sabbr
11.12.10, 10:00
Z serii o zabytkach poprzemysłowych Rudy Śląskiej, chciałbym się dowiedzieć, co dalej z infrastrukturą elektrowni Halemba? W zasadzie nie jest to obiekt muzealny, powstał bowiem w latach 60tych i później. Umieszczenie tam muzeum energetyki raczej nie wchodzi w grę z powodu istniejącej w Łaziskach Muzeum Energetyki - umieszczonego zresztą na Szlaku Zabytków Techniki. Chodź przeglądając stronę tego muzeum - nie wiem jak tam jest obecnie, ostanie wpisy na stronie są sprzed -6ciu lat. Był tam ktoś może ostatnio?
Budynki elektrowni można by wykorzystać do budowy loftów - czyli mieszkań w zaadoptowanych starych halach, budynkach poprzemysłowych. Musiałby to jednak zrobić prywatny kapitał, miasto i Polski Koncern Energetyczny (właściciel elektrowni) mogliby jedynie próbować zainteresować potencjalnych inwestorów. Dużym plusem jest lokalizacja - prawie wiejskie tereny, brak innej zabudowy w pobliżu.
Można by tam ulokować jakieś centrum handlowo - rozrywkowe - np. planowaną i chyba zaniechaną inwestycję "Plaza II". Umieszczenie takiego centrum w starych budynkach dałoby mu pewien klimat, dla mnie osobiście byłoby chyba atrakcyjniejsze wizualnie od nijakiego CH Plaza. Oczywiście za pieniądze prywatne.
Oczywiście można te budynki wykorzystać na innego typu działalność gospodarczą, ale to raczej też sprawa prywatnego kapitału.
Jedyne w co miasto mogłoby "wejść" to przeniesienie tam muzeum PRL lub inna działalność muzealna. Same budynki w stylu "późnego Gierka" trochę do tego pasują. Muzeum PRL cierpi obecnie na brak miejsca, nie działa zimą, eksponaty w nieogrzewanych pomieszczeniach chyba niszczeją, dlatego nowe lokum może by się przydało. Chodź sam do tego pomysłu jestem bardzo sceptyczny.
Co do chłodni - są obskurne, raczej nadają się tylko do wyburzenia. Ewentualnie można by jedną z chłodni wykorzystać jako rusztowanie do ściany wspinaczkowej, szkolenia wysokościowego Straży Pożarnej i firm robiących roboty wysokościowe.
Co Wy na to? Macie jakieś inne pomysły?