Dodaj do ulubionych

O co chodzi z tymi batonami.......

26.02.07, 18:44
Dziewczyny - tak jak w tytule - o co chodzi z tymi batonami- kuoiłam dietkę
na 3 tygodnie w tym 10 batonów różnych smaków. Dzisiaj pożarłam jednego ale
zaciekawiła mnie etykietka z naklejką "This product is not nutritionally the
same as a single serving of UK Cambridge Diet and should not be used as part
of the UK Cambridge Diet sole source VLCD programme" produkawane są we
Francji i nazwę /Eurodiet- oświećcie mnie o co chodzi- czyli co nie są to
produkty Cambridge ? Czy faktycznie mozemy je stosować???

dedektyw ewe
Obserwuj wątek
    • voluptas juz Ci mówię... :) 26.02.07, 19:45
      W batonach nie ma niczego groźnego/niebezpiecznego/trującego/szkodliwego, możemy
      je jeść spokojnie (1 dziennie, oczywiście), a nalepki na batonach mają zgoła
      inna genezę.
      W zeszłym roku była z DC poważna chryja - ktoś kupował produkty DC w Polsce,
      gdzie są tańsze, a potem sprzedawał je w UK (głównie przez ebay), mając dzięki
      temu o wiele wyższy zysk. Jak łatwo się domyślić, angielski dystrybutor i
      konsultanci postali szału, bo nasz przedsiębiorczy rodak zabierał im
      potencjalnych klientów. Wiem, że były u nas małe polowanie na czarownice, nie
      wiem, czy delikwenta dopadli, ale w kazdym razie nalepki na batonach sa po to
      właśnie, żeby ktoś znowu nie wpadł na genialny pomysł rozprowadzania kupowanych
      w Polsce produktów DC na Wyspach. I tyle :)
      • ewe32 Re: juz Ci mówię... :) 26.02.07, 20:53
        Dzięki voluptas
        uspokoiłaś mnie - ja właśnie kończę 6 dzień - 2,7 kg mniej i byle do przodu....
        Faktycznie jeśc już mi się nie chce- czasami tylko jak widzę pyszności mojej
        rodzinki to jakoś wiecej śliny się produkuje - ale trza być mocnym.
        Pozdrawiam ewe
        • maroolg a propos batoników.... 27.02.07, 13:04
          Dziewczyny!!!
          Proszę podajcie mi ile w jednym batoniku jest białka węgli i tłuszczu i ile
          taki batonik ma gram.Dzięki.pozdro
          • voluptas Re: a propos batoników.... 27.02.07, 13:28
            Mam aktualnie czekoladowe i morelowe, podam Ci czekoladowy, morela ma b. podobnie:
            waga: 60 g.
            węgle: 23,3 g.
            tłuszcze: 6,8 g.
            pozdr! :)
            • agagdansk Re: a propos batoników.... 27.02.07, 14:42
              hej, dołączm pytanko,
              dziś jadłam apple & raisins, to jak wkońcu jest z tymi owocami? są też koktaile
              truskawkowe, czyli to tylko smak?
              można , nie można?
              pozdr
              ślicznie dziękuje za odpowiedź,
              zapisuję się do was.....dziś zaczynam
              Agnieszka
            • maroolg Voluptas zerknij na to pliss :) 28.02.07, 11:05
              Potrzebowałam tych danych aby znależć jakieś tańsze zamienniki. Znalazlam
              batoniki musli w LIdlu, koszt jednego to 59gr, więc różnica w cenie jest
              kolosalna. Niestety wciąż nie jestem pewna czy taka zamiana to dobry pomysł...
              Jeśli wierzyć producentowi to interesujące mnie wartości mają sie do siebie tak:
              Baton musli morela:
              - waga 30g
              - 114,60kcal
              - białko 2,10g
              - węgle 20,40g
              - tłuszcz 2,70g
              Baton jabłkowy i orzech:
              - waga 30g
              - 123,60kcal
              - białko 1,8g
              - węgle 20,40g
              - tłuszcz 3,9g
              wartości podobne do DC tylko zamykają się w połowę mniejszej objętości.Co o tym
              myślisz???Pozdrawiam.Gosia
              • voluptas Re: Voluptas zerknij na to pliss :) 28.02.07, 11:21
                No tak, różnica w cenie kolosalna... Ale mówiąc szczerze obawiam się, Gosiu, że
                zamiennika dla batonów DC nie znajdziesz w zwykłym sklepie. Batony DC poza
                węglowodanami i tłuszczami mają też specjalnie spreparowany zestaw witamin, są
                przecież choć zubożonym, ale jednak uzupełnieniem posiłków saszetkowych. Bo o to
                przecież w DC chodzi - mamy być na głodówce, ale dostarczać sobie całej masy
                witaminek i pierwiastków, dzięki którym nie wypadną nam włosy, nie odwapnią zęby
                i nie zaczną łamac paznokcie - to takie najbardziej widoczne przykłady, bo o
                zaburzeniach wewnętrznych nie wspomnę.
                Dlatego Małgosiu, jak bym po prostu nie ryzykowała zamieniania batonów DC na
                inne, bo może znajdziesz alternatywę jesli chodzi o zawartość tłuszczu/węgli,
                ale pod kątem zawartości innych składników odżywczych wydaje mi się to
                praktycznie niemożliwe.
                • maniusza Re: Voluptas zerknij na to pliss :) 17.04.07, 11:10
                  witam mam pytanie. zawsze stosowałam tylko koktajle i zupki. ale ponieważ w
                  weekendy mam stusia więc ciężko by było tam to robić... stąd moje pytanie. Czy
                  mozna jednym batonikiem DC dziennie zastąpić jeden z posiłków - bedąc na
                  ścisłej - by nie zakłóciło to ketozy?
                  pyatnie może naiwne ale nigdy ich jeszcze nie stosowałam liczę na rady
                  doświadczonych dietowiczek...
                  • maniusza Re: Voluptas zerknij na to pliss :) 17.04.07, 11:18
                    hehe miało być studia nie stusia żeby nie wyszło że mam strusia :D

generalnie - czy raz w tygodniu mogę jeden posiłek batonem zastąpić żeby nie
                    zaburzyć ketozy i nie zepsuć diety? chodzi oczywiście o batonik DC.
                    • monika277 Re: Voluptas zerknij na to pliss :) 17.04.07, 12:38

No wlasnie ja tez nie wiem o co chodzi z tymi batonami. Batony je sie na
                      mieszanej? Tak do podjadania? Czy zamiennie z posilkiem rowniez na scislej czy
                      do podjadania na scislej?
                      • maniusza Re: Voluptas zerknij na to pliss :) 17.04.07, 12:52
                        nie no one nie są do podjadania tylko sa odrębnym posiłkiem-mozna jeden
                        dziennie zastapić. tylko pytanie czy faktycznie na początku można. mam nadzieję
                        że tak bo w sobotę mam zajęcia i to by mi bardzo pomogło...
    • balbina_alexandra Możesz :) 17.04.07, 21:03
      Gdzieś tu na forum są dokładne wyliczenia Voluptas a propos ilości węgli
      potrzebnych do ketozy. Batony jak najbardziej zalecane, zamiast jednego posiłku.
      Możesz zjeść tylko jeden baton dziennie. Ja odchudzałam sie batonami - mam b.
      wymagającą pracę, od świtu do nocy i w pracy tylko batony - i pieknie schudłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka