catwoman21 13.07.24, 17:40 Czy w Jeżycjadzie były jakieś subkultury? Kojarzę jedynie rastamanów w JT. Były jeszcze jakieś? Choćby tylko jakieś poboczne postacie należące do jakichś grup. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tt-tka Re: Subkultury 13.07.24, 18:24 W Pulpecji dziewczyny zostaly oblane w lany poniedzialek, i chyba Ygnac okreslil napastnikow jako skinow, po czym ktos (Nutria ?) wyjasnia roznice miedzy skinami a inna, bardziej podchodzaca subkultura, ale szczegolow nie pamietam W Noelce Metody nazwal Baltone brudasem i subkultura, niesprecyzowana jednakowoz Kozio jest mocno emowaty, i to chyba jako silny epigon - kiedy tak czasowo zaistnialy emo ? Odpowiedz Link
ignacywitkacy Re: Subkultury 23.08.24, 03:51 subkulturowo to emo tak początek 2000 się zaczyna (w PL pewnie później?), ale to chyba jednak pospólstwo dla Konrada Odpowiedz Link
pi.asia Re: Subkultury 23.08.24, 21:22 Język Trolli, klasa 3f: Oprócz Barbi i Manuela były tu przecież postacie o włosach turkusowych i malinowych, było trzech dorodnych dresiarzy-repetentów, a także paru hip-hopowców, była Guślarz Grażyna, cała jakby w żałobie, w czasie lekcji spokojnie zmieniająca tipsy z niebieskich na czarne, była też niejaka Kaczkowska z tatuażem na nerkach i brylancikiem w nosie. Są hip-hopowcy (ciekawe, po czym Józin ich rozpoznał?), a Guślarz Grażyna to właśnie emo. Odpowiedz Link
catwoman21 Re: Subkultury 23.08.24, 22:04 Hip- hopowcy też mają swój styl ubioru. A Guślarz Grażyna to nie gotka? Odpowiedz Link
ignacywitkacy Re: Subkultury 25.08.24, 23:08 te niebieskie tipsy jakieś takie niepasujące, ale może zmieniała tożsamośc. Odpowiedz Link
ako17 Re: Subkultury 13.07.24, 22:16 ako17 napisała: > brudasek, subkulturka (Noelka) > > oj, nie przeczytałam uważnie posta wyżej, a tam już było o Metodym i brudasku itd. Czy kibole się liczą jako subkultura? Bo jeśli nie, to nie mam nic na swoją obronę Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Subkultury 14.07.24, 15:48 Rockowa Roma mogła być kimś takim, ale MM najwyraźniej ma jakieś zatargi z mrocznymi subkulturami i przedstawia nam ją jako wzbudzającą litość frajerkę, na którą nikt nie zwraca uwagi i której problemy są wynikiem naczytania się “głupich” czasopism o toksycznych rodzicach. Ciekawe czy styl Kowalikówny miał być wisienką na torcie odautorskiej niechęci, czy może na odwrót, ta niechęć wzięła się właśnie z wizerunku Romy i oceniania jej po wyglądzie? W każdym razie szkoda, bo przy małym odsetku alternatywek w Jeżycjadzie, fajnie byłoby zobaczyć jakąś z bliska, dowiedzieć się skąd u niej taki styl, jaką funkcję dla niej pełni, co przez niego wyraża, itd. Z osobników para-subkulturalnych mamy jeszcze mrocznego rycerza Baltonę, ale nie było nam dane poznać jego własnej perspektywy. Jednak widać tu podobne podejście co przy Romie, do owego oblecha autorka niby odnosi się z większą sympatią niż do jego adoratorki, a mimo to został zmuszony do zrzucenia skór i zgolenia buraka by stać się atrakcyjnym jako amant. Przypadek? Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Subkultury 14.07.24, 15:51 A, i jeszcze ludzie z klasy Trolli, o włosach turkusowo-malinowych, bądź uformowanych w jedenaście tłustych kosmyków, z tatuażami na nerkach i w stringach. Jożin od pierwszego wejrzenia wyraził wobec nich stosowną pogardę, za jego czasów takie coś nie uchodziło, panie dzieju! Odpowiedz Link
mircja Re: Subkultury 14.07.24, 16:04 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > A, i jeszcze ludzie z klasy Trolli, o włosach turkusowo-malinowych, bądź uformo > wanych w jedenaście tłustych kosmyków, z tatuażami na nerkach i w stringach. Jo > żin od pierwszego wejrzenia wyraził wobec nich stosowną pogardę, za jego czasów > takie coś nie uchodziło, panie dzieju! > Niezależnie od tego, że nie solidaryzuję się z Józinem, moda na opuszczone nisko spodnie pokazujące stringi i część pośladków była dla mnie nie do przyjęcia, a już przychodzenie tak do szkoły szczególnie. Odpowiedz Link
tajna_kryjowka_pyziaka Re: Subkultury 14.07.24, 23:21 mircja napisała: > tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > > > A, i jeszcze ludzie z klasy Trolli, o włosach turkusowo-malinowych, bądź > uformo > > wanych w jedenaście tłustych kosmyków, z tatuażami na nerkach i w stringa > ch. Jo > > żin od pierwszego wejrzenia wyraził wobec nich stosowną pogardę, za jego > czasów > > takie coś nie uchodziło, panie dzieju! > > > Niezależnie od tego, że nie solidaryzuję się z Józinem, moda na opuszczone nisk > o spodnie pokazujące stringi i część pośladków była dla mnie nie do przyjęcia, > a już przychodzenie tak do szkoły szczególnie. To mnie tak samo odrzuca moda na szorty wycięte w taki sposób, że odsłaniają dosłownie połowę pośladków, w sumie niewiele się różnią tym krojem od bielizny. Ostatnio widziałam ich najjaskrawszą antyreklamę - dziewczynka, na oko 9-10 lat, była ubrana w takowe, uszyte z cienkiego materiału, więc w trakcie ruchu przy zabawie mogły jej się wpić i odsłonić jeszcze więcej, nie tylko z tyłu. Może jestem przewrażliwiona, ale na miejscu rodziców tej małej bałabym się puszczać ją w takim czymś w miejsce publiczne. Co innego gdyby chodziła tak po domu. Ale była na placu zabaw, i to nie takim wewnątrz odgrodzonego osiedla, to był "publiczny" plac zabaw przy ulicy pełnej przechodniów. Intymne części ciała tego dziecka były wystawione na widok obcym dorosłym! Odpowiedz Link
mircja Re: Subkultury 15.07.24, 02:21 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > To mnie tak samo odrzuca moda na szorty wycięte w taki sposób, że odsłaniają do > słownie połowę pośladków, w sumie niewiele się różnią tym krojem od bielizny. Mnie również, pośladki nie powinny wystawać z ubrania ani z góry, ani z dołu. Pisałam o tym pierwszym, bo chyba tylko taki przypadek był wspomniany w "Języku Trolli". Odpowiedz Link
draconessa Re: Subkultury 14.07.24, 21:36 Wieki sie tutaj nie wypowiadalam, ale...jeszcze cos bylo; 'w 6K pada pytanie:'Julia, kiedy mozna sie spodziewac twoich hipisow?' Julia oczywiscie prostuje, ze 'to nie sa zadni hipisi', ale kto tam wie? W 'Zabie' Wolfi zdaje sie mial byc niby punkiem. W kazdym razie, MM raczej na subkulturach sie nie zna, nie rozumie i nie umie ich napisac. Szkoda, byloby ciekawiej. Odpowiedz Link
mircja Re: Subkultury 14.07.24, 22:52 draconessa napisała: W 'Zabie' Wolfi zdaje sie mial byc > niby punkiem. > Dlatego, że słuchał punk rocka? Ja też słuchałam (i nadał słucham), a punkiem nigdy nie byłam. Czy może były jakieś inne powody, żeby tak sądzić? Odpowiedz Link
draconessa Re: Subkultury 15.07.24, 01:03 Dlatego napisalam 'niby punkiem' :) Generalnie w subkultury MM nie umiala nigdy. Odpowiedz Link
mircja Re: Subkultury 15.07.24, 02:29 draconessa napisała: > Dlatego napisalam 'niby punkiem' :) Generalnie w subkultury MM nie umiala nigdy > . > No ale można słuchać punk rocka nie będąc punkiem, ani nie należąc do żadnej subkultury. Wolfi miał być chyba przede wszystkim uzdolniony muzycznie, i nie musiał ograniczać się słuchania wyłącznie jednego konkretnego gatunku. Odpowiedz Link
catwoman21 Re: Subkultury 15.07.24, 23:21 ,,w 6K pada pytanie:'Julia, kiedy mozna sie spodziewac twoich hipisow?' Julia oczywiscie prostuje, ze 'to nie sa zadni hipisi', ale kto tam wie?" Cóż, akcja SK działa się w latach 70, możliwe, że Żakowie myśleli, że skoro artyści i wyzwoleni to hipisi. Odpowiedz Link
mag-la-swag Re: Subkultury 14.07.24, 22:39 Mlody Baltona. Purpurowe wlosy i Harley ( sic !). Subkultura, panie tego. Odpowiedz Link