Dodaj do ulubionych

zerknijcie na moje wyniki

20.03.06, 16:03
Moje wyniki przed leczeniem:
TSH 4,57 /0,4-4,0/
FT 3 2,01 /1,5-4,01/
FT 4 1,35 /08-1,9/
a TG 546 /do 40/
a TPO 48,8 /do 35/

Od 8 tygodni przyjmuję Euthyrox 25, stopniowo dawkowany i faktycznie pełna
dawkę biorę od 5 tygodni.
Oto moje wyniki po tym leczeniu:

TSH 2,52 /0,4-4,0/
FT 3 2,60 /1,5-4,1/
FT 4 1,25 /0,8-1,9/
a TG 521 /do 40/
a TPO 48,4 /do 35/
Ferrytyna 27,4 /5-148/
Wit.B12 261 /193-982/

Co o nich sądzicie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 20.03.06, 18:36
      Witaj Witosza
      Nic nie napisalas, jak sie czujesz.
      Obliczylam Ci twoje wyniki w%
      Przed leczeniem:
      TSH - 112,7%
      fT3 - 19,2%
      fT4 - 50%
      Po leczeniu:
      TSH - 58%
      fT3 - 42,1%
      fT4 - 40,91%
      Ja osobiscie bym jeszcze troche podwyzszyla, ale to musisz ustalic ze swoim
      lekarzem. Po przekroczeniu 60% fT3 i fT4 bedziesz sie lepiej czula.
      To, ze w tych nowych badaniach obnizylo sie fT4 (porownujac do poprzednich), to
      jest wynikiem tego ze tyroksyna z tabletek powedrowala do tkanek.
      TSH z tych nowych badan tez jest jeszcze na tyle wysokie ze mozna podniesc dawke.
      Co do Twoich niedoborow zelaza i B12 powinnas to leczyc. Na pewno uzupelnienie
      tych niedoborow poprawi Twoje samopoczucie.
      Ja osobiscie bralam zelazo Sorbifer Durules i pomoglo mi bardzo ladnie.
      Wit.B12 bralam ta ktora jest na polskim rynku jako B-12 Naturel jakiejs
      szwedzkiej firmy po 100µg, ale tego nie polecam bo poziom B12 we krwi stoi w
      miejscu. Teraz kupilam w Czechach Vitamin B12 500µg, jeszcze nie probowalam.
      Witamine B12 nie mozna uzupelniac w malych dawkach tak jak ja to zrobilam, bo
      nie ma efektu. Ona zle sie wchlania z zoladka (nawet u zdrowych tylko okolo 3%).
      Jesli mi teraz nie pomoga te duze dawki to zdecyduje sie na zastrzyki.
      Pozdrawiam Rosteda
      • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 20.03.06, 19:31
        Dziękuję Rosteda.
        Czuję sie dobrze, chociaż wiecej energii przydałoby się. W sobotę mam wizytę u
        endo i zobaczymy co powie.
        Sorbifer Durules jest chyba na receptę, więc też zasugeruję to lekarzowi.
        Miałam nadzieję, że mój poziom wit.B12 to jeszcze nie niedobór.

Pozdrawiam
        • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 20.03.06, 20:51
          Tak Witosza on jeszcze jest na dolnej granicy normy, ale wit.B12 jak jej jest
          malo we krwi to uzupelnia sie jej niedobor z tkanek (tak jak nasza tyroksyna).
          Zeby doszlo do tego, ze we krwi bedzie jej 0 to musza sie skonczyc juz zapasy w
          tkankach. Wtedy twoja hemoglobina musialaby byc ok. 6.
          Moja B12 byla 197. Leczylam jednak rownoczesnie i niedobor zelaza i B12.
          Przy leczeniu wit.B12 trzeba tez uzupelniac kwas foliowy, bez wzgledu na jego
          poziom, bo wit.B12 wypiera go. Wlasciwie to poziom zelaza i B12 we krwi powinien
          byc na wysokosci polowy normy.
          Sorbifer jest tylko na recepte.
          Rosteda
    • to-ja-007 Re: zerknijcie na moje wyniki 21.03.06, 17:50
      Witaj
      wyniki nie sa zle jak na taka mala dawke. Jesli sie bierze juz hormon to podobno
      lepiej zejsc z tsh ponizej 2, dlatego mozesz porozmawiac o minimalnym
      zwiekszeniu dawki.
      pozdrawiam
      ula
    • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 21.05.06, 21:25
      Witajcie,
      od 7 tygodni biorę Eutherox 37,5 i oto moje nowe wyniki.Czuję sie dobrze, ale
      co może znaczyć to wysokie FT 3?

TSH 1,87 / 0,4-4,0 /
      FT4 1,48 /0,8-1,9 /
      FT3 8,86 / 1,5-4,1 /

Pozdrawiam
      • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 21.05.06, 23:59
        Witaj Witosza
        Jesli czujesz sie dobrze to musi to byc pomylka w pisaniu, albo zle zrobione
        badanie.
        TSH masz w normie, fT4 jest bardzo ladne.
        Przy tak wysoki fT3 powinny byc objawy nadczynnosci i to dosc mocne.
        Zwlaszcza serce by szalalo, i bezsennosc.
        Radze, wroc do tego laboratorium i zadaj ponownego wykonania wynikow jako
        reklamacje. Jesli tego nie zrobia to zrob kontrole w innym.
        Przy tak niewielkiej podwyzce dawki to jest niemozliwe.
        Chyba ze mialas jakie badania z podaniem kontrastu z jodem, albo jadlas duzo
        pokarmow z jodem (witaminy, slone paluszki, chipsy z sola, owoce morza i.t.d.) w
        tym czasie.
        Moja mama po podaniu kontrastu z jodem miala TSH ponizej 0,5 i fT3 okolo 9, a
        norma byla do 6 ( nie pisze dokladnie bo nie mam tych wynikow przy sobie). Czula
        sie wtedy bardzo zle.
        Male pytanie. Czy bierzesz dodatkowo selen i w jakich dawkach?
        Pozdrawiam Rosteda.
        • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 09:10
          Powtórzą badanie, dzwoniłam do laboratorim nie ma pomyłki w pisaniu.
          Jod ograniczam, nie łykam, sól mam niejodowaną, badania z kontrastem nie
          robiłam.
          Biorę selen + E /Naturell/ 50mcg dziennie.
          Pozdrawiam
          • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 11:05
            Witaj Witosza
            Z tego wzgledu ze w Polsce nie oznaczaja poziomu selenu i nie mozesz sprawdzic
            ile go masz we krwi radze go teraz odstawic.
            Ja bralam tez selen z drozdzy przez 5 tygodni i poziom we krwi mialam o 50
            wyzszy od gornej granicy normy, niz przed braniem go. (Robilam badania ale nie w
            Polsce).
            Tez sie przy nim dobrze czulam, ale ze wzgledu na podwyzszony poziom odstawilam
            go, chociaz wyniki fT3 i fT4 byly w normie.
            Selen podwyzsza poziom fT3, ale o ile to nie wiem. Nie mam tez porownania w
            wynikach laboratoryjnych bo go nie ma gdzie zrobic.
            Jesli selen tak podwyzszyl fT3, to lepiej go na jakis czas odstawic.
            W tabletkach selenu z drozdzy (substytut pokarmowy) producenci podaja bardzo
            niedokladnie ile selenu zawiera 1 tabletka. Substytuty pokarmowe nie podlegaja
            takiej kontroli jak prawdziwe leki. Moze jest go wiecej niz podaje producent i
            to moze tez byc przyczyna podwyzszonego fT3 (i poziomu selenu we krwi ktorego
            nie sprawdzisz).
            Podwyzszony poziom selenu we krwi po jego przedawkowaniu moze utrzymywac sie
            przez dluzszy czas. Tak ze spadek fT3 po odstawieniu selenu moze najwczesniej
            nastapic po 2-3 tygodniach.
            Ja oznaczalam poziom selenu dopiero po 3 tyg. od odstawienia selenu i byl
            wlasnie po tym czasie jeszcze podwyzszony. Nie wiem dokladnie, ale moze ten
            selen z drozdzy odklada sie szybciej i w wiekszych ilosciach niz selen natrium.
            Musze jeszcze poszukac na ten temat w internecie.
            A moze ktos ma na ten temat informacje?
            Pozdrawiam Rosteda
      • to-ja-007 Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 11:33
        Witaj
        Jestes pewna co do tych norma laboratoryjnych? Bo widzialam juz normy dla fT3:
        2.8-7.1
        4,0-8,30
        2,23-5,34
        3,5-6,5
        1,45-3,48

Poza tym nie pasuja mi te wyniki mi to bo przy takim fT3 - tsh tez powinno byc
        niskie. No i przy 2 krotnym przekroczeniu normy fT3 dawno powinnas miec objawy
        nadczynnosci ... Nie wiem skad przy takiej malej dawce takie wyniki.

Ja bym powtorzyla to fT3. Co do selenu - zgadzam sie z rosteda - lepiej
        odstawic, przynajmniej na jakis czas.

pozdrawiam
        ula
        • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 11:51
          odstawię selen,
          normy z Diagnostyki na Pasteura w W-wie, jednostka dla fT3: pg/ml
          Badanie powtórzę,
          dzięki

• witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 16:36
            Wyjaśniło się smile
            Badanie powtórzono i okazało się, że to błąd laboratorium. Były przeprosiny,
            pakiet rekompensacyjny wink
            Rzeczywisty wynik, to FT3 2,85 / 1,5-4,1 /
            Cieszę się, ale trochę nerwów mnie to kosztowało.
            Jak myślicie, trzeba będzie zwiększyć dawkę Euthyroxu?

Pozdrawiam
            • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 18:29
              No, cale szczescie ze sie wyjasnilo. Ja tez sie bardzo ciesze dla Ciebie.
              Gdyby ktos poszedl z takimi wynikami do lekarza, to wiekszosc z nich
              prawdopodobnie kazalaby zmniejszyc dawke, pomimo dobrego samopoczucia.
              A moze warto zrobic ten test i pokaz lekarzowi ten zly wynik. Ciekawe jak
              zareaguje? Caly czas wydawal mi sie ten wynik nieprawdopodobny.
              Przypuszczam ze niedokladnych wynikow z laboratoriow wychodzi wiecej. To jest
              wynik tego ze coraz wiecej "panienek" jest zatrudnianych prosto z ulicy, bo to
              jest taniej. Kiedys laborantki konczyly studium pomaturalne gdzie uczyly sie nie
              tylko swojego fachu ale i uczciwosci, dokladnosci i sumiennosci.
              A jak moze cukrzyk ustalic dawke insuliny na podstawie wynikow z takiego
              laboratorium?
              A my przeciez potrzebujemy te wyniki do ustawiania lekow ktore potrzebne nam sa
              do normalnego zycia. Dobrze ze mamy to forum i mozemy sie na nim uczyc
              wychwytywac i takie bledy.
              A teraz co do obliczen % Twoich wynikow Witosza.
              TSH - 1,87 = 40,83%
              fT3 - 2,85 = 51,92%
              fT4 - 1,48 = 61,82%

Na podstawie tych wynikow mozesz dalej brac selen. On ladnie podnosi
              rownoczesnie fT3. Dawke tyroxyny tez bym jeszcze nieco podniosla. Przynajmniej o
              6,25. Bo to fT3 jest jeszcze ponizej 60%. A zeby fT3 sie podnioslo to potrzeba
              wiecej fT4 zeby mialo sie z czego przetworzyc. Wprawdzie czujesz sie juz dobrze,
              ale czemu nie sprobowac zeby bylo jeszcze lepiej. Jak bedziesz czula ze ta
              poprzednia dawka byla lepsza to zawsze mozesz ja zmniejszyc.
              Przy tych wynikach nawet zwiekszajac o 12,5µg jeszcze nie grozi ze przedawkujesz.
              Ale opini swojego lekarza tez zasiegnij.
              Zycze przyjemnego wieczoru i jeszcze lepszego samopoczucia
              Rosteda
              • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 22.05.06, 18:59
                Dzięki Rosteda.
                W sobotę idę do lekarza, zobaczymy co powie.
                Teraz idę łyknąć selen smile
                • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 17.07.06, 15:23
                  Witajcie,
                  po ostatnich wynikach stopniowo zwiększałam dawkę Euthyroksu i od 6.06 / czyli
                  prawie 6 tygodni / biorę 50.
                  Czuję się dobrze, naprawdę dobrze. A oto wyniki:

TSH 0,177 /0,4 - 4,0/
                  FT3 2,69 /1,5 - 4,1/ 45,7% normy
                  FT4 1,68 /0,8 - 1,9/ 80% normy
                  nie biorę aspiryny.

Co o tym sądzicie?
                  • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 17.07.06, 23:12
                    Witaj Witosza3
                    Bardzo sie ciesze ze wreszcie ktos tu na forum pisze ze czuje sie naprawde dobrze.
                    Zostan na tej dawce. Nastepne badania mozesz robic jak bedzie cos nie tak z
                    samopoczuciem.
                    Pozdrawiam Rosteda
                    • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 17.07.06, 23:32
                      Rosteda, dziękuję za odpowiedź.
                      Pozdrawiam
                      • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 19.07.06, 10:22
                        Witajcie,
                        byłam wczoraj u lekarza z nowymi wynikami. Zlecił zmniejszyć dawkę, ale ja mu
                        mówię, że się świetnie czuję, bardzo dobrze znosiłam ostatnie upały, żadnych
                        objawów nadczynności. Stanęło na tym, że od pon. do pt. 50 Euthyroksu, a w
                        sobotę i niedzielę 25. Chyba lekarze boją się za niskiego TSH. Cos mówił, że to
                        osłabia serce.
                        ... a i jeszcze gdybym się czuła gorzej, to mam wrócić do dawkowania codziennie
                        po 50.
                        Już sama nie wiem, co robić
                        • aada1 Re: zerknijcie na moje wyniki 19.07.06, 11:44
                          Hej Witosza smile
                          Wiekszosc lekarzy boi sie niskiego THS- od razu mysla o nadczynnosci.
                          Jesli czujesz sie dobrze, nic sie nie dzieje to zostan na tej dawce, spokojnie.
                          To szło juz 6 tyg wiec mysle, ze dalej nie polecismile Tak sama dla siebie mozesz
                          sobie kontrolnie zrobic za miesiac samo TSH i zobaczysz co sie dziejesmile Jesli
                          dalej bedzie leciec w dól to wtedy bedziesz musiała zmniejszyc dawke.
                          Moj endo zawsze mowi jesli jest dobrze to nic nie kombinujemy ....bo znow
                          popieprzymy smile Jesli zaczniesz cos znow zmieniac ...to mogą hormony sie
                          rozjechac u Ciebie.
                          Za chwile juz jesien i zima. Zazwyczaj zwieksza sie zapotrzebowanie na tyroksyne
                          wtedy. TSH samo pojdzie w góresmile
                          Pozdrawiam Ada
                          • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 19.07.06, 16:25
                            Witaj Witosza
                            Zgadzam sie calkowicie z tym co napisala Ada.
                            Nie wiem czemu Twoj lekarz boi sie tego niskiego TSH.
                            Niskie TSH nie obciaza serca. Czy masz wysokie tetno? Czy masz za wysokie
                            cisnienie? Z tego co wiem to wlasnie dla serca jest bardzo niedobra
                            niedoczynnosc, zagrozenie niewydolnosci lacznie do zawalu.
                            Przy za wysokim TSH jedynie u osob w okresie menopauzy ze sklonnoscia do
                            osteoporozy jest ryzyko pelnej osteoporozy. U osob mlodych bez obciazen
                            rodzinnych niskie TSH tez nie wywola osteoporozy.
                            Juz tu kiedys podawalam link na ten temat po angielsku i prosilam o
                            przetlumaczenie (ja nie znam angelskiego).
                            Moze znajde jeszcze ten link to go podam.
                            To TSH za miesiac podniesie sie bo Twoj organizm zaczal przemiane T4 w T3 i taki
                            poziom fT4 jest do tej przemiany potrzebny.
                            Ja bylam przed paru laty na wizycie u bardzo madrego lekarza, specjalisty na
                            skale Europejska sp.prof.Skrzypek, ktory mi powiedzial tak:
                            Mialam wtedy jechac na urlop w cieple strony, nad morze i zapytalam co z moja
                            dawka tyroksyny, czy mam zmienic na wyjazd?
                            Odp."Wyjezdzajac na urlop gdzie jest wyzsza temp. niz 30°C i gdzie jest duzo
                            jodu moge smialo zmniejszyc dawke bo moj organizm nie bedzie tej tyroksyny tyle
                            potrzebowal. A w ogole to pani wie najlepiej przy jakiej dawce tyroksyny sie
                            czuje dobrze.
                            Nie wolno mi podwazac autorytetu Twojego lekarza, ale moze ze wzgledu na Twoje
                            dobro zasiegnij opini innego specjalisty.
                            A o ile bym musiala zminiejszac dawke to najwyzej o 6,25µg na dzien, nic wiecej.
                            Przeciez zmniejszajac dawke znowu wrocisz do tego samego stanu.
                            Pozdrawiam Rosteda
                            • to-ja-007 Re: zerknijcie na moje wyniki 19.07.06, 20:36
                              Popieram Ade i Rostede
                              Niskie tsh samo w sobie nie jest grozne.
                              Gdyby fT3 bylo wysoko - czyli gdy ktos ma nadczynnosc - to byloby grozne dla
                              serca.
                              Ale samo niskie tsh ..... ? W zaleznosci od organizmu - moze nic nie znaczyc.
                              Ja tez niestety miewam niskie tsh przy fT3/fT4 zaledwie w polowie normy ..

Jedyna "ciekawa" korelacje miedzy niskim tsh (bez nadczynnosci) a jednostka
                              chorobowa - to byl zwiazek z Alzheimerem.
                              W pewnych badaniach przesiewowych wyszlo, ze starsze osoby, ktore maja
                              naturalnie niskie tsh maja czesciej Alzheimera. Nie znaleziono przyczyny tej
                              korelacji wiec nie wiadomo czy to nie jest np. pomylenie przyczyny i skutku.

Aha bardzo podoba mi sie to co powiedzial prof. Skrzypek. smile Madry czlowiek.

• witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 19.07.06, 21:22
                                Dzięki dziewczyny smile
                                Czuję się bardzo dobrze, puls mam 68, ciśnienie u lekarza 110/70. Zostaję przy
                                aktualnym dawkowaniu.
                                Pozdrawiam
                                witosza
                                • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 18.08.06, 14:22
                                  witam,
                                  chciałam o sobie przypomnieć wink i napisać nowe, dzisiejsze wyniki. Wciąż biorę
                                  codziennie 50 Euthyroxu. Czuję się bardzo dobrze, a wyniki zrobiłam kontrolnie
                                  w zwiazku z ostatnim niskim TSH.
                                  Dzisiaj:
                                  TSH 0,562 /0,4-4,0/
                                  FT3 2,82 /1,5-4,1/ 50,7%
                                  FT4 1,31 /0,8-1,9/ 46%

Pozdrawiam
                                  • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 19.08.06, 00:54
                                    Witaj Witosza
                                    Ciesze sie bardzo ze czujesz sie dobrze.
                                    Jak widzisz, to TSH nie obnizylo sie jeszcze bardziej, tylko juz lekko idzie w gore.
                                    Ale co mnie niepokoi, to ze fT4 z 80% spadlo do 46%. Jak jeszcze troche spadnie
                                    to znowu mozesz czuc sie gorzej. Przy pogorszeniu samopoczucia zrob zaraz
                                    badania, bo wtedy bedziesz musiala znowu podwyzszyc dawke.
                                    Teraz juz rozumiesz te procenty i chyba nauczylas sie tez oceniac swoje objawy.
                                    Tak ze sama (bez mojej pomocy), tez juz bedziesz umiala sobie pomoc.
                                    Pozdrawiam Rosteda
                                    • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 28.09.06, 13:45
                                      Witam po przerwie.
                                      Skontrolowałam hormony głównie ze względu na wcześniejsze spadki TSH. A tu sie
                                      okazało... Wyniki są z dzisiaj, wciąż jestem na dawce 50 Euthyroxu.
                                      Czuję się dobrze, chociaż bardziej wypadają mi włosy i ostatnia miesiączka
                                      rozpoczęła się bardzo bolesnymi skurczami, tak jak bywało przed leczeniem.
                                      Niepokoi mnie wit.B12, może teraz lekarz się tym bardziej przejmie, bo w marcu
                                      stwierdził, ze jest ok.

TSH 4,96 /0,4-4,0/

FT3 2,33 /1,5-4,1/ 31,9%

FT4 1,40 /0,8-1,9/ 54%

Ferrytyna 31,0 /5-148/

Wit. B12 204 /193-982/

Wizytę mam za tydzień, czy myślicie, że mogę sama jutro podwyższyć dawkę o 6,25.

Pozdrawiam
                                      • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 28.09.06, 13:49
                                        zapomniałam napisać, że jestem po miesięcznej przerwie w braniu selenu, dzisiaj
                                        zaczynam znowu brać.
                                      • rosteda Re: zerknijcie na moje wyniki 29.09.06, 22:49
                                        Witaj Witosza
                                        Przepraszam, ale przegapilam Twoj post.
                                        Mysle ze nie za pozno odpowiadam.
                                        To TSH mocno ruszylo Ci do gory, ale i fT3 tez duzo spadlo. Tak ze potrzebujesz
                                        zwiekszenia dawki, bo bedziesz jeszcze mocniej wchodzila w niedoczynnosc.
                                        Ja osobiscie dodalabym sobie te 6,25 bo w ten sposob szybciej zaczniesz
                                        wychodzic z niedoczynnosci.
                                        Bedziesz na pewno potrzebowala duzo wiecej zwiekszyc dawke niz tylko 6,25.
                                        Zobaczysz co powie lekarz.
                                        Witamina B12 tez spadla i teraz powinien juz lekarz podac Ci w zastrzykach.
                                        Tabletkami tego nie wyrownasz, tylko bedzie Cie bolal zoladek.
                                        A zelazo tez nie masz najwyzsze. Tak ze po jakis 2-3 miesiacach warto znowu
                                        zrobic kontrole czy nie spada bardziej.
                                        Jak bedziesz po wizycie to napisz co powiedzial lekarz.
                                        Pozdrawiam Rosteda
    • witosza3 zwiększam dawkę mimo to niedoczynność 05.11.06, 08:58
      Witajcie
      Po 4 tyg. przyjmowania Euthyroxu w dawce 62,5 mcg moje wyniki niestety są
      następujące:

TSH 5,76 /0,4-4,0/
      FT 3 1,62 /1,5-4,1/ 4,6%
      FT 4 1,27 /0,8-1,9/ 42%

Nie czuję się źle, jestem bardziej senna i wypadają mi włosy.Biorę selen.
      Oczywiste jest zwiększenie dawki, sama już to zrobiłam i podniosłam o 6,25,
      czekając na wizytę u lekarza.
      Najgorsze jest to, że lekarz najprawdopodobnie zwiększy dawkę do 75 i dopiero
      po min.4 tyg. będzie widać /w wynikach/ czy idzie ku lepszemu, a w tym czasie
      mogę wejść w wiekszą niedoczynność, tak jak było ostatnio.
      Miałam za mało podniesioną dawkę, ale skąd lekarz miał to wiedzieć. Czy jest
      sens robić wyniki wcześniej, jeśli nie będzie wyraźnej poprawy w samopoczuciu?

Pozdrawiam
      • rosteda Re: zwiększam dawkę mimo to niedoczynność 05.11.06, 22:42
        Witaj Witosza
        Mysle ze lekarz zwiekszy Ci dawke o wiecej niz te 12,5µg przy takich wynikach.
        Juz przed miesiacem tez potrzebowalas wiekszej dawki o czym pisalam.
        Moze mialas rzut choroby i dlatego masz takie wahania hormonow.
        Dobrze by bylo zrobic USG tarczycy i zobaczyc w jakim ona jest stanie.
        Po takich rzutach choroby tarczyca moze sie zmniejszac i taka kontrola jest
        potrzebna.
        O ile powinna byc podniesiona dawka to lekarz powinien ocenic po wynikach.
        Badania nie musisz robic co miesiac, tylko najpierw osiagnac prawidlowa dawke i
        dopiero potem kontrola.
        Napisz prosze o ile lekarz kaze zwiekszyc Ci dawke.
        Pozdrawiam Rosteda
        • witosza3 Re: zwiększam dawkę mimo to niedoczynność 06.11.06, 09:39
          Dzięki Rosteda za odpoiedź.
          O rana usiłuję się zapisać do dr Elwertowskiego, ale okazało się, że do końca
          listopada jest na urlopie.
          Czyli bez świeżego USG pójdę do endo, ciekawe o ile mi zwiększy dawkę, ale jest
          dosyć ostrożna, ostatnio też powinnam dostac więcej.
          Jakbym teraz nie zrobiła tych badań hormonów, nie wiedziałabym, ze mam coraz
          większą niedoczynność. Moje objawy są bardzo dyskretne, nie czuję sie źle. Skąd
          wiedzieć, że to prawidłowa dawka. Naprawdę super czułam się latem, ale teraz
          część objawów zwalam na pogodę.

Pozdrawiam
          witosza
          • rosteda Re: zwiększam dawkę mimo to niedoczynność 24.01.07, 11:22
            Ups.
            • witosza3 Bardzo niskie fT3 02.07.07, 10:04
              • witosza3 Re: Bardzo niskie fT3 02.07.07, 10:56
                Dzień dobry,
                nie pisałam długo w swoim wątku, ale forum odwiedzam regularnie. Pojawił się u
                mnie problem przemiany T4 w T3. Na początku leczenia przemiana była lepsza.
                Oto moje ostatnie wyniki z 30.06, od 4,5 tygodnia jestem na dawce 112,5 μg
                Euthyroxu:
                TSH 0,278 /0,4-4,0/

fT3 1,98 /1,8-4,2/ 7,5%

fT4 1,59 /0,8-1,9/ 71,8%

Ferrytyna 54,1 /5-148/ tydzień po zakończeniu miesięczne kuracji Hemoferem.
                Od 5 tygodni biorę regularnie, 2 h po tyroksynie, selen Mono-Kapseln 200μg,
                selen brałam z przerwami zawsze, wcześniej w mniejszej dawce z drożdży.
                Czuje się dobrze, ale temperatura rano ledwo 36 stopni, brązowe łokcie, sucha
                skóra.

Dla porównania napiszę poprzednie wyniki:

06.01.2007 --> dawka 87,5
                TSH 2,25 /0,4-4,0/
                FT3 2,26 /1,05-4,1/ 29%
                FT4 1,45 /0,8-1,9/ 59%
                ferrytyna 40,2 /5-148/

05.03.2007 --> dawka 100 od 7 tygodni
                TSH 0,145 /0,4-4,0/
                FT3 2,03 /1,8-4,2/ 9,6%
                FT4 1,64 /0,8-1,9/ 76%

10.04.2007 --> dawka 100 od 12 tygodni
                TSH 0,49 /0,4-4,0/
                FT3 2,76 /1,8-4,2/ 40%
                FT4 1,53 /0,8-1,9/ 66%

19.05.2007 --> dawka 100 od 18 tygodni
                TSH 0,747 /0,4-4,0/
                FT3 2,18 /1,8-4,2/ 16%
                FT4 1,49 /0,8-1,9/ 63%
                ferrytyna 38 /5-148/

Podobna sytuacja jak teraz - spadek FT3 mimo zwiększenia dawki - miała miejsce
                po przejściu na 100 μg.
                Co o tym myślicie?
                Pozdrawiam
                • rosteda Re: Bardzo niskie fT3 02.07.07, 20:29
                  Witaj Witosza3
                  Nie wydaje mi sie zebys miala problem przemiany fT4 w fT3.
                  Porownaj sobie wyniki z listopada 2006, mialas taka sama sytuacje pomimo
                  zwiekszenia dawki ale niestety ta dawka byla wtedy dla Ciebie niewystarczajaca.
                  Teraz tez mialas zwiekszona dawke juz przed miesiacem, ale jak popatrzysz na
                  wynik z maja to fT4 pomimo wiekszej dawki wzroslo tyko o 8%. Mysle ze tak jak i
                  w ubieglym roku teraz tez masz jeszcze za mala dawke i dlatego te typowe objawy
                  - sucha skora, brazowe lokcie i niska temp.
                  Przeciez zeby byla dobra przemiana to potrzeba taka dawke tyroksyny zeby ta
                  przemiana miala sie z czego robic. Bez dostatecznej ilosci fT4 nie podwyzszy sie
                  fT3.
                  Mialas za malo podniesiona dawke.
                  Selen bierz dalej.
                  A zelazo troche sie podnioslo ale jeszcze za malo. Leczenie zelazem powinno
                  trwac conajmniej 3 miesiace zeby byla wyrazna poprawa.
                  A niskie zelazo we krwi to tez gorsza przemiana.
                  Pozdrawiam Rosteda

• witosza3 Re: Bardzo niskie fT3 02.07.07, 21:15
                    Rosteda, dziękuję.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    witosza3
                    • witosza3 lekarz kazał zmiejszyć dawkę 06.12.07, 00:17
                      Dobry wieczór,
                      na dzisiejszej wizycie lekarz zlecił mi zmniejszenie dawki ze 118,75
                      na 100.
                      Od 5 miesięcy jestem na dawce 118,75 Eutyroksu, a oto ostatnie
                      wyniki z 1.12:
                      TSH 0,179 /0,4-4,0/
                      fT3 2,71 /1,8-4,2/ 38%
                      fT4 1,52 /0,8-1,9/ 65%

Dla porównania wyniki z 1 wrzesnia na tej samej dawce:
                      TSH 0,287 /0,4-4,0/
                      fT3 2,84 43%
                      fT4 1,76 87%

Czuję się dobrze i poszłam głównie po receptę. Spodziewałam się, że
                      lekarz może zasugerować minimalne zmniejszenie dawki, ale nie o
                      18,75. Już kiedyś to przerabiałam z innym lekarzem, przy podobnym
                      TSH. Nie zmniejszyłam dawki i dobrze. Ale to było na początku
                      leczenia przy małej dawce. Teraz łykam 118,75 Eutyroksu, sporo jak
                      na wagę 51 kg.
                      Nie wiem co robić, TSH spadło, ale hormony też w porównaniu z
                      wrześniem. Lecieć na tej samej, czy zmniejszyć o 6,25 ?

Jak napisałam czuję się dobrze, mam energię, ale przybyło mi trochę
                      więcej stresów, bo od 1,5 miesiaca pracuję, przy okazji kończąc
                      studia wink

Pozdrawiam Was serdecznie

• witosza3 Przepraszam za błąd, oczywiście "zmniejszyć" 06.12.07, 09:26
    • witosza3 chyba pora na T3 12.07.08, 15:23
      Witam po dłuższej przerwie. Forum czytam regularnie, ale nie było o
      czym pisać smile
      Krótko o tym co było przez ostatnie miesiące.
      W nowy rok weszlam na dawce 118,75 µg Euthyroxu, ale już w marcu
      wyniki były nastepujące:
      TSH 0,685
      fT3 20% normy
      fT4 64% normy
      Ferrytyna 60,8 /5-148/ 39% normy

Dawkę zwiększyłam do 125 µg Euthyroxu i po 6 tygodniach z wyników a
      przede wszystkim z samopoczucia byłam zadowolona:

TSH 0,257
      fT3 58% normy
      fT4 86% normy

W związku z wizytą lekarską zrobiłam wyniki 14.06.08 - dawka 125µg
      Euthyroxu:

TSH 0,174
      fT3 10,8% normy
      fT4 90% normy
      Ferrytyna 52 /5-148/ 33% normy

Lekarka oczywiscie zaleciła zmniejszyć dawkę /brać w weekendy 100/.
      Dawki nie zmniejszałam, zaczęłam brać żelazo-Sorbifer Durules 1
      tabl. dziennie. Oprócz tego biorę selen Mono-Kapseln 200µg dziennie
      z przerwami od roku.
      Dzisiaj kontrolnie zrobiłam wyniki, oto one:

TSH 0,456
      fT3 12% normy
      fT4 89% normy

Czuję się nieźle, trochę sennie, żółte łokcie to mam chyba zawsze.
      Poza tym nie jestem duża, ważę 51kg, to a propos dawki 125
      Euthyroksu.
      Nie wiem, ale czy nie pora zacząć przyjmować T3. Nie bedzie to
      łatwe, bo nie trafilam jeszcze w Warszawie na lekarza, który nie boi
      się leczenia Novothyralem, czy Thybonem. Nawet nie wiem, gdzie go
      szukać. Na naszym forum nie znalazłam namiarów na takiego.

Pozdrawiam
      witosza3

• nin4 Re: chyba pora na T3 12.07.08, 16:17
        Witajcie, bardzo chciałabym się podczepić po ten wątek bo mam podobny problem -
        bardzo niskie ft3.

A oto moje wyniki z początku kwietnia, kiedy brałam euthyrox 50/75 na zmianę:

TSH – 1.81 (0.27-4.20) - 39%
        Ft3 – 4.52 (3.1-6.8) - 38%
        Ft4 – 18.04 (12-22) - 60%

Na podstawie tych wyników endo podniosła mi dawke do 75 codziennie, aczkolwiek
        dość niechętnie (przekonało ja to, że planuję ciążę)

I wyniki z poczatku lipca:

TSH - 0.75 (0.27-4.20) - 12%
        ft3 - 2.63 (3.1-6.8) - minus 7% (!)
        ft4 - 17.57 (12-22) - 55%

Samopoczucie fatalne, już dawno się tak nie czułam - mogłabym z łóżka nie
        wstawać, nastrój na poziomie czystej depresji, tyję!
        Myślę o novo, na forum zasugerowano tylko selen - no więc łykam cefasen i
        zamówiłam polecany selen z Niemiec. We wtorek idę do endo, ale bardzo mi zależy
        na poznaniu waszej opinii najpierw.
      • obas13 Re: chyba pora na T3 12.07.08, 18:33
        Przyczyna kiepskiego T3 leży w u Ciebie najprawdopodobniej w
        żelazie. Musisz podnieść poziom ferrytyny do minimum 80-90 bo taki
        powinien być u osób z niedoczynnością.
        Bierzesz teraz żelazo w dawce jeśli dobrze zrozumiałem 100mg i
        bardzo ładnie ale na efekty trzeba poczekać (ok 3 miesiące).
        Ponów po tym okresie badanie ferrytyny, oraz FT3/FT4. Jeśli poziom
        ferrytyny będzie już prawidłowy, a FT3 wciąż kiepskie, można myśleć
        o Novothyralu.

Z drugiej jednak strony skoro czujesz się "nieźle" to ja na twoim
        miejscu nie szukałbym dziury w całym. Najważniejsze jest przecież
        nasze samopoczucie, a nie cyferki na kartce wink
      • hashi-tess Re: chyba pora na T3 12.07.08, 21:18
        sądzę, że masz problem z ferrytyną,
        która ciągle spada i pewnie
        dlatego spada Ci FT3.

Poza tym nie musisz brac novo,
        możesz wspomóc się np. cytomelem
        lub thybonem. Są łatwiejsze
        w dawkowaniu.

Pzdr
        Tess
        • witosza3 Re: chyba pora na T3 14.07.08, 10:19
          Dziękuję Wam za sugestie. Będę brać żelazo i zobaczymy. Przyjrzałam
          się moim wynikom ferrytyny od poczatku jej oznaczania, czyli od
          początku leczenia hashimoto, bywały niższe i trochę wyższe od
          ostatniego, ale nigdy nie idealne. Ale za to nigdy dysproporcja
          pomiędzy fT3 i fT4 nie była tak duża.
          Na wszelki wypadek zaczęłam starania o Thybon, trochę to potrwa, ale
          wolę go mieć, gdyby suplementacja żelaza okazała sie
          niewystarczająca.
          Nin4 współczuję Ci kiepskiego samopoczucia, ale patrząc na Twoje
          wyniki Ty masz jeszcze "zapas" do zwiększenia dawki Euthyroksu, a u
          mnie fT4 to prawie górna granica normy,a fT3 cieniutkie.

Pozdrawiam
          witosza3
          • witosza3 żelazo działa 11.10.08, 18:48
            Witam,
            pisałam ostatnio 3 miesiące temu o fatalnym wyniku fT3 = 12% normy.
            Zgodnie z Waszymi sugestiami zaczęłam brać żelazo a dokładnie
            Sorbifer Durules 1 tabl. dziennie. Kończę drugie opakowanie ( 1
            opak. = 50 tabl.).
            Dzisiaj zrobiłam badania, bo zbliża się pora wizyty u endo.
            Ferrytyny nie badałam, bo wiem, że trzeba odczekać 2-3 tyg. od
            zakończenia. Zrobię za około miesiąc.
            Wciąż (od ponad 7 m-cy) jestem na dawce 125 Euthyroksu. Czuję się
            dobrze.
            Oto wyniki z dzisiaj:
            TSH 0,183 /0,4-4,0/
            fT3 55,4% normy
            fT4 79% normy

Myślę, że żelazo pomogło, selen Mono Kapseln 2 tabl. też biorę, ale
            już od ponad roku.

Pozdrawiam

• hashi-tess Re: żelazo działa 11.10.08, 21:30
              super.

Pozdrawiam
              Tess
              • rosteda Re: żelazo działa 11.10.08, 22:17
                Witaj Witosza
                Bardzo sie ciesze ze czujesz sie lepiej.
                Takich otymistycznych postow potrzeba nam wiecej.
                Pozdrawiam Rosteda
    • witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 12.09.09, 21:03
      Witam po dłuższej przerwie i pozdrawiam serdecznie "stare" i "nowe"
      hashimotki. Niewiele się dzieje to i pisać nie ma o czym.
      Obecna moja dawka Euthyroksu, od maja, to 131,25 /125 + 6,25/.
      Jestem przed wynikami. Ostatnie z czerwca br. to:
      TSH 0,07
      FT3 31%
      FT4 56,4%
      W tym roku w maju powtórzyła się historia z niskim FT3 9% i
      ferrytyną na poziomie 26%, dokładnie jak rok temu. Te powyższe
      wyniki są w trakcie kuracji żelazem i po zwiększeniu dawki
      Euthyroksu.
      Obecnie kończę łykać zelazo, odczekam i zrobię wszystkie wyniki.
      Czuję się dobrze, odpukać wink
      Dzisiaj zaliczyłam 10km trasę na charytatywnym spacerze Walkathonie.

Pozdrawiam

• witosza3 Re: zerknijcie na moje wyniki 11.01.10, 19:48
        Witam,
        mój obecny problem, to bardzo niskie TSH.
        Napiszę Wam moje kolejne wyniki, wszystkie na dawce 131,25
        Euthyroksu / od 8 miesięcy/

10.10.2009

TSH 0,014
        FT3 28%
        FT4 81%
        Ferrytyna 44,02 /4,63-204/

Niestety Biofer nie pomógł i od 17.10.09 biorę Sorbifer Durules.

I ostatnie moje wyniki:
        28.12.2009

TSH 0,015
        FT3 47%
        FT4 57,7%

Czuję sie dobrze, mam energię, regularnie chodze na fitness, nie mam
        żadnych objawów nadczynności, ale lekarz krzyczy: zmniejszyć dawkę.
        A chodze do niego z kompletem badań nie z samym TSH.
        Co myślicie?

• aleksandra_01 Re: zerknijcie na moje wyniki 11.01.10, 20:18
          O nadczynności decydują hormony tarczycy,
          czyli Ft3 i Ft4 - u Ciebie daleko do nadczynności.
          z resztą jak sama piszesz że nie czujesz objawów nadczynności.

ja mam od ponad roku tsh poniżej 0,005
          i nawet moja rodzinna wie, że to nie musi wcale
          oznaczać nadczynności.

ważne jest jak Ty się czujesz.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka