Dodaj do ulubionych

kot dla dziecka

05.10.05, 17:45
a dokładniej do mieszkania z dzieckiem.

Czy są koty ,które potrafią z natury żyć zgodnie z dziećmi? Czy to po prostu
zależy od charakteru?
Mam 1,5 roczną córkę i zamierzamy zprezentować sobie kotka. Chodzi mi o
to,żeby ten kotek i moję dziecię potrafiły jakoś się dogadać!
Jeśli wiecie coś na ten temat proszę o podpowiedz!
Obserwuj wątek
    • mircea Re: kot dla dziecka 16.10.05, 20:14
      Do domu z dzieckiem najlepszy byłby dorosły kot o zrównoważonym charakterze.
    • kasiak37 Re: kot dla dziecka 03.11.05, 19:06
      lepiej nie...sadmoja corka miala 2 latka jak w moim mieszkaniu pojawil sie maly
      kotek i wcale nie bylo tak jak sobie myslalam.Male dziecko chce kotka do
      zabawy,jak lalke,nosic,tlamsic,przytulac duszac a kotek sie bedzie bronil
      pazurkami i zabkami.U mnie sytuacja stala sie o tyle grozna ze kot znienawidzil
      dziecko i czekal gdzies za rogiem przyczajony kiedy bedzie przechodzilo i
      straszyl...rzucal sie na nogi,drapal i gryzl...nie bylo rady,kota trzeba bylo
      oddac.teraz dzieci sa duze,w domu jest i kot i pies i jest super.wszystko w
      swoim czasiesmile
    • patib2 Re: kot dla dziecka 07.11.05, 18:07
      Najlepszym rozwiązaniem jest Ragdoll, to kot zupełnie pozbawiony agresji i
      stworzony do domu dla dziecka.
    • 7anda Re: kot dla dziecka 03.12.05, 11:39
      od dziecka wychowywałam sie z kotami, wiec z dosewiadczenia wiem,ze to możliwe.
      Do tego taki koicak to njalepszy przyjaciel. Podejrzewam ,ze pewnie chodzi ci o
      to czy nie zrobią sobie na wzajem krzywdy. Wszystsko zalezy od usposobienia
      kota i jego wychowania. Są koty które sa bardziej samotnikami a sa takie które
      bardzo potrzebują kontaktu z człowiekiem. Nalezy też kociaka od małego nauczyć
      nie drapać, czy nie wysuwania pazurków w trakcie zabawy i tego co mu wolno a co
      nie, dbania o czystośc...czyli prawie jak u dzieci. No i kociak do odmku w
      którym jest małe dziecko powinien być zdrowy - czyli nie powienien być chory na
      rzadną z kocich chorób, szczepiony, odrobaczony, bez chorób skóry. Lepiej tez
      wzią ckocurka, bo powykastrowaniu sa całkowiice milaśne i miziate i sa o wiel
      bardziej chętne do kontaktów z człowiekiem, no i mniej chorują. Kociak to
      zwierzatko na pare lat , nawet do 15tu wiec trzeba sie zastanowić czy napewno
      go chcemy. No ale zawsze to nie pies, nie trzeba go wyprowadzać, jest czystszy,
      żyje w domu wiec nioe przynosi żadnych niespodzianek z dworu, no można go
      zostawić samego w domku na kilka godzin.
      Co do dziecie, to wystarczy wyrobić w nich wrazliwość na to stworzonko i powoli
      uczyc odpowiedzialności.

Jesli szukasz kociaka to ja właśnie mam do oddania udomowione maluchy, jeden z
      nich spelniał by wymagania kotka który miał by w domku małe dzieckosmile

Pozdrawiam
    • apulek Re: kot dla dziecka 03.02.06, 19:30
      Każdy kot, bez względu na jego rasę może okazać się idealnym towarzyszem dla
      dziecka. Ważne jest tylko właściwe podejście do kota od samego początku jego
      pobytu w domu. Należy uczyć dziecko postępowania z kotem, nie pozwalać na nawet
      nieświadome dręczenie zwierzaka (przyduszanie, tarmoszenie, zmuszanie do
      czegokolwiek). Kot bardzo szybko potrafi się zrazić, przestraszyć, próbuje się
      bronić i potem trudno jest skorygować jego zachowania, wynikajace z uprzedzeń do
      człowieka. Dobrze wychowany kotek, który ma zaufanie do domowników, to prawdziwy
      skarb...Życzę powodzenia
    • moja_opinia1 Re: kot dla dziecka 09.03.06, 14:26
      Wiesz napewo musi to być kto ze zrównoważonym charakterm, spokojny, coś jak
      Brytyjczyk. Tylko,że to głownie zalezy od zachowania dziecka....dzieci lubia
      tarmosić zwierzęta, nawet przytulanie , jeśli jest zbyt często i za mocne może
      doprowadzić nawet spokojnego kota do furii.Może idź do znajomych, którzy mają
      kota, poobserwuj jak sie układają kontakty pomiedzy kotem a Twoim
      dzieckiem,żeby potem bólu nie było.
      • iwawa Re: kot dla dziecka 14.03.06, 16:17
        brytyjczyk czy pers beda OK, jednak najwazniejsze jest dobre ulozenie kota.
        karcenie go od malego za przejawy agresji. Znam koty drapiace i "walczace" a sa
        tez takie ktore nigdy specjalnie nie uzywaja pazurów czy zebow, nawet jesli
        znajda sie w sytuacji malo ... komfortowej.
        pamietaj jednak ze nawet jesli kot bedzie dla dziecka to i tak odpowiedzialnosc
        za kota ponosi dorosly bo trudno od dziecka oczekiwac samodzielnej pielegnacji
        i utrzymania kota.
        • hiacynta100 Re: kot dla dziecka 08.05.06, 22:46
          kot dla 1,5 rocznego dziecka?
          Najlepszy pluszak.
          Kot przy dziecku tak małym jest bez szans. I to wcale nie jest wina dziecka
          (ani kota), po prostu tak małe dziecko nie jest w stanie delikatnie obchodzić
          się z kotem.
          radzę poczekaj jak dziecko będzie miało jakieś 7 lat. Wtedy może kot i dziecko
          pięknie się zaprzyjaźnią, nie czyniąc sobie nawzajem krzywdy.
          Oczywiście są wyjątki, istnieją dzieci które nawet małe nie skrzywdzą kota i są
          dzieci które nigdy nie powinny mieć kota, ani żadnego zwierzęta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka