Dodaj do ulubionych

Chcialbym kupic dzialke w Bukareszcie!

26.04.05, 16:01
Kto mi pomoze? Chodzi mi glownie o pomoc jezykowa ;-)
Obserwuj wątek
    • staua Re: Chcialbym kupic dzialke w Bukareszcie! 26.04.05, 21:02
      Gdzie w Bukareszcie? Dzialke budowlana ze wszelkimi pozwoleniami?
      Pytam, bo mam rodzine meza w Bukareszcie i oni maja sporo dzialek :-)
      • cis-moll Re: Chcialbym kupic dzialke w Bukareszcie! 26.04.05, 23:05
        Szczerze powiedziawszy to po przeczytaniu posta hrabia_dewalgo, zrozumiałem - iż
        pyta on jak jest po rumuńsku: "haszysz" i "amfa" ;-)
        • staua Re: Chcialbym kupic dzialke w Bukareszcie! 27.04.05, 00:27
          Staralam sie polaczyc tresc postu z tytulem :-)
          Ale moze masz racje. Hrabio - prosimy o uscislenie!
          • hrabia_dewalgo Re: Chcialbym kupic dzialke w Bukareszcie! 27.04.05, 08:31
            Heh, nie chodzi mi o czarne interesy.

Interesuja mnie dzialki polozone w centrum Bukaresztu, ewentualnie w dobrych
            dzielnicach mieszkaniowych, ewentualnie interesujaco zlokalizowanych.
            Na przyklad: 1000m² do 20 000m². :-)

Poniewaz z rumunskim nie mialem w zyciu wiele wspolnego, wiec szukam
            mojego "rumunskiego Macduffa", ktory zrecznie poprowadzi mnie przez gaszcz
            przepisow i ukladow bukaresztanskiego swiatka handlu nieruchomosciami.

Umiem liczyc do dziesieciu po rumunsku! Wlasnie przypominalem sobie: unu doi
            trei patru... ;-)
            • szpulkaa Re: Chcialbym kupic dzialke w Bukareszcie! 27.04.05, 10:40
              mysle, ze bez problemu porozumiesz sie w sprawie dzialki po angielsku /z
              mlodszymi/ albo po francusku /ze straszymi/:-) ale... wiekszy problem jest ze
              wspomnianym gaszczem przepisow... zupenie nie wiem, jak to jest, kiedy
              obcokrajowiec kupuje dzialke w Rumunii... moze zdecydujesz sie skorzystac z
              jakiejs agencji nieruchomosci? mozesz tez sprobowac skontaktowac sie sam z
              wlascicielem i... sprwadzic, czy to ma sens:-)
              oferty mozesz przejrzec tutaj: www.realtors.ro/ . to najwiekszy portal
              nbieruchomosci, jaki znam:-)
              • cis-moll Język francuski 27.04.05, 21:24
                Wiem, że to już jest temat na nowy wątek - ale chciałem zapytać, bo zawsze mnie
                to interesowało, a nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie:

Dlaczego francuski był (jest?) w Rumunii tak popularny? Dlaczego tak wiele
                artystów z Rumunii właśnie tam emigrowało? Czy to tylko powinowactwo języka
                romańskiego?
                • staua Re: Język francuski 27.04.05, 21:38
                  Tak, i ze wzgledu na to powinowactwo maja taka wizytowke "frankofonow i frankofilow". Masa
                  stypendiow, wspolprac z Francja, dofinansowan... Fajnie.
                  • szpulkaa Re: Język francuski 29.04.05, 10:17
                    rumunski i francuski maja te same korzenie.. wlasciwie to rumunski jest jezykiem
                    najblizszym lacinie, a wiadomo: to laczy wszystkie kraje "romanskie" ;-)
                    a tak na marginesie, to mysle, ze blizszy rumunskiemu jest wloski, ale czy
                    wloski jest tak "arystokratyczny" i romantyczny?;-)))
                    • staua Re: Język francuski 29.04.05, 16:11
                      Dla mnie tez wloski "na sluch" wydaje sie najblizszy, ale podobno etymologicznie rumunski najblizszy
                      jest portugalskiemu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka