korba48
11.04.11, 21:44
Jestem mocno zainteresowana budową kanalizacji w Palmirach. Na zebraniu wiejskim z okazji wyboru sołtysa w Palmirach dowiedziałam się ze środki na opracowanie projektu kanalizacji w Palmirach zostały wycofane z budżetu gminy i że w planie na lata 2011-2014 nie przewiduje się na ten cel żadnych środków. Uważam że jest to efekt słabej skuteczności naszych przedstawicieli w samorządzie Gminy.
Dawniej gdy w działalność samorządową zaangażowani byli prawdziwi społecznicy w Palmirach działo się bardzo dużo. Mam na myśli okres czasu kiedy sołtysem był Pan Augustyn Fąfara, w radzie sołeckiej działali Pan Roman Fiałkowski i Pan Edward Irek, a młodzież reprezentował Radny Krzysztof Wojtczak. Pomyśleć że mimo tego że Palmiry zawsze były traktowane jako piąte koło u wozu potrafili Oni przy poparciu mieszkańców przeforsować w gminie takie rzeczy jak:
- gazyfikacje Palmir
- wymianę sieci energetycznej
- telefonizacje
- oświetlenie Palmir i drogi do trasy E-7
- wyasfaltowanie dróg
- złożyli Społeczny Komitet Rozbudowy Szkoły w Łomnej, opracowali projekt i doprowadzili do jego wdrożenia,
- dowóz dzieci do szkoły
-itd
W zasadzie Gmina realizuje rzeczy które Oni proponowali już 15 lat temu tylko nie w Palmirach. Dotyczy to między innymi kanalizacji tzw tłocznej lub ciśnieniowej - Szkoda że nie udało się tego Im zrealizować.
Moim zdaniem działająca już drugą kadencję Pani Radna jest mało skuteczna. Dowodem na to jest sprawa kanalizacji i placu zabaw-boiska.
W sprawie placu zabaw-boiska Pani Radna Uważa że spowodowanie wysłania pisma w tej sprawie i odpowiedź odmowna załatwia sprawę. Dla mnie jest to obicie sobie tyłka blachą a nie załatwienie sprawy.
Druga sprawa-wodociąg. Pani Radna pełniła funkcję skarbnika w Społecznym Komitecie Budowy Wodociągu w Palmirach i do tej pory nie została ta inwestycja rozliczona z mieszkańcami i zwrócone nadpłaty. Pamiętam jak to zrobił Pan Augustyn Fąfara przy gazyfikacji.
Na koniec sprawa dla mnie najważniejsza - kanalizacja. Kompletny brak rzetelnej informacji na ten temat.Jak to się stało że była brana dotacja na budowę kanalizacji w Palmirach (Sama widziałam taką informację na tablicy ogłoszeń w Gminie), a nawet nie ma projektu. Jeżeli już raz przyznano dotacje na kanalizacje Palmir to czy dostaniemy ją jeszcze raz ? Co się stało z przyznaną dotacją?
Jeżeli Ktoś zna odpowiedzi to bardzo proszę o info :)
PS. Goszczący na zebraniu Pan Radny Marcin Manowski poruszył sprawę funduszu sołeckiego - też bulwersująca sprawa ale to już na inny wątek Druga sprawa o której poinformował Pan Radny Powiatowy (sory ale nie zapamiętałam nazwiska) o nocnej pomocy lekarskiej w nagłych przypadkach- wstyd że dowiadujemy się o tym tą drogą.