Dodaj do ulubionych

Kanalizacja Palmir

11.04.11, 21:44
Jestem mocno zainteresowana budową kanalizacji w Palmirach. Na zebraniu wiejskim z okazji wyboru sołtysa w Palmirach dowiedziałam się ze środki na opracowanie projektu kanalizacji w Palmirach zostały wycofane z budżetu gminy i że w planie na lata 2011-2014 nie przewiduje się na ten cel żadnych środków. Uważam że jest to efekt słabej skuteczności naszych przedstawicieli w samorządzie Gminy.
Dawniej gdy w działalność samorządową zaangażowani byli prawdziwi społecznicy w Palmirach działo się bardzo dużo. Mam na myśli okres czasu kiedy sołtysem był Pan Augustyn Fąfara, w radzie sołeckiej działali Pan Roman Fiałkowski i Pan Edward Irek, a młodzież reprezentował Radny Krzysztof Wojtczak. Pomyśleć że mimo tego że Palmiry zawsze były traktowane jako piąte koło u wozu potrafili Oni przy poparciu mieszkańców przeforsować w gminie takie rzeczy jak:
- gazyfikacje Palmir
- wymianę sieci energetycznej
- telefonizacje
- oświetlenie Palmir i drogi do trasy E-7
- wyasfaltowanie dróg
- złożyli Społeczny Komitet Rozbudowy Szkoły w Łomnej, opracowali projekt i doprowadzili do jego wdrożenia,
- dowóz dzieci do szkoły
-itd
W zasadzie Gmina realizuje rzeczy które Oni proponowali już 15 lat temu tylko nie w Palmirach. Dotyczy to między innymi kanalizacji tzw tłocznej lub ciśnieniowej - Szkoda że nie udało się tego Im zrealizować.
Moim zdaniem działająca już drugą kadencję Pani Radna jest mało skuteczna. Dowodem na to jest sprawa kanalizacji i placu zabaw-boiska.
W sprawie placu zabaw-boiska Pani Radna Uważa że spowodowanie wysłania pisma w tej sprawie i odpowiedź odmowna załatwia sprawę. Dla mnie jest to obicie sobie tyłka blachą a nie załatwienie sprawy.
Druga sprawa-wodociąg. Pani Radna pełniła funkcję skarbnika w Społecznym Komitecie Budowy Wodociągu w Palmirach i do tej pory nie została ta inwestycja rozliczona z mieszkańcami i zwrócone nadpłaty. Pamiętam jak to zrobił Pan Augustyn Fąfara przy gazyfikacji.
Na koniec sprawa dla mnie najważniejsza - kanalizacja. Kompletny brak rzetelnej informacji na ten temat.Jak to się stało że była brana dotacja na budowę kanalizacji w Palmirach (Sama widziałam taką informację na tablicy ogłoszeń w Gminie), a nawet nie ma projektu. Jeżeli już raz przyznano dotacje na kanalizacje Palmir to czy dostaniemy ją jeszcze raz ? Co się stało z przyznaną dotacją?
Jeżeli Ktoś zna odpowiedzi to bardzo proszę o info :)

PS. Goszczący na zebraniu Pan Radny Marcin Manowski poruszył sprawę funduszu sołeckiego - też bulwersująca sprawa ale to już na inny wątek Druga sprawa o której poinformował Pan Radny Powiatowy (sory ale nie zapamiętałam nazwiska) o nocnej pomocy lekarskiej w nagłych przypadkach- wstyd że dowiadujemy się o tym tą drogą.
Obserwuj wątek
    • l9lasica Re: Kanalizacja Palmir 11.04.11, 22:58
      Podobne problemy są też w innych sołectwach .Niedosyt informacji budzi też niezadowolenie .Wójt , radni ,sołtysi realizują wiele projektów ale skromna strona gminy ,brak zebrań wiejskich z udziałem radnych ,tworzy trochę inny wizerunek .Internet to łatwy sposób przekazywania informacji ,mało wiemy o sesjach Rady ,o realizacji różnych inwestycji .Są opracowywane projekty i mieszkańcy dowiadują się o szczegółach po ich zatwierdzeniu ,a zmiany są wtedy kosztowne i rezygnujemy .To już nie czasy społeczników ,samorządowcy pobierają wynagrodzenie a to jest również z obowiązujące .Może są to zbyt małe wypłaty i nie należało by skąpić pieniędzy za dobrą pracę .
      • von52 Re: Kanalizacja Palmir 12.04.11, 01:00
        Masz racje |9|łasica odnośnie niedosytu informacji i braku konsultacji z mieszkańcami realizacji inwestycji na etapie projektowania. Dodał bym że może z powodu ich rozmachu i ilości nie ą też dobrze nadzorowane już na etapie ich wykonywania. Wójt sam nie jest w stanie wszystkiego dopilnować.
        Co do głównego wątku to mam wrażenie że mamy dwie różne gminy. Jedną bogatą, dobrze zarządzaną i dofinansowaną - i drugą ubogą i zaniedbaną. Wystarczy przejechać się po sołectwach i widać olbrzymie dysproporcje. Są takie miejsca w naszej gminie o których można powiedzieć " zapomniane przez Boga". Mam na myśli między innymi Łomnę Las, Palmiry, Pieńków, Cybulice Małe - jeszcze kilka można wymienić
        • l9lasica Re: Kanalizacja Palmir 12.04.11, 21:16
          Po doświadczeniach z budową kanalizacji w innych rejonach gminy ,na pewno w Palmirach taka inwestycja może być zrealizowana wzorowo .Warto więc poczekać .
          • korba48 Re: Kanalizacja Palmir 13.04.11, 12:24
            l9lasica napisał:

> Po doświadczeniach z budową kanalizacji w innych rejonach gminy ,na pewno w Pal
            > mirach taka inwestycja może być zrealizowana wzorowo .Warto więc poczekać .

Nie jestem taka tego pewna. Gazociąg był w Palmirach robiony w początkach gazyfikacji gminy i inwestycja przebiegała wzorowo, natomiast wodociąg był robiony po doświadczeniach w innych rejonach gminy i zobacz jak wyglądają drogi w Palmirach w miejscach gdzie były robione przyłącza. Wydaje mi się że nie mieszkasz w Palmirach i dlatego uważasz że warto poczekać. W ten sposób nic nie osiągniemy bo nie warto też kłaść nawierzchni bitumicznych bo jak będziemy robić kanalizacje to je poniszczymy więc lepiej poczekać, nie róbmy oświetlenia bo zrobimy je jak już będą nawierzchnie i kanalizcjia bo może to z sobą kolidować więc lepiej poczekać itd. Jednym słowem siedźmy cicho i nic nie róbmy bo jeszcze gmina weźmie nas na królika doświadczalnego i np założy nam darmowy szerokopasmowy internet :)

Co do wypowiedzi maciejkaa do dotarłam do podanych przez Ciebie dokumentów i są mi znane.Nie udało mi się natomiast znaleźć w budżecie Gminy na rok 2011 środków przeznaczonej na wykonanie projektu kanalizacji w Palmirach - może dlatego że nie jestem ekonomistką.Logicznym jest że jak w 2011 r nie będzie projektu to i w 2012 nie zaczęta będzie realizacja budowy kanalizacji.
            Co do dotacji to możliwe że jest to tak jak opisałeś. Zastanawiam się tylko czy w takim razie umieszczenie Palmir było niefortunnym przypadkiem czy świadomym działaniem i jak to będzie dalej interpretowane ?
    • maaciejkaa Re: Kanalizacja Palmir 12.04.11, 21:58
      Kanalizacja w Palmirach jest zaplanowana na lata 2011-2014 razem z budowa kanalizacji w Izabelinie-Dziekanówku.
      Żródło: czosnow.bip.org.pl/?tree=2156 , pozycja 9, wystarczy chwile pogooglac, pozycja 9. Nie wiem skad wyssalas te informacje na zebraniu o wycofaniu srodkow, skoro wiem od osoby ktora byla na nim rowniez obecna, że nikt z przedstawicieli urzedu takiej informacji nie przekazywal.
      Sadząc po kwocie przeznaczonej na ten rok to pewnie gmina planuje wykonanie projektu budowlanego za 100 000 zl a w latach 2012-2014 fizyczna realizację budowy kanalizy.

A co do tego:
      "Jak to się stało że była brana dotacja na budowę kanalizacji w Palmirach (Sama widziałam taką informację na tablicy ogłoszeń w Gminie), a nawet nie ma projektu. Jeżeli już raz przyznano dotacje na kanalizacje Palmir to czy dostaniemy ją jeszcze raz ? Co się stało z przyznaną dotacją? Jeżeli Ktoś zna odpowiedzi to bardzo proszę o info :)
      To pewnie widzialas to: czosnow.pl/viewpage.php?page_id=190
      Byla robiona kanalizacja w ciagu ulicy Rolniczej od Łomny Las do Łomny i jako że Palmiry "dochodzą" administracyjnie do tej drogi to tez zostaly wpisane do nazwy projektu.
    • korba48 Re: Kanalizacja Palmir 17.04.11, 23:13
      koszty kanalizacji
      Autor: jolkaza 27.03.11, 18:07
      Dodaj do ulubionych
      Odpowiedz
      jestem mieszkanką Pieńkowa, ostatnio dowiadywałam się w gminie o koszta przyłączeń do sieci kanalizacyjnej. Powiedziano mi ,że to ok 20 tys. . zmarkotniałam. Czy to rzeczywiście tyle jest warte, a gdzie fundusze unijne gminy na ten cel. Czy ciągle szambiarki będą bardziej opłacalne?

Ciekawa jestem ile będziemy musieli zapłacić w 2020r za przyłącze w Palmirach ?
      • piotr_nowy2 Re: Kanalizacja Palmir 10.05.11, 23:24
        ,,gmina czosnów partnerstwo w widłach ...." w tym opracowaniu znalazłem wzmiankę o kanalizacji Palmir /projekt ,roboty / - to gdzie jest ta kanalizacja ?. Palmiry stały się wizytówką gminy ,może przez niezbyt odległe muzeum .Właśnie w sobotę 14 maja jest podobno tam tzw. dzień otwarty z wyjątkową oprawą .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka