Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    30.08.09, 22:34
    Witam!
    Gdzie w sieci można znaleźć rzetelne informacje dotyczące dda?
    Jestem dda i teoretycznie jestem normalnym gościem, który ma masę znajomych z
    różnych czasów, dwoje przyjaciół mieszkających po kilkaset kilometrów ode mnie
    i niczym się nie wyróżniam (in minus).
    Z drugiej jednak strony jakiś czas temu ludzie z mojego roku powiedzieli mi,
    że nic o mnie nie wiedzą. Po chwili zastanowienia okazało się, że to jest
    prawda - nie mówię o sobie prawie nikomu, o ile nie zostanę zapytany. Nie
    potrafię mówić o uczuciach, otworzyć się, budować związków z kobietami (czegoś
    się obawiam, ale nie potrafię tego zwerbalizować). Miewam takie momenty, że
    się wycofuję. Przybiera to różne formy - albo moje kontakty ochładzają się,
    albo wyjeżdżam gdzieś - najczęściej na parę dni zmęczyć się w górach, wyciszyć
    się.

Przeczytałem to co wyżej - trochę to chaotyczne, mogę napisać, że tak miało to
    zabrzmieć, albo nie zależy mi na Waszych odpowiedziach, ale gdyby tak było, to
    bym tu nie pisał.
    Pozdrawiam:
    :-)
    Obserwuj wątek
      • im.mi Re: ... 31.08.09, 14:06
        nieoficjalna strona dda:
        www.dda.pl/
        adres portalu psychologicznego
        charaktery.eu/dda_i_inni/
        Dużo informacji znajdziesz też tutaj na forum.

Dokładnie o tym o czym mówisz(piszesz) a propos kobiet, opowiada książka "Lęk przed bliskością", "Mężczyźni którzy nie potrafią kochać" i wiele innych. Mimo, że druga pozycja raczej skierowana do kobiet, może pomóc jeszcze bardziej otworzyć oczy na problem. Obydwie książki można znaleźć w wersji elektronicznej.

I jeszcze mam pytanie, odnośnie Twoich kontaktów z kobietami, nie nalegam na odpowiedz, jednak bardzo mnie to interesuje. Przypominasz mi mojego byłego i chciałabym poznać Twój punkt widzenia, bo od niego nie dowiedziałam się nic. Wycofał się wg. mnie z fajnego związku, było dużo uczucia, ciepła etc. do czasu:] w pewnym momencie zaczął mocno utrudniać, oddalił się, stworzył wokół siebie mur dla mnie nie do pokonania i wszystko się ...popsuło (to takie wprowadzenie, żeby nie było, że nic o sobie nie napisałam ;)) Czy ten lęk tak Cię paraliżuje, czy tłumi uczucia do danych kobiet, czy w rzeczywistości tych uczuć nigdy nie było? Czy szukasz wad w partnerce tylko po to by był powód do odsunięcia się od niej? Przepraszam, że od razu tak z grubej rury.
        Pozdrawiam
        • darmowearchiwum Re: ... 31.08.09, 15:17
          Nie chciałbym porównywać się z Twoim byłym, bo mogą to być dwa zupełnie inne
          przypadki. W każdym razie jak już wcześniej pisałem miewam takie chwile, że
          muszę być sam i przetrawić niektóre sytuacje, zdarzenia. Nie zawsze oczywiście
          jest możliwość wyjazdu, ale zamknąć się na świat, odizolować się na parę dni
          można nawet w swoim codziennym otoczeniu.
          Czy to mnie paraliżuje - nie, ale spłyca relację z daną osobą (niekoniecznie
          musi to być kobieta) i później trudniej ją odbudować (bo nie oszukujmy się nie
          da się doprowadzić do status quo). Teraz przychodzą mi do głowy dwie sytuacje,
          które trwały najdłużej. Pierwsza - jest stricte związana z moim ojcem
          (alkoholikiem). Od chwili, gdy toczyła się sprawa rozwodowa między moimi
          rodzicami, praktycznie do jej zakończenia (czyli mniej więcej 10 m-cy) cały czas
          mieszkaliśmy razem. Pomimo tego nie miałem już żadnego kontaktu z ojcem - nie
          odzywaliśmy się do siebie, zamieniliśmy ze trzy zdania.
          Podobnie miałem w tym roku, kiedy mieszkałem w akademiku - przez pół dobre pół
          roku nie rozmawiałem z moim współlokatorem - jedynie "cześć - cześć" i tyle. W
          drugim jednak przypadku wystarczyło wyjść z pokoju, żeby mieć z kim pogadać.
          Teraz zastanawiam się, czy oba te zdarzenia są tym samym (bo i w jednym i w
          drugim przypadku starałem się mieć możliwie jak najlepszy kontakt, ale gdy
          zobaczyłem, że nie przynosi to spodziewanych efektów - porzuciłem wszelkie
          próby, czy też nie miały ze sobą nic wspólnego.
          Dzięki za namiary - jak będę miał jakąś wolną chwilę to postaram się znaleźć te
          książki. Pozdrawiam:
          :-)
          • im.mi Re: ... 31.08.09, 20:45
            Dziękuje za odpowiedź, a to o czym piszesz, ciężko cokolwiek powiedzieć czy to
            miało ze sobą jakiś związek, tym bardziej, że tutaj wszystko brzmi prosto,
            naturalnie biorąc pod uwagę, że 'nic na siłę'. W rzeczywistości podejrzewam, że
            sporo emocji temu towarzyszyło. Chyba jedynie ktoś kto się na tym zna
            (terapeuta/psycholog) mógłby Ci pomóc to określić.
            Pozdrawiam.
      • dul-cynea Re: ... 01.09.09, 17:16
        Cześć!
        POlecam:
        Gdzie się podziało moje dzieciństwo.
        Woititz, Dorosłe dzieci alkoholików
        Woititz, Lęk przed bliskością
        Susan Forward, Toksczni rodzice
        Alice Miller, Mury milczenia
        J. Bradshaw, Toksyczny wstyd, Powrót do swojego wewnętrznego domu.
        Książki możesz pobrać w wersji elektronicznej z chomikuj.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka