Dodaj do ulubionych

Wigilijne Menu i zwyczaje

17.12.10, 16:10
Co jecie na wigilię?
Ja mam typowo śląskie menu:
- zupa grzybowa z makaronem (koniecznie kwadratowy i swojski, grzyby suszone własnoręcznie zbierane)
- moczka - my jemy z bakaliami, niektórzy robią bez;
- na drugie kartofle, karb i inna ryba smażona w bułce tartej (żona nie lubi karpia, je tą inną rybę) oraz kapusta z grzybami (z grochem - jakoś nie robi się);
- kompot z suszonych owoców;
- wieczorem - makówki,
- siemiotka - kiedyś była ale nikt nie cierpiał i od kilku lat nie robimy.

Zwyczaje: choinka ubierana w dniu wigilii, dodatkowe nakrycie, chleb i sól na stole wigilijnym, w czasie wigilii w tle cicho puszczone kolędy, ubiór odświętny, no i ogólnie odświętna oprawa
Obserwuj wątek
    • czytodobrze Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.10, 17:20
      A opłatek...?
      • sabbr Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.10, 19:00
        Tak oczywiste, jak jedzenie wieczerzy wigilijnej:) zapomniałem wpisać:)
    • greenrs2 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.10, 18:36
      Ogólnie podobnie, z jednym wyjątkiem. Zamiast zupy grzybowej - zupa rybna (na rybich głowach) z grzankami. Karp w samej mące, bez bułki. Kapusta z grzybami, bez grochu. Oczywiście makówki, kompot z suszu, moczka (tego nie jem). Tradycja robienia siemieniotki (nie siemiotki) upadła kilkanaście lat temu. Poza tym oczywiście opłatek i cała świąteczna oprawa.
    • g-48 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.10, 19:10
      Szukam pewnej strony internetowej i co idzie na stol to napisze pozniej.
      Najpierw moja upierdliwosc:
      grzyby suszone wł
      > asnoręcznie zbierane)
      Z tego co piszesz to masz trudnosci w poruszaniu sie a po lesie latasz?Ja w tym roku grzyby kupic musialem bo mam trudnosci z nogami.
      zupa grzybowa z makaronem (koniecznie kwadratowy i swojski,
      Lod Lopolo?Zupa grzybowa( a jeszcze pieczarki na stol wigilijny???)
      A siemieniotka Cooooooo! Za duzo roboty????Starszy lubi bardzo maly jedna lyzke aleeeee na stole braknac nie moze.
      • jozefosmenda Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.10, 23:50
        Gregor zapomniałeś o sznapsie!
        Oczywiście mam na myśli wino z Kany Galilejskiej ale jak ktoś nie ma to podaje to co ma!
      • sabbr Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 18.12.10, 00:06
        No tak... od trzech lat z kawałkiem mam trudności.
        Kiedyś dużo zbierałem, teraz mimo to też zawsze się z kimś zabiorę na grzyby - mam duże samozaparcie i ochotę do życia. Wygląda to tak, że 20-30 minut pochodzę, coś znajdę (albo i nie) i wracam do auta, jak jest sucho - kładę się na kurtce w trawie i odpoczywam. Po pół godzinie powtarzam wyjście. Żona dłużej chodzi, znajomi też - zawsze na tą wigilię się w sumie nazbiera, nawet dużo więcej.

Mam stałe miejsce, którego nikt nie zna, poza mną i grupą znajomych, którego nie wyjawię, gdzie nikt nie przyjeżdża na grzyby. Zbieram tam kilkanaście lat - wychodzi się z auta i wokół grzyby. Bywa, że w te pół godziny można i kilka kilogramów zebrać - ładnych kilka lat temu, gdy mogłem łazić - przywiozłem ponad 20 kg - jakieś 3-4 godziny zbierania - znajomi też po tyle mieli.

Co do upierdliwości - jesteś mistrzem. Może i łazić po lesie nie powinienem - ale to lubię, myślę że z tego nie zrezygnuję. Tobie też radzę - masz okazję - jedź do lasu, pooddychaj powietrzem. Nawet możesz nie wychodzić z auta - tu też pozwolę sobie na uszczypliwość - jeśli nóżki bolą. Świeże powietrze, dźwięki lasu to dobra terapia.

Do reszty postu się nie odniosę - bo go nie rozumiem. Nie dorastam niestety intelektualnie do tego poziomu, nie rozumiem tak zawiłych wywodów... wybacz.
        • g-48 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 18.12.10, 01:49
          Co do upierdliwości - jesteś mistrzem.
          Dziekuje za uznanie ale nauczylem sie w mlodosci zamiast wrzeszczec spokojnie odpowiedziec ale tak ze poszlo w galoty.Bylem postrachem dla tych co mysleli ze wszystkie rozumy pozjadali a z obowiazujacym prawem byli na bakier.
          A co do grzybow to byla to moja pasja a szczegolnie w lasach austriackich i niemieckich.Kiedys przed latyposzlismy z znajomymi w okolicach Gummersbachu na grzyby i jak zobaczylem w lesie stare lodowki,telewizory,putnie z farbami to pomyslalem z rozrzewnieniem o "czystej" Alinie.Znajomy sie tlumaczyl ze ostatnio sie tam osiedlilo duzo Rusow.
          Jako ciekawostka to w lasach niemieckich,holenderskich/innych nie wiem/ mozna zbierac 1kg grzybow/osobe/dzien jeden ktory byl z nami /z Gliwic/ powiedzial ze go lesnik zlapal z 5kg i go to kosztowalo 450Euro.
          A teraz obiecane recepty:
          www.biznet1.com/cooking/silesian/
          Co jest na moim stole wigilijnym to napisze jeszcze dzisiaj.
    • g-48 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 18.12.10, 18:24
      1.Siemienietka z wielka iloscia ringow cebuli do tego kasza gryczana
      2.Karp(wlasnorecznie oprawiony/tylko raz w roku/ na masle pieczony ,kartofli pare kapusta z grzybami
      3.Kompot
      4.moczka-bakalie ale nie wywar glow ryb tylko wywar z jarzyn.
      5.Makowki /gotowane pol na pol mleka i wody/
      6.Oplatek
      Zwyczaj ze od stolu sie nie wstaje i wszystkie potrawy i statki sa w zasiegu reki gospodarzy.
      Glowa domu na poczatek czyta ewangelie sw.Jana o narodzeniu a potem modlitwa jak i na zakonczenie.Dzieci od urodzenia braly udzial w wigilii(jakos problemu nie mielismy z tym) a najmlodszy urodzony na poczatku grudnia spal sobie w wozeczku i z kazdej potrawy zona dawala mu na wargi /pod nosek to bylo jego uczestnictwo w Wigilii.
      Na koniec kolendy no i ci co mogli udzial w pasterce.Za dobrych mlodych czasow czasami sie szlo z Wirku piechota z cala banda na pasterke na Halembe.
      • jankolodziej Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 18.12.10, 19:57
        "Tradycja robienia siemieniotki (nie siemiotki) upadła kilkanaście lat temu."
        To może kanś miyndzy Wiyrkym a Bykowinom.

U mnie tradycja jest niemal ortodoksyjna ;-) Siymiyniotka z pogańskimi krupami i cebulami to jest to nojlepsze! Mama robi tego mały kiblik...
        A tak wszysko jak u Gregora. Ale moczka robiymy na pierniku, w ni ruzynki, mandle, łorzechy, i inksze maszkyty. Dobrze wloć do ni troszka piwa, może być jasne abo ciymne.

Kapusta z grzibami nojlepi w doma robia jo. Niy śmiy być luźno, jak we polskich przepisach kuchynnych.
        • g-48 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 18.12.10, 21:26
          Ale moczka robiymy na pierniku
          A toc lo tym zech zapomniol.Kiedys zamiast piwa lolo porter-szlo go dostac w malyj kafyteryjce kolo sadu na Nowy Wsi teraz dowom bzdzinka rumu 80% co niy robi moczki tak mdlej.
          Siymieniotka leci jak co roku z 1kg hanfu gotowanego kans 8 godzin.
          Kierys z moich kumpli z roboty wpodl na pomysl aby 23 grudnia zrobic takie coroczne spotkanie.Godom tym baranom/wiekszosc spod Lopola/ ze niy moga bo musza przy siemieniotce pomoc to loczy wywalili w slup a jak to sie robi wyklarowalem im 8 godzin wazynio a potem tuczkiym przez sitko przeciskac to sie klupali po glowie - ale potym ta fajno sztima na Pastyrce!!!!!!!
        • greenrs2 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 18.12.10, 21:45
          "To może kanś miyndzy Wiyrkym a Bykowinom."
          Zdziwiłbyś się ale nie...
          Tradycja jest ważna, ale to nie są smaki (siemieniotka) młodszego pokolenia. A po co robić coś, czego nikt nie będzie jadł?
          • jankolodziej Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 19.12.10, 12:12
            U mnie jedzą to ze smakiem wszyscy. To nasza śląska tradycja, nie mamy potrzeby zastępować jej inną.
            • greenrs2 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 19.12.10, 13:47
              To znakomicie, że są ludzie którzy tak gorliwie kultywują tradycje. Ale ja też nie zastępuję śląskiej tradycji inną. Brak jednej jedynej potrawy, za którą nikt nie przepadał, nie jest chyba oznaką braku poszanowania tradycji?
              • jankolodziej Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 19.12.10, 14:26
                Oczywiście, że nie.
              • g-48 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 19.12.10, 16:40
                Brak jednej jedynej potrawy, za którą nik
                > t nie przepadał, nie jest chyba oznaką braku poszanowania tradycji?
                Mopim zdaniem jest!
                To jest tak jak bys wystapil w ludowym kubraku ale na dole w dzinsach.
                Zaznaczam ze moj mlodszy synek siemieniotka zmarze talerz(pare krupek,lyzka siemieniotki) ale nie pozwoli zeby tego na stole braklo chociaz prawie sam przeciera konopie przez sito.
                Od tradycji odchodzi sie malymi kroczkami jak od religii!
    • broneknotgeld Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 16.12.11, 23:53
      ‎"Ślonsko Betlyjka"
      -możno kukniecie
      www.facebook.com/events/161224190646275/
      Możno tyż z nami
      poświyntujecie.
    • sztygar_ds Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.11, 00:23
      my polewomy moczkom makówki. siemieniotka - chyba najprostszo zupa jako może być ( oprócz rosołu :) - walisz konopie, sok wypływo odcedzosz, trocha masła, cebuli i cukru!!!! i jest genau!!!
      karp obowiązkowo, kartofle teź.
      problem z choinką - zawsze mieli my sztuczno, teraz chciołbych żywo i mom pytanie kedy kupić i postrocić żeby dziecioki miały radocha i trocha wytrzymała????

pytanie kto u Wos pod choinka prezenty podkłodo? Bo u mnie Dzieciątko:)
    • bad_and_ugly Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.11, 16:50
      "Zwyczaje: choinka ubierana w dniu wigilii, dodatkowe nakrycie, chleb i sól na stole wigilijnym, w czasie wigilii w tle cicho puszczone kolędy, ubiór odświętny, no i ogólnie odświętna oprawa"

No to jak już masz do tego co powyżej opłatek, o którym ktoś poniżej przypomniał, to jakby nie patrzeć od strony tego o co w Tych Świętach chodzi (bo jak widać dla większości chodzi o jedzenie, a dla jednego o "sznapsa"), przydałoby Ci się "zwyczaje" uzupełnić jeszcze o krzyż i Pismo Święte na stole, modlitwę przed wieczerzą i po wieczerzy; przed wieczerzą stosowne czytanie (w tym roku: Łk 2,1-14). Wtedy to będą Te Konkretne Święta, a nie tylko trochę inne i obfitsze w jedzenie dni wolne.
      Błogosławionych, Radosnych, Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
      • g-48 Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.11, 17:35
        No to jak już masz do tego co powyżej opłatek, o którym ktoś poniżej przypomnia
        > ł, to jakby nie patrzeć od strony tego o co w Tych Świętach chodzi
        > ] (bo jak widać dla większości chodzi o jedzenie, a dla jednego o "sznapsa"), p
        > rzydałoby Ci się "zwyczaje" uzupełnić jeszcze o krzyż i Pismo Święte na stole,
        > modlitwę przed wieczerzą i po wieczerzy; przed wieczerzą stosowne czytanie (w t
        > ym roku: Łk 2,1-14). Wtedy to będą Te Konkretne Święta, a nie tylko trochę inne
        > i obfitsze w jedzenie dni wolne.
        Zawstydziles mnie! te konkretne swieta zawsze sa u nas w domu ale zapomnialem o tym napisac.
        A tak nawiasem to powoli staja sie te swieta swietami zimowymi bez Boga bez kosciola no i bez tradycji /bo za duzo roboty z tym?!/.
        Zyczenia to mamy jeszcze troche czasu.
    • broneknotgeld Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.11, 19:23

Ech, Wilijo Makulowo
      ruda2010.blox.pl/2009/12/Wilijne-opowiesci.html
      Niych terozki tukej stowo.
      • g-48 Re: Roztomily Broneczku 21.12.11, 11:58
        Ty jak tak piszesz na forum to chyba na stole wigilijnym jest ino heft z twoimi durnymi "fraszkami".Czy ty juz normalnie pisac i godac niy umiysz?
    • wanielka Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 17.12.11, 22:37
      u nas na Wigilię jest:
      1. zupa rybna z głów z grzankami
      2. ziemniaki + karp (dorszy dla tych, co nie lubią) + kapusta z grzybami
      3. kompot z suszu
      4. makówki

między zupą i drugim daniem jest jeszcze odrobina ryżu z masłem i cukrem, przed kolacją dzielimy się opłatkiem i zmawiamy modlitwę. od stołu się nie wstaje. na stole stoją świece, krzyż i Biblia.
      sama kolacja jest bardzo uroczysta, zasiadamy w odświętnych strojach, jest wyłączone górne światło - palą się tylko świece. dzieci uczestniczą od zawsze na tyle, na ile mogą. siedzą do końca przy stole, jedzą to samo, co my.
    • broneknotgeld Re: Wigilijne Menu i zwyczaje 21.12.11, 09:03
      Kolynduj we bance
      rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/1209645,krotko-swiateczny-tramwaj-muzeum-slaskiego-przejedzie-po,id,t.html#d6989778bc2783fa,1,3,7
      Rzykej na mijance.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka