Dodaj do ulubionych

Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest koniec

21.03.11, 18:56
Witam wszystkich i prosze o pomoc i glosna reakcje w sprawie likwidacji osrodka wypoczynkowego w Wirku --ZDEBEL.Pani Prezydent niestety pozwolila sobie zlikwidowac Nasz ciezkimi silami postawiony przez naszych Ojcow,Dziadkow osrodek ZDEBEL i P.Prezydent mysli ze cala nasza Rude Slaska tj.okolo 150tys.ludzi upchnie w czasie sezonu letniego na jedynym juz ktory pozostal kapielisku w Nowym Bytomiu albo ze kazdego stac na to by wyjechac na cale wakacje poza nasze miasto.APEL MIESZKANCOW --JAK NAJBARDZIEJ --CZEKAM NA PROPOZYCJE.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adams_katowice Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 08:27
      A jakieś szczegóły? kiedy to ma nastąpić?
      • zoro333 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 11:40
        Też jestem zainteresowany tym tematem. Może nakreślisz kilka rzeczy. Jak wiem, ośrodek nie jest własnością Miasta a Stowarzyszenia. Przez ostanie lata otrzymywał dofinansowanie z środków /konkursu/ przeznaczonego na sport dzieci i młodzieży.
        To za rok 2010 dostało Stowarzyszenie 250 tys.
        www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=21896&idmp=1485&r=r
        Jak sprawdzałem w tym roku nie ma Stowarzyszenia na liście. Czy złożyło wniosek konkursowy?
        • wiewiorrudzki Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 11:54
          Ciekawe ja też czekam na więcej informacji . . .
        • pasec75 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 19:58
          Mogę tylko tyle powiedziec ze pod nazwą stowarzyszenie zalapują sie na środki takie instytucje jak kluby pilkarskie z calej rudy sl. jakies hokeisci ,carling i inne i te sumy do wszystkich tzn np wawel wirek--dofinansowanie roczne-bylo 200 tys.zl--teraz 150 tys.zl.itd itp a o zdeblu tzn dla zdeble 0
      • pasec75 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 19:52
        Na 99% ośrodek z dniem 1 kwietnia i nie jest to w tym przypadku data kojarzona z prima aprilis tylko realna likwidacja "zatrzymanie"dotacji czyli postawiony w stan likwidacji.Pracuje tam moj Ojciec i juz przez 2 miesiące kierownik osrodka wyplaca im pensje z zarobionych pieniążkow w sezonie z biletów(dotychczas wyplacalo miasto) ale niestety na ten miesiac pieniążkow juz nie wystarczy.A odzewu miasta jak dotychczas w sprawie zaleglych wyplat oraz dalszego bytu osrodka --echo.Tylko ciche sluchy z urzedu miasta dochodzą ze osrodka praktycznie juz nie ma.Apropos hm jasne ze go nie ma --bo napewno przez tyle lat co istnial osrodek nigdy nie byl na planach,mapach miasta i to tylko dzieki dobrej woli budowniczym autostrady A4 mamy jeszcze co mamy z tego osrodka--bo gdyby gddika wiedziala o takowym osrodku w wirku dowiedzialem sie od inzyniera budowy w trakcie realizacji projektu A4 --"gdyby wiedzieli napewno nie bylo by problemem w czasie projektowania przesunąc autostrade te 20-30m dalej(wtedy osrodek pozostalby w pierwotnej architekturze--sala,boiska,gril itd.itp) a takze zrobic przejscia pod autostrada do lasu halembskiego".I jeszcze jedno autostrada wyplacila pieniązki miastu za zburzanżą salę a miasto obiecalo nową hm jak widac mamy ją piekną.
        • hepik1 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 21:27
          Może walczysz o sluszną sprawę,nie wiem,przez 50 lat życia w RŚl ,nie byłem na Zdeblu ale nie pisz pierdół o braku Zdebla na mapie i niewiedzy budowniczych autostrady o tym basenie.
          Na mapie satelitarnej googla widac mój rozkładany w ogrodzie basenik 3x6m ;)
          • pasec75 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 23:05
            Kolego po pierwsze to gddika napewno nie korzysta jak Ty to piszesz z google map --hahaha tylko i wylacznie z planow zagospodarowania miasta(grunty.budynki i inne)a niestety na planach miasta Zdebel nie istnieje(a napewno nie istniał)
      • pasec75 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 19:55
        Czy jest jakies inne forum r.sl. zeby szerzej poruszyc ten problem!!!!!!!????Probowalem na jednym tj.forum r.sl ale nie idzie badz nie potrafie dodac tam nowego wątku tylko wyskakuje mi zapisz szkic!!!!!!!!!!
        • zajec_pagadi Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 22.03.11, 22:10
          Zgłoś sie do deputowanego Zbyńka Konowalskiego on teraz trzęsie całym miastem. W poprzedniej kadencji sie darł, że na organizacje pozarządowe 5 melonów to jest za mało i trzeba dołożyć drugie tyle. Jak mówił to teraz załatwi. Dla niego to bułka z masłem.
          • zoro333 pasec75 23.03.11, 07:19

Szkoda byłoby Zdebla. Człowiek pamięta jak za bajtla tam latał.
            Ale ty piszesz na zasadzie, stróż powiedział sprzątaczce, a ta ratownikowi.
            Pierwsze - A4. Były bodaj 3 propozycje przejścia autostrady przez Miasto. Wybrano optymalną, wpływa na to mieli mieszkańcy Kochłowic. Oczywiście na planach Zdebel był, tylko dla projektantów taki obiekt nie ma znaczenia. Każdy z projektów przewidywał wyburzanie domów mieszkalnych. Decyzja o wyborze linii należała do miasta a nie do jakiegoś inżyniera. Bzdury o przesunięciu autostrady, spowodowałoby to dodatkowe wyburzenie domów po drugiej stronie 1 Maja. Autostrada to nie zygzak.
            Drugie: właścicielem Zdebla była najpierw Kopalnia a później tak jak w przypadkach Klubów górniczych, Stowarzyszenie. Wszelkie odszkodowania od autostrady dostawał właściciel. Więc jakie odszkodowanie otrzymało za ten ośrodek Miasto? Wiem, że ówczesne władze /lata 90’/obiecywały Stowarzyszeniu pomoc finansowa ale obietnicami władzy można wybrukować najdłuższą ulicę.
            Miasto nie utrzymywało Zdebla i TEŻ NIE płaciło pracownikom. Stowarzyszenie otrzymywało dofinansowanie jak każde inne w ramach konkursów. A więc to ,że miasto nie płaci pracowników to następne bajki. Zasadne więc było pytanie, czy Zdebel w tym roku przystąpił do konkursu bo z bip to nie wynika. Jak nie przystąpił to pretensje do władz Stowarzyszenia.
            Na pewno trzeba walczyć o utrzymanie Zdebla, ale nie opowiadać przy okazji plotek.
            • janek23nadaje Re: pasec75 23.03.11, 08:17
              Nie wiem czy by dostało. Startowały inne stowarzyszenia ale konkurs był organizowany tylko pod kluby sportowe. Które stowarzyszenie ma np. tu cytuję warunki podpisania umowy z tego konkursu:
              5) dokumenty potwierdzające uprawnienia kadry prowadzącej szkolenie sportowe, o których mowa w art. 41 ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. Nr 127, poz. 857 z późn.zm.),
              6) imienny wykaz zawodników, którzy osiągali wybitne wyniki sportowe w roku 2010 (medaliści mistrzostw Polski w różnych kategoriach wiekowych, reprezentanci Polski w imprezach rangi mistrzowskiej) wraz z oświadczeniem potwierdzającym osiągnięcia, złożonym przez osobę/y uprawnioną/e do reprezentowania podmiotu występującego z wnioskiem.
              7) imienny wykaz zawodników, którzy w 2010 r. uczestniczyli we współzawodnictwie sportowym wraz z uprawniającą licencją zawodniczą lub równorzędnym zaświadczeniem.
              Tu widać jaką siłę przebicia mają kluby sportowe a jaką stowarzyszenia.
              Ciekawi mnie tylko dlaczego na stronie BIPu w ogłoszeniu wyników nie ma innych które starrtowały i zostały odrzucone i z jakich powodów. Szkoda bo wtedy byłoby wiadome kto jeszcze startował i dlaczego odpadł.
              A Zdebla naprawdę szkoda. Zawsze były tam tłumy dzieciaków które zamiast rozrabiac i nudzić się miały miejsce do wypoczynku letniego.

• zoro333 Re: pasec75 23.03.11, 08:40

Jeżeli startowały inne stowarzyszenia a nie ma ich na bip /a zawsze były stowarzyszenia które np. zostały odrzucone/ to rzeczywiście jest następny przykład coraz gorszej pracy tego zespołu.
                A co do Zdebla to się zgadzam, szkoda byłoby tego ośrodka.
    • mika-43 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 24.03.11, 12:33
      Hm, Zdebel, plotka goni plotkę, ktoś coś powiedział i nikt nic nie wie, a może jakieś konkrety? Z tego co słyszałam pracuje tam większość emerytów którzy mają sporą emeryturę, może lepiej dać prace ludziom naprawdę jej potrzebującej?
    • g-48 Re: Zdebel 24.03.11, 13:03
      Zdebel byl ???????????! W nowej wersji osrodkiem kop. Pokoj i Halemba . Z sentymentem wspominam Zdebla oryginalnego z jeziorkiem do kapania i lodka na ktorej mozna bylo poplywac na jeziorku i z desek kabiny do przebierania. "Nowy Zdebel" to gigantomania obydwu kopaln gdzie jeszcze basenu nie oddano a juz byly pekniecia ze szkod gorniczych i tzw zur w basenie i wypalone sloncem trowniole.
      Fakt ze Zdebel byl swietnym miejscem pracy dla wczesnych emerytow i "dzialaczy spolecznych".
      Ale pomimo wszystko jakos mam syntyment do tego obiektu.
      Czasy starego zdebla to byly jeszcze czasy krysztalowej wody na Talach i Kochlowce gdzie dzieciarnia miala swoja uciecha.
      • mika-43 Re: Zdebel 24.03.11, 13:09
        Właśnie o tym piszę, słyszałam że z roku na rok jest tam coraz gorzej, brud i miejsce spotkań nieciekawych ludzi.
        • pasec75 Re: Zdebel 24.03.11, 13:17
          Mika 43 piszesz bzdury ktos ci fandzoli naopowiadal teraz jest tam fajnie i czysto(i uwazam ze zawsze tam tak bylo a chodze juz tam od 36 lat,kajaki,rowerki,kosz,pilka nozna,scena,zabawy itd.itp).I nie dyskutujmy kto pracuje za ile i czemu tylko wspolnie zastanowmy sie jak uratowac OSRODEK i TYLE.
      • pasec75 Re: Zdebel 24.03.11, 13:20
        o rybach w kochlowce nie wspomne--tak mowil mi ojciec i dziadki bo ja tego juz niestety nie pamietam
        • g-48 Re: Zdebel 24.03.11, 13:42
          o rybach w kochlowce nie wspomne--tak mowil mi ojciec i dziadki bo ja tego juz
          > niestety nie pamietam
          Jezeli popatrzec na to realistycznie to na Halembie bedzie budowany nowoczesny osrodek z basenami.Dyskutowac nie ma co bedzie duuuuzo lepszy od Zdebla . Miasto nie stac aby w tak malej odleglosci byly dwa osrodki.Wiem ze dla niektorych sentyment,miejsce pracy czy moze pierwsza randka Zdebel wiele znaczy ale powiedzmy szczerze perla on w skali innych basenow nigdy nie byl.Jakos krotko po oddaniu Zdebla otwarto tez "Fale" w Katowicach i tam raczej z Rudy Slaskiej sie jezdzilo / i to bez auta tylko tramwajem i autobusem/
          Wiem ze to ciezko jezeli ktos z bardzo bliskiej rodziny traci miejsce pracy ale co zrobic takie jest zycie.
          • pasec75 Re: Zdebel 24.03.11, 17:48
            g-48 mnie o żadnną i żadnemu nie zalezy a Ty pisząc o jakimś tam aqa parku hm to ciekawe czy tam przyjdziesz i po grilujesz pospacerujesz czy tyz dychniesz sie na trowie????!!!!!!!NIE nawet sie gupi cygarety(jak ktos pali)nie zakurzysz.
          • pasec75 Re: Zdebel 24.03.11, 17:51
            nie zalezy mi na zadnej ani czyjejs pracy tylko i wylacznie o tą jak Ty to twierdzisz rozrywke w sezonie letnim a Twoim tokiem myslenia to zlikwidujmy tez koscioly bo po co i one jak i tak chodzimy raz w tygodniu do niego zostawmy tylko jeden zostawmy jeden bank i jednego pracodawce i upchnij tam w tym wszystkim całą r.sl.(ok.150tys.ludzi)
            • g-48 Re: Zdebel 24.03.11, 20:54
              Twoim tokiem myslenia to zlikwidujmy tez kos
              > cioly bo po co i one jak i tak chodzimy raz w tygodniu
              A idziesz czasami do kosciola czy tylko "Jak biyda to do Zyda"
              Przy dzisiejszej wierze to wnet zaczna koscioly burzyc a budowac "piekne" wiezienia.
              zostawmy tylko
              > jeden zostawmy jeden bank i jednego pracodawce i upchnij tam w tym wszystkim ca
              > łą r.sl.(ok.150tys.ludzi)
              To tez juz mielismy i niektorzy do teraz tego sobie nachwalic nie umia.
              Pasec prosze cie o jedno zostaw za soba emocje i pomysl czy w Rudzie Slaskiej nie nalezy sie
              tez modernizacja wypoczynku?Widze ze jestes podescytowany ze walisz nawet 3 posty w stosunku do jednego.
              • pasec75 Re: Zdebel 25.03.11, 12:09
                g-48 nie chcesz nic nie rob malkontentów nam nie brakuje!!!!a na fala to sie jezdzi i fligrym jo placa w rudzie(i to nie małe) podatki takze moga tez czegos wymagac zresztą jak kazdy i tyle a g-48 to tylko Wielki Górnik Zabrze--1948
        • wiewiorrudzki Re: Zdebel 24.03.11, 13:43
          Trzeba poszukać jakiś pewniejszych informacji na ten temat
          • barretta zaczyna się 24.03.11, 14:42
            Przejeżdżając koło ośrodka widać naprzeciw stojące już buldożery. Najwyraźniej czekają na znak do orania :(
          • pasec75 Re: Zdebel 24.03.11, 17:52
            przejedz i zobacz a bedziesz widzial fakty!!!!!
    • kokdzambo Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 25.03.11, 16:15
      MAM INFO Z BEZPOSREDNICH ZRÓDEŁ I JEST TAK ktoś pisze że zdebel nie dostał kasy na ten rok w konkursie bo nie złożył wniosku na czas , nie prawda złożyli wniosek ale został odżucony ponieważ pani prezydent w tym roku przyznała je tylko klubom sportowym a zdeblem zarządza stowarzyszenie i chyba urzędasy zapomnieli że pływanie to też sport więc kasy nie dali
      pracownicy Zdebla w miesiącu marcu pracowali społecznie o czym został poinformowany urząd na początku marca dłużej za darmo pracować chyba nikt by niechciał więc ogłosili że z dniem 1 04,2011 odchodzą z takiej pracy nasz urząd w tym czasie nic z tym sie nie zrobił przypuszcam że chwile po zamknieciu zostanie rozkradziony z całego sprzętu zrujnowany bo niebędzie go miał kto pilnować no chyba że zrobią dyżury strażnikom miejskim
      Jak można zlikwidować lub zamknąć tak piękny ośrodek przecież w tym roku zostaną przyznane odszkodowania za szkody górnicze i będzie go za co odremontować trzeba równiez zauważyć że całe utrzymanie sprawności ośrodka zawdzieczamy kierownikowi Zychowi i pracownikom Zdebla z nim oni tam włożyli kilkanaście lat pracy a zdrobnych zarobków zsezonowych każdego roku coś wyremontowali np. ubokacje , bufet każdego roku kleją koryto basenu po szkodach górniczych i zimowych wkładaja multum zaangażowania a tu jedna pani nagle wszystko psuje więc poco się starać jak ktoś taki dochodzi do władzy i wszystko zamyka nic dla ludzi w tym mieście . W tym roku juz wiem że nie będzi dni Rudy Śląskiej ,odwołano koncert plenerowe , wyścig kolarski i inne imprezy dla mieszkańców nie tak miała zarządzać nowa miotła ,rozumiem że są długi ale stania nie brał ich w sposób nie możliwy do spłacenia apoza tym miasto postawił na nogi przynajmniej jakoś wygląda z resztą każdy z nas jak coś dużego remontuje to sie zapożycza .należało by się zastanowić gdzie pujdą dzieci się kąpać - wszystki na jeden base , przcież dojazd kosztuje wstęp też a kto z tymi mniejszymi dojedzie na Nowy Bytom (chyba przezydentka wypuści autobusy basenowe) przypuszczam że pojawią się dzikie kompieliska na stawach i ofiary tych kompielisk
      Basen powinien funkcjonować bo są tylko dwa w całej Rudzie a nie wszystkich stać na wyjazd nad jezioro w czasie urlopu bo niektórzy na zdeblu go spędzali .
      WALCZMY O TEN OŚRODEK ZNISCZYĆ GO MOŻANA PRZEZ JEDNO ZAMKNIĘCIE A POTEM ODBUDOWAĆ TO JUŻ SIĘ CHYBA NIEDA BO KASY BĘDZIE TRZEBA JESZCZE WIĘCEJ A KOMU TO SIĘ OPŁACI CHYBA NIE SPOŁECZNOŚCI RUDZKIEJ
      • serio333 Re: Osrodek wypoczynkowy ZDEBEL---to juz jest kon 25.03.11, 19:14
        (chyba prezydentka wypuści autobusy basenowe)
        ...w jakimś tam swoim pseudoprogramie mówiła o ścieżkach rowerowych i wypożyczalniach rowerów hahaha ........... a i tak w końcu w mieście tylko MOPS chyba zostanie - duma naszej panującej - tylko nad czym się tu tak zachwycać ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka