10.08.18, 16:54
Ratując się przed upałem szprycerem, zastanawiam się, co sądzicie o znajomości win. Czym się kierujecie, kupując wino, jak dobieracie? Czy kultywujecie stare zasady, że do ryb i drobiu białe, a do czerwonych mięs czerwone? Czy też każdy pije co mu w duszy gra? Jest rzeczywiście taka różnica między drogimi winami, a tanimi z Biedronki? Czy to tylko snobizm?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Wino 10.08.18, 19:00
      Wśród tanich win z Biedronki kilka razy napotykałam prawdziwe perełki, niestety to krótkie serie i trudno powtórzyć zakup jeśli jest udany. Do ryb i owoców morza jednak białe, do czerwonych mięs już niekoniecznie. Do wieprzowiny z owocami np. pasuje również białe.
      Kupując kieruję się opisem, szczepem i miejscem pochodzenia. Jeśli opis jest zbyt kwiecisty to odkładam smile Nie piłam jeszcze niedobrego gruzińskiego wina.
    • magazynka Re: Wino 10.08.18, 23:13
      Mało wina pijam, bo kiedyś byłam na wycieczce po francuskich winnicach (degustacje, zwiedzanie, a i praca sekatorem przy zbiorze - wrzesień to był) i te kwaśne dla mnie, wytrawne czerwone pite w nadmiarze - zniechęciły już mnie na długo.
      Zwykle jeśli kupuję, to czerwone półwytrawne z Chile, Australii czy RPA albo Hiszpanii. Już francuskie mi nie podchodzą. Gruzińskich nie piłam jeszcze.
      Od kilku lat wolę białe półwytrawne lub półsłodkie.

Tak - do potraw rybnych białe, ale do gulaszu z kaszą, leczo czy bigosu - czerwone.

Pewnie nie jestem znawcą, ale nie myślę się dokształcać.
      IMO - śmieszą mnie wypowiedzi osób aspirujących do tytułu znawcy win - te opowiadania o bukiecie, smaku, szczepie itd. Może i one to czują, ale niekoniecznie inni mają tak samo.
      Wino wg mnie, powinno smakować. Mniej ważna jest marka, pochodzenie i modny rocznik.
      Tak, kiedyś piłam smaczne wino z Biedronki, ale u kogoś, kto wiedział, co wybrać.
      • stavros2002 Re: Wino 13.08.18, 08:38
        Kupuję czerwone w Lidlu, nazywa się merlot i kosztuje 13 zł. Czasem też białego Tokaja za 9,90.
      • duckduckgo1 Re: Wino 19.08.18, 09:55
        Koleżanko, ale ten kto wiedział jakie wino wybrać żeby było smaczne pewnie wiedział też trochę o bukiecie i szczepie tego wina. Nie śmiałaś się z tego?
        Ignorancja nie jest cechą którą warto się chwalić.
        • magazynka Re: Wino 20.08.18, 02:27
          duckduckgo1

"Koleżanko, ale ten kto wiedział jakie wino wybrać żeby było smaczne pewnie wiedział też trochę o bukiecie i szczepie tego wina. Nie śmiałaś się z tego?"

Wcale nie był jakimś znawcą. Po prostu wcześniej pił to wino, smakowało mu, zapisał nazwę i kupił. Podejrzewam, że większość nie-snobów winiarskich tak robi.
    • znana.jako.ggigus Re: Wino 19.08.18, 21:04
      Latem białe i różowe, zimą czerwone. Chętnie wegańskie, ale to nie mus.
      Mam wiele dobrych sklepów do wyboru, ale nie jestem znawczynią.
      Np smakuje mi rożowa Sophia, kupiona w Polsce.
      • znana.jako.ggigus Re: Wino 19.08.18, 21:06
        Ps dzięki za austriacyzm szprycer, bo jestem gorącą zwolenniczką tej formy picia wina i to cały rok.
        A jeszcze latem bawarski Mass (czyli literek) szprycera w pięknym ogródku piwnym Chinesicher Turm i świat jest zupełnie inny!!!
      • duckduckgo1 Re: Wino 20.08.18, 00:31
        Co to jest wegańskie wino?
        • fenikszpopiolow1 Re: Wino 20.08.18, 03:38
          No jak to? Bez jaj!
          • znana.jako.ggigus Re: Wino 20.08.18, 11:18
            wino jest klarowane, jak i sa soki nieklarowane i klarowane.
            Sa tam sladowe ilosci zelatyny, nie trzeba ich jako producent wskazywac. Ale mozna jako konsument unikac.
            Z roznych powodow.
        • basia_styk Re: Wino 20.08.18, 10:14
          Też się zastanawiałam, ale poszukałam w sieci. W skrócie chodzi o różne związki chemiczne używane przy produkcji wina (głównie przy klarowaniu), oparte o substancje pochodzenia zwierzęcego. W wegańskich winach stosowane są jakieś zamienniki na bazie roślinnych substancji.
        • znana.jako.ggigus Re: Wino 20.08.18, 11:20
          wino bez uzycia produktow zwierzecych. Do klarowania wina mozna uzyc zelatyny.
          Jeden klik w googlach i wiesz
          • alexxa6 Re: Wino 20.08.18, 11:57
            wegańskie wino to takie przy którego producji nie używa się żelatyny ze zwierzęcych odpadów: kości, ścięgien chrząstek,białka z jaj kurzych, pęcherzy rybnych itp. podczas klarowania wina.
    • kemstowicz Re: Wino 21.08.18, 21:36
      Różnica między winami oczywiście istnieje, ale nie zawsze cena jest jej wyznacznikiem. Z własnego doświadczenia mogę polecić jakiś krótki, podstawowy kurs sommelierski. Nie, nie po to, żeby szpanować znajomym, ale w celu poszerzenia własnej świadomości "winnej". Wcześniej nie mając większego pojęcia o tym trunku obecnie wiem, jaki szczep czerwony, a jaki biały lubię najbardziej i jak kupić dobre wino za 25 zł. Bardzo praktyczne. I tak, w Biedronce można trafić na prawdziwe skarby, jeśli się wie czego szukać smile
    • positronium Re: Wino 04.09.18, 12:15
      Cenie ludzi, którzy znają się na rzeczy i staram się od nich "ukraść" informacje na temat, w którym się specjalizują.
      Wina z Biedronki wcale nie muszą być tanie - da się dostać takie, które kosztują ponad 100zł za butelkę. Kiedyś jak zastanawiałam się nad wzięciem na próbę Chateauneuf-du-Pape to miły pan mi doradził - bez aeratora tylko zmarnuję pieniądze, bo co to za przyjemność pić wino, które się nie "otworzyło"?
      Kiedy byłam młodsza śmiałam się z opisów jak "Wino piknikowe, bez intelektualnych ambicji, za to radosne jak szczeniak, a nawet całe ich stado" ale teraz cenie sobie fantazję i podpowiedzi (niektórych) sommelierów.
      Co do drogich win - różnica potrafi być spora, ale dla przeciętnego "niewprawnego" nosa i podniebienia pewnie będzie mniej odczuwalna niż dla kogoś, kto choć zaczyna się interesować różnicą między chardonnay a rieslingiem.
      Czasem warto wydać więcej na akcesoria - kieliszki itp - a także na wiedzę, zamiast na samo wino. Co komu po butelce świetnego wina, jeśli jest w sklepie przechowywane tuż pod grzejącą lampą?
      • yoma Re: Wino 07.09.18, 17:02
        Możesz szepnąć, które to radosne jak szczeniak? Zainteresowało mnie smile
        • positronium Re: Wino 07.09.18, 17:20
          Proszę:
          Les Producteurs Réunis Granbeau Pays d’Oc Syrah Rosé 2016
          winicjatywa.pl/biedronka-wina-francuskie-luty-2017/
          • yoma Re: Wino 07.09.18, 17:32
            Pięknie dziękuję, kupię. Wino radosne jak szczeniak powinno dobrze mi zrobić smile
        • ola5488 Re: Wino 07.09.18, 17:26
          Ten opis mnie też zachwycił big_grin
    • majaa Re: Wino 05.09.18, 11:58
      Nie jestem jakimś wielkim znawcą win, po prostu mam swoje ulubione, niezawodne zestawienia smaków, oparte zwykle na starych, sprawdzonych zasadach. Jeśli szukam zmiany, czegoś nowego, to przy wyborze opieram się głównie na pochodzeniu i opisie.
      Nie dyskredytowałabym tak a priori win z Biedronki, bo czasem naprawdę można tam natrafić na interesujące znaleziskosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka