tuttifrutti123 13.02.12, 19:39 www.sferatv.pl/index.php/aktualno%C5%9Bci/aktualno%C5%9Bci-ruda-%C5%9Bl%C4%85ska/item/592-o%C5%9Bwiadczenie-konwentu-rady-miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
22burza Re: Konwent RM 13.02.12, 19:56 ale się wysilili, widać ,że bardzo się przejęli swoją rolą. To doniesienie do prokuratury pisała p.K, siostrzenica pana Dziedzica. Odpowiedz Link Zgłoś
tuttifrutti123 Re: Konwent RM 13.02.12, 20:12 www.tvs.pl/37643,ruda_slaska_kontrowersyjna_kolejnosc_dzialan.html Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: Konwent RM 13.02.12, 20:40 cos im się straciło ,nie wiedzą ile, każdy ma swoją wersję, .Prokurator zadziwiony jakimiś wypocinami,które dziedziczka nazywa doniesieniem- widać ta siostrzenica jakoś niedouczono. Konwent wydaje żenujące oświadczenie. LUDZIE!!! ZGINĄŁ CZŁOWIEK, ZOSTAŁ ZASZCZUTY NA ŚMIERĆ A PRZEDTEM JESZCZE ZNISZCZONO JEJ DOBRE IMIĘ. ŚP.PANI LUCYNO SPOCZYWAJ W POKOJU. Odpowiedz Link Zgłoś
serio333 Re: Konwent RM 13.02.12, 20:56 tyle czasu siedzieli żeby wymyślić że trzeba wyjaśnić sprawę - normalnie fenomen na skalę światową zniszczenie dobrego imienia z tragicznymi skutkami i sposób w jaki to zrobiła są raczej niewymagające żadnych wyjaśnień czy w tym kraju od załatwiania spraw są już wyłącznie programy typu UWAGA ? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: Konwent RM 13.02.12, 21:05 Masz rację. Te baranki po 2 godzinach zorientowali się, że istnieje coś takiego jak Komisja Rewizyjna i jej dali te zadnie. Problem w tym, że nawet nie ośmielili się nazwać tego zadania imieniu, więc o czym sobie komisja będzie gawędziła? Wiedziałem, że są pozbawieni /nie mogę tego powiedzieć głośno, bo Panie są na forum/ ale łudziłem się, że patrząc na puste woreczki przypomną sobie co tam mieli. Panie Osmenda ależ Pan błysnął, i nawet ściąga nie pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
robertdebruss Re: Konwent RM 13.02.12, 21:47 Nie ma się co martwić, oni nie są pępkiem świata, chociaż być może za takich się uważają. Mają problem jak odróżnić naruszenie ludzkiej godności od sprawy finansowej związanej z rzekomymi brakami w wydziale finansowym. Widocznie ich poziom wiedzy jest zbyt ograniczony a prawnicy na etatach warci tyle co nic. Podziękujmy im i to jak najprędzej, bo nie warto ich utrzymywać z naszych podatków jeżeli przedstawiają takie zaangażowanie i taką niestety inną mądrość rajców. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_and_ugly Re: Konwent RM 13.02.12, 21:40 Żenada!!! Ich tam chyba więcej brało udział niż linijek tekstu spłodzili. Na pewno nikt się po nich nie spodziewał ukamienowania Pani Prezydent, czy wyrażenia chęci utraty stołka na skutek referendum, ale każdy mógł się spodziewać nazwania rzeczy po imieniu. Tymczasem: - ciężkie publiczne pomówienie - wg konwentu to: "zaistniała sytuacja"; - przypisanie nieudowodnionej winy konkretnej osobie - wg konwentu to: "zaistniała sytuacja"; - najpierw medialna paplanina, a potem złożenie szmatławego wniosku do prokuratury - wg konwentu to: "zaistniała sytuacja"; - wspomniane tu przez woland.2 manipulowanie wiadomościami przez WR - wg konwentu to: "zaistniała sytuacja". Panie Przewodniczący RM, który Konwent zwołałeś, podobno Pan jest z PiS - czyli partii, która razem z o. Dyrektorem uzurpuje sobie prawo do decydowania o tym kto jest a kto nie jest "prawdziwym katolikiem". Chciałem przypomnieć, że głowa Kościoła Katolickiego - Jego Świątobliwość Papież Benedykt XVI jak tylko może piętnuje relatywizm moralny, a Jego zawołanie biskupie brzmi:"Cooperatores Veritatis - Współpracownicy Prawdy". Nie wiem jak się innym wydaje ale po mojemu, szumne zwoływanie Konwentu, którego oświadczenie, wszystko co już teraz można nazwać po imieniu, a zwłaszcza - przypisanie nieudowodnionej winy na forum publicznym i późniejsze manipulacje WR (słowem "przywłaszczenie"), zawiera w jednym stwierdzeniu: "zaistniała sytuacja" - to nic innego jak relatywizm moralny do n-tej potęgi! Pod adresem śp. Pani Skarbnik padły zarzuty dotyczące nieudowodnionej winy, a Konwent wielce wydaje oświadczenie, z którego wyziera jakaś pożal się Boże "poprawność polityczna"?! Czego Wy się boicie? Tego Konwentu mogło nie być, tak samo jak jego oświadczenia. Sami jesteści godni ubolewania i to Wam się należą wyrazy współczucia. Dość takich rządzących miastem, dość takiej RM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: Konwent RM 13.02.12, 21:48 Dobry tekst ale mam wątpliwości co do inteligencji tzw konwentu. Oni nie tylko nie rozumią co sie dzieje a na dodatek nie są w stanie pojąc co od nich oczekujemy. A ponieważ więskzośc z nich to tacy co może nie mówią ale myślą o zjeździe z pukla. Odpowiedz Link Zgłoś
robertdebruss Re: Konwent RM 13.02.12, 21:51 dobrze powiedziane Zorro, dobrze powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
robertdebruss Re: Konwent RM 13.02.12, 21:54 Bad_and_ugly nie pisz im takich tekstów, oni nawet gdyby połączyli swoje mózgi szeregowo i tak tego nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
kseniania Re: Konwent RM 13.02.12, 22:31 Zastanawiam się w ogóle co wiedzą radni. Może to tylko taki dyplomatyczny bełkocik, bo może dopuszczają że rzeczywiście władza ma jakieś dowody na P.Lucynę i nie chcą ostatecznie i jednoznacznie stanąć po którejś stronie ? Ale w TVS J.O. mówił, że było pięć rzekomych dowodów, z których 4 w ogóle nie zainteresowały radnych, a jeden to jakiś brak parafy kasjera na kwicie. Nie martwcie się państwo radni - władza usilnie szuka dowodów, by potwierdzić swoje racje. A jeśli nawet nie znajdą, to je stworzą. Tak się załatwia sprawy w urzędzie - najpierw obiera się cel do usunięcia, a potem wyszukuje haki. I sprawa Pani Lucyny nie jest odosobniona. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Konwent RM 14.02.12, 12:36 >>>kseniania napisała: ... Ale w TVS J.O. mówił, że było pięć rzekomych dowodów, z których 4 w ogóle nie zainteresowały radnych, a jeden to jakiś brak parafy kasjera na kwicie.<<< Nieprawda! Takie pisanie to manipulacja i to nie były moje słowa. Cztery dokumenty dotyczyły PKZP a na piątym pobrano kwotę trzydziestu kilku tysięcy złotych i to nie bez parafy ale bez podpisu, że kasjer wydał! Jest jeszcze do konkluzji zapis art.30 ustawy o pracownikach samorządowych. W tym kontekście zatem Komisja Rewizyjna ma ogrom pracy przed sobą. I to jest właśnie w gestii radnych, wszystko inne nie. W takim właśnie nastawieniu należy to rozumować stąd wyważone stanowisko Konwentu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Panie radny 14.02.12, 12:51 Dobrze Porozmawiajmy o PKZP. Zgodnie z ustawą PKZP jest instytucją całkowicie niezależną od pracodawcy. Ma własny zarząd, komisję rewizyjną, walne zgromadzenie. Nie wiem czy pan lub p. prezydent jesteście w władzach tej instytucji, więc jakim prawem mieliście w rękach dokumenty PKP? Kontrolę społeczną nad kasą mają Związki zawodowe. Co to ma wspólnego z Radą i KR RM? I wreszcie na koniec co z działaniami kasy ma wspólnego p. prezydent? I jeszcze jedno, czy konwent w ogóle zajmował się oświadczeniem p. prezydent? Wiem, ze nie muszę P. radnego uczyć, ale dla innych podstawowe info w sprawach PKZP www.gazetapodatnika.pl/artykuly/zasady_dzialania_pracowniczych_kas_zapomogowo_pozyczkowych-a_1737.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Panie radny 15.02.12, 11:19 Panie Zoro nie musisz mnie szkolić z zakresu PKP (>>> zoro333 napisał: .... Nie wiem czy pan lub p. prezydent jesteście w władzach tej instytucji, więc jakim p rawem mieliście w rękach dokumenty PKP?<<<) Skoro miałem takowe dokumenty w ręku no to widocznie dotyczyły wypłat z konta innego niż PKZP. Było tam jednak wskazanie, że pobrano środki na PKZP ( na jednym takiego wpisu nie było) a to już jest całkiem inna sprawa i myślę, że KR to wyjaśni. Ze względu na szacunek dla ś.p. Lucyny Mróz nie zamierzam więcej komentować szerzej tego co mi przedstawiono i ponad to co już powiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: Konwent RM 14.02.12, 14:01 jozefosmenda napisał: > Cztery dokumenty dotyczyły PKZP PKZP - rządzi się 'swoimi prawami". Do tego nic nie ma P. Prezydent, sądzę, że ani skarbnik miasta. PKZP ma swoje władze, między innymi Walne Zgromadzenei członków - i tooni powinni zając się ta sprawą. >a na piątym pobrano kwotę trzydziestu kilku ty sięcy złotych i to nie bez parafy ale bez podpisu, że kasjer wydał! No słowo "POBRANO" czyli bezpośrednio z kasy miasta (nie przelano na inne konto, np cudze). To moje pytanie "kto ma dostęp jeszcze do kasy miasta oprócz kasjera". Kto bez jego podpisu zabrał tę forsę? Brak podpisu na kwicie - jeszcze nei śwaidczy o tym, że P. skarbnik "przywłaszczyła" sobie pieniadze. Po pierwsze należy sprawdzić - gdzie "poszły" te pieniądze, po drugie kto je pobrał i na co, po trzecie zwyczajnie dlaczego nie ma podpisu? Może to zwykłe przeoczenie człowieka? Jest jeszcze do konkluzji zapis art.30 ustawy o pracownikach samorządowych. Kogo ma niby dotyczyć ten artykuł? Jakiej konkretnej osoby > W tym kontekście zatem Komisja Rewizyjna ma ogrom pracy przed sobą. > I to jest właśnie w gestii radnych, wszystko inne nie. > W takim właśnie nastawieniu należy to rozumować stąd wyważone stanowisko Konwen > tu. No to dzieła szanowan Komisjo Odpowiedz Link Zgłoś
inka_matylda Re: Konwent RM 13.02.12, 21:59 Jestem zarąbiście rozczarowana. Byłam przekonana, że nie istnieje już żadne inne rozwiązanie jak DYMISJA PANI PREZYDENT. Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: Konwent RM 13.02.12, 22:08 Należy na forum podać imienną listę tych bezradnych konwentowych ,pokazali na co ich stać I NIECH SIE MNIE JOZIOL STRASZY ADMINEM TO KRZYCZĘ HAŃBA ***************** Niech mieszkańcy przeczytają kto przedkłada tylko swoje interesy , nad dobro tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
volwer Re: Konwent RM 13.02.12, 22:13 Cóż mieszkańcy przecież ich wybierali a teraz oni maja nas gdzieś . Odpowiedz Link Zgłoś
inka_matylda Re: Konwent RM 13.02.12, 22:22 Oświadczenie to jedno, ale ciekawsze o czym gawędzili. Czy ktoś może podać listę obecności na konwencie? Nie wiem kogo mam "podziwiać" za te gładkie ogólniki. Rozumię, że trzeba rozwagi przy takich sprawach, ale .... Myślałam, że przy takim wzburzeniu ludzi, takim szumie medialnym i po tylu bardzo poważnych i tragicznych w skutkach błędach pani prezydent Radni zdecydują się na coś więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
brio154 Re: Konwent RM 13.02.12, 22:49 No cóż, po co się narażać, po co się wychylać? Czy to wiadomo co dalej? Lepiej się zabezpieczać, jednym przyklasnąć, drugim podszepnąć, a ludzie? Przecież najważniejszy czubek własnego nosa!!! No i własne układy, stołeczki itd. Ech, szkoda słów! Komisja rewizyjna!!! Ale postęp!!!! Brak słów! Co jeszcze musi się stać? Ile jeszcze osób musi stracić pracę lub ....... żeby wreszcie ją odwołali?! Odpowiedz Link Zgłoś
janek23nadaje Re: Konwent RM 14.02.12, 12:58 A ja cały czas zastanawiam się jak osoby które rozpętały całe to piekło którego wynikiem jest śmierć pani skarbnik mogą siebie oglądać w lustrze? Odpowiedz Link Zgłoś
woland.2 Re: Konwent RM 14.02.12, 13:50 A ja się zastanawiam, czy będzie wniosek o dymisję Pierończyka? Wysoki rangą urzędnik kłamie publicznie: "O jakie nieprawidłowości dokładnie chodzi władze Rudy Ślaskiej mówić nie chcą. Tak jak o kwocie, która wyparowała z urzędu. Nieoficjalnie mówi się nawet o milionie złotych. - Ja bardzo ubolewam nad tym faktem, że taka kwota gdzieś tam się pojawiła. Nie była ona podnoszona przez nas, to są informacje, które się pojawiają wtórnie - stwierdza Michał Pierończyk. - Pierwotnie była mowa 300 000 złotych, a potem już na tym spotkaniu mówiono nam o kwocie gdzieś miliona, do miliona stu tysięcy - dodaje Józef Osmenda, wiceprzewodniczący Rady Miasta w Rudzie Śląskiej." Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: Konwent RM 14.02.12, 14:04 woland.2 napisał: > A ja się zastanawiam, czy będzie wniosek o dymisję Pierończyka? Wysoki rangą ur > zędnik kłamie publicznie: > > "O jakie nieprawidłowości dokładnie chodzi władze Rudy Ślaskiej mówić nie chcą. > Tak jak o kwocie, która wyparowała z urzędu. Nieoficjalnie mówi się nawet o mi > lionie złotych. - Ja bardzo ubolewam nad tym faktem, że taka kwota gdzieś tam s > ię pojawiła. Nie była ona podnoszona przez nas, to są informacje, które się > pojawiają wtórnie - stwierdza Michał Pierończyk. > > - Pierwotnie była mowa 300 000 złotych, a potem już na tym spotkaniu mówiono > nam o kwocie gdzieś miliona, do miliona stu tysięcy - dodaje Józef Osmenda > , wiceprzewodniczący Rady Miasta w Rudzie Śląskiej." Oni juz sami "motlają się" w wypowiedziach, sami kręcą, nie pamiętają co mówią. Słuszna uwaga - też to słyszałam i z ust P. Prezydenta i z usta Radnego. Kto zatem cygani? Odpowiedz Link Zgłoś
janek23nadaje Re: Konwent RM 14.02.12, 14:11 wszyscy ci co chcieli na tym coś ugrać, albo druga wersja dali się wmanipulowac przez odnowionych Odpowiedz Link Zgłoś
skalar2011 Re: Konwent RM 15.02.12, 12:51 Bo to jest tak , jak się mówi prawdę to się mówi zawsze prawdę. jak się cygani to niestety ale wersje się zmieniają- pamięć ludzka jest ulotna a pamięć oDNOwiona szczególnie Odpowiedz Link Zgłoś