02.09.05, 19:01
Bardzo proszę o pomoc. Od roku leczyłam się na rzs(reumatoidalne zapalenie
stawów, chodziłam również do psychiatry który stwierdził, że to depresja z
powodu wejścia w okres przekwitania. A ja poprostu nie miałam siły żyć.
Ciśnienie 80/50, temperatura w granicy 34,5 do 35,2. Wiecznie zimno, na plaży
we władysławowie dzieci się kąpały a ja w spodniach, skarpetach frotowych ,
golf + polar. Włosy jak siano, wszysytkie stawy popuchnięte, nawisy nad
oczami, twarz jak szczur, a cała o 10 kg za dużo. Wiecznie śpiuąca lub
wrzeszcząca. A w pracy zdarzało mi się nawet zasnąć przy kompie. Potworność.
A do tego dom i 4 dzieci, dobrze że najstarsza już na 4 roku studiów a reszta
18-14 lat. W poniedziałek 22 byłam u swojego reumaytologa, która prtzed
urlopem ( moim zleciła mi zrobić różne badania, i jak zobaczyła wynik TSH to
tylko krzyknęła rany boskie. Ja cała się rozczęsłam. Głowa latała mi jakbym
miała parkinsona, a ona natychmiast wezwała endo. Mój wynik TSH to 199,8 .
Endo powiedziała, że jeszcze w życiu czegoś takiego nie widziała. Przepisała
mi Eutyrox tabletki i rozpiskę dawkowania od 25 do 175 mg. W poniedziałek
idę ponownie do endo, mam mieć już wyniki T3 i T4. Powiedzcie, czy z tym
hasi da się żyć?? czy będzie mi choć trochę lepiej. mam 45 lat i wydaje mi
się że świat się zawalił. Mąż i dzieci pocieszają ale jak będzie??? pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: hashimoto 02.09.05, 19:14
      Mój Boże bardzo mi przykro rzeczywiście fatalnie musisz się czuć.Wiesz z tym
      się żyć da tylko zanim Ci się to unormuje niestety minie pare miesięcy,wydaje
      mi się że powinnaś się dobrze też doedukować odnośnie swoich chorób bo troszke
      dziwne że kiedy masz rzs lekarz nie myśli o innych problemach z autoimmunologi
      tak na moje"oko"winnaś zrobić przeciwciałą Anti TG i Anti TPO,podstawową
      morfologię ,mocz,proteinogram też by nie zaszkodził,usg tarczcy i przeciwciała
      przeciwjądrowe ANA I ENA[aby zobaczyć czy coś innnego sie nie pojawia]brać
      selen +e ,olej z rekina ale bez dodatków iskial albo ecomer,preparaty magnezu i
      wapnia[Dolomit]i poczekac pare miesięcy a za 3-4tyg spr ponownie TSH,jeśli
      chodzi o rzs nie wiem w jakim masz stadium chorobe dobrzejest brac czarnuszkę
      siewną ,kozieradkę .Nie chcę Cię martwić ale powinnaś zafundować[zwłaszcza
      córom]badania hormonów tarczcy z uwzglednieniem przeciwciał i conajmniej test
      na latex[reumatoid factor]oraz odczyn waalery rose +morfologia i mocz lepiej
      dmuchać na zimne
      • katerina24 Re: hashimoto 02.09.05, 19:16
        HASHIMOTO generalnie rozwija i poddaje się leczeniu u każdego
        inaczej ,zobaczymy jak to u Ciebie po miesiącu bedzie jak by co to dziewczyny
        napewno pomoga jestem ciekawa czy stosujesz hormonalną terapię zastępczą napisz
        ciut więcej ,pozdrawiam Kasia
    • balina0 Re: hashimoto 02.09.05, 19:35
      dziękuję bardzo za odpowiedzi, co do moich dziewczyn to tak samo pomyślałam, że
      należy je zbadać zwłaszcza TSH. USG mam na 04. października a na scyntografię
      (?) badanie tarczycy z jodem za 2 miesiące. Pani Endo powoiedziała, że jak będę
      miała wyniki T3 i T4 to dalej skoryguje dawkę,m i może się okazać że rzs u mnie
      nie występuje bo odczyn WL był ujemny. OB mam 55, ogólną morfologię z małymi
      odchyleniami w dół. Za to b mało wapnia, magnezu i potasu. Bardzo
      pocieszyłyście mnie że będzie lepiej, bo aż mi wstyd przed rodziną że taka
      jestem do d... Najbardziej bym chciała poprawić swoje ogólne samopoczucie,
      spojrzeć bardziej optymistycznie naświat. jak czytam te wszystkie posty, to z
      jednej strony aż chce się żyć, a z drugiej strony to jestem przerażona tymi
      wszystkimi naukowymi określeniami, o których na dzień dzisiejszy nie mam
      pojęcia. Ale lubię się uczyć, a chyba ta choroba wymaga aby być conajmniej tak
      mądrym jak zwykły lekarz. Acha , mam jeszcze jedno pytanie, czy taka gula w
      gardle to też może być objaw hasi??
      A poza tym bvardzo się cieszę, że znalazłam tą stronę, już nie czuję się tak
      odizolowana i sama z tym co się ze mną dzieję. Dzięki wszystki hasi!!!
      • katerina24 Re: hashimoto 02.09.05, 20:19
        zamiast T4 i T3 powinnaś zrobić ft4 i ft 3 radzę z serca bo t3 i t4 są
        powiązane z jeszcze inna regulacją organizmu a ft 3 i ft4 to tak zwane wolne
        hormony tarczycy które właśnie służa dokładnej diagnozie w efektywności pracy
        tarczycy i pozwalają ustalic co i jak ts etc nie są tak dokładne tez się je
        robi jak podejrzewa się jeszcze inne problemy pacjent nie poddaje się
        leczeniu "tradycyjnemu"
      • katerina24 Re: hashimoto 02.09.05, 20:54
        Nie chcę Cię martwić ale z rzsem to skomplikowana sprawa jest pewien procent
        ludzi który ma ujemne oba wskazniki reumatoidalne a mimo tego rzs ma.Aby tak
        naprawde wykluczyć rzs trzeba zrobić prześwietlenie małych stawów rąk i nóg
        gdyż rzs atakuje je najczęściej [małe nadżerki w kościach stępu i rąk etc]
        dlatego w Twoim przypadku takowe badanie powinno być czyli projekcja rąk i nóg
        [rtg]rąk wraz z nadgarstkami,napewno dobrze byłoby zrobić latez[RF]oraz
        przeciwciała przeciwko cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi który pozwala na
        97%ustalić rzs zanim np wystapią dalsze objawy kliniczne--takie badanie
        wykonuje się w poradni chorób tkanki łącznej lubprywatnie w laboratoriach
        DIAGNOSTYKI.
        Nic dziwnego że pierwiastki mineralne masz tak obnizone wszak steruje nimi miss
        tarczyca a jak ona niespełnia swoich funkcji to wszystko leci na łeb i szyję --
        to się powinno stopniowo wyrównać pozytywnie.
        Rodzina napewno zrozumie Twoje problemy więc nie czuj się winna że jesteś taka
        Ciapowata---to trochę trudniej zmienić bo mimo prawidłowych wyników ,mozesz
        psychiczne doły łapać ale jak poczytasz lepiej forum winnaś sobie radzić z
        tym .pozdrawiam
    • balina0 Re: hashimoto 02.09.05, 19:41
      acha, nie stosuję hormonalnej kuracji zastępczej, na razoie wszystko u mnie ok,
      przynajmniej z tym. Niue mam uderzeń gorąca - ale za to zimna!!. Damskie sprawy
      też regularnie tylko za długie okresy. Mam problemy z suchością , ale jak
      miałam 28 lat to miałam raka szyjki (bez nacieków i leczona operacyjnie +
      cytostatyki bez naświetlań) i jestem po operacji jej wycięcia z zachowaniem
      reszty ( dwie póżniejsze ciąże rozwiązane cesarskim cięciem).
      Wydawała mi się, że już tyle w życiu przeszłam, że nic mnie nie zadziwi, a
      jednak myliłam się - hasi dało mi radę.
      • katerina24 Re: hashimoto 02.09.05, 20:08
        Można stosować żele dopochwowe z estrogenami tak przy okazji jak będziesz u
        lekarki poproś ją o to ,zwiekszona suchoś narządów płciowych prowadzi do
        rozamitych zakażeń grzybami z rodzaju canida etc na własna rękę możesz stosować
        Vagical lub Lactowaginal[bakterie kwasy mlekowego],jak byś miała problemyz
        objawami menopauzy bardzo dobrze radzi sobie ziele zwane pluskwicą---co lepsi
        gin też polecają,dzieciaki powinnas przebadań na mur beton
    • piotrek2810waw Re: hashimoto 02.09.05, 19:43
      Jesli to pierwszy wynik to moze sie tak zdazyc ja miłem 85 ale juz po terapi
      hormonalnej(wywołałem panike na tym forumwink jak rozmawiałem dzisiaj na pobraniu
      krwi z babeczka przy wydrukach najwiekszy jaki widziła był ponad 300. Dlaczego
      twoja lekarz pierwszego kontaktu nie dała ci odrazu skierowania na badanie TSH
      jak miałas te objawy!?! Wiem jedno ,ze kobiety po 40 powinny miec obowiazkowe
      takie badania dlatego dziwie sie ze tak pozno zareagowali -mozna sie wykonczyc.
      NIEDOCZYNNOSC NIE BOLI I SIE NA NIA NIE UMIERA(w skrajnych przypadkach moze byc
      przełom tarczycowy ale to sa raczej legedy). Głowa do gory teraz powinnas sie z
      kazdym dniem czyc lepiej- postudiuj te forum mozna sie dowiedziec wielu rzeczy
      ja sam tez niedawno mialem zdjagnozowane hasi, ale troche pokpiłem sprawe i nie
      chodizłem systematycznie do endo. i stad ten przyrost u mnie. Trzeba sie
      systematycznie badac!
      Pozdrawiam
      Piotr
    • begina Re: hashimoto 03.09.05, 22:50
      Witaj balina0
      Jestem w podobnej sytuacji . Próbowano mnie leczyć na serce i nerwicę i ciągle
      mi powtarzano , że to na pewno okes przejściowy???. Dopiero jak uparłam się aby
      zrobić USG to wyszło : m.in. guzki a najbardziej przeszkadza mi cieśń. Ciągle
      czuje "gulę" w gardle, trudności w przełykaniu. W nocy często muszę wstać bo mi
      to "coś" przeszkadza.A o hasi dowiedziałam się jak wyszły przeciwciała anty
      TPO i po zrobieniu biopsji. Leków nie moge brać , mialam straszne
      zawirowania. 31.08 robiłam kolejna biopsje kontrolna i czekam na wynik a potem
      do endo . Zobaczymy jaki wynik i jaka bedzie decyzja lekarza co dalej.
      Pozdrawaim
      • lu74 Re: hashimoto 05.09.05, 00:43
        Witaj!
        Na prawde wspolczuje bo trudno mi wyobrazic sobie jak zle musisz sie czuc ale
        najwazniejsze, ze wreszcie ktos postawil wlasciwa diagnoze. Na pewno poczujesz
        sie lepiej ale musisz uzbroic sie w cierpliwosc. Wyglada na to, ze w Twoim
        organizmie od dawna byl deficyt hormonow tarczycy totez powrot do formy moze
        zajac Ci miesiace - czasami trwa to tak dlugo jak dlugo pozostawalo sie w
        niedoczynnosci.
        Medyczna terminologia sie nie przejmuj - po prostu obserwuj swoje samopoczucie
        oraz zbieraj wyniki badan hormonow tarczycowych tak abys mogla stwierdzic przy
        jakim poziomie hormonow czujesz sie najlepiej. Ale to jak wejdziesz juz w
        zakres normy. Teraz musisz powolutku zbic TSH.
        Badz dobrej mysli - zobaczysz niebawem poczujesz dobroczynne dzialanie leku.
        Pozdrawiam, Lu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka