Dodaj do ulubionych

Mam problem z dawkowaniem

26.06.09, 19:52
Witam,
24.06 byłam pierwszy raz na wizycie u endokrynologa.
Powiedział, że mam wyniki w normie, ale w/g Usg mam za dużą tarczycę.
Więc przepisał miwit. B6 i euthyrox N 50 mam brać 6 dni po 1/2 tabl a resztę to nie mogę doczytać bo pisze że 1 NA 4 ? tylko nie wiem czy dni czy poprostu jedną tabl podzielić na 4 części i brać 1/4 tabl. Zastanawiam sie na tym dlatego bo przepisał mi 2 opakowania (czyli razem 100 tabl) a mam przyjść za pół roku. Powiedział, że to mi wystarczy. Jacie jaka jestem zakręcona, tłumaczył mi, ale nie wiem o czym myślałam. Ale jak byście mogli to powiedzcie czy w moim przypadku można zmniejszać dawkę tzn. zaczynać od większej. W poniedziałek będę musiała jechać jeszcze raz, żeby mi to przeczytał.
Wszędzie czytam, że zaczyna sie od mniejszej dawki. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.

Obserwuj wątek
    • dzedlajga Re: Mam problem z dawkowaniem 26.06.09, 20:17
      100 tabletek po pol tabletki dziennie wystarczy na 200 dni czyli troche wiecej
      niz 6 miesiecy, takze wystarczy na pewno, tym bardziej, ze raz w tygodniu chyba
      masz brac mniej
    • dzedlajga Re: Mam problem z dawkowaniem 26.06.09, 20:22
      co do dawkowania w Twoim przypadku to trudno cokolwiek powiedziec, bo nie
      podalas zadnych wynikow (z normami), ani opisu usg...

jesli chodzi o samopoczucie co wnioskuje jedynie, ze masz klopoty z koncentracja

a dawka 25 jest najczesciej dobra dawka poczatkowa, choc zdarzaja sie osoby,
      ktore ja zle toleruja (przyspieszone tetno) i musza zaczynac od nizszej, ale to
      sie nieczesto zdarza.
      • aleks06 Re: Mam problem z dawkowaniem 27.06.09, 00:02
        Co do wyników to podaję link z wątku, który umieściłam na forum "choroby tarczycy"

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,95661614,95661614,Mam_wyniki_prosze_o_interpretacje.html
        Wyniku Usg nie mam tylko wiem tyle co mi powiedział lekarz.

wiem tylko, że mam brać przez 6 dni 1/2 tabl, a potem .... no cóż w poniedziałek będę musiała iść jeszcze raz. chyba, że w aptece się doczytają.

Z samopoczucia to mi się pytał:

czy jestem zmęczona?

Powiedziałam, że nic mi się nie chce.

czy mi włosy wypadają?

TAk

Czy mi paznokcie się łamią?

rozdwajają mi się

czy jest mi zimno?

ręce mam przeważnie zimne

czy 2 godz. po zjedzeniu mi się słabo robi?

tym pytaniem mnie zaskoczył, bo nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale powiedziałam, że czasem jak za szybko wstałam to mi się robiło słabo a raz nawet zemdlałam.

zrobił USG i powiedzial tyle, że mam za dużą tarczycę.
        Potem kazał mi wyciągnąć ręce, zobaczył łokcie, ale nie mam na nich suchej skóry.

• aleks06 Re: Mam problem z dawkowaniem 29.06.09, 18:10
          Witam,
          byłam i pytałam się o te dawkowanie więc mam brać 6 dni 1/2 tabl., a potem już po całej tabl., tyle się zdążyłam zapytać między pacjętkami. Teraz mam znowu dylemat, bo nie wiem czy te dwa opakowania mi wystarczą żeby ta tarczyca sie pomniejszyła. Babka z recepcji mówiła, że mam iść do rodzinnego po dalsze leki jak się będą kończyć, a do lekarza iść tak jak mowił za pół roku.

Miał ktoś może coś podobnego jak ja- czyli wyniki dobre tylko za duża tarczyca?
          Jak długo wtedy trwa leczenie?
          Czy te hormony będzie trzeba na stałę brać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka