4,94 [0,27-4,2] estradiol=7 [norma w o.menopauzy od 10] O ile moze mi spasc PRL jak zaczne dostawac hormon tarczycy? Czy bede musiala dostawac cos jeszcze na obnizenie prl, jakies zioła? I czy to mozliwe, ze przez PRL mam wahania nastroju? Odpowiedz Link
maja744 Re: Prolaktyna 27.02.05, 15:44 Wydaje mi sie, ze wahania nastroju masz przez podwyzszone tsh, a nie prl. Po hormonie prl na pewno spadnie, ale ile? tego Ci chyba nikt nie powie dopoki sama nie sparwdzisz badaniem, mysle ze na poczatek do 10ng, potem w zaleznosci od dawki hormonu moze pojsc jeszcze w dol. Z hormonikiem mozesz lykac tez wspomniany castangus. Ginowie na prl daja bromegon, ale po nim dziewczyny dosyc zle sie czuja. Mysle, ze zanim siegniesz po bromek, powinnas psrawdzic jak prl zareaguje na hormon i castagnus (sprawdz po 6 tyg), a potem dzialac dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maja744 Re: Prolaktyna 27.02.05, 22:01 No sense, podsylam link, moze znajdziesz tam wiecej informacji o prolaktynie www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=16&s_id=1&ss_id=3 Odpowiedz Link
no_sense Re: Prolaktyna 27.02.05, 23:33 Myslisz, ze estradiol tez sie troche unormuje, ze zmieszcze sie chociaz w normie dla kobiet? Wybacz, ze Cie tak zameczam pytaniami ale nie wiem praktycznie nic na temat niedoczynnosci, dopiero niedawno odebralam wyniki. Odpowiedz Link
maja744 Re: Prolaktyna 28.02.05, 09:11 Twoja podwyzszona PRL chyba hamuje owulacje, wiec chyba dlatego E2 masz tak niski, jak w okresie menopauzy. Jak zbijesz prl, to E2 powinien wrocic do normy, tak mi sie wydaje - Twoj gin na pewno Ci cos poradzi. Skad jestes, do kogo chodzisz? Starasz sie o bobasa? Odpowiedz Link
no_sense Re: Prolaktyna 28.02.05, 12:40 Jestem z okolic Krakowa, wybieram sie do jakigos lekarza ze szpitala uniwersyteckiego. W przyszłości chciałabym mieć dziecko, boje sie, ze jezeli teraz nie zaczne sie leczyc nie bedzie to mozliwe. Oprocz tego wygladam nieciekawie [m.in opuchnieta twarz], no i ta depresja, problemy z koncentracja itd. Odpowiedz Link
maja744 Re: Prolaktyna 28.02.05, 14:55 No sense, zajrzyj na fora ponizej. Tam dziewczyny sa dobrze oblatane w hormonach i na pewno doradza Ci jakiegos sensownego ginekologa z Twoich okolic Pozdrawiam Niech nie przeraza Cie nazwa forum "nieplodnosc" )) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191 Odpowiedz Link