Dodaj do ulubionych

Luksemburg a podatek VAT

30.11.11, 14:50
Witam,

Mam pytanie dotyczace zakupow online w Luxemburgu.

Moj tata chce kupic sprzet grajacy, ktory kosztuje ok 300 Euro + Vat, ktory chce mi wyslac w
prezencie do Anglii(jestem na studiach).
Tata posiada firme w Polsce i z tego co zauwazylem, ze z tego Vatu mozemy byc zwolnieni
jesli w wpiszemy NIP(numer zwolnienia z podatku) i wtedy rzecz jasna wychodzi to o wiele
taniej.
Sprzet bedzie na uzytek wlasny (nie do sprzedazy itp), takze nie bedzie w ogole wprowadzony
w aktywa firmy taty.

Nasze pytanie dotyczy tego, czy pomimo kupienia sprzetu bez podatku VAT w Luksemburgu to w
Polsce bedziemy musieli sie z niego jakos jeszcze rozliczyc czy nie ?
Jak to wyglada prawnie ? Czy firma z Luksemburga wysle jakis raport to naszego fiskusa i np.
przyjdzie jakies wezwanie o uregulowanie VAT ?

Bardzo prosilbym o pomoc w tej kwestii.
Z gory dziekuje

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nielogiczny1 Re: Luksemburg a podatek VAT 08.12.11, 12:00
      Polecam dodanie takiego posta na www.ekspresfinanse.pl jest to forum dla pracowników takich działów oraz pracodawców.
    • drzewko_szczescia Re: Luksemburg a podatek VAT 08.12.11, 22:38
      Jeśli tata kupi ten sprzęt "na firmę", czyli poda swój numer VAT, to dostanie fakturę netto, bez VAT, ale będzie musiał tę transakcję wykazać jako wewnątrzwspólnotowe nabycie w deklaracjach VAT i VAT- UE. Firma z Lux wykaże to jako sprzedaż w swojej dekl. VAT-UE i się wyda.
      To wszystko oczywiście, jeśli tata jest zarejestrowany do VAT i VAT-EU.
      • anhviet76 Re: Luksemburg a podatek VAT 13.12.11, 17:03
        Bardzo dziekuje za naswietlenie tego zagadanienia.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Jesli nie jest zarejestrowany w VAT EU ?

pozdrawiam
        • madzia1708 wtedy dostanie fakturę z vatem normalnie 14.12.11, 09:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka