Dodaj do ulubionych

co określa aTG

19.01.06, 22:32
Witajcie
Moje pójście do endo znów się pewnie opóźni. Wyniki aTG będą dopiero na
poniedziałek (wtedy będę na nartkach)
Mam nadzieję że do tego czasu nic w zakresie tarczycy nie będzie się dziać.
Prawda?

Dziś odebrałam pozostałe wyniki
TPO - tak jak było 169
FT3 i FT4 w normie i TSH 2,15

Przypomnę, że sama (z Waszą pomocąwink) postawiłam sobie diagnozę Morbus
hashimoto
30.01 endo mi rozjaśni i może definitywnie rozwieje moje wątpliwości.

Czy uważacie że na podst. ww. wyników mogę być spokojna iz nie mam
niedoczynności????
Co określa aTG?? Może mieć wpływ na obraz ostatecznej diagnozy???

Dzięki za wszelkie info.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: co określa aTG 20.01.06, 00:26
      aTG = anty TG = przeciwciala przeciwko thyreoglobulinie
      Thyreoglobulina jest bialkiem produkowanym przez komorki tarczycy.
      Te przeciwciala tez czesto sa pozytywne u Hashi tak jak i TPO.
      To, ze twoje wyniki sa w normie to nie swiadczy o niczym. Najlepiej jeslibys
      mogla napisac wszystkie aktualne wyniki razem z normami.
      Pozdrawiam Rosteda
      • anoda34 Re: co określa aTG 20.01.06, 09:51
        ale jesteś milutka rostedacrying(

jak to?? To że moje wyniki są w normie to o niczym nie świadczy?????
        a co mam Ci jeszcze napisać??? Ilość Co2 we krwi?? Nie bardzo rozumiem...
        • rosteda Re: co określa aTG 20.01.06, 11:33
          Chyba mnie nie zrozumialas. Moze napisalam do Ciebie nie jasno. Przepraszam.
          Zeby miec calosc obrazu czy Twoje wyniki sa dobre, czy zle to dobrze jest je
          tutaj napisac wszystkie razem i lacznie z normami ( kazde laboratorium ma swoje
          wlasne normy i sam wynik bez norm nic nie mowi). Czasami wyniki znajduja sie
          jeszcze w normie, ale na tej dolnej granicy normy i wtedy ocenia sie nie jeden
          wynik, tylko wszystkie razem lacznie wraz z wystepujacymi objawami.
          Pozdrawiam Cie serdecznie Rosteda
    • obalek Re: co określa aTG 20.01.06, 12:02
      Nie bardzo rozumiem co z tym aTG? Mam anty TPO ponad 1000. Nie miałam robionego
      aTG. Czy w moim przypadku, gdy już wiem na 100%, że to Hashi, trzeba robić to
      aTG? O czym ono świadczy? Czy coś może wnieść do leczenia? Pozdrawiam
      wszystkich.
      • rosteda Re: co określa aTG 20.01.06, 14:14
        Sa osoby, ktore maja tylko pozytywne (wysoki poziom) przeciwciala aTPO, inne
        maja tylko pozytywne aTg, a jeszcze inne maja wysokie przeciwciala aTPO i aTg.
        Jesli wystepuje ktorys z tych wariantow i przeciwciala sa wysokie to wskazuje to
        na chorobe Hashimoto. Teraz ja Ciebie troche nie rozumie. Przeczytalam przed
        chwila wszystkie twoje posty bardzo dokladnie i raz piszesz, ze masz
        przeciwciala 169, w ostatnim postcie piszesz, ze masz ich 1000, przy Ft3 iFt4
        piszesz w normie, ale nigdzie nie napisalas wszystkich wynikow razem dokladnie i
        z zakresami norm.
        Przeczytaj sobie post z dnia dzisiejszego zatytulowanego "Jak czesto zmieniacie
        dawke" , to moze bedzie dla Ciebie jasniejsze o co mi chodzi. Wazne tez jest od
        jak dawna bierzesz hormony i w jakiej aktualnej dawce.
        Sam rodzaj przeciwcial nie ma wplywu na leczenie.
        Pozdrawiam Rosteda
        • rosteda Re: co określa aTG 20.01.06, 14:19
          Przepraszam, teraz ja pokrecilam, odpowiadalam do Anody a pytanie o aTg bylo od
          Obalek i te wysokie przeciwciala 1000 myslalam ze sa od Anody.
          Przepraszam Rosteda.
          • anoda34 Re: co określa aTG 20.01.06, 15:59
            rosteda...moje TPO to 169 (nic się nie zmieniły)
            A nak nawiasem....to pytałąm tylko o aTG bo wszsystkie inne (poza TPO) mam w
            normie. Ale i tak dalej nie wiem, czy to w ogóle ma jakieś znaczenie skoro i
            tak wiem ze TPO jest 4x podwyższone. Obalek mówi że nie miała aTG np. wcale.
        • anoda34 Re: co określa aTG 20.01.06, 16:09
          No to jeszcze raz zreasumuję....
          Nie biorę jeszcze żadnych leków ani hormonw...nic (oprcz aspiryny jak sie
          przeziębięwink)
          Wszystkie wyniki (oprócz TPO=169) mam prawidłowe.
          Diagnozy nie postawił mi jeszcze lekarz ale zrobiłam to sama (na podstawie
          Waszych opinii i przeczytanych postów.
          No...to byłoby na razie tyle. Tak sobie jeszcze dedukuję, czy samo podwyższone
          TPO musi być wskazaniem do kuracji hormonalnej skoro FT3 FT4 i TSH są
          prawidłowe?>...hmmm
          Może jest tu jakiś mądry człek i pokieruje moim rozumowaniem???
          • aada1 Re: co określa aTG 20.01.06, 16:40
            Witaj anoda smile
            Twoje TPO wcale jeszcze nie jest tak wysokie , wiec spokojnie ...Jak to moj endo
            mowi aby miec Hashi to nalezy miec odpowiednie miano tych przeciwcial. Ja mam
            ponad 600...smile Natomiast tu na forum znajdziesz tez i takie osoby ktore maja 4ooo.
            Jesli reszta Twoich wynikow jest w normie czyli TSH , FT4, FT3 to znaczy, ze
            Twoja tarczyca dobrze pracuje a Ty nie potrzebujesz uzupelnienia syntetycznym
            hormonem. Nikt tez z lekarzy endokrynologow nie wprowadzi Ci leczenia
            hormonalnego jak masz dobre TSH.
            Jedynie co teraz mozesz zrobic to na przeciwciala mozesz brac selen. Co kilka
            miesiecy mozesz tez kontrolowac samo TSH.
            Anoda nie stawiaj sobie sama diagnozy...smile bo wyjda Ci glupoty. My tutaj na
            forum tez nie leczymy. Jesli masz jakies watpliwosci to musisz udac sie do lekarza.
            Czasami do pelnej diagnozy potwierdzajacej Hashi nalezy zrobic USG tarczycy i
            biopsje.
            Aha samo podwyzszone TPO nie jest wzkaznikiem do rozpoczecia kuracji hormonalnej.
            Ada
            • anoda34 Re: co określa aTG 20.01.06, 23:31
              stukrotne dzięki aduniu słonko...podniosłaś mnie trochę na duchu;*
              Do lekarza udam się po powrocie z gór. Dzięki nitce wiem nawet do kogowink

A selen to w jakiejś czystej postaci? Czy jest jakaś konkretna nazwa preparatu?
              • nitca Re: 22.01.06, 00:59
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=22511326&a=22511326

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=30524012&a=31585837
            • coucou5 Re: co określa aTG 01.02.06, 14:59
              Witam!
              Moje TSH jest w normie natomiast TPO ponad 1000.
              • coucou5 Re: co określa aTG 01.02.06, 15:00
                Dodam jeszcze, ze endo przepisal mi kuracje hormonalna Euthyroxem.
    • sakami Re: co określa aTG 23.01.06, 09:50
      Witam
      Czy ktoś z Was ma podwyższone tylko antyTG, a antyTPO w normie? Pytam , bo dziecku zrobiłam tylko anty-TPO i jest w normie. TSH i FT4 ma w górnych granicach normy i to oba, co wydało mi się dziwne, stąd te badania.

pozdrawiam Sakami
      • majajab Re: co określa aTG 23.01.06, 10:00
        Sakamija tak mam z przeciwciałami.
    • to-ja-007 Re: co określa aTG 23.01.06, 14:56
      aTG sa skierowane tylko przeciwko tarczycy i nie atakuja innych organow tak jak
      aTPO.
      Same przeciwciala jeszcze nic nie znacza. Nawet osoby zdrowe moga miec
      podwyzszone przeciwciala (tak czytalam).

Ja bym na Twoim miejscu od czasu do czasu zrobila tsh, zeby jak najwczesniej
      wykryc niedozcynnosc jak sie rozwinie.

To zupelnie naturalne ze na poczatku tylko tpo sa podwyzszone. Jak rozwinie sie
      niedoczynnosc - bo tarczyca juz bedzie zniszczona to pewnie dojda aTG. Tak
      przynajmniej u mnie bylo .....

pozdrawiam
      ula
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka