hatige 31.07.06, 22:02 Moje wyniki: MAK (TPO-AK) 3229 T4 10,13 ug/dl TSH-RIA 2,280 mu/l powinnam rzadac od lekarza zmiany lekow? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hatige Re: wyniki - hashimoto, a dostaje thyronajod 31.07.06, 22:09 MAK 3229 (normal <100 U7ml) T4 10,13 ug/dl (Norm 5,10-14,10 ug/dl) TSH-RIA 2,280 mu/l (Norm: 0,27-4,20 mU/l) mam jeszcze kolorowy wykres z widoczna tarczyca i usg. Lekarz specjalista zdiagnozowal hashi i zalecil wymieniony wczesniej lek, lekarz pierwszego kontaktu poslusznie go przepisal. Dzis dorwalam swoje wyniki, wiec pisze. Doradzcie, robic cos z tym czy zostawic? Odpowiedz Link
rosteda Re: wyniki - hashimoto, a dostaje thyronajod 31.07.06, 23:43 Witaj Hatige Oczywiscie Hatige ze powinnas zadac o natychmiastowa zmiane leku na czysta tyroksyne. Masz do tego pelne prawo. Jod w naszym przypadku niszczy jeszcze szybciej tarczyce w chorobie Hashimoto i moze tez dawac dzialania uboczne (uczulenia). To co zrobili ci lekarze to jest blad w leczeniu. Ale jesli oni przepisali Tobie ten tyronajod, to wskazuje na to ze sa przekonani co do dobrego leczenia (niedouczeni) i mozesz miec z nimi trudnosci w zamianie leku. Chyba jednak bedziesz musiala pomyslec o zmianie specjalisty. Ale ja najpierw poszlabym do tego lekarza i powiedziala mu o tym zlym leczeniu. Moze w przyszlosci innego chorego na Hashi nie bedzie traktowal jodem. A za jakies 2 miesiace po odstawieniu jodu powtorz badania TSH, fT3, fT4, bo beda one bez jodu duzo nizsze. Bedziesz potrzebowala nowa dawke tyroksyny (ale bez jodu). Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
hatige Re: wyniki - hashimoto, a dostaje thyronajod 01.08.06, 09:06 dzieki! a jak wygladaja moje wyniki? jest bardzo zle? Boje sie koszmarnie, aktualnie probuje zrzucic nadwage(mimo ze stosuje diete,waga ani drgnie ), poza tym w przyszlym roku chcemy sie starac o dziecko,a ´z tego, co czytalam, to istnieje duze ryzyko. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
rosteda Re: wyniki - hashimoto, a dostaje thyronajod 01.08.06, 10:55 Tych wynikow Hatige nie mozna ocenic z kilku powodow. Jestes teraz na tabletkach tyroksyny z jodem i sama tyroksyna uzupelnia niedobor hormonow, ale tez ten jod pobudza Twoja tarczyce do pracy na wysokich obrotach i ta chora tarczyca tez produkuje tyle tyroksyny ile moze. Wprawdzie widac ze T4 jest w miare dobre przy stosunkowo wysokim TSH. Tylko ze poziom T4 (T4=tyroksyna zwiazana z bialkami, nieczynna) w we krwi jest zawsze wyzszy niz fT4 (fT4=wolna tyroksyna, nie zwiazana z bialkami, ta ktora jest faktycznie czynna). Tak ze teraz powinnas pojsc do lekarza (nie odstawiaj Tyronajod bez zamiany na tyroksyne) i poprosic o recepte na czysta tyroksyne. Jak dostaniesz te nowe tabletki to zamien je (odstawic Tyronajod i zaczac brac tyroksyne), ale w takich samych dawkach jak te z jodem. Jak bedziesz je brala przez 4 tyg. to zrob ponownie badania TSH, fT3 i fT4 i dopiero wtedy mozna bedzie cos powiedziec na temat poziomu hormonow we krwi i ustalic prawidlowa dawke hormonow. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: wyniki - hashimoto, a dostaje thyronajod 01.08.06, 21:56 Tak. Uwazam ze powinnas zadac zmiany leku. Na "zwykly" euthyrox (letrox, eferox etc.). Jesli lekarz bedzie cos "kwekal" to powiedz, ze po prostu chcesz sprobowac bez jodu - sama tyroksyne. pozdr. ula Odpowiedz Link