sagniecha 14.03.05, 14:40 co może oznaczać,że mam podwyższone TPO około 1000 lU/ml. Jeżeli T4 i T3 i TSH mam w normie. Prolaktyne takze. NIe jestem w ciąży i mam 20 lat. Inne badania kontrolne tez są w normie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mongra Re: TPO???? 14.03.05, 20:35 Witaj, może to oznaczać, że właśnie coś się zaczyna - pojawiły się przeciwciała, ale jeszcze nie wyrządziły większych szkód i jeszcze tarczyca pracuje normalnie, a przysadka nie musi jej jeszcze stymulować. Na Twoim miejscu dla spokoju ducha zwizytowałabym endo. pozdr, Mongra Odpowiedz Link
maja744 Re: TPO???? 14.03.05, 20:41 sprawdz sobie jeszcze tarczyce na usg, czasami dobry ultrasonografista moze od razu Ci powiedziec, ze to tarczyca np z hashi (tak bylo u mnie, "ciemna" na obrazie) p/c TG tez badalas? Odpowiedz Link
sagniecha Re: TPO???? 14.03.05, 21:14 wyszło mi poważne zapalenie tarczycy... endo mowił,ze wola z tego nie bedzie tylko zanik tarczycy....co mam robic??????? Odpowiedz Link
aada1 Re: TPO???? 15.03.05, 11:27 Witaj Czy oprócz wysokiego TPO masz jakieś dodatkowe objawy? Hash to przewlekły stan zapalny tarczycy, nic z tym nie możesz zrobić. Z czasem tarczyca przemienia się w tkankę włóknisto-limfatyczną i nie będzie w stanie produkować hormonów. Wtedy będziesz musiała je łykać codziennie. Nie martw się głowa do góry... To nie jest takie straszne! Pozdrawiam Ada Odpowiedz Link
bzubza Re: TPO???? 12.04.05, 18:07 Dziewczyny mam podwyższone TPO o 10 razy, TSH=1,6 (0,5 -4,2) , FT4=14(N: 8- 20). Co mam robić? PS. Od roku próbuję zajść w ciążę i nic. W piatek mamBAC tarczycy. Dzieki za info. Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: TPO???? 12.04.05, 20:48 Czesc Bzubza TPO moga spadac po selenie (dawka 200 mcg dziennie przyjmowana stale rowniez gdybys zaszla w ciaze). Juz po 3 miesiacach powinien byc efekt. Prolaktyne tez masz ok? Czasami przy Hashimoto prolaktyna jest podwyzszona mimo leczenia tarczycy. Jesli chodzi o przeciwciala TPO to wg. dostepnej lit. medycznej (najswiezszej) nie powoduja one problemow z zajsciem czy donoszeniem ciazy. Niestety u niektorych kobiet, u ktorych wystepuja juz TPO, wystepuja tez inne przeciwciala. Niektore z nich moga przeciwdzialas zagniezdzeniu sie zarodka (np. przeciwciala przeciw endometrium, ktore wystepuja przy endometriozie) albo przyczyniac sie do poronien (np. przeciwciala antykardiolipidowe). U niektorych kobiet z podwyzszonym TPO wystepuje podwyzszona liczba komorek NK ("natural kilers"), a te tez moga uniemozliwiac zagniezdzenie zarodka. To bardzo trudny temat... immunologie bada sie zwykle jak juz wszystkie inne mozliwe przyczyny niezachodzenia w ciaze zostana wyeliminowane. pozdrawiam ula Odpowiedz Link
bzubza do to-ja-007 13.04.05, 20:51 dzięki za odpowiedź!! tak, mam podniesione PRL, wynosi u mnie 39,17 (0 - 29,9), są to wyniki z listopada, a nowe wyniki będę miała lada dzień Czy możesz mi napisać jak się bada przeciwciała te o ktorych piszesz (tj. z krwi, ...). Dzieki za info!! Odpowiedz Link
nefretete8 Re: do to-ja-007 13.04.05, 21:02 Tak Anti TPO i Anti TG robi się normalnie z krwi Odpowiedz Link