Dodaj do ulubionych

Wyniki badania TSH

19.08.05, 15:01
Obserwuj wątek
    • ibellka Re: Wyniki badania TSH 19.08.05, 15:09
      Witajcie!!!

Mam pytanie odebrałam dziś wyniki TSH 0,20 ( niedoczynność Tarczycy -
      Hashimoto) czy ja czasami nie mam nadczynności Biorę eutyrox 100 a wizyta
      dopiero za 3 miesiące teraz oczywiście badania robiłam z ciekawości. Co zrobić
      a może jest wszystko w porządku smile Pozdrawiam ibellka
    • ibellka Re: Wyniki badania TSH 19.08.05, 18:55
      I jeszcze chce zapytać czy ma znaczenie czy euthyrox biorę przed badaniem tz
      odrazu po obudzeniu a za jakąś godzinkę robie badanie TSH ?
      • bebet7 Re: Wyniki badania TSH 22.08.05, 11:28
        Według ,mnie nie ma znaczenia że bierzesz Eutyrox przed badaniem to nie jest
        lek który ma działanie natychmiastowe,on sie kumuluje w organizmie,natomiast co
        do twojego wyniku nie wydaje mi sie aby to już była niedoczynność miałam
        podobnie i zmniejszono mi dawkę ,bo niebezpieczeństwo przejścia w nadczynność
        istnieje.Ja na Twoim miejscu nie czekała bym z wizytą u lekarza poszłabym
        zaraz.
        • pakawsm Re: Wyniki badania TSH 22.08.05, 13:04
          Lekarze jednak każą nie brać euthyroxu przed badanie hormonów tarzycy. W takim
          razie musi mieć to jednak jakiś wpływ na wynik.
          Paula
          • puma1 Re: Wyniki badania TSH 26.08.05, 11:00
            Wczoraj byłam u swojej endo,twierdzi że nie zażycie tabletki przed badaniem TSH
            nie ma znaczenia ponieważ 1 tabletka eutyroxu kumuluje sie w organiżmie na 7
            dni,więc przy codziennym braniu przez okres kilku lat nie wzięcie jej przed
            badaniem nie ma większego wpływu na wynik.Tyle usłyszałam więc przekazuje.
        • to-ja-007 ibellka 01.09.05, 18:56
          Powtorz badanie tsh ale na czczo.

• to-ja-007 Re: Wyniki badania TSH 29.08.05, 15:51
      Puma
      Twoja lekarka nie ma niestety racji.
      Ja raz zrobilam badanie po wzieciu tabletki - wyszla mi spora nadczynnosc a
      przerazony lekarz kazal natychmiast zmniejszyc dawke. Nie mialam zadnych
      objawowo nadczynnosci wiec mnie to wszystko zaskoczylo.
      Jak 2 miesiace potem zrobilam badania - ale juz bez tabletki to mialam tsh pow.
      6.
      Dlatego raczej niemozliwe zebym wczesniej miala naprawde nadczynnosc. Za to
      przez to ze lekarz mnie nie uprzedzil ze nalezy robic badanie bez tabletki -
      meczylam sie 2 miesiace z objawami niedoczynnosci ..........

• bebet7 Re: Wyniki badania TSH 01.09.05, 11:00
        Boże 007 ,dwa miesiace kazal Ci sie męczyć bez tabletek aż weszłaś na pułkap 6 TSH ,wiesz nie jestem lekarzem,ale napewno poszłabym skonfrontować to z innym.A tak na babski rozum lecząć sie ponad 3 lata przecież badania powtarzam co trzy miesiace nie po to aby stwierdzić czy wogóle mam Hashi tylko czy dawka leku jest odpowiednio dobrana i czy TSH jest w granicach normy .Mnie moja endo leczy od początku mojej choroby od roku mam wynik w granicach 1,5-2,5 ,raz zdarzyło mi sie zejść na 0.2 i brałam zamiast 1 tabletki 100 mg Eutyroxu ,1,5 tabletki 50 mg Eutyroxu.Nie chodzi mi oto aby sie tu wykłócac ,ale moze macie jakieś linki do informacji stwierdzajacej o niebraniu tabletki w dniu badania,jestem poprostu ciekawa.Bo póki co mamy słowa jednego endo przeciw innemu endo i nic z tego nie wynika,nawet nasze doswiadczenia sa inne.Pozzdrawiam
        • iwotlen Re: Wyniki badania TSH 01.09.05, 11:48
          Przez 4 lata - zgodnie z info od prowadzacego mnie wowczas endo - pobranie krwi
          po eutyroxie - wyniki TSH 1,5 do 2 - samopoczucie jak w niedoczynnosci -
          beznadziejne. Dopiero na poczatku tego roku dowiedzialam sie z forum, ze badanie
          powinno byc "na czysto" - wynik TSH ponad 6. Przez ostatnie pol roku walczylam z
          ustawienim TSH wreszcie dobry wynik - 1 - a i samopoczucie znacznie lepsze, ale
          badania robie zawsze bez tabletki. Co do lekarzy to czytajac posty chyba juz
          wiesz ze wiekszosc z nas ma problem ze znalezieniem takiego ktory bylby dobry.
          Ja podczas poszukiwan tylko w tym roku bylam u 4 nowych - sytuacja jest
          tragiczna. Niestety do lekarzy nie mozna miec zaufania tak do konca, dlatego
          doksztalcam sie w internecie. Reasumujac z moich doswiadczen ewidentnie wynika
          ze badania lepiej robic bez tabletki. Pozdr. IWO
        • to-ja-007 Re: Wyniki badania TSH 01.09.05, 18:51
          > Boże 007 ,dwa miesiace kazal Ci sie męczyć bez tabletek aż weszłaś
          > na pułkap 6 TSH ,wiesz nie jestem lekarzem,ale napewno poszłabym
          >skonfrontować to z innym.

Nie wiem gdzie przeczytalas ze ktos mi sie kazal meczyc bez tabletek.
          Ja nic takiego nie napisalam. Napisalam ze lekarz kazal mi zmniejszyc dawke.

A watek dotyczy samego badania "przed" czy "po" tabletce - dlatego napisalam w
          kolejnym zdaniu ze "badanie zrobilam bez tabletki". Oczywiscie tabletke wzielam
          po badaniu.

> Bo póki co mamy słowa jednego endo przeciw innemu endo i nic z tego
          > ie wynika,nawet nasze doswiadczenia sa inne.Pozdrawiam

Obawiam sie ze nic wiecej nie bedziesz miala. Mozesz co najwyzej zrobic
          "glosowanie" ale wyjdzie ze wiekszosc na forum miala przykazane przez endo robic
          badanie na czczo.

• piotrek2810waw Re: Wyniki badania TSH 01.09.05, 12:46
      byłem u 3 i kazdy mnie informował zeby nie brac przed badaniem za to nieliczni
      mowili np. o tym zeby nie brac zadny innych lekow przez 4-6h po wzieciu hormonu
      bo moga byc w nich sladowe ilosci jodu co wytraca hormon ze krwi. Czyli z
      witaminkami trzeba poczekac te kilka godzin...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka