rudamarta4 22.01.14, 20:47 Poproszę przepis na faworki. Mało skomplikowany, a same faworki mają być PYSZNE Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlania Re: Faworki 22.01.14, 22:02 A co to, już czas na faworki??? Tak ten czas zapierdala??? Odpowiedz Link
aqua48 Voila: 23.01.14, 14:40 25 dag mąki, łyżka cukru pudru, 1 jajo, 1 żółtko 1 łyżka rumu, spirytusu lub wódki (uwaga - bez dodatku alkoholu nie wyjdą!), 3 łyżki śmietany. Zagnieść jak na pierogi, zawijając ciasto do środka wybić je wałkiem. Zostawić na pól godziny przykryte miską, lub ściereczką. Wałkować cienko, kroić romby i przewlekać przez dziurkę w środku. Faworki rzucać na roztopione 3 kostki smalcu w szerokim rondlu. Wcześniej zrobić próbę temperatury na kawałeczku ciasta. Obracać drewnianą łyżką, usmażyć i szybko wyjmować łyżką cedzakową, posypać cukrem pudrem. Wywietrzyć porządnie kuchnię. Odpowiedz Link
kubona Re: Faworki 23.01.14, 21:24 3 żółtka, tyle piwa ile żółtek w kubku, szczypta soli, kubeczek śmietany, mąki ile się wgniecie. ciasto zagnieść, porządnie wytłuc wałkiem, schłodzić 30 minut, znowu wytłuc wałkiem, rozwałkować cieniutko, wyciąć faworki. usmażyć. zdążyć zjeść zanim zrobią to inni. jeszcze nie spotkałam osoby której by nie smakowały. ale mają być rozwałkowane cieniutko i porządnie wytłuczone ciasto. Odpowiedz Link
moonshana Re: Faworki 23.01.14, 21:52 co jest z tym tłuczeniem wałkiem??? biorę sobie wałek i napieprzam w ciasto???? poważnie zapytowywuję. chcę uczynić i się boję: Odpowiedz Link
aqua48 Re: Faworki 24.01.14, 14:21 moonshana napisała: > co jest z tym tłuczeniem wałkiem??? biorę sobie wałek i napieprzam w ciasto???? > poważnie zapytowywuję. chcę uczynić i się boję: Dokładnie! I możesz do tego pokrzykiwać: a masz, a masz, tylko się nie zdziw jeśli sąsiedzi wezwą policję Odpowiedz Link
kubona Re: Faworki 24.01.14, 18:38 tak zwyczajnie tłuczesz wałkiem co kilka uderzeń przełóż ciasto, by się dobrze ubiło z każdej strony. wydaje mi się, że to po to by pęcherzyki powietrza się ulotniły. wytłuczone jest po prostu lepsze. Odpowiedz Link
rudamarta4 Re: Faworki 25.01.14, 01:29 Jutro (znaczy dziś) lub w nd będę robiła. Wrzucę Wam zdjęcie na smaka Odpowiedz Link
kubona Re: Faworki 26.01.14, 14:23 wrzuć wrzuć, właśnie zepsułam naleśniki "amerykańskie" to może na faworki chęci nabiorę. muszę jakoś twarz odzyskac, dzieci zawiedzione Odpowiedz Link