Dodaj do ulubionych

Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji

03.01.09, 16:13
Witam wszystkich serdecznie.

Odebrałem nowe wyniki i postarałem się je przeliczyć ( choć nie wiem czy
dobrze to zrobiłem )
TSH wynik 1,73 norma 0,4 – 4,0 - 64%
FT3 wynik 3,07 norma 1,9 – 4,5 - 45%
FT4 wynik 1,25 norma 0,8 – 1,9 – 40%
B12 wynik 237 norma 174- 878 – 8%
Żelazo wynik 141 norma 70- 180 – 64%
Na wynik z ferytryny musze poczekać do połowy stycznia bo badania są
wykonywane w Krakowie .
Zastanawia mnie wynik hemoglobiny 14 przy normie 13,5 – 18.
Proszę was o pomoc w interpretacji wyników ( i ewentualnie sprawdzenie czy
dobrze je wyliczyłem ).
Co do mojego samopoczucia to cały czas doskwiera mi zmęczenie, pojawiają się
bule mięśni, uczucie zimna stopy i ręce, Często mam też opuchnięte ręce,
odczuwam też bóle w gardle ( w okolicach tarczycy ) oraz cały czas poczucie
góli w gardle i ocierania się/ przeskakiwania chrząstek przy przełykaniu
śliny. Z snem też nie najlepiej często się budzę z uczuciem niepokoju,
podenerwowany z wrażeniem że kołacze mi serce. Proszę was o jakieś rady wizytę
mam dopiero za 2 miesiące. Od dwóch miesięcy jestem na dawce Euthyrox N 75.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich w nowym roku i życzę dużo zdrowia i sukcesów
w walce z naszą japonką.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 03.01.09, 21:51
      Twoje samopoczucie to efekt niedoczynności.
      Podnieś dawkę euthyroxu o 12,5mg,
      po miesiącu zrób badania.
      Bóle mięśni mogą być spowodowane brakiem wit.B12.
      Spróbuj załatwić sobie u rodzinnego jej suplementację.
      Zacznij zajadać magnez, który trochę złagodzi Ci bóle .
      • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 04.01.09, 01:35
        Dziękuję hashi-tess za szybką odpowiedź. Już wcześniej czytając forum myślałem
        nad zwiększeniem dawki Euthyroxu ale wolałem poczekać na wyniki.

> Podnieś dawkę euthyroxu o 12,5mg,

Mam z tym problem, nie jestem dobry w przeliczaniu jednostek miar - dysponuję
        tylko euthoroxem 75 jest podany w "µg" (jeżeli dobrze rozumiem to są mikrogramy
        ) i mam problem z określeniem ile tabletki to będzie te 12,5 mg. Szukałem w
        necie różnych przeliczników ale wszystkie kończą sie na "mg". Może ktoś ma link
        do porządnego przelicznika jednostek miar.

> Bóle mięśni mogą być spowodowane brakiem wit.B12.

Na razie znalazłem zestaw multiwitaminy który zawiera B12 i nie zawiera jodu.
        Ale postaram się dostać coś od lekarza ogólnego.

Zapomniałem dodać że po lekturze forum po świętach zacząłem przyjmować Selen 50
        mcg jedną tabletkę z rana. Na razie nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.

• aleksandra_01 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 04.01.09, 02:04
          Witaj

> Mam z tym problem, nie jestem dobry w przeliczaniu jednostek miar - dysponuję
          > tylko euthoroxem 75

tu nie trzeba nic przeliczać

tabletkę 75 jak przetniesz na pół będziesz mieć dwa kawałki po 37,5 każdy,
          jak tabletkę 75 podzielisz na 4 kawałki będziesz mieć 18,7 w każdym kawałku,
          więc jeśli nie możesz podnieść o 12,5 to podnieś o 18,7 tak jak wynika z podziału tabletki
          na możliwie małą dawkę, między 12,5 a 18,7 różnica jest niewielka.

12,5 to nic innego jak 50mg podzielone na 4 kawałeczki.
          dobrze jest mieć w zapasie 2 wielkości np 75mg i 25mg
          wtedy rzecz jasna łatwiej podzielić tabletki.

> > Podnieś dawkę euthyroxu o 12,5mg,
          to weźmiesz jedną tabletkę 75 + 1/4 tabletki 75
          wiem że to trochę męczące tak dzielić ale inaczej
          się nie da chyba że akurat komuś podpasują dostępne
          "wielkości" leków.

> Na razie znalazłem zestaw multiwitaminy który zawiera B12 i nie zawiera jodu.
          > Ale postaram się dostać coś od lekarza ogólnego.
          B12 wynik 237 norma 174- 878 – 8%

to jest mocno niska witamina b12,
          obawiam się że tabletki będą za słabe,
          porozmawiaj z lekarzem o zastrzykach z b12,
          to ważne.

powodzenia
          a.
          • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 04.01.09, 02:46
            Dziękuje aleksandra_01 za pomoc jutro a w zasadzie dzisiaj zastosuję zwiększoną
            dawkę i po miesiącu zrobię ponowne badania. Co do B12 to w przyszłym tygodniu
            wybiorę się do rodzinnego z wynikami generalnie spora część wyników z morfologi
            mam w dolnych granicach a nawet poniżej normy "Inne (Eo, Bazo, Mono) wynik 1,7
            norma 3-15" choć jeszcze nie znalazłem opisu co oznaczają te wskaźniki.
            • milaemalka Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 04.01.09, 19:32
              Witaj pomyliłeś się Tsh-37% .Byłabym ostrożna w podnoszeniu dawki.Najlepiej jak
              podaje sie wyniki w jednym wątku.Wtedy lepiej widać co sie dzieje.wychodzenie z
              niedoczynności trochę trwa a Ty bierzesz hormon dopiero od konca pażdziernika
              (Tsh-6,23) początek grudnia- Tsh-1,78 A cały czas na dawce 75 Na Twoim miejscu
              poszłabym do rodzinnego i poprosiła o przepisanie 25,łatwiej dzielić i zwiększac
              po troche.Z mojego doświadczenia wiem ,że 6,25 to dużo.Byłam na 100 euthyroxu
              przez kilka miesiecy.Braki uzupełniły się i Ft4 skoczyło powyżej górnej
              granicy.Zmniejszenie o 6.25 spowodowało,że Ft4 spadło na 70 kilka procent.
              • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 05.01.09, 11:21
                > Witaj pomyliłeś się Tsh-37% .

Faktycznie popełniłem błąd. Dzięki smile

Co do zwiększenie dawki to od 2 miesięcy nie ma zmiany w poziomie hormonów więc
                też mi się wydaje że dawka jest za mała. Na razie zwiększę o proponowaną tutaj
                dawkę i po miesiącu się przekonamy. smile
                • milaemalka Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 05.01.09, 13:00
                  miałam na myśli róznice między zwiększeniem o 12,5 a 18 Dlatego napisałam,że
                  przydały by Ci się 25
                  • rosteda Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 05.01.09, 17:34
                    Rysku,
                    dziewczyny mowiac o zwiekszaniu o 12,5µg maja na mysli ze kazdy z nas w domu
                    powinien miec tabletki tyroksyny 25µg (najmniejsze tabletki jakie istnieja).
                    Te slabe tabletki trzeba poprosic o przepisanie endokrynologa na najblizszej
                    wizycie lub tez poprosic lekarza rodzinnego.
                    Tylko te tabletki 25µg da sie podzielic na najmniejsze porcje, nawet na 6,25µg.
                    Duze tabletki do takiego podzialu nie nadaja sie bo bedzie to bardzo niedokladnie.
                    Co do wit.B12 - tabletkami nie masz szans jej podniesc bo ona sie bardzo slabo
                    wchlania.
                    Wiem cos na ten tamat bo 2 lata probowalam tabletkami po 500µg i tylko bolal
                    mnie po tym zoladek a we krwi ta witamina spadla mi ponizej normy. Musialam
                    jednak zaczac barc zastrzyki.
                    Ty masz ta witamine juz na dolnym poziomie i uzupelnianie jest bardzo wskazane
                    ale zastrzykami, zeby widziec efekty.
                    Pozdrawiam Rosteda

Ps.Poczytaj watek o wit.B12 ktory jest przyczepiony u gory pierwszej strony.
                    • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 14.01.09, 15:08
                      Witajcie!
                      Już drugi tydzień jestem na zwiększonej dawce czyli 75 + 1/4 tabletki.
                      Generalnie czuję poprawę, mam więcej energii do pracy samopoczucie też się
                      poprawiło, cienko z kondycją ( muszę rzucić palenie - hmm tylko jak ). Z objawów
                      które mnie niepokoją to od czasu do czasu czuję się taki roztrzęsiony i drżą mi
                      ręce i mam wrażenie przyśpieszonego pulsu, Choć jak mierzę sobie ciśnienie to
                      wychodzi w miarę około 80-85 ( objawy te pojawiają się w ciągu dnia i trwają tak
                      okoł 30-60 min ). U rodzinnego jeszcze nie byłem więc witaminy staram się
                      uzupełnić własnym sumptem ( preparaty witaminowe ). Mam nadzieję że dzisiaj
                      pojawią się wyniki z badania ferytryny ( chyba dobrze napisałem) czekam już 2
                      tydzień i coś się więcej wyjaśni. Jak je dostane to tutaj wpiszę. Napiszcie mi
                      czy też macie takie objawy jak drżenie rąk.

Pozdrawiam serdecznie Rysiek
                      • rosteda Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 14.01.09, 20:03
                        Na to drzenie rak wez tabletke magnezu, przed pojsciem spac tez.
                        Tylko nie bezposrednio po tyroxynie.
                        Powinno byc lepiej.
                        Rosteda
                        • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 15.01.09, 15:29
                          Dzięki za radę rosteda dzisiaj ją zastosuje, niestety wyników jeszcze nie ma
                          wrrr.... no nic muszę czekać.
                          • milaemalka Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 15.01.09, 17:27
                            Takie roztrzesienie,które czuje się w środku i niepokój a nawet nagłe
                            wybuchy,lek i drżenie rąk to skutki dużego podniesienia dawki.Też tak
                            miałam.Niektórzy podnoszą o 25 i nic a inni muszą podnosić stopniowo o 6,25 co
                            kilka dni.Pisałam Ci ,że najlepiej postarać się o 25 i dzielić je
                            • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 16.01.09, 00:16
                              milaemalka napisała:

> Takie roztrzesienie,które czuje się w środku i niepokój a nawet nagłe
                              > wybuchy,lek i drżenie rąk to skutki dużego podniesienia dawki.

Takie chwilowe stany miałem już przed rozpoznaniem Hashimoto wtedy nie brałem
                              żadnych hormonów. Zwalałem to na zmęczenia i głód - wtedy na siłę próbowałem
                              schudnąć. Teraz też ostatnio dużo pracuję i często sypiam po 3-4 godziny w nocy
                              a czasem wcale. Choć na pewno zwiększenie dawki też swoje robi. Te objawy nie są
                              aż tak mocno uciążliwe ani też silne jedynie mnie trochę niepokoiły. Poczekam
                              jeszcze 2 tygodnie i zrobię badania. Pozdrawiam Rysiek
                              • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 20.01.09, 07:02
                                Byłem wczoraj u rodzinnego niestety on nic nie widział niepokojącego w wynikach
                                krwi i stwierdził że nie trzeba uzupełniać żadnych witamin ani mineralów. Do
                                tego złapała mnie grypa więc teraz leże w łóżku z zz prawie 40 stopni gorączką.
                                Jak pech to pech. Dostałem antybiotyk Aqumentin SR 2x2 na dzień zobaczymy czy
                                podziała. Pozdrawiam Rysiek.
                                • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 20.01.09, 07:05
                                  Co do wyników z ferryteryny to muszę je powtórzyć ponieważ jak twierdzi
                                  laboratorium wyszły bardzo dziwne. Ale ich nie widziałem.
                      • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 22.01.09, 10:26
                        mam pytanie czy przyjmowanie antybiotyku wpływa na poziom hormonów i
                        przyswajanie. Jeżeli tak to jak można temu przeciwdziałać, przed grypą już
                        czułem się dobrze i nie chciałbym tego zaprzepaścić a antybiotyk mam zapisany na
                        10 dni i to silną dawkę? Pozdrawiam rysiek.
                        • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 22.01.09, 10:30
                          I jeszcze jedno - czy ktoś ma problemy z białym nalotem na języku, u mnie
                          powoduje to suchość w buzi. Zaczeło to się od momentu ataku Hashimoto i co jakiś
                          czas się nasila. Nie wiem już co z tym zrobić sad
                          • hashi-tess Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 22.01.09, 23:24
                            spr. czy nie masz grzybicy.

Czy teraz przy terapii antybiotykami
                            bierzesz jakiś lakcid lub podobne?
                        • hashi-tess Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 22.01.09, 23:26
                          rysiek1971 napisał:

> mam pytanie czy przyjmowanie antybiotyku wpływa na poziom hormonów i
                          > przyswajanie.

Może info w tym wątku rozjaśni
                          Twoje wątpliwości?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=36797711&a=36797711
                          • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 24.01.09, 00:15
                            Dostałem w końcu wyniki z ferrytyny

wynik 164 norma 28 - 365

więc wygląda że jest OK ( chyba )

Co do grzybicy to wymaz z gardła wykazał tylko Streptococus oralis - bardzo
                            liczne, oraz paciorkowce B-hem.Streptococcus spp.grupy C - bardzo liczne -
                            jeszcze nie rozgryzłem co to oznacza.
                            • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 14.02.09, 11:28
                              Witam
                              Minęło już ponad 4 tygodnie od podniesienia dawki o 1/4 tabletki, dzisiaj
                              odebrałem wyniki:

TSH wynik 1,39 norma (0,4-4,0) 27%
                              FT3 wynik 3,55 norma (1,9-4,5) 63%
                              FT4 wynik 1,38 norma (0,8-1,9) 53%
                              Chyba dobrze przeliczyłem procenty.

Moje samopoczucie ...hmm na początku po zwiększeniu dawki czułem się jak młody
                              bóg teraz to oklapło choć nie jest tak źle jak było. Od czasu do czasu bolą mnie
                              mięśnie i kręgosłup i stawy. Obniżona kondycja ( wejście na III piętro owocuje
                              zadyszką i wrażeniem przyśpieszonego pulsu) Najbardziej doskwierające jest
                              gardło - czuję gólę w gardle, przeskakujące kostki przy przełykaniu. Ostatnio
                              byłem u laryngologa w związku z bólem w uszach i szumami. Co do uszu powiedział
                              mi że chorowałem na uszy (czego sobie nie przypominam bo nigdy nie miałem z nimi
                              problemu)i to są pozostałości po infekcji. Zbadał mi gardło i stwierdził że mam
                              lekko przesuniętą tchawicę co mnie bardzo zmartwiło i zastanawiam czy nie zrobić
                              jeszcze raz USG szyji. Wracając do samopoczucia o twarz z rana i oczy mam często
                              opuchnięte a skóra na dłoniach co jakiś czas robi się sucha i szorstka a nawet
                              mi czasem pęka na kostkach dłoni. No i generalnie od jakiegoś tygodnia znów
                              spadek kondycji psychicznej czyli kłopoty z koncentracją, senność i "tumiwisizm".

Z tymi wynikami jak pójdę do mojego endo to znowu powie że wszystko jest OK.
                              Próbuje ciągle dostać się do innego ale terminy są okropnie długie.

Napiszcie prosze co o tym sądzicie, czy może znowu podnieść dawkę hormonu o
                              następną 1/4 tabletki ?

Pozdrawiam Rysiek
                              • hashi-tess Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 14.02.09, 15:38
                                podnieś koniecznie
                                • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 15.02.09, 09:32
                                  Dzięki tess za odpowiedz.

Podniosę o następną 1/4 tabletki czyli teraz będzie 75 + 1/2 i zobacze jakie
                                  będą skutki .

Pozdrawiam rysiek
                                  • hashi-tess Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 15.02.09, 16:19
                                    rysiek1971 napisał:

> Dzięki tess za odpowiedz.

i zobacze jakie
                                    > będą skutki .

będą dobre.

>
                                    > Pozdrawiam rysiek

Też pzdr
                                    Tess
                                    • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 17.02.09, 13:02
                                      No to udało mi sie zarejestrować do endo na 4 marca - hura. Co prawda to nowa
                                      pani doktor - ale nowym też trzeba dać szansę do wykazania się. Zobaczymy jak
                                      będzie. Zastanawiam się czy przed wizytą zrobić jeszcze USG tarczycy ( ostatnie
                                      robione było we październiku 2008)? CO o tym sądzicie czy jest sens?
                                      • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 08.03.09, 11:55
                                        Jestem po wizycie u endo. Niestety okazało się że to następny lekarz co patrzy
                                        tylko na normy, powiedział mi że skoro TSH jest w pobliżu 1,5 to jest wszystko
                                        ok. A jeżeli występują jakieś dolegliwości "to na pewno nie jest sprawą
                                        tarczycy". Dał skierowanie na USG szyji i biopsję i kazał utrzymać dawkę
                                        hormonów na nie zmienionym poziomie 75+1/2. Czekam teraz na telefon z terminem
                                        badań i zobaczę jak się dalej potoczy.
                                        Pozdrawiam ciepło wszystkich rysiek
                                        • rosteda Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 08.03.09, 22:57
                                          Witaj Rysiek1971
                                          USG tarczycy nalezy robic przynajmniej 1x w roku (lepiej nawet 2x w roku) i
                                          dobrze ze lekarz dal Ci skierowanie na to badanie.
                                          Ale dlaczego od razu tez i biopsja?
                                          Biopsje robi sie tylko w tym wypadku jak w USG lekarz stwierdzi guzki i one sa
                                          podejrzane to nalezy sprawdzic przez biopsje czy to nie jest cos zlosliwego.
                                          Przy chorobie Hashimoto biopsji sie nie robi ot tak z marszu.
                                          Sama choruje juz dlugo i zaden lekarz mnie nie kierowal na biopsje.
                                          Hashimoto rozpoznaje sie badajac przeciwciala, hormony tarczycy we krwi, USG
                                          tarczycy i po objawach.
                                          Bardzo rzadko sie zdarza ze ktos nie ma przeciwcial ani zmian w USG, a objawy ma
                                          bardzo slabe i wtedy wyjatkowo moze byc potrzebna biopsja zeby potwierdzic
                                          rozpoznanie.
                                          Ja osobiscie najpierw zrobilabym USG i jesli tym badaniem lekarz stwierdzi guzki
                                          (ale takie prawdziwe, a nie guzowata tarczyce co u nas w USG tez czesto lekarze
                                          biora za guzki) to wtedy biopje tez.
                                          Ale jak lekarz nie stwierdzilby guzkow to bipsji wcale bym nie robila.
                                          Rosteda
                                          • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 08.03.09, 23:17
                                            Myślę że zasugerował się wynikiem USG z października 2008

"Komponente zmian zapalnych w miąższu tarczycy, Liczne guzki o średnicy od 10
                                            do 24mm w obu płatach i cieśni. "

Sam nie wiem co myśleć o tej biopsji. Czekam na termin wolny w laboratorium.
                                            Cyhba najpierw wykonają USG a potem ewentualnie biopsje.
                                            • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 08.03.09, 23:25
                                              Na zwiększonej dawce hormony 75+1/2 samopoczucie już mam lepsze (choć są gorsze
                                              dni) zauważyłem że bardzo reaguje na pogodę, w dni pochmurne i deszczowe moje
                                              samopoczucie bardzo spada - do czasu zachorowania nie mialem takich reakcji.
                                              Największym problemem jest gardło - ciągłe uczucie przeskakiwania chrząstek przy
                                              przełykaniu - może to w końcu minie przynajmniej mam taką nadzieję sad. Z bólami
                                              mięśni jakoś sobie daję rade mimo iż lekarze twierdzą że nie mam niedoborów B12.
                                              Zażywam witaminy i selen - narazie polski, nie zdobyłem jeszcze polecanego na
                                              forum tego z niemiec.
                                              Pozdrawiam Rysiek
                                              • rysiek1971 Re: Nowe wyniki - proszę o pomoc w inerpretacji 08.03.09, 23:29
                                                Z okazji dzisiejszego święta Dnia Kobiet życzę wam wszystkim drogie panie dużo
                                                zdrowia oraz sił w walce o nie, pogody ducha, przyjaznego ramienia które da wam
                                                wsparcie w trudnych chwilach oraz dużego grona przyjaciół na których będziecie
                                                mogły liczyć w trudnych i tych szczęśliwych chwilach.

Rysiek
                                                • rysiek1971 marzec 2009 nowe wyniki 17.03.09, 14:05
                                                  Odebrałem dziś nowe wyniki

TSH 0,947 (0,4-4) 16%
                                                  FT3 3,61 (1,9-4,5) 66%
                                                  FT4 1,59 (0,8-1,9) 72%
                                                  Cholesterol 214 (131-200) 120%
                                                  Anty TPO >1000 (0-35) 72%

Samopoczucie średnie, mam uczucie gorąca na twarzy, pobolewa mnie gardło w
                                                  okolicy tarczycy, szyja jest w tym miejscu wrażliwa nie mogę mieć nic obcisłego
                                                  na szyj bo mam uczucie że mnie uwiera. Powróciły bóle kręgosłupa i drętwienie
                                                  nogi. Jak długo to jeszcze potrwa, wyniki niby się poprawiają a samopoczucie nie
                                                  za bardzo. sad
                                                  • rysiek1971 Re: marzec 2009 nowe wyniki 18.03.09, 11:28
                                                    Czy w świetle tych wyników mam jeszcze zwiększyć dawkę hormonów? Czy już nie?
                                                    Próbowałem rozmawiać z rodzinnym aby wypisał mi tabletki 25 ale się nie zgodził.
                                                    Endo z kolei stwierdził że TSH jest około 1 więc dawka jest dobra. Szukam innego
                                                    Endo ale w moich okolicach ciężko znaleźć jakiegoś polecanego.
                                                  • hashi-tess Re: marzec 2009 nowe wyniki 18.03.09, 22:10
                                                    napisz czy bierzesz jeszcze jakieś inne
                                                    tabletki: witaminy, magnez itd.
                                                  • rysiek1971 Re: marzec 2009 nowe wyniki 19.03.09, 12:52
                                                    Codziennie biorę multiwitaminę, magnez firmy MBE i ostatnio zacząłem łykać
                                                    witamine b12, no i oczywiście selen niestety polski sad jedna tabletka 50mg firmy
                                                    Walmark.
                                                  • rosteda Re: marzec 2009 nowe wyniki 19.03.09, 22:39
                                                    Na te bole kregoslupa i dretwienia to przydalaby Ci sie wit.B12 w zastrzykach.
                                                    Wez ten wynik wit.B12 i z tymi dolegliwosciami idz do neurologa, moze tam uda Ci
                                                    sie dostac zastrzyki.
                                                    Ktos z forum tak wlasnie dostal leczenie.
                                                    Przy tak duzych niedoborach jak masz Ty tabletki witminy B12 nie pomoga.
                                                    Wyniki masz teraz bardzo ladne i te dolegliwosci co Ci pozostaly sa jednak z
                                                    niedoborow.
                                                    Pozdrawiam Rosteda
                                                  • rysiek1971 Re: marzec 2009 nowe wyniki 16.04.09, 07:50
                                                    W związku z tym iż z żonką czekamy na narodziny nowego członka naszej rodzinki
                                                    mam pytanie. Czy związku z tym że choruje na hasi, nasz maluszek jest zagrożony
                                                    tym że też może mieć problemy z tarczycą? Szperałem po necie i nic nie
                                                    znalazłem, na forum zauważyłem że mamy hasimotki też się tego obawiają.

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • hashi-tess Re: marzec 2009 nowe wyniki 16.04.09, 12:16
                                                    nie myśl o tym, ciesz się chwilą.
                                                    Bo to z takich chwil składa się nasze
                                                    szczęście.
                                                    Aaaaaaaaaaa, dzieci w tej chwili
                                                    są przesiewowo badane pod kątem
                                                    tarczycy.
                                                    Żona jest zdrowa i maleństwo
                                                    otrzymuje odpowiednią ilość hormonów
                                                    i dlatego napewno będzie zdrowe.

Napisz kiedy zostaniesz tatą.
                                                    Będziesz chyba pierwszy na n/forum.

Pozdrawiam
                                                    Tess
                                                  • rysiek1971 Re: marzec 2009 nowe wyniki 17.04.09, 07:34
                                                    Dzięki Tess za odpowiedź.

Oboje z żonką cieszymy się naszym maleństwem ( wczoraj widziałem go na monitorze
                                                    smile. Termin mamy na październik tego roku. Jeszcze nie wiemy czy to chłopak czy
                                                    dziewczynka bo za bardzo się wierciło i chciało pokazać co tam chowa smile

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • rysiek1971 Maj 2009 nowe wyniki 18.05.09, 09:27
                                                    Witam po małej przewie.

Ostatnio znów wróciło do mnie zmęczenie, i zasypianie w ciągu dnia ( po prostu
                                                    miałem przysłowiowe odloty ) Więc poszedłem zrobić badania i oto one.

TSH wynik 1,01 norma 0,4-4,0 = 17%
                                                    FT4 wynik 1,49 norma 0,8-1,9 = 63%
                                                    FT3 wynik 4,26 norma 1,9-4,5 = 91%

Zaskoczyło mnie to że podniosło się TSH, a stosunek FT3 do FT4 się rozjechał -
                                                    chyba że źle przeliczyłem procenty. Przyjmuję EUTHYROX 75
                                                    dawka 1,5 tabletki, dodatkowo łykam zestaw witamin magnez, B12, i Selen. Nie
                                                    wiem czy podnosić dawkę hormonu czy nie, co zrobić aby FT3 i FT4 znowu się
                                                    wyrównały. Dodam jeszcze na dotychczasowej dawce hormonu jestem od 3 miesięcy.

Mam jeszcze jedno pytanie. Mam stwierdzone guzy na tarczycy i ostatnio miałem
                                                    robioną biopsje która na szczęście nie wykazała nic groźnego. Niestety dają mi
                                                    się one weznaki ponieważ cały czas czuję ucisk w gardle i przy przełykaniu czuję
                                                    przeskakiwanie chrząstek w gardle jest to dość nieprzyjemne a jak dojdzie
                                                    jeszcze suchość w gardle to już całkiem jest do bani. W związku z tym mam
                                                    dylemat, czy jest możliwość że te guzy w ciągu leczenia się zmniejszą, czy iść w
                                                    kierunku operacji i usunięcia. Jeżeli by miała być operacja to jak długo się po
                                                    niej dochodzi do siebie - jest dla mnie ważne zagadnienie ponieważ na przełomie
                                                    września i października pojawi się nowy członek rodziny i w pierwszym okresie
                                                    opieka nad maluszkiem i naszym 6 letnim sykiem spadnie tylko na mnie ( żona ze
                                                    względu na stan zdrowie będzie długo dochodziła do siebie po porodzie ) więc
                                                    muszę być "na chodzie".

Pozdrawiam wszystkich Rysiek
                                                  • hashi-tess Re: Maj 2009 nowe wyniki 18.05.09, 15:03
                                                    rysiek1971 napisał:

> Witam po małej przewie.
                                                    >
                                                    > Ostatnio znów wróciło do mnie zmęczenie, i zasypianie w ciągu dnia ( po prostu
                                                    > miałem przysłowiowe odloty ) Więc poszedłem zrobić badania i oto one.
                                                    >
                                                    > TSH wynik 1,01 norma 0,4-4,0 = 17%
                                                    > FT4 wynik 1,49 norma 0,8-1,9 = 63%
                                                    > FT3 wynik 4,26 norma 1,9-4,5 = 91%
                                                    >
                                                    > Zaskoczyło mnie to że podniosło się TSH, a stosunek FT3 do FT4 się rozjechał -
                                                    > chyba że źle przeliczyłem procenty. Przyjmuję EUTHYROX 75
                                                    > dawka 1,5 tabletki, dodatkowo łykam zestaw witamin magnez, B12, i Selen. Nie
                                                    > wiem czy podnosić dawkę hormonu czy nie,

pewnie, że podnoś o następne 25mg i po 4 tygod.
                                                    powtórz badania.

co zrobić aby FT3 i FT4 znowu się
                                                    > wyrównały.

patrz wyżej.

Dodam jeszcze na dotychczasowej dawce hormonu jestem od 3 miesięcy.

I to jest właśnie błąd.
                                                    Na początku powrotu do zdrowotnożci
                                                    nie należy zwlekać z podnoszeniem dawki.
                                                    Oczywiście musi to być potw. BADANIAMI.
                                                    Trochę przechlapałeś sobie nie robiąc badań.
                                                    Nie ustrzegłeś się powrotu do niedoczynności.
                                                    Org. dawał Ci sygnały /spanie/, których
                                                    nie odczytałeś.
                                                    Co do guzów - najpierw ustaw poziomy hormonów,
                                                    a potem zobaczysz co się będzie działo.
                                                    Ja sądzę, że nie będziesz miał takich objawów
                                                    i nawet nie wrócisz do swoich rozważań.

Pzdr
                                                    Tess
                                                  • rysiek1971 Re: Maj 2009 nowe wyniki 18.05.09, 22:10
                                                    hashi-tess napisała:
                                                    >
                                                    > pewnie, że podnoś o następne 25mg i po 4 tygod.
                                                    > powtórz badania.

Dzięki za szybką odpowiedź, podniosę o następne 1/4 tabletki ( mam do dyspozycji
                                                    tylko 75 -tki )czyli o 18,75mg i po 4 tygodniach zrobię badania.

Zastanawiam się czy przy moim wysokim FT3 w stosunku do FT4
                                                    > FT4 wynik 1,49 norma 0,8-1,9 = 63%
                                                    > FT3 wynik 4,26 norma 1,9-4,5 = 91%
                                                    Nie odstawić na jakiś czas selenu bo on przecież pomaga w przemianie T4 w T3.
                                                    Podpowiedzcie bo niewiem czy dobrze to interpretuje.

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • aleksandra_01 Re: Maj 2009 nowe wyniki 18.05.09, 23:12
                                                    > Nie odstawić na jakiś czas selenu bo on przecież pomaga w przemianie T4 w T3.

ja bym odstawiła przynajmniej na jakiś czas. bo jak podniesiesz
                                                    ft4 to siłą rzeczy przy takiej przemianie powinno się podnieść ft3.

jak będziesz odpowiednio często badał hormony to zauważysz
                                                    odpowiedni moment żeby znów włączyć selen.

pozdrawiam
                                                    a.
                                                  • rosteda Re: Maj 2009 nowe wyniki 19.05.09, 00:22
                                                    Jesli zwiekszyc dawke tyroksyny to nie wiecej niz o 12,5µg.
                                                    Obecnie masz fT4 63%, poprzednie wyniki fT4 to 72% i przy tych wynikach czules
                                                    sie dobrze.
                                                    Jesli zwiekszysz dawke o 25µg to fT4 ma szanse podniesc sie duzo wiecej niz do
                                                    72%. Po co przedobrzac?
                                                    Selen nie mial wplywu na to ze fT3 podnioslo sie tak wysoko.
                                                    Przyczyna tak wysokiego fT3 obecnie jest niedobor fT4 (spadlo od poprzednich
                                                    wynikow). Ta reakcje jest wlasnie reakcja obronna organizmu na spadek fT4.
                                                    Tak ze selen (jesli sie po nim czujesz dobrze) warto brac nadal.
                                                    Guzy na tarczycy - a nie jest to struktura guzowata tarczycy ktora moze byc przy
                                                    Hashimoto?
                                                    Czesto lekarze to okreslaja jako guzy a ta struktura guzowata nie ma nic
                                                    wspolnego z prawdziwym guzem tarczycy.
                                                    Rosteda
                                                  • rysiek1971 Re: Maj 2009 nowe wyniki 21.05.09, 10:58
                                                    Mam niestety do dyspozycji tylko 75-tki. Już kilka razy prosiłem sndo i mojego
                                                    rodzinnego po przepisanie mi 25-tek ale za każdym zrazem słyszałem że "mam dobre
                                                    wyniki i te tabletki co mam powinny starczyć" - normalnie jak to słyszę to
                                                    mordercze instynkty we mnie się uruchamiają.
                                                    Chyba dawka +25mg jest za duża bo po zażyciu miałem uczucie gorąca na twarzy i
                                                    szyi ( takie napadowe )może to reakcja tymczasowa. Postanowiłem że będę brał 1,5
                                                    tabletki Eutoryxu i co drugi dzień dodawał 1/4 tabletki. W ten sposób średnia
                                                    dawka wzrośnie do 120,53mg i zobaczę po tygodniu jak to się przeniesie na
                                                    samopoczucie. Co o tym sądzicie?
                                                  • rysiek1971 Re: Maj 2009 nowe wyniki 21.05.09, 11:01
                                                    Co do guzów to już pierwsze USG stwierdziło występowanie guzów, w prawym płacie
                                                    stwierdzono jeden duży, w lewym kilka pomniejszych, i według ostatniego USG jest
                                                    też w cieśni i zajmuje jej całą przestrzeń.
                                                  • rysiek1971 Nowe pytanie 29.06.09, 11:10
                                                    Ostatnio bardzo dużo pojawiło się u mnie guzów tzw. " tłuszczaków". Najwięcej na
                                                    na rękach ( oprócz dłoni ) i na tłowiu. tak się zastanawiam czy może to mieć
                                                    związek z tarczycą. W szkole miałem jednego i został chirurgicznie usunięty. Od
                                                    czasu jak mam problemy z tarczycą zaczeły się pojawiać i rosnąć. Czy ktoś mia
                                                    podobną sytuację i czy jakoś sobie z tym poradził. W tym tygodniu będę wykonywał
                                                    badania może wykonać jakieś dodatkowe w tym kierunku. Dodam że ostatnio znowu
                                                    mam uczucie guli w gardle i większą trudność z przełykaniem - uczucie
                                                    przeskakiwania w krtani - czasem muszę popić żeby przełknąć ślinę sad .
                                                  • aleksandra_01 Re: Nowe pytanie 29.06.09, 15:46
                                                    jeśli chodzi o guzki, tłuszczaki, włókniaki itp. to była taka dyskusja
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,85982744,,Wlokniaki_a_hashimoto_.html?v=2
                                                    może coś z niej dla siebie wyczytasz.

> mam uczucie guli w gardle i większą trudność z przełykaniem - uczucie
                                                    > przeskakiwania w krtani - czasem muszę popić żeby przełknąć ślinę sad .

może przeciwciała się podniosły i bardziej atakują tarczycę,
                                                    co się objawia tą gulą w gardle. inna sprawa że może hormony
                                                    spadły i to taki objaw niedoczynności. mi endokrynolog mówiła
                                                    że u niektórych osób w przebiegu Hashimoto tarczyca jak się
                                                    zmniejsza to również twardnieje i może uciskać na struny głosowe
                                                    i wszystko co jest w jej okolicy. i ze czasem z tego powodu
                                                    jak bardzo przeszkadza można usunąć. Mi zawsze bada twardość
                                                    tarczycy dłońmi i pyta czy nie uciska. jedyne czym to się
                                                    u mnie objawia to coraz mocniejsza chrypka/ odchrząkiwanie i obniżanie głosu.

a.
                                                  • rysiek1971 Lipiec nowe wyniki 02.07.09, 18:55
                                                    Dziękuję aleksandro za odpowiedź muszę wykonać USG może ono więcej rozjaśni w
                                                    tym temacie.

Dzisiaj odebrałem nowe wyniki
                                                    TSH 18.89% [wynik 1.08, norma (0.4 - 4)]
                                                    FT4 80.91% [wynik 1.69, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    FT3 76.92% [wynik 3.9, norma (1.9 - 4.5)]

Hormony się ładnie wyrównały, samopoczucie trochę lepsze.
                                                    Czasami mam uczucie gorąca i wtedy pocę się a najbardziej szyja.
                                                    Wieczorami gdy jest cisza to słyszę szum w uszach.
                                                    Problem ma z dawką ponieważ żaden lekarz nie chce mi przepisać eutyroxu 25,
                                                    musze się posługiwać tabletkami 75 i 3 razy w tygodniu zażywam 1,5 tabletki +
                                                    1/4 a w pozostałe dni tylko 1,5 tabletki. Wydaje mi się że lepiej by było mieć
                                                    codziennie jednakową dawkę. Ale czy przy tych wynikach zażywanie codziennie
                                                    131,25 (czyli 1,5 tabletki +1/4)nie będzie za dużo, do tej pory średnia z
                                                    tygodnia wychodziła mi 120,54.
                                                    No i cały czas mam problem z tym uciskiem w gardle sad
                                                  • aleksandra_01 Re: Lipiec nowe wyniki 03.07.09, 21:35
                                                    cóż... znów ja odpowiem

> Czasami mam uczucie gorąca i wtedy pocę się a najbardziej szyja.

tu nic nie podpowiem

> Wieczorami gdy jest cisza to słyszę szum w uszach.

o tym sporo osób pisało i tez w "diet cure" było podane
                                                    jako objaw niedoczynność, być może z czasem minie.

> codziennie jednakową dawkę. Ale czy przy tych wynikach zażywanie codziennie
                                                    > 131,25 (czyli 1,5 tabletki +1/4)nie będzie za dużo, do tej pory średnia z
                                                    > tygodnia wychodziła mi 120,54.

11 mcg to nie jest dużo. Jeżeli nie czujesz objawów nadczynności,
                                                    to myślę że spokojnie możesz podnieść. co do 25 Euthyroxu,
                                                    to ja bym próbowała zamotać wink panią w aptece żeby zamieniła
                                                    te 75 mcg Euthyroxu na 3 opakowania po 25 mcg. choćby mówiąc
                                                    że wolisz mieć takie drobniejsze dawki, bo jak endokrynolog
                                                    zmienia Ci dawkę to później zostają Ci nie wykorzystane 75,
                                                    z którymi nie masz co zrobisz. i takie tam.
                                                    inna wersja powiedzieć lekarzowi rodzinnemu że aktualnie
                                                    bierzesz już 75 + 25.

wyniki masz bardzo ładne, fajnie że dosyć płynnie idzie Ci
                                                    opanowywanie Hashimoto. Jednakże po mimo ładnych wyników,
                                                    pamiętaj że potrzebny jest czas na uzupełnienie się hormonów
                                                    w tkankach, narządach.

a.

• rysiek1971 Re: Lipiec nowe wyniki 04.07.09, 00:10
                                                    Jeszcze raz dziękuje i spróbuje zamotać w aptece bo zlekarzami jakoś mi nie
                                                    wychodzi smile

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • rysiek1971 USG 03.08.09, 02:18
                                                    Wykonałem dla sprawdzenie USG tarczycy:

"Tarczyca mała o zwiększonej spoistości. Płat prawy o obj. 1,5cm3 z pojedynczym
                                                    guzkiem hiperechogenicznym względem miąższu. Płat lewy o obj.4cm3 z podobnym
                                                    guzkiem śr. 18mm. Cieśn nieco pogrubiała do 5mm, bez zmian ogniskowych. Poza tym
                                                    miąższ hipoechogeniczny. Drobne odczynowe węzły chłonne szyjne wzdłuż pęczków
                                                    naczyniowych(grupaIII)"

Czy ktoś potrafi to zinterpretować na ludzki język, technik za bardzo nie chciał
                                                    komentować wyniku.

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • rysiek1971 Re: USG 07.08.09, 10:16
                                                    Mam małe pytanko smile
                                                    W październiku 2008 miałem wykonane USG w którym wykryto zmiany zapalne i guzki
                                                    ale wielkość tarczycy była dobra.
                                                    Teraz przy ponownym USG w lipcu 2009 w wyniku prawy płat 1,5 cm3 a lewy 4cm3 sad

Trochę mnie przeraził ten skok w degradacji tarczycy w tak krótkim czasie. Czy
                                                    jest to możliwe czy szukać innej przyczyny?
                                                  • aleksandra_01 Re: USG 07.08.09, 22:40
                                                    Witaj

> W październiku 2008 miałem wykonane USG w którym wykryto zmiany zapalne i guzki
                                                    > ale wielkość tarczycy była dobra.

hmm, ale czy ta "dobra wielkość" to Twoje stwierdzenie na podstawie
                                                    wielkości płatów i pojemnosći i normy, czy po prostu wtedy lekarz
                                                    robiący usg nie zauważył nieprawidłowości ?

może gdzieś ktoś się pomylił przy opisywaniu wyniku usg,
                                                    nie pamiętam też czy miałeś przeciwciała i ile ich było,
                                                    jeśli bardzo dużo no to może może...

ale to chyba i tak bez znaczenia, są przecież osoby które
                                                    mają całkiem wyciętą tarczycę. nie myśl o tym za dużo smile

a.
                                                  • rysiek1971 wyniki Sierpień 2009 14.08.09, 18:10
                                                    Witam odebrałem nowe wyniki

TSH = 0,480 norma 0,4 - 4,0 = 2,22%
                                                    FT4 = 1,37 norma 0,8 - 1,9 = 51,82%
                                                    FT3 = 4,60 norma 1,9 - 4,5 = 103,85%
                                                    A-TPO = 1000 norma <35

Znowu rozjechały się hormony nie rozumiem tego sad
                                                    Co z tym teraz zrobić?
                                                  • aleksandra_01 Re: wyniki Sierpień 2009 14.08.09, 21:06
                                                    Witaj

tak to czasem bywa, widać u Ciebie ten stan zapalny
                                                    w tarczycy ciągle jest bardzo aktywny, nadal wysokie
                                                    przeciwciała i objawy.

jeśli bierzesz selen to go odstaw.
                                                    no i cóż musisz zwiększać Euthyrox, bo ft3 wyższe od ft4,
                                                    czyli mogą pojawić się objawy niedoczynności,
                                                    gdzieniegdzie przemieszane być może z objawami nadczynności.
                                                    chociaż tak bardzo bym się tym "ponad normę" poziomem ft3
                                                    nie przejmowała. może miałeś rzut choroby.

i zrób badania za 4 tygodnie, bo podejrzewam że u Ciebie
                                                    to się wszystko może jeszcze pozmieniać.

a.
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki Sierpień 2009 15.08.09, 00:19
                                                    Dziękuję aleksandro za odpowiedź.

Przyjmuję Selenit 2x100 więc może zmniejszę o połowę i zwiększę Eutyrox o 1/4
                                                    tabletki 25. Zobaczymy jak się ułożą hormony po 4 tygodniach. Martwi mnie to że
                                                    poziom przeciwciał nie spada sad Czy można coś zażywać na zmniejszenie ich poziomu?

Pozdrawiam rysiek
                                                  • rosteda Re: wyniki Sierpień 2009 15.08.09, 22:34
                                                    Ja nie widze powodu zebys mial zmniejszac albo odstawiac selen.
                                                    Wlasnie selen ma bardzo duzy wplyw na zmniejszenie sie przeciwcial a Tobie ich
                                                    aktualnie nie brakuje.
                                                    deposit.ddb.de/cgi-bin/dokserv?idn=985447540&dok_var=d1&dok_ext=pdf&filename=985447540.pdf
                                                    W tej pracy opisano przebieg i spadek przeciwcial TPO po wprowadzeniu na okres
                                                    roku selenu.
                                                    Owszem selen pomaga tez w przemianie T4 w T3 ale u Ciebie nie jest on przyczyna
                                                    wzrostu fT3 we krwi.
                                                    Przyczyna podwyzszonego fT3 jest wlasnie niedobor fT4.
                                                  • aleksandra_01 Re: wyniki Sierpień 2009 16.08.09, 01:23
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98061295,,suplementacja_selenitem_sodu_nieprzydatna.html?v=2
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki Sierpień 2009 16.08.09, 08:38
                                                    Dziękuję wam za te materiały.

Niestety z niemieckim u mnie cienko ale postaram sie kogoś znaleść aby to
                                                    przetłumaczył. Komputerowe tłumaczenie powoduje że tekst jest bez sensu smile

zwiększyłem eutyrox o 6,25 niedużo ale nie chcę przedobrzyć. Z objawów ostatnio
                                                    pokazały się znowu bóle mięśni ( co prawda małe ) oraz uczucie zimna - w nocy i
                                                    z rana budzę się z zimna (dłonie stopy) i mam uczucie rozbiciasad

Zastanawiam się czy jeżeli objawy będą się nasilać czy nie zrobić badania krwi
                                                    po 2 tygodniach.

Pozdrawiam rysiek
                                                  • rosteda Re: wyniki Sierpień 2009 16.08.09, 23:47
                                                    Do Aleksandra01
                                                    Nie znam jezyka angielskiego i nie jestem w stanie na temat przytoczonego przez
                                                    Ciebie artykulu dyskutowac.
                                                    Wierzyc mi sie nie chce aby w tym artykule padlo takie stwierdzenie ze selen nie
                                                    jest pomocny podczas leczenia chorob autoimmunologicznych.
                                                    Oprocz badan ktore przeprowdzal Uniwersytet z Vienna byly tez przeprowadzane
                                                    studia przez wiele innych osrodkow i wszystkie potwierdzaly pozytywny wplyw
                                                    selenu na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
                                                    Roznice ktora widze (wiecej sie domyslam z tego angielskiego tekstu) miedzy
                                                    artykulem wskazanym przez Ciebie a tym ktory ja podalam to:
                                                    badania wykonywane przez Uniwersytet Vienna byly wykonywane u 18 osob i tylko
                                                    przez 3 miesiace, natomiast przez autorke artykulu ktory ja podalam u 60 osob
                                                    przez 1 rok.
                                                    Sama moge stwierdzic ze selen ma pozytywny wplyw na nasza chorobe bo podczas
                                                    brania selenu czulam sie o wiele lepiej niz bez selenu.
                                                    Dalej dyskutowac nie bede bo mam wrazenie ze to bedzie tylko przepychanka miedzy
                                                    mna a innymi osobami.
                                                    Jesli ktos chce to niech bierze selen, a jesli uwaza ze jest mu niepotrzebny to
                                                    nie musi.
                                                    Osobiscie jestem przekonana do selenitu sodu, a na sile nie musze nikogo
                                                    przekonywac i uszczesliwiac.
                                                  • aleksandra_01 Re: wyniki Sierpień 2009 17.08.09, 00:56
                                                    Staram się tylko wyważyć zyski i straty.
                                                    Skoro Rysiek do tej pory brał selenit w wysokości 200mcg
                                                    a jego przeciwciała od marca [te wyniki przeciwciał
                                                    najdalej znalazłam] nic a nic nie spadły, to wątpię
                                                    aby teraz nagle to nastąpiło, szczególnie do poziomu
                                                    w którym "dałyby spokój" tarczycy.
                                                    Z drugiej strony ma duży rozrzut między ft3 i ft4,
                                                    obawiam się że po podniesieniu ft4 [co zrobić musi],
                                                    ft3 jeszcze nieco się podniesie, przynajmniej w początkowym
                                                    okresie, dając nie fajne uczucie pomieszania niedoczynności
                                                    z nadczynnością. Nie twierdze, że suplementacja selenu jest zła,
                                                    tylko wydaje mi się że w tym momencie nie jest to aż tak bardzo
                                                    pomocne jak u osoby która ma w miarę stabilne poziomy ft3 i ft4.

pozdrawiam
                                                    a.
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki wrzesień/październik 2009 11.10.09, 10:58
                                                    Witam we wrześniu zrobiłem sobie kontrolne wyniki ( samopoczucie,
                                                    zmęczenie/senność - nadażająca się apatia )i oto one:

TSH 1.75% [wynik 0.463, norma (0.4 - 4)]
                                                    FT4 50.91% [wynik 1.36, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    FT3 101.92% [wynik 4.55, norma (1.9 - 4.5)]
                                                    Ferrytryna 37.86% [wynik 126, norma (20 - 300)]
                                                    Przyjmuje dawkę letroxu 131,25

Byłem u endo ale on kazał mi zmniejszyć dawkę do 100mg. Nie zastosowałem sie do
                                                    tego ale też nie zwiększyłem dawki. Postanowiłem to przeczekać myśląc że to może
                                                    być rzut choroby. Samopoczucie się pogarszało, zwiększył się ucisk w gardle,
                                                    większa senność i niechęć to wszystkiego, zwiększyły się skoki ciśnienia nawet
                                                    do 160/90 przy pulsie 110 dodatkowo zaczeły mi drętwieć dłonie.
                                                    W październiku pobiegłem zrobić jeszcze jedne badania i oto wyniki:

FT4 58.18% [wynik 1.44, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    FT3 92.31% [wynik 4.3, norma (1.9 - 4.5)]
                                                    Cholesterol 144.93% [wynik 231, norma (131 - 200)]

Nie wiem czy w świetle tych wyników zwiększać dawkę hormonów. Trochę mnie to
                                                    przeraża, już i tak biorę dużą dawkę sad .

A i jeszcze jedno ostatnio przeglądałem swoje notatki i wyszło że od stycznia
                                                    tego roku do dzisiaj przytyłem ponat 10kg!!!!!! TRAGEDIA a staram się
                                                    kontrolować co i w jakiej ilości jem. sad

• aleksandra_01 Re: wyniki wrzesień/październik 2009 11.10.09, 15:23
                                                    Witaj

może i był to rzut choroby,
                                                    ja bym poczekała jeszcze 4 tyg i powtórzyła ft3 i ft4.

samopoczucie nie dziwi bo jesteś w niedoczynności
                                                    i to dużej. ponieważ ft3 jest dużo wyższe od ft4.

> Nie wiem czy w świetle tych wyników zwiększać dawkę hormonów. Trochę mnie to
                                                    > przeraża, już i tak biorę dużą dawkę sad .

nie ma czegoś takiego jak "duża dawka", każdy bierze
                                                    tyle ile potrzebuje. inną dawkę będzie miał pracujący
                                                    mężczyzna w sile wieku, a inną kobieta na emeryturze.

> A i jeszcze jedno ostatnio przeglądałem swoje notatki i wyszło że od stycznia
                                                    > tego roku do dzisiaj przytyłem ponat 10kg!!!!!! TRAGEDIA a staram się
                                                    > kontrolować co i w jakiej ilości jem. sad

to też przy takich wynikach nie dziwi. ale to zejdzie
                                                    jak poprawią się wyniki.

a czy zrobiłeś coś z b12 ? ją można uzupełniać tylko zastrzykami
                                                    tabletki nic nie dają. a skoro piszesz o drętwiejących dłoniach,
                                                    to chyba najwyższy czas zająć się ta witaminą na poważnie.

i czy bierzesz jakieś żelazo np. takie bez recepty ?

tak czasem bywa w tej chorobie, u Ciebie ma ona dynamiczny
                                                    przebieg, za jakiś czas jak zniknie tarczyca powinno się
                                                    to wszytko uspokoić.

a.
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki wrzesień/październik 2009 14.10.09, 22:32
                                                    Dziękuję za odpowiedź i przepraszam że tak późno odpisuję, ale ostatnio trochę
                                                    się na zmieniało - przybył nam nowy członek rodziny Jacuś więc jestem ostatnio
                                                    mocno zalatany a wieczorem czasami padam na nos. Musze sobie sporo przypomnieć
                                                    bo ostatnio takim maluchem zajmowałem się 7 lat temu smile.
                                                    Co do wit.B12 to ostatnio nie robiłem wyników, zażywam codziennie wit.B12 w
                                                    tabletkach i chyba coś w tym jest bo jak zapomne przez parę dni ją połykać to
                                                    zaczynają się odzywać mięśnie a najbardziej nogi że ledwo chodzę. Niestety
                                                    zastrzyków nie dostałem sad. A co myślisz o poziomie ferytryny? Czy jest za niska
                                                    i trzeba ją uzupełnić?

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • rosteda Re: wyniki wrzesień/październik 2009 14.10.09, 23:13
                                                    Serdeczne gratulacje dla podwojnego taty.
                                                    Jesli przytyles 10kg to tez dlatego jest wieksze zapotrzebowanie na tyroksyne co
                                                    widac po wynikach.
                                                    Z tego co czytalam jesli ktos tyje w takim tempie jak Ty po zwiekszaniu
                                                    tyroksyny to moze (nie musi) przyczyna tego byc insulinoopornosc.
                                                    Radze wiec zrobic badania w tym kierunku.
                                                    Pozdrawiam Rosteda
                                                  • rysiek1971 wyniki kwiecień 2010 15.04.10, 02:09
                                                    Witam po dłuuugiej przerwie.

Przez ten czas jakoś sobie radziłem i w miare się dobrze czułem,
                                                    może dlatego że nasz maluszek trochę nam dawal w kość (kolki, ząbki
                                                    itp.) Ale od okolo tygodnia zaczełem się czuć coraz gożej - zaczełeo
                                                    się od tego że zaczełem się mocno pocić nawet gdy siedzialem w
                                                    fotelu potrafiłem być mokry od potu ( nawet włosy były wilgotne)
                                                    potem pojawiły się dodatkowo bóle nóg i mięśni, bóle głowy, suchy
                                                    nos i gardło, problemy ze spaniem a ostatnio pojawiło się znowu
                                                    uczucie góli w gardle. Pobiegłem zrobić badania:
                                                    wyniki z 8-04-2010r.

FT4 53.64% [wynik 1.39, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    FT3 88.50% [wynik 3.48, norma (1.71 - 3.71)]

Wit B12 11.24% [wynik 267, norma (189 - 883)]
                                                    Ferrytyna 25.95% [wynik 126, norma (30 - 400)]

Dodam ze od października 2009 jestem na dawce 156,25mg.

W związku z tymi wynikami zastanawiam się czy nie podnieść dawki o
                                                    6,25mg hormonów i powrócić do zażywania Selenu + żalaza + wit B12?

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam wszystkich. Rysiek

• aleksandra_01 Re: wyniki kwiecień 2010 15.04.10, 22:22
                                                    > FT4 53.64% [wynik 1.39, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    > FT3 88.50% [wynik 3.48, norma (1.71 - 3.71)]

widać, że dawka jest za mała.

> W związku z tymi wynikami zastanawiam się czy nie podnieść dawki o
                                                    > 6,25mg hormonów

6,2 to będzie za mało - powinieneś podnieść przynajmniej o 25,
                                                    ale jak źle znosisz podnoszenie to powoli stopniowo.

> Wit B12 11.24% [wynik 267, norma (189 - 883)]

przydałoby się wziąć kilka zastrzyków z b12, tabletki to jednak nie to samo.

> Ferrytyna 25.95% [wynik 126, norma (30 - 400)]

tu też jakieś żelazo by nie zaszkodziło.

a.
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki kwiecień 2010 16.04.10, 07:51
                                                    Dziękuję aleksandro za odpowiedź.
                                                    Dawkę będę zwiększał ale małymi kroczkami.
                                                    O zastrzykach z B12 mogę pomarzyć, żaden z lekarzy nie chce mi ich przypisać bo
                                                    "wynik jest w normie" więc pozostają tabletki sad, żelazo wczoraj sobie kupiłem
                                                    Biofer i będę łykał pigułki big_grin.

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • aleksandra_01 Re: wyniki kwiecień 2010 16.04.10, 17:34
                                                    Wysłałam Ci prywatną wiadomość.

a.
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki kwiecień 2010 20.04.10, 10:09
                                                    Dzięki
                                                    Spróbuję tego sposobu

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • rysiek1971 wyniki sierpień 2010 18.08.10, 08:22
                                                    Witam wszystkich
                                                    Dłuższy czas już nic nie pisałem ale w wolnych chwilach podczytywałem forum.
                                                    Zrobiłem kontrolnie wyniki ponieważ znowu powróciło uczucie ucisku w gardle,
                                                    jestem osłabiony ( pocę się po najmniejszym wysiłku ), w nocy budzę się spocony
                                                    i senność w ciągu dnia.
                                                    TSH -10.19% [wynik 0.033, norma (0.4 - 4)]
                                                    FT4 58.18% [wynik 1.44, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    FT3 72% [wynik 3.15, norma (1.71 - 3.71)]

W świetle tych wyników postanowiłem podnieść dawkę o następne 12,5mg i za 4
                                                    tygodnie zrobię badania. Martwi mnie to że TSH jest takie niskie. W tym miesiącu
                                                    wybieram się do endo może zrobi mi USG tarczycy - ciekawi mnie jakiej jest
                                                    wielkości i jak tam moje guzki big_grin
                                                    Nie wiem czy nie podnoszę za wysoko dawki proszę o pomoc w tym temacie. Czy
                                                    wrócić do przyjmowania selenu?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
                                                    Rysiek
                                                  • aleksandra_01 Re: wyniki sierpień 2010 18.08.10, 20:30
                                                    Witaj

> tygodnie zrobię badania. Martwi mnie to że TSH jest takie niskie.

rozumiem, że Cię to niepokoi, ale na dzisiejszy stan wiedzy,
                                                    to ft4 i ft3 są bardziej istotne. Jest kilka osób, które
                                                    również mają niskie tsh, a także osoby które - tak jak ja - mają
                                                    niskie tsh przez novothyral. Ja od prawie 2 lat mam tsh "poniżej 0,005".
                                                    Nie wiem jak wpłynie to na moje zdrowie za x lat, ale póki co jest dobrze.
                                                    Czasem trzeba wybrać, albo wysokie hormony tarczycy, albo tsh "w normie".

> Nie wiem czy nie podnoszę za wysoko dawki proszę o pomoc w tym temacie.

jeśli ft4 jest niższe od ft3 to należy podnosić dawkę,
                                                    a ponieważ dawka jest indywidualna dla każdego człowieka,
                                                    to nie można mówić czy jest wysoka czy niska - widocznie
                                                    dla Ciebie to nadal jest za mało. Jeśli będzie to pocieszające,
                                                    to dodam, że ja już biorę 200 mcg tyroksyny i hormony mam około 80%.
                                                    wiem, że dla wielu osób taka dawka jak moja była by za duża,
                                                    to bardzo indywidualna kwestia.

Czy
                                                    > wrócić do przyjmowania selenu?

myślę, że nie. Selen pomaga w przemianie z ft4 do ft3,
                                                    a u Ciebie jest całkiem sporo ft3, za to mogłoby być więcej ft4.
                                                    Inaczej mówiąc, widać, że z tego ft4 które masz, dużo przemienia się
                                                    w ft3.

tak to wygląda, że jak będziesz zwiększał i zwiększał,
                                                    to w końcu ft4 będzie leciutko większe od ft3 - i o to by chodziło.

daj znać co z tymi guzkami, może zniknęły.

a.
                                                  • rysiek1971 Re: wyniki sierpień 2010 19.08.10, 08:14
                                                    Dziękuje za odpowiedź, jak tylko będę po wizycie to napiszę co się dowiedziałem.

Pozdrawiam Rysek
                                                  • rysiek1971 wyniki wrzesień 2010 23.09.10, 20:28
                                                    Witam po dłuższej przerwie big_grin

Dzisiaj odebrałem nowe wyniki i oto one

FT4 67.27% [wynik 1.54, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    FT3 100.50% [wynik 3.72, norma (1.71 - 3.71)]
                                                    TSH -10.47% [wynik 0.023, norma (0.4 - 4)]

Po wynikach z sierpnia zwiększyłem dawkę o 12.5 mg więc przyjmowałem 200 mg.
                                                    Pytanie :
                                                    - Czy podnieść dawkę eutoryxu o następne 12,5 mg ?
                                                    - Dlaczego tak mało podskoczyło FT4 a tak wysoko FT3 ?
                                                    - Czy powodem tak dużego zapotrzebowania na FT4 może być masa ciała - ważę 125 - 130 kg choć uważam że wszystkie wagi są popsute i zawyżają wynik big_grin

U lekarza jeszcze nie byłem - brak czasu, cały czas wyjazdy służbowe a w sobotę muj najmłodszy synek kończy roczek więc też jest z tym sporo zajęcia.

Pozdrawiam Rysiek
                                                  • rosteda Re: wyniki wrzesień 2010 23.09.10, 23:43
                                                    rysiek1971 napisał:

> Witam po dłuższej przerwie big_grin
                                                    >
                                                    > Dzisiaj odebrałem nowe wyniki i oto one
                                                    >
                                                    > FT4 67.27% [wynik 1.54, norma (0.8 - 1.9)]
                                                    > FT3 100.50% [wynik 3.72, norma (1.71 - 3.71)]
                                                    > TSH -10.47% [wynik 0.023, norma (0.4 - 4)]
                                                    >
                                                    > Po wynikach z sierpnia zwiększyłem dawkę o 12.5 mg więc przyjmowałem 200 mg.
                                                    > Pytanie :
                                                    > - Czy podnieść dawkę eutoryxu o następne 12,5 mg ?

A jak sie czujesz na tej dawce?
                                                    Ja nie zwiekszam dawki jak sie dobrze czuje nawet jak wyniki pokazuja co innego.
                                                    Raz sie dalam tylko nabrac na wyniki kiedy laboratorium zle je wykonalo.

> - Dlaczego tak mało podskoczyło FT4 a tak wysoko FT3 ?

Widocznie organizm tego potrzebowal i tyroksyna idzie do tkanek.

> - Czy powodem tak dużego zapotrzebowania na FT4 może być masa ciała - ważę 125
                                                    > - 130 kg choć uważam że wszystkie wagi są popsute i zawyżają wynik big_grin

Czy nadal tyjesz podczas leczenia?
                                                    Oczywiscie ze dawka zalezy tez od wagi. Wiele razy juz tu o tym pisalam.
                                                    Masz jeszcze luz na dawke bioryc pod uwage wage ciala.
                                                    Ale u nas tarczyca jeszcze pracuje i nie od razu potrzeba tej maksymalnej dawki.

> U lekarza jeszcze nie byłem - brak czasu, cały czas wyjazdy służbowe a w sobotę
                                                    > muj najmłodszy synek kończy roczek więc też jest z tym sporo zajęcia.

Serdeczne zyczenia dla juniora i dobrej zabawy zycze.

> Pozdrawiam Rysiek

Rowniez pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka