Dodaj do ulubionych

sprzeczne wyniki

26.10.05, 22:23
Brałam we wrześniu sterydy. Schudłam przez miesiąc 8 kg. W połowie tego bardzo
dobrego okresu miałam robione badania tarczycy.
Co sprawiło, że czułam się tak świetnie jak nigdy od nastu lat?
Minęło po zaprzestaniu brania medrolu 8 mg.

Podaję wyniki, wg mnie sprzeczne ze sobą:

TSH 0,185 uIU/ml norma ( 0,27 - 4,2 )

FT3 2,42 pg/ml norma ( 2,57 - 4,43 )

FT4 1,57 ng/dl norma ( 0,93 - 1,71 )

Lekarka uznała, że w hashi interesuje nas tylko FT4 i pozostawiła dawkę 87,5
letroksu.
Ja od października nie biorę już sterydu i niestety wraca stare samopoczucie,
a także dziwnie boli w szyi, tak jakby migdały, których od 40 lat nie mam.
Na hashi choruję od ok. 18 lat. Stwierdzona 2 lata temu. Zniszczony miąż w
ok.2/3 objętości tarczycy, chociaż nikt nie wie jaka była kiedyś, można tylko
przypuszczać, że w normie.
Myślę, że miałam w tym wrześniowym czasie przewspaniały stosunek FT3 do FT4.
To pewnie to wpłynęło na moje samopoczucie. Zwykle przy mojej normie tzn.
ustawieniu dobrym TSH i T4, T3 mam bardzo bliziutko dolnej granicy normy.
Proszę przeanalizujcie moje wyniki.
Ach jak pięknie było w drugiej połowie września. Energia mi wróciła, zaczęłam
porządkować dokumenty i wiedziałam o co mi chodzi smile, myśleć, na nowo
zaczynałam żyć ( pomimo branej chemii).
Wszystko to sprawiło, że przypomniało mi się jak może być, że to nie starość,
że trzeba tylko wszystko dobrze poustawiać w organizmie.
Eh, ta moja naiwność niepoprawna.
Iga
Obserwuj wątek
    • igacz Re: sprzeczne wyniki 27.10.05, 10:52
      Przyszło mi do głowy, że może dla mojego samopoczucia, tak jak dla hashi,
      najważniejsze jest FT4.
      Zawsze lekarka zlecała mi badanie TSH i wg niego regulowała mi letrox.
      Ft4 miałam robione podczas kolejnych pobytów w szpitalach. Wróciłam teraz do
      tych wyników i zauważyłam, że Ft4 nigdy nie było blisko górnej granicy, tylko
      raczej dolnej.
      Wyniki badań, które przedstawiłam wyżej, lekarka podawała mi telefonicznie. Jak
      będę u niej w listopadzie, to spróbuję pociągnąć to co powiedziała przez
      telefon, że dla hashi ważne jest FT4. Zapytam, czy w takim razie, skoro czuje
      się źle przy uregulowanym poziomie TSH, to może byłaby skłonna regulować mi
      letrox na podstawie badania FT4. Wyraźnie widać, że dawka letroksu podnosi mi
      tylko FT4, a FT3 wcale nie rośnie, a nawet spadło poniżej czyli co mi grozi? TSH
      jak widać też spadło, ale przecież nas przy hashi interesuje FT4.
      Wnioskuję, że nie ma dla mnie różnicy, że przysadka wysyła mi za mało sterownika
      TSH, nie wpływa to na moje samopoczucie, natomiast to że FT4 jest wysokie,
      bardzo wpływa. Jeżeli lekarka dalej ze względu na jakieś większe bezpieczeństwo
      będzie regulować mi dawki letroksu po staremu, czyli wg TSH, to ja będę sobie
      robić wynik FT4 i sama sobie będę dawkowała letrox.
      Wszystko może ulec zmianie w moim myśleniu i dedukowaniu jak sprawdę kortyzol,
      ale narazie jeszcze się wyczyszczam, żeby ustabilizować moje hormony nadnerczy.
      Pozdrawiam.
      Iga
      • to-ja-007 Re: sprzeczne wyniki 28.10.05, 16:58
        Jesli mialas niskie fT4 to mialas tez najprawdopodobniej niskie fT3.

Na forum pisaly wczesniej rozne osoby, ze najlepiej sie czuja jak tsh jest
        blisko dolnej granicy normy. Ja tez tam mam.

pozdrawiam
        ula

• igacz Re: sprzeczne wyniki 28.10.05, 13:34
      Może jednak ktoś na moje wyniki zerknie...smile ?
      • iskial Re: sprzeczne wyniki 28.10.05, 14:17
        Witam nie jestem ekspertem tez jestem nowa w temacie ale czytając posty
        stwierdziłam że najbardziej się liczy ft3 to od niego zalezy w dużej mierze
        samopoczucie ja sobie musze zbadac kortyzol bo z tego co czytam on też moze miec
        wpływ na samopoczucie. Piszesz że bierzesz chemię może to ma wpływ na twoje
        samopoczucie pozdrowionka Amazonka
    • to-ja-007 Re: sprzeczne wyniki 28.10.05, 16:51

W trakcie brania sterydow albo jesli normalnie ma sie duzo kortyzolu - zwalnia
      przemiana T4 w T3 dlatego niskie fT3. Po prostu przy sterydach to normalne.
      Generalnie niskie fT3 oznacza tycie. Dlatego przyznam sie ze nie wiem dlaczego
      wtedy schudlas. Jednak czytalam na innym forum ze tak sie zdarza, zwykle w
      czasie brania sterydow sie tyje ale zdarzaja sie tez osoby ktore chudna.
      Nie wiem czy to zalezy od rodzaju sterydu albo od jeszcze innych czynnikow
      ........?

Jesli chodzi o Hashi to wtrakcie brania sterydow przeciwciala spadaja.
      Czasami na obnizenie przeciwcial daje sie tez leki stosowane jako chemioterapia,
      wiec jesli akurat mialas taka chemie - to moglo spowodowac dodatkowy spadek
      przeciwcial. Obnizanie nastepuje tylko w czasie brania tych lekow. Niestety po
      zaprzestaniu brania lekow wraca sie do "sytuacji wyjsciowej" czyli przeciwciala
      znowu rosna.

• igacz Re: sprzeczne wyniki 28.10.05, 22:16
        Dziękuję, że zainteresowałyście się i zechciałyście pomóc.
        Sama analizuję te wyniki i mam skrajne myśli.
        Jak odstawiłam sterydy, to 20 października, czyli jak prawie tydzień nie brałam
        nic sterydu ( medrol ), a wcześniej schodziłam z 8 mg medrolu przez dwa tygodnie
        zmniejszajac powoli, zrobiłam wyniki.
        Zbadałam TSH i Ft3. Szkoda, że zachytrzyłam pieniędzy i dla większej wiedzy nie
        zrobiłam też Ft4. Zaznaczam, że już czułam się źle i tyłam bardzo mocno i szybko.
        Oto wyniki:

TSH 0,11uUl/ml norma ( 0,25 - 5,00 )

Ft3 4,99pmol/l norma ( 4,00 - 8,30 )

Bardzo szkoda, że nie zrobiłam Ft4, ale zasugerowałam się, że chudnie się przy
        Ft3 i dlatego zlekceważyłam wynik drugiego hormonu.
        Jak widać moje TSH z rozpędu zmierza dalej w nadczynność, a Ft3 rośnie i mieści
        się już w normie, a ja sto razy gorzej się czuję niż wtedy gdy Ft3 było poniżej
        normy.
        Przypuszczam, że zmalało mi Ft4 i dlatego jest tak jak jest. W najbliższym
        czasie zrobię badanie samego Ft4, reszta zostanie w domyśle, że jest taka jak 20
        października, albo gorsza.
        Ja nie tylko tyję ale też obrzękam. Jak przycisnę łydkę palcem, to zostaje
        głęboooka dziura. Nie jest to gromadzona woda. To jest albo tkanka łączna, albo
        tłuszcz.
        Nie widzę wpływu na te zmiany branej chemii ( treksan raz w tygodniu 10mg ).
        Brałam ją i dalej biorę, ona robi swoje spustoszenie ale inne.

Ja już zobaczyłam, że może być inaczej i będę dociekać i szukać, aż znajdę.
        Bardzo się cieszę, że ktoś jeszcze poświęca swoj czas i stara się mi pomóc.
        Mogę tylko żałować, że osoby na forum nie zlecają przy okazji odpowiednich badań.
        Skupiam Waszą uwagę na sobie, a może się okazać, że moja tarczyca spokojnie
        sobie zanika, a mam np. tzw. eozynofilię przy której najskuteczniejszy i jedyny
        jest steryd. Dlatego pisałam, że mam skrajne myśli.
        Zdarzyło mi się powiedzieć jednemu lekarzowi, że wygląda na to że : "pacjencie
        lecz się sam".
        Tyć, tyłam już dawno, powoli, coraz bardziej, ale obrzęki pojawiły się ponad
        prawie dwa lata temu i zniknęły na miesiąc wrzesień tego roku, aby za chwilkę
        wrócić. Lekarze mówią, że nie wiedzą dlaczego, jeden zwala na drugiego
        specjalistę. Byłam już dwa razy w szpitalu. Wszyscy wiedzą, że to nie jest
        dobrze, ale nie znają przyczyny. Nikomu jeszcze nie podpowiedziałam tej
        eozynofilii, rzadko sie zdarza ta choroba.
        Na dzień dzisiejszy troje specjalistów wysyła mnie na rentę, a przecież mogliby
        zwyczajnie zawzięcie szukać, a ja wtedy będę trochę zdrowsza i jeszcze popracuję.
        Pozdrawiam.
        Iga
        p.s.
        Prosiłam To-ja-007 w jakimś liście, czy mogę do Ciebie napisać na priv?
        • to-ja-007 Re: sprzeczne wyniki 29.10.05, 18:13
          Jasne ze mozesz pisac na priva.

Obrzeki moga byc spowodowane roznymi czynnikami. Np. ja miewam w niedoczynnosci
          bo wtedy mam problemy z hormonami zenskimi a np. nadmiar estrogenu powoduje
          obrzeki (ale to glownie gromadzenie wody).
          Wiem ze obrzeki to dosc powszechny skutek uboczny niektorych sterydow.
          Poza tym problemy z nerkami czy niewydolnosc krazenia tez moga powodowac obrzeki.

Na forum byla jedna forumka, ktora pisala ze ma obrzeki przez Hashimoto...

Od kiedy bierzesz treksan? Mozesz odpowiedziec juz na priva.

pozdrawiam
          ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka