Dodaj do ulubionych

nowe wyniki, ft3 ponizej normy

27.06.08, 16:07
witam
w maju badalam tylko poziom TSH, ktory byl 0,56.
bylam na dawce 75 i 100 na przemian od marca.
dzis zrobilam nowe badania i sa nastepujace:
TSH - 0,077 (0,27-4,20)
ft3 - 2,49 (2,57 - 4,43)
ft4 - 1,49 (0,93 - 1,70)
aTPO 466 - (0-34) zawsze mialam powyzej 1000
aTG 76 (0 - 115) wczesniej mialam od 400-800)

Czuje sie strasznei zmeczona, moglabym spac calymi dniami.
TSH chyba za niskie, moja endo na bank by obnizyla dawke tyroksyny, bo nie zwraca uwagi na ft3 i ft4.
Ft4 jest chyba ok - gorna granica normy, ale skad ten wynik ft3 sad
przed leczeniem przy TSH powyzej 4 mialam ft3 na poziomie 9 % , pozniej juz podczas leczenia i modyfikowaniu dawki przy TSH 5,52 ft3-40%. a tu nagle taki spadek.

Cieszy mnie choc troche dziwi znaczny spadek przeciwcial, mimo ze badalam sie podczas trawajacego kilka dni bolu glowy, tarczycy i temperatury.

prosze o interpretacje i jak to wg was wyglada. wizyte u nowej endo mam na poczatku lipca. czy wh was dawka tyroksyny powinna byc obnizona?
Obserwuj wątek
    • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 27.06.08, 16:11
      wit b12 425 (197-866) na wynik ferrytyny czekam, ale zelazo w normie.
      w grudniu przy TSH 2,40 i na mniejszej dawce tyroksyny moje ft3 bylo 3,65(1,8-4,2)
      • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.06.08, 12:38
        prosze o jakikolwiek komentarz na temat wynikow.
        od wczoraj zaczelam lykac selen, bo jakos zupelnie o nim zapomnialam.
        • aleksandra_01 Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.06.08, 13:11
          brakuje tego wyniku ferrytyny
        • obas13 Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.06.08, 13:29
          Przy takich wynikach i tak sporej różnicy pomiędzy FT3 i FT4, może
          warto byłoby pomyśleć o Novothyralu.
      • sierlena Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 30.06.08, 10:33
        A jeżeli mogę zapytać to jakiej firmy bierzesz selen????
        • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 30.06.08, 11:33
          tej firmy:
          www.kraeuterhaus.de/content.php?seite=shop/produkte.php&hauptrubrik=36&details=1189
          a wszystko ladnie opisane na forum tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=59968720&v=2&s=0
    • rosteda Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.06.08, 13:31
      To dobrze ze zaczelas brac selen.
      A w miedzyczasie powinnas sie zastanowic (jesli po 1-2miesiacach z selenem nic
      sie nie zmieni) nad Nowothyralem.
      Masz dosc duza rozbieznosc miedzy fT3 i fT4.
      Ale sprawdz jeszcze raz wyniki po jakims czasie (1-2miesiecy) po selenie czy sie
      nie poprawi.
      Rosteda
      • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.06.08, 15:27
        a w jakiej dawce brac selen?
        100mg czy 200? jednorazowo do 4 godzin po przyjeciu tyrksyny czy jedna rano druga wieczorem?
        • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 29.06.08, 16:12
          mam jeszcze pytanie odnosnie pulsu... mam od jakiegos czasu puls okolicach 85 - 95. czesto zasypiajac lapie sie ze mi serce szybko bije.
          czy to efekt tego ze mam wysoka dawke tyroksyny?
          ale jak obnize to od razu ft4 spadnie...?
          • hashi-tess Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 01.07.08, 16:25
            Wysoki puls to efekt niskiego FT3.
            Przemyślałaś suplementację T3?
            • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 01.07.08, 17:15
              moje wyniki ferrytyny : 11,63 (norma 13 - 150) sad
              czyli znow endo i lekarz pierwszego kontaktu sie mylili mowiac ze jak morfologia dobra to nie ma sensu robic badania ferrytyny... uncertain
              czy jest to bardzo niski wynik czy w miare ? czy to znaczy ze mam anemie, zelazo mam w srodku normy. masakra

bede u endo za dwa dni spytam sie o suplementacje t3, ale najpierw sprobuje pobrac zelazo i selen i zobaczyc czy moze to wystarczy.
              Czy brac zelazo jakies bez recepty czy isc na wizyte od razu do lekarza i na recepte?
              • hashi-tess Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 01.07.08, 22:51
                Tak, masz anemię.
                Powinnaś jak najszybciej zacząć suplementować
                żelazo.
                Przemiana się będzie pięła do góry razem
                z poziomem żelaza.
                Jeśli nie odczuwasz znacznych niedogodności
                z niedoczynności, to daruj sobie T3.
                • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 01.07.08, 23:56
                  jedyna niedogodnoscia jest wieczne zmeczenie, ale wg innych i calego otoczenia mam lenia sad moze po czesci mam lenia, ale na bank jest to tez albo efekt niedoczynnosci albo jak teraz widac anemii. tym bardziej ze z tym sie wiaze to ze ciagle chce mi sie spac. spie okolo 12h w nocy, budzie sie niewyspana a w ciagu dnia i tak jestem spiaca.
                  oprocz tego wypadaja mi ciagle wlosy, choc nieco mniej, i brak mobilizacji do czegokolwiek.
                  kupilam Sorbifer, ale jest napisane ze stosowac po konsultacji z lekarzem,,, w
                  • hashi-tess Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 02.07.08, 09:32
                    masz książkowe objawy niedoczynności i anemii.
                    Zacznij wcinać to żelazo
                    i rozejrzyj się jednak za cytomelem.
                    Szkoda życia na spanie i cierpienie.
                    Pzdr
                    Tess
                    • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 03.07.08, 17:37
                      kurcze sad zrobilam dodatkowe badania. przede wszytskim chodzilo mi o gospodarke zelazowa, ale przy okazji zrobilam morfologie, zeby sie upewnic czy przy takim poziomie ferrytyny mam nadal hemoglobine w normie. aby isc do lekarza i mu pokazac ze jednak nie ma pojecia....
                      Moje wyniki sa nastepujace :
                      Ferrytyna 11,63 (13-150)
                      Żelazo 213 (49-151) dopisek laboratorium ze wykonanoi badanie dwukrotnie i ze wskazana kontrola z ponownego pobrania)w marcu mialam zelazo 88, nie wiem skad ten skok.
                      TIBC 472 (250 - 440)
                      UIBC 259 (155 - 300)
                      % wysycenia transferyny 45,1 (25 - 40)
                      z morfologii poza norma jest jak zwykle badanie limfocytów 55,9% (10-50) i neutrofile 1,6tys/ul (2-6,9)

jutro ide do nowego endokrynologa, mam nadzieje ze poradzi cos na ta gospodarke zelazowa, jak nie to lekarz 1. kontaktu. ale bede szukac nowego...
                      • obas13 Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 03.07.08, 18:10
                        Te wyniki tylko potwierdziły, że masz spore problemy z żelazem.
                        Świadczy o tym wzrost TIBC oraz transferryny, które idą w parze z
                        niskim poziomem ferrytyny.
                        Jednoczesnego wzrostu poziomu żelaza nie potrafię wyjaśnić ale
                        badanie samego żelaza nie ma większej wartości diagnostycznej o czym
                        wielokrotnie już tu pisaliśmy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to
                        być może jakaś suplementacja żelazem, którą dopiero co rozpoczęłaś.
                        Nie brałaś dzień przed badaniem przypadkiem jakichś preparatów
                        żelaza?
                        • hashi-tess Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 03.07.08, 18:23
                          obas13 napisał:

> Nie brałaś dzień przed badaniem przypadkiem jakichś preparatów
                          > żelaza?

Może jadłaś na kolację art. spoż. zawierające dużo żelaza?
                          • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 03.07.08, 18:33
                            nic nie jadlam co zawiera zelazo, po poludniu -placki ziemniaczane i jakies ciasto. nawet wstrzymalam sie z Sorbiferem. Dzis dwie tabletki wzielam po badaniu, a tu taki dziwny wynik ze nie wiadomo czy mam to brac...
                            na jednym portalu jest napisane "Całkowita zdolność wiązania żelaza i wysycenie transferyny służą do oceny tego samego zjawiska - wielkości tzw. puli transportowej żelaza, ale dają przeciwstawne wyniki"
                            jak przeciwstawne wyniki to u mnie jakos oba sa powyzej normy.
                            chyba ze chodzi o to ze wynik w jednym jest w % a w drugim ug/dl i w jakis sposob jest to przeciwstawne.
                            • kusia40 Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 03.07.08, 18:52
                              czy lab. w ktorym robisz badania jest napewno ok? masz dziwne wyniki
                              jezeli chodzi o ferrytyne i ft3, moze powtorz te badania zelaza za
                              jakis czas?? pozdr.
                              • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 03.07.08, 20:30
                                wczesniejsze wyniki, tj ferrytyne, ft3, ft4 i tsh robilam w jednym laboratorium. a gospodarke zelazowa (zelazo, TIBC, UIBC) i morfologie w innym,.
                                rzecywiscie sa dziwne te wyniki. zelazo tak wysoko, prawie zatrucie zelazem tongue_out a ferrytyna tak niziutko
                                • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 04.07.08, 18:10
                                  nowa endo w ktorej pokladalam duze nadzieje zaproponowala obnizenie dawki Euthyrox do 75 na dobe, zamiast na przemian 75 i 100. jak sie uparlam na to niskie ft3 to wahala sie czy nie dac mi Novythyral 75 raz dziennie na przemian z Euthyrox 75.
                                  stwierdzila ze na pewno nie mam anemii bo morfologia w normie.
                                  ferrytyna i TIBC nie wiedziala za bardzo co to. Zelazo moze takie byc bo zazywam tabletki anty i to od tego jest takie wysokie.
                                  ft3 mam za niskie bo tarczyca probuje sobie odbic za wysoki powiom TSH.
                                  powiedzila ze ft3 i ft4 sa mniej miarodajne od TSH.
                                  moje objawy powiedziala ze moga byc od za wysokiej dawki, bo objawy podobne do tych w niedoczynnosci moga byc rowniez takie same jak dawka jest za duza.
                                  i jescze powiedziala mi zebym robila wszytskie oznaczenia po zazyciu tyroksyny a nie na czczo. sad

no comments
                                  • hashi-tess Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 04.07.08, 21:36
                                    malinowymis napisała:

>
                                    > no comments

Podtrzymuję.
                                    • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.07.08, 18:17
                                      byłam u hematologa z tymi wynikami...
                                      i dowiedzialam sie ze jest zaburzona gospodarka zelazowa, ale tak bywa przy chorobach z autoiagresji, przy ktorych najlepszym wyznacznikiem jest morfologia, a że hemoglobina w normie to pwoiedziała że żadnej aniemii nie mam. Że ferrytyna wcale nie jest taka niska. lekko poniżej normy. i żebym nie brała żelaza, bo to mi zwiększy tylko żelazo w obiegu i nie ma pewności, że się zmagazynuje, a to może bardziej zaszkodzić niż pomóć....

Rada za 100zł na dziś: kupić sobie Capivit piękne włosy... uncertain i przyjść za dwa miesiące z nowymi wynikami na wizyte już za 80zł (lecząc nieodczynność może mi się poprawić gosp. żelazowa).

byłam u profesora nadzwyczajnego, spec. od chorób wewnętrznych i hematologa sad
                                      • hashi-tess Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 28.07.08, 18:32
                                        może powinnaś iść do takiego
                                        lekarza co to dopiero obronił dyplom
                                        i uczęszczał na zajęcia,
                                        na których była omawiana anemia
                                        przy chorobach z autoagresji,
                                        patrz - hashimoto?

Za dużo wymagamy?

Idę na spacer bo się zdenerwowałam.
                                        • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 18.08.08, 10:38
                                          Poprzednie wyniki robiłam na dawce 100 na przemian z 75. Z ciekawości czy rzeczywiście przy zmniejszeniu dawki tyroksyny ft3 może pójść w góre zmniejszyłam delikatnie dawke i brałam dwa dni 75 i trzeci dzień 100 i tak na okrągło. Tym bardziej, że odstwaiam tabletki hormonalne w tym miesiącu. Czułam się od początku lepiej. Mniej śpiąca w ciągu dnia. ogólnie w ogóle nie chciało mi się już spać. Puls wrócił do normy, tj 70 -80 .
                                          Moje wyniki:
                                          TSH = 0,08
                                          ft3 = 3,13 (1,8-4,2) smile
                                          ft4 = 1,50 (0,8-1,9)

gospodarka żelazowa poprzednio chyba była źle wykonana. Bo tak jak przeczytałam % wysycenia transferyny i TIBC mają zawsze wyniki przeciwstawne. a u mnie obydwa wyniki były powyżej górnej granicy. czyli nie przeciwstawne. przynajmniej ja tak zrozumiałam tą przeciwstawność, że jak jeden wynik powyżej normy to drugi zawsze poniżej. I teraz mi tak właśnie wyszło.

żelazo 92 (49 - 151)
                                          TIBC = 446 (250 - 440)
                                          UIBC = 354 (155 - 300)
                                          % wysycenia transferyny 20,6 (25 - 40)

Póki co nie zaczęłam braż żelaza, chciałam zobaczyć jak się zachowa ft3 przy zmniejszeniu dawki. Gdybym wprowadziła w tym samym czasie żelazo, teraz bym uważała, że wzrost ft3 zawdzięczam właśnie temu.
                                          W sumie jak rozumieć spadek ft4 z jednoczesnym wzrostem ft3?
                                          skoro ft4 spadło a przemiana była kiepska to przy zmniejszeniu dawki - ft3 powinno być jescze mniej. a tutaj tak ładnie urosło/.
                                          • malinowymis Re: nowe wyniki, ft3 ponizej normy 18.08.08, 10:47
                                            czyli w tej chwili ft3 = 54% , ft4 = 64 %

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka