Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DDA prosi o pomoc

15.02.13, 22:50
    Mój tata pije odkąd pamiętam, moje dzieciństwo było pełne awantur rodziców, tata używał przemocy psychicznej, często wybijał szyby i samookaleczał się. Mam przez to wszystko depresje:( Próby leczenia nie przynosiły efektu. Gdy miałam 16 lat rodzice rozwiedli się i tata się wyprowadził, a my wreszcie z mamą i bratem zaczęliśmy normalnie funkcjonować. Sąd ograniczył mu widywanie się z nami do 1 razu w miesiącu i ustanowił alimenty.
    Minęło kilka lat a tata nadal pije (teraz nawet częściej), często dzwoni do mnie pijany lub przyjeżdża. Nie uważa się za alkoholika tylko za pracoholika, nie chce iść na leczenie, bo nie widzi problemu. Z dnia na dzień niszczy się co raz bardziej.
    Nie jest nigdzie zameldowany, mieszka w swoim domu rodzinnym, który jest własnością jego siostry, więc niedługo może trafić na bruk. Pracuje, ale może stracić pracę jak stawi się tam pijany.
    Nie wiem co mam robić: jak mam mu pomóc? Słyszałam, że jako jego dziecko w przyszłości będę musiała zapewnić mu mieszkanie i płacić alimenty, czy to prawda?
    Obserwuj wątek
      • seej Re: DDA prosi o pomoc 18.02.13, 18:59
        Ojciec jest dorosły i sam decyduje co robi ze swoim życiem, nie masz na to wpływu. Nie ratuj go zajmij się sobą, najlepiej zapisz się na terapię dla dda. Tam poznasz schematy, które utrudniają Ci życie. Zajmij się sobą, dość mocno zatruł Ci życie. Chcesz zmienić swiat zacznij od siebie....Życzę Ci żeby nie opuszczała Ciebie siła zdrowieniu na terapii. pa
      • asiek25 Re: DDA prosi o pomoc 21.02.13, 15:05
        Zamiast ojcem, zajmij się sobą i sobie pomóż. On jest odpowiedzialny za swoje życie, jeśli żadnej pomocy nie chce, nie chce się leczyć, nic nie możesz zrobić. Natomiast dużo możesz zrobić dla siebie. Zapisz się na terapię dla osób DDA w najbliższym ośrodku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka