Gość: idroxoos IP: 109.243.54.* 01.02.10, 13:27 Podajcie nazwiska znanych wokalistów lub nazwy piosenek rumuńskich, których warto posłuchać..Pozdrawiam i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avroml Re: rumuńska muzyka 01.02.10, 18:37 Napisz, jaki gatunek muzyki cię interesuje, to sprawa będzie łatwiejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idroxoos Re: rumuńska muzyka IP: 109.243.161.* 01.02.10, 21:22 Chodzi mi o najnowsze przeboje.. dziękuje za informacje... Odpowiedz Link Zgłoś
medni Re: rumuńska muzyka 01.02.10, 21:31 to chyba nie jest najnowsze, ale ja ostatnio dużo słucham zespołu Pasarea Colibri, szczególnie piosenka Pisica neagra mnie wciągnęła :) www.youtube.com/watch?v=qspXArMiflg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lagriotte Re: rumuńska muzyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:26 A ja zapraszam na blog RoMuzyka :) poświęcony w całości rumuńskiej scenie muzycznej. romuzyka.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: rumuńska muzyka IP: 150.254.105.* 02.02.10, 12:58 Z nowości to np.: ANDA ADAM z piosenką LOVE ON U Odpowiedz Link Zgłoś
transilvania Re: rumuńska muzyka 02.02.10, 20:23 Zalezy czego i gdzie sie słucha. pewnie ci chodzi o taki mainnstream. w te wakacje sporo było np. Florin Chilian "Zece" (tłum.dziesięc) www.youtube.com/watch?v=DQbv1HS47qs z ladnym wideoklipem Voltaj "Vara trecuta" (poprzednie lato) www.youtube.com/watch?v=c0nz3mOiVCk z refrenem, ktory moze sie do człowieka przyczepic na cały dzien był tez Dan Balan (ex-Ozone) www.youtube.com/watch?v=i6Dd8pajJU4 moge powiedziec, ze koles idzie chyba w dobra strone. nie stoczyl sie w tepe disco, ale cos przynajmniej popowego probuje. a tak osobiscie to polecam: rewelacyjny moim zdaniem Phoenix, starsi juz goscie, ale czadu daja, ze wiory leca. tu jest np. fajna piosenka ludowa w ich wykonaniu www.youtube.com/watch?v=eYrpHqfaSg0 a z takich bardziej niszowych to lubie Alina Manole - Luna patrata / Square moon www.youtube.com/watch?v=vepTnfqgqpE milosci takiej, ze facetw dodatku przerobil na kwadratowy. a na koniec jedna z pierwszych piosenek rumunskich, ktore mi wpadły w ucho: Vama Veche - V.S.T www.youtube.com/watch?v=VHlrVibU-2Q&feature=related milego słuchania! Odpowiedz Link Zgłoś
laleaua Re: rumuńska muzyka 04.02.10, 08:05 Jeśli chodzi o Vama Veche, to ja polecam tę: www.youtube.com/watch?v=zJ5H5QLO2Rg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
transilvania Re: rumuńska muzyka 04.02.10, 14:15 tez ta lubie, mozna sie z niej kilku ciezszych słow nauczyc :) dobrze jest tez znac kontekst, co to takiego ten hotel. Moze ktos z mieszkanców Bukaresztu mogłby cos szczegolowiej napisac, bo ja tylko tak ogolnie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
laleaua Re: rumuńska muzyka 06.02.10, 07:14 Tyle znalazłam w necie na szybko: www.evz.ro/articole/detalii-articol/853372/Cismigiu-de-la-hotel-pestrit-la-hruba--VIDEO/ (artykuł + film). Dla nieznających języka rumuńskiego: Hotel wybudowany na początku XX wieku przez Nicolae Nacu Pissiota i Arghir Culina. Nazywał się wówczas Palace Hotel. W 1948 roku hotel przejęli komuniści i zmienili jego nazwę na Cismigiu. Był to wówczas hotel II kategorii. Przetrwał trzęsienie ziemi z 77 roku. Mimo, że państwowy, został zaniedbany przez urzędników. W 1990 utworzono w nim akademik dla studentów Szkoły Teatralno-Filmowej. Warunki socjalne były koszmarne, co jest dokładnie opisane w tekście. Wówczas właśnie zdarzył się wypadek, o którym jest mowa w piosence: studentka z R.M. wpadła do szybu windowego, na windę. Nikt jej nie pomógł, bo wydarzyło się to w weekend i studenci rozjechali się do domów. Dwie osoby, które pozostały, spanikowały i nie wiedziały co zrobić. Dziewczynę wydobyto po około 2 godzinach ale zmarła w drodze do szpitala. Piosenka „Hotel Cişmigiu” stała się później swego rodzaju hymnem dla studentów. Manifestem, przez który domagali się lepszych warunków w akademikach. Obecnie budynek stoi pusty, jest ruiną. Został co prawda wykupiony przez zagranicznego inwestora, który ma zamiar przekształcić go w luksusowy hotel. Na razie jednak są to tylko plany. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
nawschod.eu Re: rumuńska muzyka 11.02.10, 07:45 Nie są to może ostatnie hity, ale jeśli ktoś lubi nieco cięższe muzyczne klimaty, to gorąco polecam rumuński rock. Odpowiedz Link Zgłoś