13.07.09, 20:46
Witajcie, jestem tu nie po raz pierwszy ,ale dzisiaj pierwszy raz coś
piszę.Dzisiaj dostałam wyniki TSH wyszło 4,1 gdzie norma jest 4,2 tylko nie
pamiętam w jakich jednostkach. Wyniki robiłam prywatnie i z nimi poleciałam do
mojej doktorki, która na szybko mi powiedziała że za miesiąc badania do
powtórki i jak będą takie same to do endokrynologa. Tylko już sama nie wiem
czy to nadczynność czy niedoczynność. W dzieciństwie byłam leczona na
nadczynność,a w czasie wybuchu w Czarnobylu byłam 2 kilometry od wschodniej
granicy i nie dostałam jodu.
Obserwuj wątek
    • rewolka404 Re: TSH 13.07.09, 21:11
      Zrób komplet badań: ft3, ft4, anty tpo anty tg. TSH masz niepokojąco wysokie, co
      jest oznaką niedoczynności. Jak się czujesz? Nic nie napisałaś z jakiego powodu
      było badanie.
      • pchelka831 Re: TSH 14.07.09, 09:14
        Czuje się fatalnie, kiedyś pełna energii teraz nie chce mi się nic,czuję się
        jakbym chodziła na zwolnionych obrotach,(nogi i mózg).Po ciąży wróciłam do
        swojej upragnionej wagi 46 kg- od tamtej pory minęło 2,5 roku i 14 kilogramów na
        plusie mam czyli 60 i mimo diet i ćwiczeń (latanie za dzieciem pełnym energii i
        zwykłymi ćwiczeniami ) nadal tyję- najpierw myślałam że to Diane 35, ale po
        odstawieniu utyłam jeszcze bardziej.Czuję się opuchnięta jak balon, czasem mam
        wrażenie jakby ktoś mnie dusił, taki ucisk z prawej i lewej strony krtani.
        • pchelka831 Re: TSH 14.07.09, 09:22
          Zapomniałam jeszcze dopisać mam stany depresyjne , wiecznie się wydzieram na
          kogoś w domu już cała rodzina ma mnie dość, wiecznie jestem niezadowolona, mam
          nieregularne miesiączki ostatnią miałam 4 miesiące temu ,teraz będę miała
          wywoływaną oprócz, tego mam hirsutyzm idiopatyczny (czyli nie wiedzą od czego).
          • aleksandra_01 Re: TSH 14.07.09, 12:08
            Witaj
            Twoje objawy wskazują na problemy z tarczyca,
            powinnaś zrobić jak pisała Rewolka komplet badań,
            i jeszcze usg tarczycy.

a.
    • kasandra36 Re: TSH 25.07.09, 20:02
      Witajcie! Mam TSH 8,689. Biorę Eutyrox 75 już od 2 lat i nie wiem co się stało
      ,że tak strasznie podskoczyło TSH. Dodam że ostatnio zrobiłam się strasznie
      nerwowa, wszystko się we mnie trzęsie , mam często jakieś lęki i obawy.
      Dosłownie jak bym była klebkiem nerw, ciagle czegoś się boje, najgorsze jest
      to,że tłumaczę sobie na wszelkie sposoby tak żebym się nie denerwowała ale to
      nic nie daje. Co robić pomóżcie!
    • pchelka831 Re: TSH 28.08.09, 16:45
      Witajcie ponownie. Jestem już po kolejnych wynikach, jeszcze nie wiem dokładnie
      co i jak, bo ja na własne oczy ich nie widziałam tylko mój tata je odebrał i
      zaniósł do naszej rodzinnej, która orzekła że są dobre. Jedynie wiem że TSH
      wyszło 3,5, a reszta mieści się w granicach norm , ale ja wcale lepiej się nie
      czuje (może tylko trochę rzadziej dusi tarczyca)leków od tarczycy żadnych nie
      brałam. I tu moje pytanie czy branie tabletek antykoncepcyjnych może mieć wpływ
      na poziom TSH. Wyniki badań musiałam robić w innym labie.
      • aleksandra_01 Re: TSH 28.08.09, 22:57
        co i jak, bo ja na własne oczy ich nie widziałam tylko mój tata je odebrał i
        > zaniósł do naszej rodzinnej, która orzekła że są dobre.

Hej! w taki sposób nigdy nie będziesz się czuła dobrze.
        tsh 3,5 to i tak dużo za dużo. zwłaszcza że masz samopoczucie
        i objawy typowej niedoczynności tarczycy. Jak się sama tym
        nie zajmiesz, to nikt za Ciebie tego nie zrobi, lekarz też nie.
        A problem będzie tylko narastał.

idź do przychodni i poproś o xero tych wyników.
        Te wyniki są Twoją własnością a nie lekarza !!!
        jak mnie takie postępowanie irytuje........

no i zacznij coś robić w kierunku powrotu do zdrowia,
        znajdź porządnego lekarza. zacznij się leczyć.

> brałam. I tu moje pytanie czy branie tabletek antykoncepcyjnych może mieć wpływ
        > na poziom TSH.

nie na tyle żeby mieć takie wysokie tsh. poza tym badamy też ft3 i ft4
        i to ich poziom mówi o pracy tarczycy. Pamiętaj tsh jest hormonem
        przysadki mózgowej, ft3 i ft4 są hormonami tarczycy.

a.
        • pchelka831 Re: TSH 29.08.09, 00:10
          Ja doskonale wiem co to TSH i reszta.Wyniki będą moje tylko w tej chwili czekają
          w przychodni do mojego powrotu z wakacji,a mój tatko widział je na moją prośbę
          (czekają na mnie bo kochany tatuś jak wcześniej mi odebrał wyniki to już 3 lata
          nie mogę ich znaleźć -tak dobrze schował). U mnie z tym braniem tabletek to
          wygląda tak ze chyba trochę maskują objawy. Wydaje mi się że problemy z tarczycą
          zaczęły mi się jak przeszłam na dietę cud dla matek karmiących alergiika, ale
          wtedy to była gadka że karmię ,niedosypiam i jeszcze studiuje dziennie , piszę
          prace magisterską i ogólnie jestem przemęczona , więc cały czas chce mi się spać
          i jestem drażliwa, i nerwowa.Później zaczęłam brać Diane 35 i jakoś tak mocno
          nie tyłam , ale przez 2 lata 6 kilo mi przybyło -cała rodzina się cieszyła bo
          chuderlak który przed ciążą nie mógł przytyć, nareszcie wygląda jak człowiek, a
          ja się już źle czułam ( tarczyca dusiła i coraz bardziej byłam drażliwa i
          "leniwa"), przestałam brać Diane we wrześniu (myślałam że tyję od niej)i się
          zaczęło w październiku i listopadzie jeszcze miałam miesiączkę, później już nie
          , po za tym przytyłam w 6 miesięcy kolejne 6 kilogramów. Jak robiłam pierwsze
          TSH to właśnie nie brałam Diany ,jak robiłam drugi raz to było już drugie
          laboratorium i brałam już 2 serie Diany 35. I myślę że może ta Diana miała wpływ
          na obniżenie TSH. Ciągle piszę o TSH bo to jedyny wynik ,który mój tatko
          zapamiętał, a z tym lekarzem to myślę że ona nie chciała go martwić i
          powiedziała że wszystko w porządku(znajoma rodziny).
          • rosteda Re: TSH 31.08.09, 13:43
            Dzisiejszy post usunelam.
            Jesli masz zyczenie to wpisz go ponownie w tym swoim watku.
            Myslisz co dwa dni zakladac nowy watek?
            Poczytaj regulamin.
            • pchelka831 Re: TSH 31.08.09, 13:47
              nie miałam zamiaru zakładać nowego, po prostu się pomyliłam i nie wiedziałam jak
              usunąć , przepraszam
    • pchelka831 Re: TSH 31.08.09, 13:45
      mam już wyniki
      tsh 3,4( norma 0,25 -5)
      ft4 9,3(9-200
      ft3 4(4-8,3)
      • aleksandra_01 Re: TSH 31.08.09, 14:34
        Witaj

jak pewnie już zauważyłaś nie są to dobre wyniki.
        tsh jest za wysokie, nie patrz na tą normę "do 5"
        bo to jakaś bardzo przestarzała norma.

poza tym, pomijając tsh poziomy hormonów tarczycy
        są strasznie niskie. chyba nawet nie ma sensu przeliczać
        tego na procenty. ale dla większej jasności

FT4 2.73% [wynik 9.3, norma (9 - 20)]

FT3 0% [wynik 4, norma (4 - 8.3)]

na pewno masz dużą niedoczynność tarczycy, żeby wiedzieć
        czy to Hashimoto potrzebny jest wynik przeciwciał i usg.

co nie zmienia faktu, że powinnaś jak najszybciej
        zacząć brać hormony. zbadaj też ferrytynę i b12.

a.
        • pchelka831 Re: TSH 31.08.09, 15:13
          Dziękuje za odpowiedz. Robiłam też morfologie , żelazo i są dobre. Erytrocyty i
          hemoglobina to tylko w ciąży były takie rewelacyjne i anemii raczej nie mam
          -erytrocyty 4,5 (4-5,2), a hemoglobina 13,1(12-16), żelazo 138(37-165). Wiem że
          muszę zrobić przeciwciała (cholernie drogie -muszę się wkręcić do pracy do
          laboratorium, może dla pracowników są jakieś zniżki), no i usg. Czemu te badania
          są takie drogie (niektórych rodzinny nie może przepisać na skierowanie , tylko
          specjalista).
          • pchelka831 Re: TSH 17.03.10, 13:53
            Wreszcie zrobiłam USG i wyszło ,że tarczyca bez guzków i innego typu rewelacji,
            tylko objętość ma 9,88(ml czy tam cm3), ostatnio jakoś tragicznie się nie czuję,
            ani mocno zimno, ani tak bardzo się nie chce spać, trochę mam doła ,ale to może
            przez te ilości śniegu, tylko boli nie kręgosłup i trochę kończyny drętwieją w nocy.
            Moim zdaniem pani doktor mnie olała, powiedziała że na razie nie widzi sensu
            leczenia, bo wyniki są graniczne,tarczyca niepowiększona, ja tragicznie się nie
            czuję, kazała raz do roku TSH sobie zbadać i jakbym chciała kolejnego
            dzidziusia to się zgłosić.
            Chcę zrobić sobie resztę badań i zastanawiam się czy teraz zrobić je jak biorę
            Diane 35(niby na PCO), czy może po odstawieniu za jakieś 2-3 tygodnie, żeby mieć
            pewność że te hormony nie mają wpływu na wyniki?
            Powiedzcie mi dlaczego lekarze chcą samego TSH, przecież ono samo mało mówi o
            stanie tarczycy.
            • hashi-tess Re: TSH 20.03.10, 08:33
              ten lekarz nie ma pojęcia o chorobach tarczycy.
              w sierpniu miałaś, właściwie już nie miałaś
              hormonów, Aleksandra pokazała Ci to po przeliczeniu
              wyników na %

FT4 2.73% [wynik 9.3, norma (9 - 20)]

FT3 0% [wynik 4, norma (4 - 8.3)]

Olej tego lekarza, nie słuchaj go.
              pip, pip na jego temat.

Żadne inne badania na dzień dzisiejszy są Ci
              niepotrzebne. Masz rozwaloną gospodarkę hormonalną,
              którą steruje tarczyca. Dopóki nie uzupełnisz
              hormonów tarczycy o dziecku musisz zapomnieć.

Wykonaj ponownie TSH, FT4 i FT3 i szukaj endo, który potrafi leczyć choroby tarczycy.
              • pchelka831 Re: TSH 20.03.10, 11:04
                Dzięki za pomoc, ta lekarka na pierwszej wizycie wydawała mi się fajna super
                wywiad zrobiła i w ogóle, na USG już gadała ,że sobie wymyślam chorobę. Ona
                uważa że jak mieszczę się w granicach normy i jeszcze mam trochę tarczycy to
                znaczy ,że ona pracuje i mam czekać aż całkiem padnie.
    • pchelka831 Re: TSH 20.03.10, 02:40
      Pomóżcie mi, bo nie wiem czy szukać nowego lekarza, czy ślepo wierzyć tej i
      tylko kontrolować hormony raz w roku, tylko,że ja chcę zacząć starania o
      dziecko, bo jak znam życie to znowu zejdzie nam 3 lata(takie spokojne
      starania-bez parcia na dziecko).
      • aleksandra_01 Re: TSH 21.03.10, 22:24
        > Pomóżcie mi, bo nie wiem czy szukać nowego lekarza, czy ślepo wierzyć tej i
        > tylko kontrolować hormony raz w roku

z takimi wynikami jak podawałaś to na długo sił Ci nie starczy,
        jak dla mnie nie ma na co czekać, tylko od rodzinnego wziąć
        euthyrox i zacząć go wprowadzać zaczynając od 12,5 powoli,
        a w między czasie szukaj lepszego endo. to co napisze będzie
        nie fajne, ale może uświadomi Ci powagę sytuacji - bez hormonów
        tarczycy nie da się żyć - z czasem człowiek zapada w śpiączkę
        z której już się nie budzi. dawniej była to choroba śmiertelna,
        teraz można brać syntetyczne hormony tarczycy i żyć.

tylko,że ja chcę zacząć starania o
        > dziecko, bo jak znam życie to znowu zejdzie nam 3 lata(takie spokojne
        > starania-bez parcia na dziecko).

o dziecku na razie możesz zapomnieć, bo nawet jeśli
        jakimś cudem zaciążysz to dziecko nie rozwinie się bez hormonów,
        a Ty nie masz ich nawet dla siebie, a co dopiero za dwóch!

weź się w garść i zacznij się leczyć, bo szkoda czasu, szkoda życia.
        a to się samo z siebie nie uzupełni.

a.
      • rosteda Re: TSH 22.03.10, 00:08
        pchelka831 napisała:

> Pomóżcie mi,

Trudno pomoc komus kto od lipca ubieglego roku dopiero teraz trafia do lekarza a
        i to bez efektu.

> bo nie wiem czy szukać nowego lekarza, czy ślepo wierzyć tej i
        > tylko kontrolować hormony raz w roku,

Szukac jak najszybciej innego lekarza.

> tylko,że ja chcę zacząć starania o
        > dziecko,

Tym bardziej.

> bo jak znam życie to znowu zejdzie nam 3 lata(takie spokojne

Juz teraz nie trzy lata tylko moga byc same poronienia.
        > starania-bez parcia na dziecko).
        • pchelka831 Re: TSH 22.03.10, 11:36
          Dzięki,ja to wszystko wiem co wy napisałyście , tylko jak wtłuc to do głowy
          tym wszystko wiedzącym lekarzom, nosz mnie wkurw bierze jak mi durna lekarka
          mówi, że jest wszystko w porządku, bo tarczyca nie jest powiększona, a ja ledwo
          zipię.
          • pchelka831 Re: TSH 21.07.13, 21:35
            Tak odświeżę swój temat.
            Okazało się ,że moja niedoczynność tarczycy była wtórna. Wkońcu trafiłam na super endokrynolog. Miałam hiperprolaktynemie czynnościowa i mam małego gruczolaka przysadki.Jestem juz po leczeniu,a w łóżeczku obok leży moja prawie półroczna córcia.
            teraz czekam na zakończenie karmienia okruszka, serie leków obniżających prolaktynę i kontrolny rezonans.
            • natder Re: TSH 22.07.13, 07:57
              Pchełko wpisz tę panią dr do wątku o polecanych endokrynologach bo dobrych endokrynologów jest jak na lekarstwo.
              Gratulacje z okazji powiększenia rodziny a dla Ciebie zdrowia!
            • muktprega1 Re: TSH 22.07.13, 08:04
              Witaj Pchełko, fajnie, że się odezwałaś, bo myślę, że wiele osób może skorzystać z Twojego doświadczenia.
              Gratuluję córeczki smile smile
              w takim razie Twój sukces jest podwójny - dzieciątko i właściwy endokrynolog, to brzmi dumnie smile
              Dla przypomnienia miałaś:
              - klasyczne objawy niedoczynne widoczne w niskich wynikach hormonów tarczycy, TSH
              - pomniejszona tarczyca - 9,88ml
              - hiperprolaktynemia czynnościowa (jaki wynik?)
              - mały gruczolak przysadki (jakie badania potwierdziły? )

Jeżeli znajdziesz chwilę czasu, to opisz proszę dla innych Twoje doświadczenie, napisz kto dokonała rozpoznania - warto znać nazwisko takiej dr. Ciekawe też jakie masz leczenie, czy tyroksynę też bierzesz?
              Powodzenia i zdrówka dla Was smile
              • pchelka831 Re: TSH 22.07.13, 21:14
                Tak na szybko,bo ostatnio żyje w biegu(w końcu), no i dziecię młodsze ząbkuje.
                Droga do prawidłowej diagnozy była kręta i usiana przeszkodami,w sumie diagnozę postawiłam sobie sama już na początku mojej drogi ale pierwsza endo mnie zmyliła i tak chwyciłam sie tego hashimoto.
                Prolaktyne miałam bardzo wysoka ponad 100 przy normie do 25(zabijcie ale nie pamiętam jakie jednostki),a w dzien kiedy miałam robiony rezonans, z nerwów skoczyła mi do chyba prawie 200.
                Diagnoze wstepną postawił mój ginekolog, endokrynolog po wywiadzie i ocenie wyników od 2009 roku zleciła rezonans ale wtedy juz była pewna ,ze to prolactinoma.
                Blokowała ona prace tarczycy. Po ustaleniu poziomu prolaktyny na 8(norma do 25) unormowało się tsh,ft3,ft4, nawet pojawiła sie miesiączka,a podczas pierwszej owulacji zaszłam w ciążę.
                pchlepsotki.blogspot.com/
    • aneta860 Re: TSH 02.04.14, 11:18
      Witam
      Jestem dziś tu po raz pierwszy.Odebrałam wynik TSH jak czytałam na forum to wskaźnik TSH nie każdy ma taki sam.U mnie wyszedł 2,34 przy normie (0,27-4,20).Jak mam to odczytać??czy jest on dobry,czy wręcz przeciwnie?? Oraz co najbardziej niepokojące z profilu lipidowego wynik TRIGLICERYDÓW mam 232 przy wartości pożądanej < 150 mg/dl.Moja pani doktor zanim skierowała mnie na badania,zdążyła mnie poinformować o możliwości niedoczynności tarczycy,której bardzo się bojesadMiały by to sugerować moje objawy:bóle stawów,ogólne zmęczenie,spanie po 10 -11 godzin na dobę,obfite i bolesne miesiączkowanie,okropne bóle głowy nie do wytrzymania,utrzymująca się stała waga pomimo iż jem bardzo mała(nie mogę schudnąć a jeszcze do tego przytyłam),opuchnięta twarz,obrzęki na goleniach oraz po prawej stronie szyi(bardziej przypominające guzki wypełnione czymś w środku).To jest jakiś koszmar.Proszę pomóżcie dobrą radą,bo na wizytę idę dopiero w poniedziałek, a do tego czasu oszaleje.Jestem Aneta mam prawie 28 lat,urodziłam się na 13 dni przed wybuchem w Czarnobylu,który prawdopodobnie dał mi w prezencie te wszystkie nieprzyjemności sad
      Dziękuję.
      • pies_z_laki_2 Re: TSH 05.04.14, 12:32
        Aneta, skopiuj swój post i załóż swój własny wątek smile
        Na szybko (nie odpowiadaj tutaj, tylko już w nowym wątku, proszę) podpowiem, że przed wizytą powinnaś mieć wyniki badania wolnych hormonów czyli fT4 i fT3, a do tego usg tarczycy (koniecznie z opisem i wymiarami).
        • aneta860 Re: TSH 05.04.14, 17:19
          pies_z_laki_2 napisała:

> Aneta, skopiuj swój post i załóż swój własny wątek smile
          > Na szybko (nie odpowiadaj tutaj, tylko już w nowym wątku, proszę) podpowiem, że
          > przed wizytą powinnaś mieć wyniki badania wolnych hormonów czyli fT4 i fT3, a
          > do tego usg tarczycy (koniecznie z opisem i wymiarami).
          Zrobiłam już to ale jak do tej pory zero odzewusad
          Dzięki za podpowiedźsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka