Dodaj do ulubionych

EFEKTY STOSOWANIA LIXINU

28.04.07, 18:34
Witam!
Oto moje wyniki przed leczeniem Lixinem:
fT3 2,11 norma 1,45 -3,48 = 32,5%
fT4 0,05 norma 0,71 -1,85 = -58%
TSH 23,176 norma 0,49 - 4,67
Po 6 tygodniach zażywania Lixinu - (zaczynałam od 5 kropli teraz biorę 12 kropli)
fT3 3,93 norma 2,57-4,43 = 73%
fT4 1,37 norma 0,71-1,85 = 58%
TSH 5,12 norma 0,47-5,01
Czuję się zdecydowanie lepiej ale nadal mam nadwagę i okresy gorszego samopoczucia.
Wiem,ze optymalne TSH to około 1 dlatego zastanawiam się,czy powinnam zwiększyć dawkę Lixinu do 20 kropli?
Pozdrawiam i proszę o opinie! Zuza
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: EFEKTY STOSOWANIA LIXINU 28.04.07, 19:10
      Jestes na 12 kroplach od 6 tygodni ?
      20 kropli bedzie dla Ciebie za duzo smile czemu chcesz az do tyle zwiekszyc dawke ?
      Przy takich wynikach jakie masz teraz ( sa one dosc wysokie ) gora mozesz
      dolozyc jedna krople smile
      Zbijalas wysokie TSH wiec zapewne stad zostal jeszcze taki wynik. Na samo TSH
      musisz sobie dac okolo 3 miesiace aby spokojnie opadlo.
      Wiesz Lixin dziala szybciej i mocniej niz tabletka. Jest tez dobrze tolerowany
      przez pacjetow- jednak 100 mg jak narazie dla Ciebie to za duzo.
      Jak tolerujesz tyroksyne w plynie ? Tez biore Lixin ale dawke wieksza niz Ty-
      jestem bardzo zadowolona smile
      Moje jedyne marzenie to aby Lixin byl u nas w aptekach !
      Ada
      • zuzaneczka1 Re: EFEKTY STOSOWANIA LIXINU 28.04.07, 19:52
        Witaj Ado!
        Zaczynałam od 5 kropli przez 2 tygodnie a potem powolutku dodawałam co kilka dni kroplę,aż do 12 kropli w tej chwili,czyli po 6 tyg od rozpoczęcia przyjmowania lixinu.Nie chcę zapeszać,ale ja też doskonale znoszę ten lek gdyż na euthrox i eltroxin jestem uczulona.Czyli sugerujesz bardzo powolne zwiększanie dawki,tak? Bo chyba to TSH powinno być niższe...
        Miałam też oznaczone przeciwciała TPO - 140 przy normie < 34 nie wiem,czy powinnam sobie jeszcze oznaczyć te drugie przeciwciała?
        Pozdrawiam!Zuza
        • aada1 Re: EFEKTY STOSOWANIA LIXINU 29.04.07, 07:39
          Witaj Zuza smile
          Poziomy hormonow masz bardzo wysokie, dlatego pislam ze dodaj jeszcze 5 mg i za
          miesiac kontrolne badanie.
          Tym TSH sie nie przejmuj jeszcze nie tak dawno bylo ponad 20- na to potrzeba
          czasu aby opadlosmile I tak slicznie zlecialo.
          Tak , zalecam powolne zwiekszanie dawki- stopniowo. Dlatego pisalam o 5 mg
          poniewaz masz juz ponad 50 % (na czczo bez tabletki?) tyroksyny.
          To TSH tez ladnie zleci do 1. Daj sobie jeszcze z miesiac czasu.
          Zazwyczaj oznacza sie TPO ale mozesz tez oznaczyc TG. Ja mialam oznaczane tylko
          TPO i wyszlo ponad 600 sad juz odpuscilam TG.
          Ja tez na poczatki byla ma tabletkach. Euthyrox, Eltroxin i Letrox- no i koszmar
          trwal...mega bole glowy, mega biegunki, silne zawroty glowy, mega rozbicie.
          Mialam baaardzo duuuze trudnosci w podnoszeniu dawkisad
          Na Lixinie tego nie ma. Tez go bardzo dobrze toleruje.
          Zuza skad sprowadzasz Lixin z Austri czy z Niemiec ?
          Pozdrawiam Ada
          • zuzaneczka1 Re: EFEKTY STOSOWANIA LIXINU 29.04.07, 13:46
            Witaj Ado!
            No i pochwaliłam się za wcześnie dobrym samopoczuciem...dzisiejszą noc znów miałam bezsenną,zasnęłam dopiero o 7,oo pospałam ze 4 godzinki.
            Lixin sprowadzam z Niemiec,mam słabą nadzieję,ze będzie dostępny w Polsce.
            Fakt,ze jest droższy niż tabletki ale nie aż tak sporo no i efekty leczenia są.
            Badanie robiłam przed zażyciem kropli oczywiście!
            Zwiększać będę zgodnie z Twoją sugestią a pod koniec maja przy badaniu dam sobie dodatkowo zbadać to TG.Od endo mam skierowanie na TSH i fT4 nie wiem,dlaczego lekarza nie interesuje fT3? Przypuszczam,ze z powodów finansowych,ale nic i tak wiem od Was,ze fT3 też jest istotne więc zrobię prywatnie.
            Dziękuję i miłej niedzieli życzę smile
            • zuzaneczka1 Re: EFEKTY STOSOWANIA LIXINU 30.06.07, 01:53
              Witam!
              Oto moje wczorajsze wyniki:
              TSH 2.800 (0,270-4.200) 64%
              fT4 19,80 (12,00-22,00) 78%
              fT3 4,27 (3,10-6,80) 31,62%

Biorę teraz 15kropli czyli 75mg lixinu.
              Wydaje mi się, ze stosunek fT3 do fT4 jest nieprawidłowy - potwierdzają to
              objawy niedoczynności - tyję nadal, mam stany lękowo-depresyjne i bezsenność.

Proszę o poradę, czy i o ile zwiększyć dawkę lixinu?
              Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka