Dodaj do ulubionych

Góry Retezat

09.04.06, 12:41
Czy ktoś z Was był w górach Retezat? Czy możecie polecić jakieś schroniska,
chaty w górach? Jak najlepiej tam dojechać?
Obserwuj wątek
    • ph29 Re: Góry Retezat 13.04.06, 13:56
      > Czy ktoś z Was był w górach Retezat? Czy możecie polecić jakieś schroniska,
      > chaty w górach? Jak najlepiej tam dojechać?

Pociągiem przez Węgry do Simerii (korzystając z jakichś City Starów albo
      Romania Special), przesiadka na pociąg w stronę Petrosani, wysiadasz w Ohaba
      sub Piatra i czekasz na taki wóz drabiniasty, który wozi w góry. Tak było pięć
      lat temu :).

Oczywiście wszystko zależy, od której strony chcesz wyruszyć.
      Schroniska są, acz - jak to w Rumunii - raczej w dolinach niż wysoko w górach.
      Nie spałem w nich, korzystałem z wyznaczonych biwaków (co prawda ten przy
      stawie Bucurei nie spełnia standardów ekologiczno-higienicznych, ale
      lokalizacja jest tak rewelacyjna, że na wszystkie niedostatki macha się ręką).
    • bea63 Re: Góry Retezat 13.04.06, 19:37
      Dzięki za informacje.Jestem trochę zdziwiona, że góry te są chyba mało
      popularne, bo nikt z forumowiczów dotychczas nie pisał nic o nich. Z opisów i
      zdjęć wyglądają na tyle zachęcająco, że myślę o tym, żeby wybrać się tam.
      • staua Re: Góry Retezat 13.04.06, 19:49
        Sa malo popularne i malo uczeszczane, nawet przez Rumunow, ale podobno bardzo atrakcyjne (takze
        wlasnie dlatego, ze nie ma tam tloku). Jesli tam pojedziesz, to daj potem znac, jak bylo...
      • pawelboch Re: Góry Retezat 13.04.06, 20:54
        bea63 napisała:

> Dzięki za informacje.Jestem trochę zdziwiona, że góry te są chyba mało
        > popularne, bo nikt z forumowiczów dotychczas nie pisał nic o nich. Z opisów i
        > zdjęć wyglądają na tyle zachęcająco, że myślę o tym, żeby wybrać się tam.

Retezat jest jak najbardziej popularny, tyle że góry na tym forum nie są
        popularne;) Kup sobie mapę Retezatu - jest tam wszystko - szlaki, miejscowości,
        schroniska etc. Raczej nie ma szans być nie spotkała tam i Polaków i Węgrów i
        pewnie Czechów.
        pzdr., PB
      • ph29 Re: Góry Retezat 11.05.06, 09:18
        Przy okazji wizyty w Retezacie warto przejść (Małym Retezatem) w góry Godeanu.
        Te to są prawdziwie bezludne - poza pasterzami bardzo trudno tam kogokolwiek
        spotkać - a przy tym przepiękne krajobrazowo: wielka, niekończąca się połonina,
        morze gór ze wszystkich stron, gdzieniegdzie jeziora polodowcowe, robi to
        ogromne wrażenie :).
    • bea63 Re: Góry Retezat 14.04.06, 09:58
      Faktycznie, mapa jest dostępna. Myślałam jednak o subiektywnych odczuciach i
      wrażeniach, miejscach ciekawych czy nawet magicznych. O czyms co może zaskoczyć.
      Dla mnie trudne do pojęcia było np to, że dwa lata temu w Paltinis,najwyżej
      usytuowana syacja klimatyczna w Rumunii, nie było żadnego sklepu spożywczego czy
      choćby kiosku z takimi artykułami.Tylko restauracje, bufety,menu a la carte, jak
      wyjaśnił mi z francuska któryś z napotkanych turystów.
      Góry Lotru mają dla mnie z kolei jakąś trudną do racjonalnego wytłumaczenia
      magię.Kilka miesięcy temu sięgnęłam po "Burą małpę" Kofty i znalazłam w niej
      opis miejsc, w pobliżu których chodziłam.Wydawało mi się, że są na końcu świata,
      a okazało się, ze autora zachwyciły podobnie jak mnie.
      Pozdrawiam Was wszystkich świątecznie.
      • noroc Re: Góry Retezat 15.04.06, 16:16
        Witam. Skoro masz mape to masz wszystko ;-) Klasyczna droga wedrówki przez
        Retezat z południa, na północ. Koleja bez problemu dotrzesz do Petrosani
        (główna kolej na południe Craiova, Bukareszt) lub busem w cenie aceleratu. Z
        Petrosani mozna dojechac pociagiem do górniczej osady Lupeni ( w 2002r było to
        miejsce co najmniej dziwne, niczym wymarłe miasto z minionej epoki)dalej w
        lokalny autobus do Complex turistic Chile Butii. I retezat stoi przed Tobą.
        Schronisko Cabana Buta na 1580m powinno byc dobrze zaopatrzone jest popularne.
        Ale nie sadze by mozna było dojśc z tego miejsca do kolejnego po przeciwnej
        stronie w jeden dzień. Pasuje jak nic miec namiot i przenocować przy jeziorze
        Bucura ( wieczorem jest tam istna wioska turystów, wiec góry na pewno nie są
        bezludne) . Stad polecam wycieczke do jeziora Zanoga, przejscie granią wokół
        jeziora Bucura i dopiero wówczas opuścić "gniazdo retezatu", udajac sie na
        północ.
        Na Pólnocnych stokach popularne sa busy wiec problemów z powrotem
        do "cywilizacji" nie powinno być.
        Miłej penetraci Retezatu. Ja również mykam w niedaleki rejon ale tym razem
        bardziej obiazdowo. Południowe stoki gór Carpatinii.
        • tarma_gra Re: Góry Retezat 09.06.06, 18:19
          hej a gdzie kupiłaś mapę Retezatu? Czy to jest węgierskie opracowanie?
          pozdrawiam
          • jutan Re: Góry Retezat 09.06.06, 21:10
            Witam
            Najlepiej i najłatwiej można kupić w wydawnictwie Bezdroża.
            Podaję adres - www.bezdroza.com.pl.
            Wybierz mapy i przy pomocy wyszukiwarki łatwo znajdziesz interesujące Cię mapy.
            Mapa Retezat jest w skali 1:50 000 w cenie 19,90 zł.
            • motorus Re: Góry Retezat 17.06.06, 15:59
              Czesc
              Gór w Rumunii bardzo duzo, nawet na mapach samochodowych jest zaznaczonych
              kilkanaście dużych pasm. Te najbardziej znane jak Retezat, Fogaraskie mają
              charakter alpejski, a pozostałe jak zdążyłem się zorientować przypominają nasze
              Bieszczady ,tylko w większej skali. Mnie najbardziej interesują o bardzo
              urozmajconej rzeżbie terenu, dzikie i niezamieszkałe, gdzie o spotkanie z
              niedźwiedziem może być łatwo i inne przygody. Jednym słowem musi być trudno.
              Czy takie góry można znaleźć w Rumunii.
              • avroml Re: Góry Retezat 17.06.06, 18:06
                mysle, ze Apuseni nie zawioda cie... zwlaszcza masyw Bihor. To na poludnie od
                Klużu, (Cluj-Napoca) a na zachod o Białogrodu Julijskiego, czyli po naszemu
                Alba Iulia. Wieksza miejscowosc - Campeni (czyt. kympeń). Stamtad autobusem na
                wschod jakies 20 km i ahoj, przygodo! :) niewysokie, ale z mnostwem jaskin,
                wawozami, baardzo slaba infrastruktura turystyczna poza kilkoma miejscami,
                fantastyczna palinka, czyli bimbrem na sliwkach. serdeczni ludzie w wioskach, w
                ktorych prad pojawil sie cztery lata temu... a i takimi, w ktorych nie pojawi
                sie nigdy. Przed misiem nie sp...alem, ale za to przed pasterskimi burkami -
                tak. A misia to mozesz spotkac i w centrum Brasowa, jest tam taki, ktory zeruje
                na smieciach. Nikt nie wie, co z nim zrobic. Inny mis pogryzl przed czterema
                dniami, na przedmiesciach Braszowa pietnastoletniego chlopaka, ktory jechal na
                rowerze (misiu chcial sie pewnie karnąc), a jeszcze inny zostal wczoraj
                zastrzelony przy schronisku w centrum braszowskiego zaglebia turystycznego,
                Poiana Brasov, czyli Pojanie Braszowskiej, bo przyszedl tam rozrabiac.
                • jutan Re: Góry Apuseni 18.06.06, 08:29
                  Tak, rzeczywiście, Apuseni to są góry dla tych, którzy chcą poznać smak ryzyka,
                  dreszcz emocji i to niezwykłe uczucie zadowolenia z pokonania licznych
                  trudności i własnych słabości. Są odpowiednie dla tych wyrypiarzy, którzy
                  potrzebują do szczęścia uczucia zagubienia. Dobry kompas jest nieodzowny.
                  Góry niewysokie, bo szczyty sięgające Bihor 1849 m, Vladesa 1836 m, czy też
                  Muntele Mare 1826 m, ale już wysokości względne są na tyle duże, aby postawić
                  przed wędrowcem dość duże wymagania kondycyjne. Zmęczenie świetnie rekompensują
                  widoki na fantastyczne formy krasowe, skalne rumowiska, znikające i pojawiające
                  się rzeki, liczne wodospady, ciemne wąwozy i jary, dzikie jaskinie o przebiegu
                  poziomym i pionowym oraz rozległe obszary leśne w których żyje z pewnością duża
                  część z 5,5 tys. sztuk niedźwiedzi żyjących na terenie Rumunii.
                  • motorus Re: Góry Apuseni 19.06.06, 08:37
                    Czesc
                    Dzięki za ciekawe opisy, góry o których piszecie to moje marzenie a już
                    myślałem, że w Rumunii tylko połonimy i trochę skał na południu. Musze jeszcze
                    zdobyć odpowiednie mapy i można wyruszać na szlak.
                    Pozdr
              • pawelboch Re: Góry Retezat 19.06.06, 09:33
                motorus napisał:

> Czesc
                > Gór w Rumunii bardzo duzo, nawet na mapach samochodowych jest zaznaczonych
                > kilkanaście dużych pasm. Te najbardziej znane jak Retezat, Fogaraskie mają
                > charakter alpejski, a pozostałe jak zdążyłem się zorientować przypominają
                > nasze Bieszczady ,tylko w większej skali

Że co proszę?
                Przypominają Bieszczady??
                może pooglądaj galerię:
                www.klub-karpacki.org/galeria/index.html
                są tam zdjęcia i z Retezatu.
                pzdr., PB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka