Dodaj do ulubionych

wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- prosba

23.05.09, 19:28
Dzień dobry. Mam 29 lat. Jestem dwa lata po usunięciu tarczycy /hashimoto i
guzki/. Choć regularnie biorę tyroksynę w dawce 125- jak Pan Bóg przykazał: na
czczo, popijam wodą -pierwsze śniadanie 1,5h później/, poziom THS- niezmiennie
w okolicach 50... /listopad 2008- 51,66 maj 2009- 54,48 norma 0,27-4,2/.
Lekarka nie wierzy, że biorę leki i winę za taki poziom zrzuca na moje
niedbalstwo.... Ja wiem, że to nie może być przyczyną....Pozostałe FT4 11,29
/n. 11,5-21/, FT3 3,44 /3,95-6,80/. Może coś Państwo podpowiecie? Pozdrawiam
serdecznie!
Obserwuj wątek
    • x.armide Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 23.05.09, 21:05
      bierzesz eutyrox ?on ma laktoze nie wszyscy ja toleruja.moze to wina jelit masz jakies zaburzenia wchlaniania ?
      • anuszka29 Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 23.05.09, 21:41
        myślałam o tym, ale z jelitami zawsze było ok. teraz wiadomo- zaparcia... ale
        przy takim wyniku nie ma się co dziwić...
    • hashi-tess Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 23.05.09, 21:47
      są osoby, które potrzebują dawkę tyroksyny
      w wysokości 400mg. Dlatego nie powinnaś się
      sugerować wysokością dawki tylko ustawić
      odpowiednio hormony tarczycy.
      Dlaczego dopiero po 2 latach zrobiłaś
      badania?
      Czy masz siłę na życie przy takich
      ilościach hormonów???
      Ja umierałabym z bólu i niemocy.

aaa - podnoś tę dawkę jak najszybciej
      i po 4 tyg. wyk. ponownie badania
      FT4 i3.

Tess
      Tess
      • anuszka29 Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 23.05.09, 22:30
        po operacji poziom skoczył na ok 50- lekarze powiedzieli, że trzeba popracować
        nad zbiciem i wyregulowaniem - a to zabiera duuużo czasu. więc się nie
        martwiłam, czułam się ok i mój błąd nie zrobiłam badań. Zrobiłam je dopiero po
        jakiś czasie a wynik krwi był w granicach 50- dlatego skierowano mnie do
        szpitala. Długość kolejek spawiła, że dotarłam tam w listopadzie 2008. Cytat z
        karty informacyjnej- pacjentka przyjęta celem badań kontrolnych w przebiegu
        przewlekłego zapalenia tarczycy z podejrzeniem APS. APS nie stwierdzono-Przy
        wypisie poziom TSH 51 z haczykiem i diagnoza pani prof- nie biorę leków albo za
        mało popijam... więc popijam grzecznie, tyle ile pani kazała... a TSH 54 z
        haczykiem...
        • rosteda Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 24.05.09, 00:25
          Witaj Anuszka29
          O podobnej historii jak Twoja czytalam na niemieckim forum (czytalam to z bardzo
          wielkim zdziwieniem) gdzie dziewczyna po operacji tarczycy z powodu Basedowa tez
          nie umiala dobrac dawki a TSH jej wzroslo do 80 i fT3, fT4 bylo ponizej dolnej
          normy pomimo wysokich (bardzo wysokich dawek tyroksyny).
          W jej przypadku pomoc otrzymala w szpitalu.
          Co do Ciebie to tak jak pisala Hashi-Tess zwiekszylabym dawke o 25µg.
          Ale absolutnie nie do 400, to w domu moglo by byc niebezpieczne!

Oczywiscie ze po tabletce nalezy popijac ale musisz wiedziec ze tylko czysta
          woda z kranu.
          Nie mozna popijac czymkolwiek bo mleko czy tez woda mineralna maja wapno ktore
          wiaze tyroksyne i ona nie idzie wtedy do krwi.
          Jesli to zwiekszenie nie pomoze to jedyna mozliwosc uregulowania tej dawki moze
          byc tylko w szpitalu. I to takim szpitalu gdzie lekarz bedzie Ci wierzyl ze
          robisz wszystko jak potrzeba zeby ta tabletka dzialal.
          Tamta dziewczyna w szpitalu byla dwa tygodnie i wyregulowali jej dawke. Dziwne
          ze u nas lekarzom potrzeba na to "bardzo duuuzo czasu".

W takiej niedoczynnosci jaka masz do tej pory nie mozesz byc bo w organizmie
          powstana zmiany ktore pozniej nie beda do zlikwidowania.
          Jesli chcesz i znasz jezyk niemiecki (albo masz kogos zeby Ci przetlumaczyl) to
          podam Ci na priva linki zebys mogla na ten temat sama poczytac.
          Pozdrawiam Rosteda
          • anuszka29 Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 24.05.09, 07:58
            Witaj Rosteda Dziękuję za informację. Co prawda mleko nigdy mi się nie zdarzało,
            ale woda mineralna sporadycznie owszem... najczęściej popijam zwykłą "kranówą".
            Poproszę o linka do tekstu- znajdę kogoś, kto przetłumaczy.
            • rosteda Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 29.05.09, 00:02
              Anuszka,
              wyslalam Ci na poczte gazetowa te linki.
              Tylko po co zakladasz nowy watek dotyczacy tego samego tematu?
              Rosteda
              • anuszka29 Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 29.05.09, 22:13
                Masz rację- to ten sam temat. Będę się już pilnować. Dzięki za przydatne linki!
                • jurmik Re: wysokie THS pomimo regularnego euthyroxu?- pr 29.05.09, 22:25
                  A czemu nie spróbować zamiast Eutyroxu leku dwuskładnikowego czyli
                  Novotyralu? Czy żaden lekarz nie chciał wprowadzić tego leku?
                  Zapytaj przy najbliższej wizycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka