solbea 28.07.08, 10:31 Hej, jakiś czas temu pisałaś, że masz znowu okropne ataki kolki, że idziesz do szpitala na badania. Odezwij się co u Ciebie, jak wyniki i samopoczucie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panip Re: Pytanie do panip 28.07.08, 13:05 miałam dwa okropne ataki bólu, który nie bardzo chciał ustąpić mimo podania środków przeciwbólowych w szpitalu zrobiłam wszystkie potrzebne badania z krwi, moczu, usg i gastroskopię, wyszło mi zapalenie żołądka, problemy z zarzucaniem żółci do żołądka i jeden wynik wątrobowy lekko podwyższony, chociaż to mogło być jeszcze po operacji, dostałam leki helicid, gasprid i na wątrobę cholestil na razie jest ok, ale strach że ataki się powtórzą niestety pozostał pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie Odpowiedz Link
solbea Re: Pytanie do panip 28.07.08, 21:01 Świetnie cię rozumiem. Bo niestety też mi się zdarzył nieprzyjemny atak, a było już tak wspaniale. Teraz niestety myślę tylko o tym ataku i o tym który może nadejść. Nie podejrzewałam, że taki sam ból jest przy zapaleniu żołądka jak i przy ataku kolki. Ale dziwne, bo przecież żółć zawsze była w dwunastnicy, wcześniej spływała z pęcherzyka a teraz bezpośrednio z wątroby. I wcześniej się nie cofała, a teraz takie numery... Miałaś może badanie ECPW w szpiatlu? Jak tak to opisz mi jak wygląda, czy boli czy jest znieczulenie. Może i mnie to będzie czekać, we środę mam usg. Teraz moje dni zdominował strach, czekanie kiedy nadejdzie ból, a potem jak się zdarzy to kiedy czekanie aż przejdzie. Tłumaczył Ci lekarz czemu ta żółć tak się cofa do żołądka? I czy da się to wyleczyć? Dobrego samopoczucia życze. Odpowiedz Link
zibiur Re: Pytanie do panip 30.07.08, 11:44 Na innym poście napisałem o problemie, jaki pojawił się u mnie po usunięciu pęcherzyka. Laparoskopowy zabieg mialem 3 tygodnie temu. Kilka dni temu po obudzeniu się poczułem duzy ucisk w okolicach mostka promieniujący w kierunku miejsca po pęcherzyku. Bolało tak, jakby pęcherzyk był, a nie został usunięty. oczywiscie, konowały stwierdziły, że jakiś kamień zszedł z wątroby i zatkał drogi żółciowe. Po zjedzeniu kilku kromek chleba mialem uczucie takie jakby mi ktos kamien na klatke piersiowa polozyl i to uczucie roslo tak, jakbym mial zaraz stracic oddech. zadzwonilem do swojego chirurga, ktory jest bardzo dobrym specjlalista w swojej dzidzinie i on bardzo pewnie okreslil przyczyne. Okazuje sie, jesli kamicy zolciowej towarzyszyl refluks z przepuklina wślizgowa rozworu przełykowego, to czesto zdarza sie po zabiegu laparoskopii pęcherzyka zolciowego taka reakcja ze strony przepukliny. Bylem przestraszony poniewaz nigdy wczesniej nie mialem taki silnie objawiającego sie refluksu. Wczoraj lekarz powiedzial mi, jakie mam wziac srodki i dzis obudzilem sie bez bolu. Kamien w przewodach zolciowych najczesciej objawia sie mechaniczna zoltaczka i brazowym moczem. jesli to nie wystepuje u ciebie, to moze to byc refluks (jesli opisane przeze mnie objawy pokrywaja sie z tym co u ciebie). W kazdym razie warto znalezc dobrego lekarza. Odpowiedz Link
panip Re: Pytanie do panip 30.07.08, 20:48 nie miałam badania ECPW, więc nie wiem jak to wygląda, lekarz powiedział mi, że taki może być właśnie skutek uboczny usunięcia pęcherzyka i że powinno się wszystko unormować w ciągu 4 miesięcy, no zobaczymy jeżeli chodzi o ból to miałam dokładnie taki sam jak przed usunięciem pęcherzyka, bolało mnie w okolicy żołądka, ból promieniował na ramiona i plecy, czułam jakby mnie coś ściskało i strasznie trudno było mi oddychać a miało być tak pięknie, a ja ciągle żyję w strachu przed kolejnym atakiem pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrówka Odpowiedz Link